Volgende week wordt een spannende week voor politiek-Thailand. Er vallen dan besluiten die bepalend kunnen zijn voor de politieke toekomst van de regering Yingluck en 381 parlementsleden. Waar gaat het om?

  1. De National Anti-Corruption Commission (NACC) besluit op dinsdag of de 381 parlementsleden die het senaatsvoorstel hebben goedgekeurd, de grondwet hebben overtreden. Dat voorstel maakt van de nu voor de helft benoemde Senaat een volledig gekozen Senaat.
  2. De NACC roept de voorzitters van Senaat en Huis van Afgevaardigden op om een toelichting te geven op hun besluit parlementaire debatten af te kappen, waardoor opppositieleden geen kans kregen het woord te voeren.
  3. Het Constitutionele Hof oordeelt over het voorstel om artikel 190 van de grondwet te wijzigen. Dat artikel regelt in welke gevallen goedkeuring van het parlement nodig is voor overeenkomsten met het buitenland. De wijziging houdt in dat de regering in veel gevallen vrij spel heeft. Wanneer het Hof oordeelt dat het voorstel ongrondwettelijk is, gaat de zaak naar de NACC.

Dit zijn de meest actuele zaken die het voortbestaan van regering en de politieke toekomst van politici in gevaar kunnen brengen, maar er komen nog meer donkere wolken aan. Zo gaat de NACC zich ook buigen over het hypotheeksysteem voor rijst (corruptie!) en de plannen voor watermanagementwerken ad 350 miljard baht.

Bij een ongunstig besluit is het over en uit voor premier Yingluck. Bovendien is Yingluck ook beschuldigd van overtreding van de Kieswet vanwege haar recente tour door het Noorden en Noordoosten. Ze zou overheidsfinanciën hebben misbruikt voor een verkapte verkiezingscampagne.

En verder is er nog de druk van de financiers van regeringspartij Pheu Thai. Die hebben zakelijke belangen en leiden aanzienlijke verliezen wanneer Bangkok Shutdown op 13 januari van start gaat. Bangkok Shutdown bestaat uit de blokkade van twintig kruispunten in Bangkok (zie kaartje). De protestbeweging zegt net zo lang te zullen doorgaan totdat de (demissionaire) regering Yingluck aftreedt en de verkiezingen vervallen. De beweging wil ‘reform-before-election’: eerst politieke hervormingen en dan pas verkiezingen. Ze pleit ook voor een Volksraad.

(Bron: Bangkok Post, 4 januari 2014)

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Zwaard van Damocles hangt boven regering”

  1. Benno vd Molen zegt op

    Wordt een totale mislukking, blokkades zijn makkelijk te omzeilen in het parlement heeft de oppositie geen meerderheid, window dressing dus. Buiten Bangkok hebben Suthep en Abhisit al helemaal niets in te brengen. 2 februari verkiezingen dus.

  2. Corry van de voort jansen zegt op

    Wij vinden het heel fijn om op de hoogte te worden gebracht van alle strubbelingen in Bangkok. Dick van de Lucht wij lezen elke dag je verslagen. Dank daar voor. Corry


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website