Het ministerie van milieu wil dat Thai en toeristen een afvalwaterheffing gaan betalen en de opbrengsten gebruiken voor de financiering van de schoonmaak van rivieren en kanalen, waaronder het Saen Saep kanaal in Bangkok.

De heffing wordt in 2017 of 2018 van kracht. Het ministerie denkt aan 0,43 baht per kubieke meter, wat goed is voor een jaaropbrengst van 5,275 miljoen baht. Toeristen gaan een vast bedrag van 50 baht betalen, wat 1,494 miljard baht per jaar oplevert.

Volgens het Pollution Control Department wordt alleen al het Saen Saep kanaal vervuilt door 631 bronnen zoals ziekenhuizen, restaurants, markten, hotels, condominiums, warenhuizen en woningen. Vele lozen water in het kanaal en dat is in strijd met de wet. Minister Surasak van milieu is er duidelijk over en zegt dat als er nu niets gebeurt, zijn alle rivieren en kanalen over 20 jaar volledig geruïneerd zijn. Volgens hem is daarom beter niet langer af te wachten omdat toekomstige schoonmaakacties nog veel duurder zullen uitvallen.

Het Saen Saeb kanaal is het belangrijkste kanaal in Bangkok voor de afvoer van rioolwater en transport. Het is verbonden met meer dan honderd andere kanalen.

Bron: Bangkok Post

15 reacties op “Thai en toeristen moeten afvalwaterheffing gaan betalen”

 1. ruud zegt op

  Het Saen Saep wordt door 631 bronnen illegaal vervuild.
  Daarom gaan we een heffing op afvalwater voor iedereen invoeren.
  Gewoon de illegaal lozende vervuilers aanpakken is waarschijnlijk geen optie?
  Blijkbaar zijn ze bekend, als ze weten, dat het er 631 zijn.
  Maar een andere vraag is natuurlijk of er een andere optie is behalve op het kanaal lozen.
  Dan moet er natuurlijk wel een riolering aanwezig zijn, om dat water legaal af te voeren.
  Bij voorkeur een, die het afvalwater honderd meter verderop niet ook gewoon in het kanaal loost.

  • T.J.Bokkers zegt op

   Ook hierin faalt de overheid.
   Schoonmaken is mooi, het bijbrengen van milieubesef aan de Thai is belangrijker.
   Natuurbehoud, milieu maatregelen en opzetten van een sanctiebeleid en zorgen voor voorzieningen kunnen op termijn wonderen doen.
   In plaats van de VN zou er een wereldomvattende adviesorganisatie opgericht moeten wordn die met internationale richtlijnen landen kunnen helpen met milieu problemen.

 2. antoine zegt op

  In een ander artikel spreekt men over corruptie maar dit hier is niet veel beter. Thai betaald 0.43 en toerist 50. En zeker weten dat ik minder water verbruik dan 3 kubiek per maand en zeker minder vervuil. En ook betaal ik al meer dan een Thai want de persoon van wie ik huur vraagt 25 bath per kubiek

  • De Inquisiteur zegt op

   Vreemde reactie. Niemand verplicht U om hier in Thailand te verblijven … .

   • John Chiang rai zegt op

    Vaak is een reactie die betrekking heeft op een Thaise maatregel een vreemde reactie voor diegenen die als expat in Thailand wonen. Wat voor vele expats reeds als normaal gezien wordt, is voor velen begrijpelijk nog altijd onbegrijpelijk. Zeker hoor je dan vaak als enigste reactie,dat niemand ze verplicht om in het land te blijven,zodat je eigenlijk als reageerder alleen nog alles accepteren moet,of beter geen reactie meer afgeven kunt. Omdat dit ook niet in de zin van Thailandblog kan zijn,vindt ik het voortdurende antwoord ,dat je dan maar beter thuis kunt blijven, omdat niemand je verplicht in Thailand te blijven,op den duur behoorlijk afgezaagd.

   • rob joppe zegt op

    Goede raad daarom (en vele met ons ) komen we ook niet meer terug daarmee een bijdrage leverend aan de economie van uw zo geliefde land
    Huurderving voor onze geliefde huisbaas ,want die is de dupe van al dit soort regels”20 maal 75 000 Bath per jaar. Goed advies dank u.

 3. John Chiang rai zegt op

  In principe is het wel te begrijpen dat het stijgende toerisme ook bijdraagt aan de vervuiling van een land. Maar zou het ook niet verstandig zijn dat men op TV in plaats van het grote aanbod van stompzinnege soaps,
  eindelijk overgaat met het vertonen van kleine video’s,waarin de thaibevolking zelf geleerd wordt het eigen land schoon te houden. Velen gooien hun afval daarheen waar het voor hun het gemakkelijkste is,zodat je vaak overal aan de kant van de straat afval,en lege plasticzakken tegenkomt. Die menen dat ze het goed doen verbranden hun afval overal daar,waar het hun denkt uit te komen ,en hebben vaak nog nooit gehoord van luchtverontreiniging. Er van uitgaande dat de meeste Thais erg trots zijn op hun land,is het voor mij onbegrijpelijk dat ze er af en toe zo’n vuilnisbelt van maken.

  • marino zegt op

   inderdaad zij hebben totaal geen respect voor hun land en natuur,Ik woon hier vlakbij aan de rivier saensaeb ,dagelijks zie ik dat ze hun huishoudelijk afval in de rivier kappen. er drijft hier van alles rond in het water van matrassen tot oude electrische toestellen.

   En dan maar klagen dat ze belastingen moeten betalen.

   ze zijn gewoon te lui om enkele meters verder hun afval in een container te dumpen.

   zielig om te zien.

  • pw zegt op

   Gisteren komt mijn vriendin thuis van de markt waar ze vier appels kocht.
   Elke appel was verpakt in een aparte plastic zak!
   Laatst kocht ik een stripje met 10 paracetamolletjes. Ook die wilde men bij de 7-11 in een plastic zak stoppen.
   Ik zag iemand de Tesco verlaten met een kar boodschappen, 25 plastic zakken telde ik.
   Je moet toch volkomen krankjorum zijn om dit ‘gewoon’ te vinden?
   Dit land stikt in z’n eigen plasic. En niemand die dat ziet. Laat staan dat iemand daar iets tegen doet.

  • ruud zegt op

   In het dorp waar ik woon, wordt het afval wekelijks opgehaald.
   Dat is dus goed geregeld.
   Maar in wat verderaf gelegen kleine dorpen zal dat dat mogelijk niet altijd het geval zijn.
   Dan zullen de mensen wat anders moeten verzinnen.(verbranden bijvoorbeeld)

   Nu worden er in het dorp ook wel spullen verbrand, maar over het algemeen bestaat het grootste deel daarvan uit bladeren en ander plantaardig afval.
   Dat is bij mij niet anders, want ik kan al dat plantaardige afval ook niet in de tuin laten liggen.
   Veel van dat afval brandt als een fakkel.
   Vooral de bladeren van de bamboe en die van de kokosnoot bomen.
   Ik maak liever een klein gecontroleerd vuur in mijn tuin, dan dat ik een groot ongecontroleerd vuur in mijn tuin krijg..

 4. Jasper van Der Burgh zegt op

  Mischien aardig om te weten: bijna overal langs de kusten wordt er door alle hotels en de hele bevolking het riool direct op zee geloosd, zoder enige reiniging. Dit is de belangrijkste reden dat het koraal rond bv. Koh Chang zo goed als verwoest is.
  Dat betekent dus dat badgasten meer wel dan niet in hun eigen afvalwater rondzwemmen.
  Ik zwem dus ook niet meer in de zee in Thailand.

  Overigens was het in Nederland ook nodig om allerlei overheidscampagnes te voeren om de bevolking aan te leren afval niet gewoon op straat te gooien. De Amsterdamse grachten waren vergeven van de drijvende bankstellen, matrassen etc.
  En welke oudere herinnert zich niet deze slogan: ” Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos de schillen en de dozen”

  Als het gaat lukken: prima initiatief van de Thaise overheid, al vrees ik ook hier weer een enorme strijkstok……

  • Gerrit bkk zegt op

   In nederland zit een bedrag voor waterzuivering en riolering in de onroerend goed belasting.
   In veel landen is er nog geen onroerend goed belasting. of een erg gebrekkige (thailand).
   In zulke landen is nationaal streven en international support streven naar toch een bedrag binnen te krijgen voor riolering en open afvoer kanalen. Dat wordt dan getracht te koppelen aan water tarief want dat wordt wel overal berekent en afgerekent als je een huisaansluiting hebt.
   Dus helemaal niet vreemd wat men hier (al jaren) wil. Dat in dit artikel afzonderlijk de toerist genoemt wordt is absurd. Die wordt geheel niet direkt belast en omgerekent misschien strak 1 baht per week.
   (Grootste probleem is gewoonlijk dat water voorziening en riolering/afvalwater onder verschillende ministeries vallen… dus niet eenvoudig gewoonlijk geld van water supply over te hevelen naar andere instantie.)
   Ik heb condo in bkk. Ik zou graag onroerend goed belasting betalen. Dan zou ik namelijk ook me stem gerechtigt kunnen voelen als ik weer eens wat vreemde of lastige dingen in mijn omgeving meemaak als overstromingen bij regens of gebrekkige trottoirz etc.
   Maar nu heb ik geen recht om iets te vragen. Ik ben een blije low income provider for government coffers hier.
   Overigens is nederland een van de erg weinige landen waar bijna al het afvalwater gezuivert wordt. In UK bijvoorbeelt gebeurt dat slechts erg sporadies.
   Als de tax uit de verkoop van flesjes drinkwater gehaalt zou worden dan ja…
   Dan zouden toeristen reden kunnen hebben om een goedkoper merk flesje te kopen.
   Overigens: happy new year. Vandaag gaan alle chinese shops en zaakjes misschien voor laatste keer tegen gezuiverd stadswater tarief onder jaarlijksre wasbeurt door. laatste keer dat hun vuil en smeer en en in het riool belandt zonder dat er betaalt wordt om dat riool werkend te houden.
   Ik wacht met nverlangen dat ik onroerend goed belasting moet gaan betalen. Maar dat komt er niet. Weinig mensen met veel land maar met veel macht…
   De laatste regering van demokraten hier viel over dit eerzame streven.
   Mooi die schone natte gesloten shops vandaag.

 5. De Inquisiteur zegt op

  Wat iedereen blijkbaar vergeet. Dit land is nog steeds in volle ontwikkeling. Wij, vreemdelingen, geven graag kritiek over alles wat fout gaat.
  Waar moeten ze het geld vandaan halen en wat zijn de prioriteiten ? Educatie ? Milieu ? Verkeer ? Gezondheidsvoorzieningen ? Pensioenen ? Mobiliteit ? Economie ? Corruptiebestrijding ?
  Nogmaals, het is makkelijk om af te geven op alles wat nog niet goed is en om te klagen dat je mee moet betalen.
  En ook nogmaals, als je er problemen mee hebt – waarom verblijf je dan hier graag, tijdelijk of permanent ?

  • Cornelis zegt op

   Inderdaad, Inquisiteur, dat constant afgeven op Thailand dat velen op dit blog doen ergert mij ook. Tegelijkertijd doet men hetzelfde t.a.v. het thuisland, waaruit men dan zegt vertrokken te zijn vanwege de ‘regeltjes’ en de ‘overheidsbemoeienissen’. Eenmaal in Thailand willen ze dan graag die regels opleggen aan het gastland.

  • Paul zegt op

   Inquisiteur toch, hoeveel kost het om kinderen op school wijs te maken dat ze hun afval niet uit de bus moeten kieperen waarmee ze naar huis rijden en waar zoals bij ons in het dorp iedereen vuilnisbakken heeft staan die twee maal per week worden opgehaald? En het kost ons helemaal niets!
   Bij mij aan de deur staan twee grote tonnen om alle vuil in te dumpen maar mijn buren kappen het liever aan de achterzijde door de venster het water in, ik besloot om de aangroeiende vuiligheid op te ruimen en heb een net gespannen heb zodat alle smeerlapperij langs hun kant blijft steken.
   Diezelfde avond maakte moeder, die het opperhoofd is bij onze buren, dik van haar gat tegen dochter en schoondochter en verweet hen dat ze ferme vetzakken waren, twee uren later was heel het boeltje opgeruimd en enkele dagen later was mijn rattenplaag ook opgelost!
   Als je iedereen die terecht kritiek levert op deze toestanden graag weghebt dan overheersen binnen tien jaar de ratten in het land van de glimlach want ze zijn gewoon hardleers, ik groeide net als jij op met het gezegde arm maar proper, waarom kan dat hier niet Inquisiteur?

   Groetjes


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website