Als ik het programma ‘Ik vertrek’ bekijk, dan hoor ik vaak de zin ‘Ik ga naar het buitenland omdat ik de regeltjes zat ben in Nederland’. Geloof mij na een paar jaar in Thailand mis je soms de duidelijke regels. 

Een paar jaar geleden begon het gedonder in Amsterdam. Ik kwam elk jaar op de Lairessestraat en na een paar dagen had ik een Non Immigrant B in mijn paspoort staan. Nadat het Thaise consulaat verhuisde naar de Herengracht is de gezelligheid niet meeverhuisd.

Ik kwam vrolijk binnen met een paar papieren voor de aanvraag, maar door de man die elke ochtend met het verkeerde been uit bed stapt, werd er zeer onvriendelijke wijze verteld dat er geen Non-Immigrant type B (business) visa meer worden uitgegeven aan mensen met een eigen zaak in Thailand. Een vraag als ‘waarom’ wist de norse man niet te beantwoorden. ‘Dat regel je maar in Thailand’ werd er naar mijn hoofd geslingerd.

Op de Thaise ambassade in Den Haag hetzelfde verhaal, stond ook al zo’n ‘gezellige’ man achter het loket en hetzelfde verhaal ‘dat regel je maar in Thailand’. Die mensen zijn nog nooit op het immigratiekantoor in Bangkok geweest. Hier bekruipt je vaak het gevoel, na betalen van belasting, vier man personeel in dienst en een dienst die je levert aan Thailand, dat je wordt behandeld als een bootvluchteling die per ongeluk met zijn gammele boot in Thailand is aangemeerd.

Het is gewoon een schande hoe je wordt behandeld

De regels zijn onduidelijk, bij stempelzetter Jantje op de immigratie heb je dit pakket papieren nodig maar bij stempelzetter Pietje heb je andere papieren nodig. Bij Jantje moet je meedoen aan de corruptie, als je hem niet een paar bahtjes in zijn hand drukt doet hij niets maar Pietje wordt kwaad als je hem probeert om te kopen of weigert de hele aanvraag.

Een wachttijd van zes uur is heel normaal en meestal krijg je dan een tijdelijk visum van een maand en binnen die maand bekijken de stempelzetters, als je geluk hebt, het pakket papieren en dan kom je terug en dan krijg, als je geluk hebt, het jaarvisum.

In de meeste gevallen hebben ze in de hele maand geen tijd om de zaak te bekijken en na weer een paar uur wachttijd stempelen ze een soort van noodstempel van een paar dagen in je paspoort en na een paar dagen hoop je dat ze de tijd hadden om je zaak wel te bekijken en dan hoop je dat je na een paar uur wachttijd wel een jaarvisum krijgt. Het is gewoon een schande hoe je als kleinere ondernemer in Thailand wordt behandeld op het immigratiekantoor in Bangkok.

Je moet het Ja en amen spel meespelen

Ik heb twee Thaise accountants in dienst en zelfs zij zijn soms zenuwachtig bij de aanvraag van een Non-Immigrant B visum. Het enige wat zij zeggen tegen de stempelzetter met vele onderscheidingen op de blouse gespeld is ja en amen. Je weet natuurlijk nooit of de stempel wordt afgekeurd of goedgekeurd dus als je op de Nederlandse manier even je mond opengooit dan krijg je een tik onder de tafel van de accountant dat je het ja en amen spel mee moet spelen.

Je wilt die stempelzetter even de goed de waarheid vertellen maar dat mag niet in Thailand; dat heet mooi gezegd gezichtsverlies. Veel Thailandbloggers bekijken Thailand door een roze bril maar als je hier zaken doet, zijn gezichtsverlies en greng jai (lees deze fantastische uitleg van greng jai van Andrew Biggs) binnen het bedrijf soms moeilijke dingen om mee om te gaan.

Als ik dus hoor op zo’n programma als ‘Ik vertrek’ de woorden ‘ik ben de regeltjes zo zat in Nederland’, dan begrijpt u dat ik even een woord gebruik wat op Thailandblog niet gepast is.

Louis Tinner

24 reacties op “Ik ben de niet bestaande regeltjes zat (in Thailand)”

 1. erik zegt op

  Uniformiteit is zoek en wat je schrijft geldt echt niet alleen voor Bangkok. Ieder kantoor heeft een eigen uitleg van de regels, vraagt meer papieren dan in de wet staat en kom jij binnen met het juiste pak papieren en stempels dan is de ambtenaar beledigd want wat moet hij/zij dan nog doen?

  Ik zie daar geen wijziging in komen dus, om iets in het Engels te doen, ‘grin and bear it’. Je staat niet alleen al is dat niet meer dan een schrale troost.

  En toch gaat het soms wel in seconden. Het is net hoe de wind waait vandaag.

 2. Carlo zegt op

  praat me er niet van.. Was al begonnen om mijn relaas over n VISA te schrijven maar werd zo kwaad ben er maar mee gestopt.
  Welkome in thailand Niet dus.

 3. chris zegt op

  Er zijn volgens mij vier zaken die tegelijk spelen:
  1. sommige regels veranderen voortdurend en worden slecht gecommuniceerd naar de doelgroep (kijk eens naar de regels over (verschillende typen) visa en verlenging daarvan;
  2. sommige ambtenaren zijn niet (tijdig) op de hoogte van de veranderingen van regels;
  3. de ambtenaren werken – naar hun houding gemeten – niet voor het publiek (of met een mooi woord klantgericht) maar voor hun baas en uiteindelijk voor de koning;
  4. buitenlanders doen en praten niet volgens de regels. Zo is het aantal buitenlanders die echt kunnen zeggen dat zij een eigen zaak hebben in Thailand tamelijk gering. Die hebben daarvoor permissie gekregen van het ministerie waarschijnlijk omdat zij meer dan 20 miljoen Baht hebben geinvesteerd. De meeste buitenlanders zeggen dat zij een eigen zaak hebben maar formeel juridisch is dat niet zo. en dan veroorzaak je de problemen zelf.

 4. Thailand John zegt op

  Hallo Louis Tinner,

  Ik ben het roerend met je eens .
  Iedere ambtenaar kan en mag zijn eigen regeltjes stellen en zijn niet van commentaar gediend.
  Gelukkig woon ik in Pattaya en daar is het ook niet altijd even leuk en goed. Maar toch beter geregeld als in Bangkok.
  Maar wie weet behoeven we in de toekomst niet meer zo vaak daar naar toe. Als men het mogelijk maakt om het via seven eleven te laten lopen de 90 dagen melding. En als de nieuwe regering dan ook nog zo lief
  is om een meerjarig visum in te voeren wordt het nog mischien leuk en gezellig.De wachttijden in Pattaya zijn trouwens over het algemeen vrij kort.Zeker het laatste jaar.Een hele vooruitgang met het verleden.

  • chris zegt op

   De bekende 90-dagen melding kun je ook hetzij per post doen, hetzij je stuurt iemand namens jou. Je hoeft dat dus niet zelf te doen. Voor mijn 90-dagen-rapportage huur ik altijd dezelfde brommertaxi-chauffeur (mijn buurman) in. Die gaat voor mij naar CheangWattana. Nooit problemen.

  • ruud zegt op

   Waar komt de informatie dat de 90 dagen melding bij de Seven Eleven gedaan kan gaan worden vandaan?
   Ik heb hier nog nooit wat over gehoord.

 5. toni zegt op

  Ik kan alleen maar zeggen dat mijn Visum in Sakon Nakhon correct wordt behandeld. Nooit problemen gehad.

  Toni

 6. j.p.john zegt op

  dan kan je naar [email protected] gaan of [email protected] , hij regelde het zo voor you, en je kan ook even pattaya leren kennen, veel geluk

 7. Harry zegt op

  Beste Louis,
  Het kan nooit van welke regeling dan ook de bedoeling geweest zijn dat welke farang dan ook GELD VERDIENT in Thailand. Farangs hebben slechts één recht: zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld uitgeven, en zodra ze hulpbehoevend worden, ophoepelen. Toeristen, pensionarios prachtig: laat uw geld rollen hier, hoe meer en hoe sneller hoe beter.
  Verder: de Overheid.. staat ver boven de gewone stervelingen. Kijk naar films die zich in het oude Siam afspelen, waarin de gewone burgers hun wai doen ver boven hun hoofd naar de bestuurlijke elite. Er is nog steeds niets veranderd, enkel: de ZICHTBARE wai is anders geworden, maar zelfs nu nog zie ik menig employee licht kruipend naar haar/zijn baas gaan.
  IK heb me in 2006 zakelijk teruggetrokken uit Thailand: laten ze het zelf maar opknappen. Container één dag te laat en boete. Boete niet verrekend = einde contract. Ja, en dik 80 % komt inmiddels uit andere origines. Het interesseert geen Thai ook maar ene spat, want ligt niet aan hun stupidigheid, maar aan hun bad Karma, dus… wierook stokjes branden in de tempel, en alles is weer glad.
  La going, popgan chat na.

 8. Wim zegt op

  Ook hier in Rayong nooit problemen misschien ook zelf niet in een goeie bui ?

 9. chrisje zegt op

  ja Lous hier in Jomtien heb je het zelfde probleem
  vorige week een stempeltje gehaald de emigratie agent vroeg mij 300 Tb wat ik geweigerd heb.
  heb wel 200 Tb moeten neertellen voor de stempel.
  Voor heen melde ik me aan een ander agent en toen wat het gratis.
  Begrijpen wie begrijpen kan een en al coruptie
  Hier in Thailand heb je als buitenlander enkel plichten en geen enkele rechten.
  Daarom denk ,ik er aan om Thailand te laten voor wat het is en mijn geluk in een ander land zoeken.
  Grt

  • fieke zegt op

   Hetzelfde gebeurde met mij, ik moet elke maand een stempel halen……bepaalde personen vroegen me 200 bath wat normal free service is (weet dat van anderen). Ik vroeg receipt maar dat konden ze niet geven. Ik zei geen receipt no pay en kreeg mijn stempel. Maar werd bedreigd dat ik volgende keer niet meer moest komen. Ik ging toch maar bij andere vriendelijke person.

 10. rojamu zegt op

  Wat ik mis in dit verhaal is de Nederlandse Ambassade ; ik denk dat zij veel meer kunnen betekenen dan je denkt als je een zaak(je) in Thailand hebt . Probeer wel een Nederlands pesoon te krijgen als je een afspraak maakt ! Ook kunnen ze je de nodige adviezen geven . Verder dit : ik woon al jaren in Isarn en heb zowel in Korat als Nong Kai als in Khon Kaen – waar ik de laatse jaren kom – nooit een probleem gehad . Zelfs toen ik Pattaya woonde – in het kader van HIV-preventie- niet .

 11. Marc zegt op

  Iemand ervaring met de emigratie van HuaHin.Ik wil er vanaf volgend jaar mijn pensioen gaan doorbrengen

 12. Croes zegt op

  Geachte,
  Ik verblijf hier nu 3 jaar als gepensioneerde en heb met niks problemen.
  Ik ben wel degelijk met ALLES in orde,lever steeds de vereiste nodige fotocopies af,enz…en klaar is Kees.
  Het zijn ook altijd diegene dit niet in orde zijn die problemen hebben.
  Waar ik verblijf weet ik uit goede bron dat 80% van de buitenlanders met iets niet in orde is.
  En in een ander land moet je hun regels respecteren en naleven.
  Mocht ik mij daar niet kunnen naar toe schikken moet ik maar terugkeren naar mijn geboorteland.
  Hoogachtend.
  Gino

 13. janbeute zegt op

  Het kan echter ook anders gaan .
  Ik Janneman , moest ivm het aflopen van een behoorlijke koopsompolis van afgelopen jaar hier in Thailand belastingplichtig worden .
  Heb een hele bekwame Hollandse belasting adviseur en een verzekerings adviseur ( oude buurman van me )
  Was niet makkelijk daar ik geen inkomsten heb uit salaris of uitkeringen oid .
  Leef hier in Thailand al voor 10 jaar op eigen vermogen .
  Alleen van rentes op spaargelden en depositoos van enkele banken hier in Thailand .
  Na doorvechten en de aanhouder wint met vele bewijzen , ben ik nu belastingplichtig in Thailand geworden .
  En het mooiste is ik kreeg veel geld terug van de Thaise fiscus .
  Je netjes gedragen , enkele kennis van zaken hebben , en vooral niet bang zijn .
  En probeer ze te overtuigen , doorzettings vermogen tonen .
  Sturen ze je weg , kom morgen of overmorgen weer terug met meerdere aantoonbare bewijzen of argumenten .
  Het is niet altijd gemakkelijk in Thailand , ik woon hier al enkele jaren .
  Maar wees strijdbaar en eerlijk , ook ik haat corruptie en doe er niet aan mee .

  Jan Beute .

 14. Toon zegt op

  Psychologisch heel goed om je (terechte) frustatie van je af te schrijven en te zien, dat meerdere andere personen datzelfde probleem hebben ondervonden; dat geeft ook een stukje erkenning.
  Ik vraag me dan af: okay,dat weten we dan …. en wat nu? Doe je er iets mee?
  Doe er iets positiefs mee, zou ik zeggen.
  Meld terechte klachten bijvoorbeeld aan een organisatie, die er iets mee kan.
  Zoals een NL ambassade in TH of een TH ambassade in NL, de Netherlands-Thai Chamber of Commerce.
  Wanneer die meerdere meldingen krijgen, zal men dat m.i. wel een keer oppakken.
  Thailand heeft naar mijn mening ook de intentie om wat dingen aan te pakken: zie de acties van de NCPO. Ze moeten wel, want Thailand heeft ook de hete adem van de ASEAN in de nek: de concurrentiepositie dient verbeterd te worden. Tevens wil men toeristen terugwinnen.
  Of Jan de Baliekluiver dat interesseert, waarschijnlijk niet.
  Maar de top, die het voetvolk regisseert, is er momenteel mogelijk iets gevoeliger voor.
  Wanneer men problemen (uitdagingen) bij de juiste instanties meldt, zal er waarschijnlijk wel iets ten goede veranderen (op termijn).

 15. tonymarony zegt op

  Beste Marc jou vraag was over de immigratie in hua hin nou dat kan ik je vertellen die zijn uiterst correct mits je alle papieren in orde maakt zoals het moet dan krijg je daar geen problemen , ga al 9 jaar hier bij deze zeer aardige mensen die ook zeer goed engels spreken mijn papieren in orde maken , mocht je nog vragen hebben over het een of ander mijn e.mail adres is bekend bij de redactie , het beste.
  Dan heb ik nog vraag aan chrisje over dat stempeltje waar was dat voor ? ik heb van de week ook een stempeltje gehaald voor een levens bewijs kost in hua hin 500 thai bath .

  • Harold zegt op

   Dit jaar is, alhier in pattaya/jomtien, het stempeltje voor levensbewijs vast gesteld op 200 bath.

   Ik ben bij de emigration in jomtien meestal een van de eerste en wordt er nu al 10 jaar voortreffelijk behandeld. Neem altijd voldoende kopies mee, wat overbodig is krijg ik retour en netjes gekleed!
   Ook verlenging van jaar visa gaat altijd zeer snel.
   In Januari j.l dacht ik misschien heb ik een probleem, daar mijn paspoort maar tot mei geldig was en mijn nieuwe paspoort nog niet toe gezonden was. Hiervoor is een ander formulier en na invulling na 5 min. verlenging van de visa tot mei. Nu elk jaar weer in mei verlengen.

  • HarryN zegt op

   Tonymarony. een levensbewijs kun je krijgen bij het SSO (Social Security Office) in Huahin op de hoek van Soi 11 ,Paspoort meenemen en eventueel en voorbeeld formulier van je pensioen fonds of wat dan ook. Prijs: gratis. Heb dit zelf dit jaar nog gedaan en ga er deze maand weer naar toe .

   • HarryN zegt op

    Tonymarony: Ik had geschreven dat je voor je levensbewijs naar de SSO kon gaan en dat dat gratis was.. Nou vanochtend 11-11-2014 ben ik daar weer geweest en nu kan het ineens niet meer. Ze wilden het alleen doen voor het SVB formulier. Ondanks mijn vraag waarom wel op 19/05 tekenen en nu niet uiteraard geen antwoord. Ze verwezen mij door naar het districts kantoor op de grote rondweg rondom Huahin. Ik weet nog niet of ik daar heen ga want ik ben net op immigration kantoor geweest voor mijn 90 dagen en dat is nu een volledig geprint formuliertje met naam en voornamen en zelfs de tijfd dat je op het kantoor bent geweest en dat gaat in je pas . Lijkt mij dat dat voor veel pensioenfondsen voldoende moet zijn om aan te tonen dat je nog leeft.
    hartelijke groet

 16. dontejo zegt op

  Hoi Tonymarony,
  Hier in Chayaphum laat ik mijn in leven zijn bewijs en het in leven zijn
  bewijs voor mijn vrouw GRATIS stempelen..Kost hier niets.
  Groet, Dontejo.

 17. Pat zegt op

  Op basis van de enkele berichten die ik postte op deze zeer interessante blog zal ondertussen wel duidelijk zijn dat ik het vaak niet eens ben als ik hier ‘weer’ maar eens lees hoe onveilig het toch vaak is in Thailand : men moet oppassen in welke buurten men loopt, om hoe laat, de wijze waarop men spreekt tegen de Thai, hoe men gekleed gaat als vrouw, enz. Thailand is volgens behoorlijk wat mensen hier echt niet zo veilig en een verwittigd man is er twee waard, ik ben het daar compleet niet mee eens!

  Als het echter gaat over regeltjes, of vaak het gebrek aan regeltjes, of nog erger over corrupte regeltjes in Thailand, dan ben ik helemaal mee.

  Ik ben een gelegenheidsbezoeker, een liefhebber van het land, en bezoek Thailand reeds 30 jaar, maar heb mij al vaak geërgerd in de weinig transparante regeltjes op het vlak van wetgeving, administratie, en behandeling als klant.
  En ik woon dan nog niet in dat land.

  Drie kleine voorbeeldjes :
  1) Heb eens problemen gehad met mijn paspoort, wat een gebrek aan duidelijkheid om di in orde te krijgen.
  2) Heb eens problemen gehad met mijn scooter, wat een improvisatie op het vlak van bestraffing.
  3) Wilde eens een bankrekening openen, is me totaal niet geluk maar telkens om andere redenen.

  Neen, geef me dan maar de overregulering in Vlaanderen.

  Ooit zal ik met mijn gezin in Thailand gaan wonen, onder andere omdat het zo’n veilig land is.
  Maar ik hou mijn hart nu al vast voor de niet bestaande regeltjes, want op dat vlak is Thailand geen stabiel en correct land.

 18. tonymarony zegt op

  Beste HarryN even terug komende op jou reactie over het gratis verkrijgen van de stempel voor het in leven bewijs , ik weet het S.S.O kantoor op de hoek van soi 11 maar dat is alleen voor S.V.B. levensbewijs daarom ben ik naar de immigratie gegaan en kom daar net vandaan .Wie het beter weet mag het mij vertellen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website