High Five van Sukhumbhand Paribatra (links) en partijleider Abhisit Vejjajiva

Oppositiepartij Democraten kan gerust ademhalen. Ze heeft haar machtsbasis Bangkok voor de vierde achtereenvolgende gouverneursverkiezing weten te behouden. Gouverneur Sukhumbhand Paribatra mag nog eens vier jaar de stad besturen.

Het is regeringspartij Pheu Thai zondag niet gelukt een voet tussen de deur te krijgen. Sukhumbhand versloeg zijn belangrijkste rivaal Pongsapat Pongcharoen, voormalig adjunct-hoofd van de Royal Thai Police, met 1.256.231 tegen 1.077.899 stemmen.

Ondanks de regen was de opkomst met 63,89 procent ongehoord hoog. Voorgaande verkiezingen lag die onder de 60 procent. Aan de verkiezingen werd door 25 kandidaten deelgenomen; 23 zonder de backing van een politieke partij. Rawiwan Sutthiwirasan scoorde van hen het minste aantal stemmen: 112; de meeste waren zoals verwacht voor Sereepisuth Temeeyaves (166.582), voormalig hoofd van de Royal Thai Police. Het was de eerste keer dat de winnaar en runner-up elk meer dan 1 miljoen stemmen kregen.

Wuthisarn Tanchai, vice-secretaris-generaal van het King Prajadhipok’s Institute, wijst erop dat het aantal stemmen voor regeringspartij Pheu Thai fors is toegenomen, wat een indicatie is dat haar politieke basis in de hoofdstad zich aan het uitbreiden is. ‘De Democraten dienen zich bewust te zijn van de dreiging die dat vormt.’

Volgens Pichai Rattanadilok na Phuket van het National Institute of Development Administration zou Pongsapat gewonnen hebben wanneer de verkiezingen geen relatie hadden gehad met de landelijke politiek. ‘Dit was geen gewone verkiezing. De uitslag heeft een symbolische betekenis. Daarom heeft Sukhumbhand gewonnen. Ik denk niet dat de mensen Sukhumbhand beter vinden. Ze wilden gewoon niet dat Pheu Thai zou winnen.’

(Bron: Bangkok Post, 4 maart 2013)

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “And the winner is: Sukhumbhand Paribatra”

 1. Jacques zegt op

  Voor de politiek geïnteresseerden nog even napraten over de uitslag.
  Het ging heel duidelijk om een stem voor of tegen Thaksin, zoals hier al eerder is opgemerkt. Ik merkte het aan mijn vrouw. Heel de avond werden de uitslagen gevolgd. Grote vreugde toen duidelijk werd dat de Thaksin kandidaat niet zou winnen.
  Het ging bij deze verkiezingen niet zozeer om Bangkok maar vooral om de vraag hoe de politieke machtsverhoudingen op dit moment zijn.

  Thailand gaat een moeilijke toekomst tegemoet. De man in het buitenland is een splijtzwam voor de samenleving. Hij lijkt mij niet de persoon die tegenstellingen kan overbruggen en verzoening kan brengen. Zorgelijk.

  Dadelijk commentaren, cijfers en foto’s over de verkiezingen in Nieuws uit Thailand.

 2. Jogchum zegt op

  Dick, als de Moderator het mij toestaat wil ik jouw feliciteren met de overwinning van de
  wedden-schap met Tino.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website