Verkopers van vis en andere zeevruchten in het district Bua Yai laten weten dat de verkoop sterk is gedaald na de uitbraak van Covid-19 besmettingen op een groothandelsmarkt voor garnalen in de provincie Samut Sakhon.

Visverkoper Chakri Ketmai vertelde aan Bangkok Post dat veel van zijn vaste klanten niet zijn komen opdagen. Alleen levensmiddelenkraampjes en streetfoodverkopers deden goede zaken. Volgens hem zijn veel kanten bang dat ze besmet kunnen raken van vis uit Samut Sakhon, sommigen hadden hem gevraagd waar zijn vis vandaan kwam.

Om het vertrouwen in de veiligheid van zijn goederen te vergroten, hing hij een bord op met de boodschap: “Zeevruchten bij deze kraam komen uit de provincie Trat”. Hij vertelt zijn klanten ook dat zijn producten zijn geïnspecteerd door gezondheidsfunctionarissen van de gemeente Bua Yai, om hen zo gerust te stellen dat zijn zeevruchten vers zijn en niet besmet met het virus.

Meesak Pakdeekong, hoofd van het Fisheries Department, verzekert consumenten dat het coronavirus niet verspreid kan worden via koudbloedige vissen. Hij zegt dat er geen gevallen bekend zijn van infecties via deze weg.

Vissers en arbeiders in de visindustrie zijn gebonden aan strikte hygiënische maatregelen, maar volgens hem kan besmetting tijdens de verwerking van vis niet worden uitgesloten. Meesak adviseert consumenten om de gekochte vis grondig te reinigen, hun handen goed te wassen en de vis goed te koken.

Samut Sakhon

Vreemdelingenhaat laait op

Een ander neveneffect van de angst voor corona bij de Thaise bevolking, is een toename van vreemdelingenhaat. Een Thai had op Youtube al een commentaar geplaatst waarop hij opriep om personen uit Myanmar neer te schieten. Dat soort hatelijke opmerkingen worden steeds meer geplaatst op sociale media. Er wordt zelfs opgeroepen om met Covid-19 besmette migranten niet te behandelen in ziekenhuizen en mensen te straffen die ze het land hebben binnen gebracht. Arbeiders uit Myanmar worden ook geweigerd in bussen, door motortaxibestuurders en in kantoren.

De onafhankelijke groep ‘Social Media Monitoring for Peace’ zegt honderden haatberichten te hebben gevonden op YouTube, Facebook en Twitter. De commentaren bevatten racistische taal met uitingen van discriminatie en nationalisme, aldus de groep.

Facebook heeft na publicatie door persbureau Reuters enkele posts verwijderd, Twitter bekijkt de zaak nog en YouTube reageerde niet toen het om commentaar werd gevraagd.

Directeur-generaal Panpimol van het Department of Mental Health dringt er bij de bevolking op aan om arbeidsmigranten te steunen en ze niet te veroordelen voor de Covid-19 infecties. Ook CCSA-woordvoerder Taweesilp heeft in een televisie-uitzending gepleit voor tolerantie. “Zowel Myanmarezen als Thai zijn boeddhisten.” Hij wijst er bovendien op dat Thailand de buitenlanders hard nodig heeft want ze doen werk, waarvoor Thai hun neus ophalen.

Thailand telt 1,6 miljoen arbeiders uit Myanmar, maar dat aantal is in werkelijkheid veel hoger vanwege de vele illegale arbeidsmigranten in het land.

Bron: Bangkok Post

10 reacties op “Verkoop van vis en garnalen in Thailand daalt sterk na uitbraak van Covid-19”

 1. Dutchjohn zegt op

  “Meesak Pakdeekong, hoofd van het Fisheries Department, verzekert consumenten dat het coronavirus niet verspreid kan worden via koudbloedige vissen. Hij zegt dat er geen gevallen bekend zijn van infecties via deze weg”.
  De heer Pakdeekong heeft zeker vergeten dat in de Chinese stad Qingdao ong. 11 miljoen mensen getest werden na een virus uitbraak die gerelateerd werd aan 2 dokwerkers die aan het werk waren met geinporteerde
  bevroren seafood wat was besmet met het virus.

 2. peter zegt op

  Eerst waren het de farangs, vlgs Anutin : vies en onhygiënisch.
  Herinner je, dat je niet werd bediend in Thaise restaurants?
  Nu wordt de Myanmar als uitschot behandelt, en wordt opgeroepen tot dood schieten, lijkt de Philipijnen wel. Daar, begreep ik, werd je al neer geschoten als je geen mondkapje draagt, geen uitzonderingen.

  Gekscherend (?) wordt er onder de Thai nu gesproken van wederom een oorlog tussen Thai en Myanmar.
  Ze hebben in het verleden al zo’n 16 oorlogen gehad met hun buurland. Vandaar de instelling?

  Raar dat Thai zo bang zijn covid te krijgen, terwijl er elke dag zo’n 40 mensen dood gaan in het verkeer.
  Men wordt dus opgezweept door de internet “sociale” maffia.

  Ben je ooit trouwens op een markt geweest? Elke vrouw MOET de vis aanraken en niet alleen in Thailand.
  Zonder handen te wassen vooraf. Echter na gedane inspectie, dopen ze hun handen in een kommetje met limoen/water sap (lang niet altijd aanwezig) te samen met nog meer klanten, allemaal hetzelfde bakje.
  Vlees open en bloot, op markten meestal niet gekoeld. In supermarkten drijft je vlees in smeltend ijswater, zelfs bij een Makro.

  • Jm zegt op

   En dan het water drnken uit een gezamelijke frigbox met ijs en die bekers die daar gewoon teruggezet worden na gebruik zonder af te wassen.

   • matsch zegt op

    Toch raar dat de lijken hier niet in de straten liggen en de ziekenhuizen uitgestorven zijn. Zeker aangezien de grenzen met Myanmar totaal niet te beveiligen zijn (immigranten komen af en aan sinds jaar en dag, niet alleen sinds afgelopen weken) en de Chinezen tot eind maart vrolijk het land inkwamen.

    • Erik zegt op

     Lijken in de straten, Matsch? In Thailand wordt een dode met egards behandeld, met respect, want de ziel van de dode staat aan het begin van de reis ‘naar boven’ en die reis wordt netjes voorbereid in de tempel.

     Je zult in Thailand nimmer lijken in de straten zien liggen, wat er ook gebeurt. Desnoods, als er veel doden vallen bij verkeersongelukken of bij ‘incidenten’ zoals destijds bij Tak Bai laadt men ze op een pickup maar op straat, echt niet. Misschien kun je eens de voorbereiding van een begrafenis in Thailand bijwonen dan zie je met welk respect de dode wordt omringd.

     Ziekenhuizen uitgestorven? Ga er eens kijken en, als het vanwege de isolatiemaatregel mag, ook op de IC. Ook Thais verplegend personeel doet gewoon zijn werk, corona of niet.

     Wel heb je gelijk dat de grenzen poreus zijn; met alle vier buurlanden bestaan landsgrenzen waar je lopend overheen kunt (en de Mekong staat hier en daar ook wel eens vrijwel droog) en dat verkeer houd je niet tegen zolang er arbeid is die de Thai liefst uitbesteedt. Maar ‘gastarbeiders’ waren er vroeger in België en Nederland ook, en nog steeds. Niets nieuws onder de zon dus.

     Lokaal grensverkeer vindt al eeuwen plaats en ook dat stop je niet even met een wettelijke maatregel. Markten in grensregio’s trekken ook kooplui aan uit het andere land met alle risico’s op besmetting van dien. Je houdt corona niet tegen; zelfs de eilandstaten wereldwijd hebben corona…

     • Singtoo zegt op

      Ja in de tempel word een overledenen netjes “behandeld”.
      Echter het behandenen van lichamen in een mortuarium gaat er toch vaak heel anders aan toe.
      Dan lijkt het, op sommige locaties, wel op en veeslachthuis. Er word desnoods gewoon mee gegooid.

  • Johnny BG zegt op

   @Peter,

   “Ben je ooit trouwens op een markt geweest? Elke vrouw MOET de vis aanraken en niet alleen in Thailand.”

   Als het al gebeurt wees er blij mee. Als ze rotte vis koopt en het bevalt je niet dan is er ook weer wat te klagen.

 3. albert zegt op

  Ja ,xenofobie en aangewakkerd door een hooggeplaatst persoon….

 4. janbeute zegt op

  Wat te denken van die Thaise werkgever die zijn groep Birmees personeel dumpte ergens langs de weg, net als sommigen doen met een hond.
  Gebeurde afgelopen week, onmenselijker kun je het haast niet voorstellen.

  Jan Beute.

 5. Archie zegt op

  In het verkeer komen 61 mensen om pr dag !! Dat is evenveel elke dag, als na 10 maanden bij het covid.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_traffic-related_death_rate

  Dus zou je eerst motorfietsen en autos moeten verbieden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website