Een vlammend pleidooi voor wijziging van de grondwet door premier Yingluck, een tegendemonstratie van de Motherland Protection groep en schermutselingen tussen roodhemden en ambtenaren van het Religious Affairs Department.

Gisteren liep de spanning verder op rond het Constitutionele Hof, dat een verzoekschrift van een senator in behandeling heeft genomen om de rechtmatigheid te beoordelen van het voorstel tot wijziging van artikel 68 van de grondwet. Dit artikel geeft burgers het recht rechtstreeks een klacht in te dienen bij het Hof over handelingen die de monarchie beschadigen. Regeringspartij Pheu Thai wil dat die klachten eerst worden beoordeeld door de procureur-generaal.

Puntsgewijs de gebeurtenissen van gisteren:

  • Ruim honderd leden van Motherland Protection groep arriveerden bij het gebouw van het Hof (foto). Aan de achterkant om een confrontatie te voorkomen met de roodhemden die sinds een week aan de voorkant demonstreren. De roodhemden vinden dat het Hof zich niet mag bemoeien met het wetgevend proces. De leiders hebben hen opgeroepen de rechters aan te houden middels een zogeheten ‘citizen’s protest’. De Motherland Protection groep overhandigde het Hof een brief waarin ze steun uitsprak voor de negen rechters van het Hof.
  • Aan de voorkant van het gebouw ontstonden schermutselingen toen ambtenaren van het Religious Affairs Department demonstrererende monniken probeerden over te halen om zich terug te trekken.
  • Premier Yingluck, op bezoek in Mongolië, die doorgaans een verzoenende toon aanslaat, wekte verbazing met haar felle kritiek op de huidige grondwet. ‘De grondwet bevat mechanismen die de democratie en de rechten en vrijheid van de bevolking beperken.’ Als voorbeeld noemde ze de benoeming van de helft van de Senaat door een kleine groep mensen en ze haalde uit naar ‘zogenaamde onafhankelijke organisaties’ die misbruik hebben gemaakt van hun macht ter wille van een klein aantal mensen in plaats van de samenleving. Ze verdedigde verder haar broer Thaksin en het roodhemdprotest van 2010.
  • Sa-ngiam Samranrat, lid van het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden) en adviseur van de premier, diende een klacht tegen de negen rechters van het Hof in bij de Crime Suppression Division. Hij beschuldigt hen van het instigeren van rebellie en onrust. Een soortgelijke klacht heeft hij gedeponeerd bij de Ombudsman, de procureur-generaal en de National Anti-Corruption Commission.
  • Parlementsvoorzitter Somsak Kiatsuranont besloot evenals de parlementsleden van Pheu Thai het bevel van het Hof te negeren om te motiveren waarom artikel 68 veranderd zou moeten worden. Somsak is een van de 312 senatoren en parlementsleden die wijziging van dit artikel steunen. Naar verluidt zou Somsak zich eerder hebben aangesloten bij twintig PT-ers die afstand nemen van de partijlijn. Somsak zegt niet door Thaksin te zijn gedwongen van mening te veranderen, maar hij vliegt wel naar Hong Kong om Thaksin morgen te ontmoeten. Ook twee vice-voorzitters hebben een ontmoeting met Thaksin.
  • Oppositieleider Abhisit zegt dat de roodhemden duidelijk de wet overtreden door de rechters te bedreigen. Hij vindt het onacceptabel dat Yingluck het roodhemdprotest verdedigt. Haar verdediging van Thaksin bevalt hem ook niet. ‘Als premier zou ze niet iemand moeten verdedigen die op de vlucht is voor zijn straf.’ Thaksin werd in 2008 tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens machtsmisbruik bij landaankoop door zijn toenmalige echtgenote.
  • Panthep Puaponghan, woordvoerder van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden), zegt dat Yingluck aan geheugenverlies lijdt. Sinds Thaksin in 2001 premier werd, is de democratie om zeep geholpen. ‘Thaksin misbruikte zijn macht om het systeem van checks and balances in de grondwet van 1997 uit te schakelen.’

(Bron: Bangkok Post, 30 april 2013)

Toelichting
Veera Prateepchaikul legt in zijn wekelijkse rubriek in Bangkok Post uit dat er een ‘Battle Royal’ opdoemt tussen de regerende Pheu Thai-partij en haar bondgenoten aan de ene kant en het Constitutionele Hof en zijn supporters aan de andere kant. Geen van beide partijen toont enig teken zich te willen terugtrekken.

Op het spel staat de toekomst van de partij en het partijbestuur. Wanneer het Hof van mening is dat de poging om artikel 68 van de grondwet te wijzigen, in strijd is met de grondwet, dan wordt Pheu Thai ontbonden en het bestuur krijgt een ban van 5 jaar. Het lijkt er volgens Veera op dat de partij dit risico wil lopen.

Daarom weigeren de Pheu Thai senatoren en parlementsleden gehoor te geven aan het bevel van het Hof om hun steun aan het wijzigingsvoorstel te motiveren. ‘Wanneer de hoeders van de wet de autoriteit van het Hof uitdagen, zal dit land diep zinken. Is er een bananenrepubliek of een mislukte staat in de maak?’

(Bron: Bangkok Post, 29 april 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website