Op de website van de ANVR staan reisorganisaties met naam en toenaam, die de ANVR als ‘verdacht’ ziet. Op deze lijst bevinden zich ook twee Thailand specialisten, namelijk Thailandreisgids.nl uit Gouda en Greenwoodtravel, gevestigd in Bangkok.

Volgens de ANVR kunnen deze reisondernemingen mogelijk niet garant staan voor de financiële verplichtingen richting reizigers bij een faillissement en repatriëring. Op de website van de ANVR is verder te lezen dat genoemde touroperators niet- of onvoldoende kunnen aantonen te voldoen aan de wettelijke eisen inzake financiële garantieverplichting (artikel 7:512 van het Burgerlijk Wetboek).

Greenwoodtravel.nl

Greenwoodtravel is een reisorganisatie die gevestigd is in Bangkok. Het daarom niet duidelijk waarom deze partij gehouden is aan Nederlandse wetgeving, c.q. verplichtingen. Directeur/eigenaar Ernst Otto Smit vraagt zich ook af sinds wanneer Nederlands recht voor een Thais geregistreerd bedrijf geldt? “Wij zijn de enige buitenlandse organisatie in de lijst. Als Thaise organisatie morgen we geen lid zijn van de ANVR en/of SGR. Dit heb ik al gevraagd. We hebben een borg staan bij de TAT en Green Wood Travel Co.,Ltd heeft ook een bankgarantie van 5 miljoen THB.
Wat gebeurt er met klanten die online een vliegticket naar Thailand geboekt hebben en de luchtvaartmaatschappij, reisorganisatie of ticketboer gaat failliet?”stelt Smit. Hij wil er verder niet al te veel woorden aan vuil maken.

Thailandreisgids.nl

Is een kleine en relatief jonge touroperator, gevestigd is in Nederland (Gouda). Directeur-eigenaar Toon Mul begrijpt de commotie niet . “We voldoen aan de eisen die de wet stelt, dat we adequate maatregelen hebben getroffen om eventuele calamiteiten het hoofd te bieden. Echter: vechten tegen de ANVR heeft geen zin. Dat kost alleen maar tijd en geld. We zullen dus het lidmaatschap van ANVR en SGR aanvragen om van dit gedonder af te zijn. Overigens leidt onze verkoop er niet onder. De klanten betalen daarnaast hun hotel pas als ze in Thailand over de drempel stappen. Dus wat is het risico? SGR dekt bovendien geen lijnvluchten en geen boekingen van niet-Nederlanders. Laat het zich daar maar eens om bekommeren”, verklaart Mul desgevraagd.

Kwaliteit

Wel wil ik benadrukken dat genoemde lijst geen oordeel geeft over de kwaliteit van genoemde reisorganisaties. Zo weet ik uit mijn omgeving dat Greenwoodtravel vele tevreden klanten telt. Desondanks is het van belang dat consumenten beschermd worden en zekerheden mogen verwachten bij het nakomen van verplichtingen. Zo heeft bijvoorbeeld het recente faillissement van De Vries Reizen uit Drachten, veel Thailand-reizigers gedupeerd.

Onderstaand de volledige lijst.

‘ANVR-signaleringslijst financiële zekerheid’ d.d. 6 januari 2011:
Australian Holidays: www.australianholidays.nl
Avanta Reizen: www.avantareizen.nl
Battuta Reizen: www.battuta-reizen.nl
Bedevaartweb Reizen:  www.bedevaartweb.com/reizen/
Bike the best:  www.bikethebest.nl
Dobry Den Reizen:  www.dobryden.nl/
Hannibal Reizen:  www.hannibalreizen.nl
Horizon Motorreizen:  www.horizonmotorreizen.nl
Kazachstan Reizen:  www.kazachstanreizen.nl/
Loopend vuurtje:  www.loopendvuurtje.nl
Meanderreizen:  www.meanderreizen.nl
Orca Avontuur:  www.orcaavontuur.nl/
Puur Nieuw Zeeland:  www.puurnieuwzeeland.nl
Rusanova:  www.rusanova-reizen.nl/
Setafrikareizen:  www.setafrikareizen.com
Solmaz Reizen:  www.solmazreizen.nl
Soul Divers:  www.souldivers.nl
Suriname holidays:  www.surinameholidays.nl
Thailandreisgids.nl:  www.thailandreisgids.nl
Trans-sputnik:  www.trans-sputnik.nl/
Travellers:  www.travellers.nl
Via Travel:  www.Dodezeekuur.nl
Voettochten.n:  www.voettochten.nl
Wijnwandeltochten:  www.wijnwandeltochten.nl
YMCA vakantie:  www.ymca.nl
Zwerfsport Outdoor:  www.zwerfsport.nl
Aragon Wandelreizen: www.aragonwandelreizen.nl
Greenwoodtravel: www.greenwoodtravel.nl
Hispania Travel: www.hispania-travel.com

Bron: www.anvr.nl

35 reacties op “‘Zwarte lijst ANVR’: twee Thailand specialisten”

 1. Sam Loi zegt op

  Greenwoodtravel is inderdaad gevestigd in Thailand, maar bedient online wel de Nederlandse markt. Sec om deze reden zou het kunnen dat de ANVR/SGR toeziet op de aktiviteiten van deze organisatie. Het zou anders voor een reisorganisatie heel simpel zijn om de toezicht van de ANVR/SGR te omzeilen, namelijk op ‘papier’ inschrijven in een ander land en in Nederland reizen e.d. aan de man brengen. Het zou daarnaast ook nog eens concurrentie vervalsend werken naar andere reisorganiaties toe, die zich wel in Nederland hebben ingeschreven en dus wel onder de strenge toezicht vallen van de ANVR/SGR.

  • @Sam Loi. Er zijn meer buitenlandse touroperators die de Nederlandse markt bedienen en niet lid zijn van de ANVR/SGR, dus die vlieger gaat niet op. Om speculaties te voorkomen, gaat de redactie navraag doen bij de bron: de ANVR. Ik neem aan dat zij dit kunnen motiveren.

   • Sam Loi zegt op

    Ook ik ben het een en ander aan het uitzoeken. En indien nodig zal ik mijn bevindingen hier plaatsen.

 2. Ernst-Otto Smit zegt op

  Goede morgen,

  Bedankt voor het doorsturen van deze blog.

  Green Wood Travel doet voor bijna 20 jaar goed zaken en is een populaire Thaise touroperator.
  Financieel en zakelijk doen we het goed en dit wordt ons niet altijd in dank afgenomen in Nederland.

  Als in Thailand geregistreerde touroperator mogen we geen lid zijn van de Nederlandse SGR of ANVR.
  Natuurlijk zijn er nog vele andere buitenlandse touroperators die tours/tickets aanbiedingen in Nederland maar daar niet gevestigd zijn. Al deze organisaties mogen geen lid zijn van de ANVR en/of SGR.

  Het internet biedt oneindig veel mogelijkheden en opties en daar maakt Green Wood Travel gebruik van. Mijn schrijven naar deze Nederlandse organisaties (ANVR & SGR) was om ook buitenlandse organisaties die op de Nederlandse markt zaken doen toegang te bieden tot de ANVR/SGR. Dit is niet mogelijk.

  Wel kan Green Wood Travel een ticketverzekering aanbieden aan klanten voor als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat. Maar kan geen verzekering in Nederland afsluiten om de reisgelden (insolvabiliteit) voor klanten te verzekeren. In Duitsland kan dit wel!

  Wat wij doen als klanten zich zorgen maken is een aanbetaling vragen voor tickets/hotels die per omgaande uitgeschreven/betaald moeten worden en de rest kan in Thailand betaald worden.
  We draaien dan de zaken om. Wij vertrouwen de klanten zoals de klanten Green Wood Travel vertrouwen.

  De keuze is aan de consument waar te boeken.

  Wij hebben vier dagen geleden bericht gekregen van de ANVR voor publicatie van de ‘zwarte lijst.’
  Vandaag hebben we een jurist in Nederland opdracht gegeven om de ANVR aan te schrijven voor het plegen van onrechtmatige daad om Green Wood Travel Co.Ltd op de ‘zwarte lijst’ te plaatsen als enige buitenlands bedrijf. Nederlands recht geldt in Nederland, niet voor Thaise bedrijven alleen gevestigd in Thailand.

  Zijn er nog vragen en/of wensen? Laat het mij weten.

  Groeten uit Bangkok,

  Ernst-Otto Smit
  [email protected]

  http://www.greenwoodtravel.co.th
  http://www.greenwoodtravel.be
  http://www.greenwoodtravel.nl

  • Sam Loi zegt op

   Beste Ernst-Otto Smit,

   Ik lees in het bericht dat u de ANVR en de SGR heeft aangeschreven om uw buitenlandse onderneming als lid aan te melden. Dit zou niet mogelijk zijn.

   Ik neem aan dat u een brief terug heeft gekregen van deze instellingen. Daar zal toch wel wat meer in staan dan de blote melding, dat dit niet mogelijk is? Er zal toch wel een reden zijn opgegeven?

   • Tinus zegt op

    Voor ANVR moet je SGR zijn.

    lees op http://www.sgr.nl/uploads/Deelnemersreglement.pdf

    artikel 3: hoofdvestiging moet in nederland zijn en de organisatie moet vallen onder het nederlands recht.

    • Sam Loi zegt op

     Ik wacht nog steeds op een reactie van Ernst-Otto. Ik ben benieuwd naar de motivering c.q. redenering van de anvr/sgr.

     • Sam Loi zegt op

      In artikel 3 van het reglement staat bij vereisten o.m. dat het lidmaatschap slechts kan worden verkregen door rechtspersonen en personenvennootschappen naar Nederlands recht. Greenwood heeft als rechtsvorm gekozen voor de Ltd.

      • Ernst-Otto Smit zegt op

       Hieronder een stukje uit de correspondentie tussen Green Wood Travel, ANVR en het Thaisverkeersbureau in Nederland.

       Let wel dat Green Wood Travel geen pakketreizen aanbiedt. De rest is bekend.

       Veel leesplezier >>

       Wij zijn van mening dat Green Wood Travel zich met een Nederlandse website presenteert en dus op de Nederlandse markt begeeft met aanbiedingen voor pakketreizen aan Nederlandse consumenten en dus o.i. aan de Nederlandse wet moet voldoen. Daar mag de consument ook gelet op uw site vanuit gaan (Nederlandse taal, betaling kan in Euro’s op een Nederlandse bankrekening).
       Als een consument op het internet bij een buitenlandse touroperator ter plekke een pakketreis boekt, is sprake van een andere situatie en zal hij niet rekenen op de Nederlandse bescherming van art. 7:500 e.v.
       Ons standpunt wordt ondersteund door de bepaling in art.7:500 lid 2:
       Degene die in de uitoefening van zijn bedrijf als tussenpersoon optreedt van een niet in Nederland gevestigde reisorganisator, wordt jegens zijn wederpartij als reisorganisator aangemerkt.

       Groeten uit Bangkok,
       Ernst-Otto

  • Hansy zegt op

   Inderdaad is Greenwoodtravel een vreemde eend in de bijt.

   Des te opmerkelijker is dat ze wel een NL bankrekening hebben, zodat klanten makkelijk hun betalingen kunnen doen.

   Je zou dus kunnen denken dat Greenwoodtravel zich tracht te onttrekken aan NL wetgeving. Waarom anders ook niet in NL vestigen, al is het alleen maar op papier?

   Naar mijn idee verkoopt Greenwoodtravel wel pakketreizen, immers een pakketreis is een georganiseerde reis, dus ticket+hotel+plaatselijke transfers boeking.

   • Tinus zegt op

    Artikel 3
    Voor deelnemerschap komen slechts die ondernemingen in aanmerking die
    reisovereenkomsten (hierna ‘reisorganisatoren’), overeenkomsten van vervoer (hierna
    ‘vervoerders’) of overeenkomsten van verblijf (hierna ‘verstrekkers van verblijf’) sluiten
    alsmede reisagenten. Bovendien kan het deelnemerschap slechts worden verkregen door
    rechtspersonen en personenvennootschappen naar Nederlands recht met de hoofdvestiging in Nederland alsmede door natuurlijke personen met een woonplaats in Nederland danwel de belangrijkste bedrijfsactiviteiten uitoefenend in Nederland

    Oftwel, je moet ook in nederland je belasting willen betalen.

    • Hansy zegt op

     Van de ANVR website:
     “In Nederland is iedere reisorganisatie verplicht de consument financieel te beschermen tegen faillissement van de onderneming. Tevens dient de reisonderneming de consument een repatriëringsgarantie te bieden in geval de onderneming failliet gaat en de consument nog op zijn vakantiebestemming verblijft (art. 7:512 Burgerlijk Wetboek). ”

     Een manier om je hiertegen te dekken, is aansluiting bij de SGR. Verplicht is dit echter niet. Ook dekking tegen deze risico’s op een andere (gegarandeerde) wijze is mogelijk.

     Bij Greenwoodtravel ben je echter niet tegen deze risico’s gedekt. Vandaar ook plaatsing op de zwarte lijst.

     M.i, begaat de ANVR hiermee geen onrechtmatige daad.

     • Ernst-Otto Smit zegt op

      Goede morgen Hansy,
      Ik bestrijd je visie. Green Wood Travel is een onderneming gevestigd en geregistreerd in Thailand. Green Wood Travel heeft eveneens geen vertegenwoordiging, filliaal of agentschap in Nederland en werkt niet met een tussenpersoon. Green Wood Travel valt nadrukkelijk niet onder Nederlands recht en dientengevolge is het door jouw aangehaalde artikel 7:512 BW niet van toepassing.

      Bovenstaande neemt overigens niet weg dat Green Wood Travel een voorstander is van goede consumentenbescherming. Green Wood Travel is daarom aangesloten bij belangenorganisaties in Thailand, ATTA (Association of Thai Travel Agents) en TAT (Tourism Authority of Thailand). Iedereen heeft de mogelijkheid om bij deze instanties navraag naar Green Wood Travel te doen.

      Voorts heeft Green Wood Travel diverse keren op vrijwillige basis getracht lid te worden van de ANVR en SGR. Lidmaatschap van beide organisaties was en is echter uitgesloten voor buitenlandse ondernemingen.

      Green Wood Travel heeft daarom in 2009, wederom op vrijwillige basis, onderzoek laten verrichten naar alternatieve mogelijkheden tot het verstrekken van additionele “insolvabiliteitsdekking” aan zijn klanten. Green Wood Travel heeft vervolgens verschillende vormen van consumentenbescherming opgenomen, waaronder een eerstelijnsbescherming van de TAT, de mogelijkheid tot het verzekeren van vliegtickets en de vrijwillige opzet van een garantierekening met substantiële middelen. Green Wood Travel kan daardoor, zonder daartoe wettelijk verplicht te zijn, voldoen aan financiële garantieverplichtingen in geval dat onverhoopt nodig mocht zijn.

      • Hansy zegt op

       Het is maar net hoe je het BW interpreteert
       .
       Artikel 7:512 is van toepassing op alle reisorganisaties.
       M.i. vallen hier ook buitenlandse reisorganisaties onder, die opereren op de NL-markt en dus aan Nederlanders een reis verkopen.

       U heeft aangegeven de ANVR te dagvaarden. De rechter zal dus uiteindelijk aangeven wiens visie de juiste is.

      • Sam Loi zegt op

       Een kennelijk ingehuurde en duur betaalde reactie van de zijde van Greenwood die ook nog eens geen houd snijdt. In een nietszeggend commentaar probeert men een ander beeld neer te zetten. Dat Greenwood allerlei consumenten beschermende bepalingen zou hebben opgenomen in haar dienstverlening naar de klanten toe. De TAT wordt erbij gehaald als zou deze organsinatie een eerstelijns bescherming bieden aan klanten van Greenwood.

       Greenwood laat evenwel na om aan te geven wat deze bescherming werkelijk inhoudt, zoals het geven van een nadere beschrijving bij een eventuele faillissement van een lid van haar. Ik wil u dan ook het navolgende in overweging geven en daar graag een antwoord op hebben:

       Ik boek en betaal een pakketreis naar Thailand voor 14 dagen. De volledige reissom heb ik betaald op 15.01.2011 en de reis vangt aan op 01.03.2011. Ik heb in mijn bezit een bevestiging van Greenwood Travel dat de reissom is betaald. Greenwood gaat op 01.02.2011 failliet en kan mij niet meer garanderen dat mijn vakantie doorgaat.

       Mijn vraag aan Greenwood is nu: hoe nu verder? Ik krijg vervolgens na enige dagen bericht van een curator dat Greenwood in staat van faillissement verkeert en dat de door mij geboekte en betaalde reis wellicht geen doorgang kan vinden. Nu wil ik graag van de jurist of advocaat van Greenwood weten of ik op 01.03.2011 op vakantie kan gaan?

       • Hansy zegt op

        Ik was er al bang voor, in eerste instantie is Greenwoodtravel er als de kippen bij om vooral “aan te tonen” dat zij onterecht op een “signaleringslijst” van de ANVR staan, als de vragen echt kritisch worden, hoor je ze niet meer ………

        @Sam Loi
        Bestaat die in Thailand, een curator? Ik ben bang dat bij een faillissement o.i.d. van GWT je niets meer hoort uit Thailand.

        Of dat ze enig moment gewoon met de noorderzon zijn vertrokken, kan natuurlijk ook.

 3. Tinus zegt op

  Hoeveel mensen vinden een ANVR of SGR lidmaatschap tegenwoordig nog belangrijk, zeker nu er zo veel zaken zijn die, zoals Greenwood terecht aangeeft, toch niet gedekt worden, maar wel horen bij het moderne reizen.

  De ANVR is een brancheorganisatie en geen consumentenorganisatie. Het belang van de ANVR is dus het beschermen van de Nederlandse reisbureau’s, niet de consument.

  Maar wie wil er nu heden ten dage nog betalen om beschermd te worden ? We kopen allemaal liever een vliegticket bangkok voor de laagste prijs bij 333TRAVEL of Cheaptickets om vervolgens ter plaatse een hotel te regelen. De paar tientjes verschil die een reisbureau er bovenop moet gooien om daar mee te concureren, die steken we liever in eigen zak in ruil voor een stukje risico.

  • Hansy zegt op

   Ik vind het zeker belangrijk. Hoeveel toeristen stranden er niet op hun vakantieadres? Of zijn hun (volledige) aanbetaling kwijt?

   Afgelopen zomer nog een paar keer gebeurd. Je korte zomervakantie kost je dan geen
   € 500, maar ineens € 1200.

   En losse vliegtuigtickets zijn nergens gegarandeerd. Daarom is het zaak dat je zo snel mogelijk na betaling ook je tickets ontvangt.
   Enige risico wat je dan nog loopt, is faillissement van de vliegmaatschappij.

 4. Sam Loi zegt op

  Zeer veel mensen Tinus en niet voor niets heeft de wetgever de regels in consumentenzaken dwingend voorgeschreven. Dit houdt o.m. in dat partijen bij overeenkomst danwel in algemene voorwaarden hiervan niet mogen afwijken. En als rechtspersoon naar Nederlands recht kan je hiervan dus niet afwijken.

  Of je nou als consument modern danwel ouderwets reist, in beide gevallen zal je er voor moeten betalen. En als het buro waar je een pakketreis heb geboekt en betaald failliet gaat is het wel zo prettig als de sgr je volledig schadeloos stelt.

  Er is al een tijdje Europese wetgeving als het gaat om vertraagde vluchten. Ook niet in de EU gevestigde maatschappijen zijn er aan gebonden.

 5. Ernst-Otto Smit zegt op

  De consument moet beschermt worden tegen het failliet gaan van reisorganisaties.

  Waarom geen verzekering afsluiten zoals wel kan in Duitsland?

  Wel kan Green Wood Travel een ticketverzekering aanbieden aan klanten voor als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat. Maar kan geen verzekering in Nederland afsluiten om de reisgelden (insolvabiliteit) voor klanten te verzekeren. In Duitsland kan dit wel. Andere landen weet ik niet of dit mogelijk is.

  Green Wood Travel heeft in 2009 diverse verzekeringsmaatschappijen laten benaderen maar het is niet mogelijk in Nederland.

  Dit zou een goede oplossing zijn voor consument en reisorganisaties.

  • Sam Loi zegt op

   Toch maar een korte reactie. Ik begrijp dat Green Wood Travel diverse maatschappijen heeft benaderd voor een soort van verzekering die dekking zou moeten bieden aan de klant in geval het bedrijf waar geboekt en betaald is failliet gaat.

   Het is niet het bedrijf dat zo’n verzekering moet aangaan, maar de consument. Als een bedrijf dat zo’n verzekering heeft failliet gaat, ontstaat op dat moment – afhankelijk van het aantal boekingen uiteraard – een vordering van dat bedrijf op de verzekeraar. De klant heeft hier niets aan, want u zult ook ongetwijfeld weten dat deze vordering in de failliete boedel valt.

   Het moet dus steeds de klant zijn die zo’n verzekering aangaat. U kunt als bedrijf de klant daarin tegemoet komen door de premie die betaald moet worden voor rekening van het bedrijf te laten komen. Het staat het bedrijf vervolgens vrij of de premie al dan niet wordt doorberekend in de reissom.

   • Hansy zegt op

    Bedoeld wordt dat de reisorganisatie een verzekering afsluit voor de klant, waarbij de klant verzekerd is tegen een aantal risico’s, zoals faillissement van de reisorganisatie.
    De SGR is zo’n verzekering.

    Vraag is of daarmee alles is ondervangen, de bemiddelaar/verkoper van de vakantiereizen, het reisbureau (meestal onafhanhelijk), kan ook nog failliet gaan.

 6. Sam Loi zegt op

  Bedankt voor je reacties en succes in je pogingen naar de anvr/sgr toe.

 7. Ernst-Otto Smit zegt op

  Een stukje uit het 2009/2010 insolvibiliteit onderzoekrapport voor Green Wood Travel.
  Lees verder >>>>

  Verzekering ter dekking van insolvibiliteit
  Door met name de opkomst van het internet en de grensoverschrijdende handelingen van diverse Europese reisorganisaties is kritiek gekomen op het beleid van onder andere de SGR, waarin wordt bepaald dat alleen Nederlandse reisorganisaties deel kunnen nemen. Voorts is bepaald dat de SGR een hogere bankgarantie kan vragen naar mate de buitenlandse omzet hoger is. Ook hier is kritiek op geuit. Uit onderzoek ik gebleken dat met name Duitse reisorganisaties op de Nederlandse markt actief zijn geworden. Ook deze organisaties kunnen (zonder de opzet van een zelfstandige dochter, zie ook onderdeel lid worden van SGR) geen deelnemer worden. Dat houdt echter niet in dat deze reisorganisaties geen zekerheden bieden. In het geval van Duitsland is de zekerheid in de wet verankerd.
  De aanbieder is verplicht insolvibiliteit af te dekken door middel van een verzekering. Door deze verplichting is de zekerheid in Duitsland vele malen sterker dan in Nederland. Immers, een reisorganisatie kan deelnemer van SGR worden, maar hoeft dat niet. Grote, globaal opererende verzekeraars bieden mogelijkheden.

 8. Sam Loi zegt op

  Beste Ernst-Otto, ik kom net uit de kroeg en heb heel wat gezeik moeten aanhoren van mensen die in hun zoetsappige beleving vinden hoe de samenleving er uit moet zien. En dat is best wel vermoeiend, te meer als je weet dat de werkelijkheid heel anders in elkaar zit. Ik heb in elk geval het bericht gelezen en kom daar morgen op terug, sabai?

 9. Chang Noi zegt op

  Veel discussie over GreenWood Travel, aangezien deze in Thailand is gevestigd heeft alleen de TAT hier iets over te zeggen. ANVR zou kunnen zeggen “Let op, dit zijn geen Nederlandse bedrijven en zijn dus niet aangesloten bij de SGR”. Maar dan niet alleen GTW vermelden. Als GWT wel aangesloten zou willen zijn dan zou er natuurlijk gewoon in NL een dochter-bedrijf gestart kunnen worden.

  Voor de rest is het wel nuttige eens nauwkeurig te kijken naar wat bepaalde reis-organisaties eigenlijk zijn. Het lijkt alsof iedere gek een reis-bureau kan beginnen. Daar zitten natuurlijk wat nadelen aan. Behalve financieele nadelen kunnen er ook andere risico’s zijn.

  Chang Noi

 10. Sam Loi zegt op

  Air Berlin is een Duitse organisatie die in de KvK van Berlijn staat ingschreven. In hun AV stellen ze dat bij geschillen Duits recht van toepassing is. Voorts stellen ze dat commerciele kwesties in Berlijn afgehandeld dienen te worden. Dit laatste is onduidelijk, ik denk dat ze hiermee willen aangeven dat de rechtbank in Berlin bevoegd is in zaken tegen Air Berlin. indien u dus een geschil heeft met Air Berlin dat u niet buiten rechte kunt oplossen, dan zult u Air Berlin in Berlijn in rechte moeten aanspreken. Dat kan een duur grapje worden, want wie van ons weet hoe de rechtsgang in Duitsland geregeld is.

  Indien het kopen van ticket een consumentenkoop is, dan zijn de dwingendrechtelijke bepalingen inzake consumentenkoop van toepassing. Het in een AV opnemen van een voor de consument vreemde rechtskeuze en daarin tevens de Nederlandse rechter onbevoegd verklaren, kan nietigheid danwel vernietigbaarheid opleveren.

  In elk geval is Air Berlin niet aangesloten bij de ANVR/SGR. Air Berlin heeft in Nederland ook geen vestigingsadres. Air Berlin wordt evenwel door de Nederlandse autoriteiten met rust gelaten. Wellicht zou dit te maken kunnen hebben met het feit dat het vestigingsadres van Air Berlin binnen de EU is gelegen. Zeker weten doe ik het niet;

  Daarentegen heeft Eva air wel een vestigingsadres in Amsterdam en is zij tevens bekend bij de KvK. Ik heb niet nagetrokken of zij lid is van de ANVR/SGR. Zij die daarin geinteresseerd zijn moeten dat maar zelf doen.

  Ik heb begrepen dat Greenwood Travel juridische bijstand heeft ingeroepen. Wellicht dat dat zoden aan de dijk zet. Ik zou in elk aangeven dat Greenwood t.o.v. andere buitenlandse onderneming ongelijk behandeld wordt. Of dit zal helpen? Ik heb zo mijn twijfels.

 11. Tinus zegt op

  Air Berlin is volgens mij vooral ook een airline en geen touroperator. Tickets vallen zowiezo niet onder de dekking van SGR en daarbij zijn er voor airlines andere toezichthouders.

  Als je wilt vergelijken op basis van gelijke behandeling, kijk dan naar een bezoekthailand.nl
  Die zijn ook geen SGR.

  Of kijk tussen de lijst die gepubliceerd word door het thais verkeersbureau. http://www.thaisverkeersbureau.nl/Reisorganisaties/Reisorganisaties_in_thailand.asp

 12. Sam Loi zegt op

  Ik ben afgegeaan op het bericht van Greenwood – zie hiervoor – dat zij In Nederland geen pakketreizen verkoopt. De vergelijking met Air Berlin gaat dan ook op. Als het Air Berlin vrij staat om in Nederland tickets te verkopen zou die mogelijkheid in principe ook moeten gelden voor andere buitenlandse onderneming, dus ook voor Greenwood. Gelijke gevallen moet je namelijk gelijk behandelen.

  Zowel Air Berlin als Greenwood hebben geen slechte reputatie en zijn ze bij mij weten niet eerder betrokken bij een faillissement. Dus waarom staat de 1 wel op een zwarte lijst en de ander niet. Daarnaast gaat het om spelers op de Nederlandse markt en niet de Thaise. Ik heb op de door u aangehaalde sites dan ook niets te zoeken.

  • Tinus zegt op

   Bezoekthailand.nl is een speler op de nederlandse markt, gelijk aan de opzet zoals greenwood travel, dus die vergelijking is wel relevant. Ik begrijp niet waarom Greenwood wel en bezoekthailand.nl niet genoemd wordt bij deze lijst. En er zijn op die manier nog wel meer spelers op de nederlandse markt die op vergelijkbare manier als greenwood werken.

 13. @ Sam Loi en anderen. Ik had beloofd er vandaag iets over te schrijven, maar dat gaat niet lukken. Ik moet er ook even voor gaan zitten want het verhaal is anders dan je denkt.
  Ik heb met de ANVR en nog wat mensen gesproken. Ik zal in een artikel de feiten weergeven, maar ook mijn eigen mening. Er zit een luchtje aan de zaak. En ik vindt dat de ANVR nogal onzorgvuldig is geweest. Ik zal t.z.t. uitleggen waarom.

  • Eric zegt op

   Zit ik met spanning deze blog te lezen.
   Kom ik een grote cliffhanger tegen zeg ” Ik zal t.z.t. uitleggen waarom.”

   Khun Peter weet je al wat meer?

   Gr.
   Eric

 14. Tinus zegt op

  Ik lees net dat Expedia.nl ook nog geen duidelijkheid heeft gegeven aan de ANVR maar dat men daar nog mee in gesprek is, dus dat die nog niet op de zwarte lijst staan. Die zijn kennelijk te groot om consumentrecht af te dwingen ?

 15. alexander zegt op

  Wat de ANVR doet lijkt nogal op kartelvorming en dat is bij Europes recht verboden.
  Bovendien is de lijst nogal willekeurig opgesteld en staan er aantal reisorganisaties die net zoals Green Wood Travel werken niet op. Lijkt dus beetje op de concurenten pesten en toevallig is Green Wood een prima touroperator met veel ervaring en veel tevreden klanten. De ANVR is een clubje van ons kent ons en dan vooral de “gevestigde” reisorganisaties die allemaal eenheidsworst verkopen. Inderdaad Peter, hier zit een luchtje aan!

 16. Robert zegt op

  Opmerking van een vriend uit de internationale verzekeringswereld: Nederlanders verzekeren hun aquarium nog tegen brand. Hoe groot is het risico nou helemaal? Ik reis al heel lang heel erg veel en ik heb nog nooit problemen gehad. Al die verzekeringen en premies die men maar betaalt in Nederland voor een minimaal risico…zelfs als ik een paar keer ‘dubbel’ zou hebben moeten betalen voor een reis was ik nog goedkoper uitgeweest zonder al die premies.

  Is iemand op dit blog ooit ernstig benadeeld door een reisburo dat failliet is gegaan vraag ik me dan ook af?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website