Voormalig premier Yingluck Shinawatra wordt (nog) niet vervolgd wegens plichtsverzuim. Het openbaar ministerie vindt het door de anti-corruptiecommissie (NACC) verzameld bewijsmateriaal over corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst te mager. Er wordt nu een commissie gevormd met vertegenwoordigers van NACC en OM om de zaak te heronderzoeken.

Wanneer het OM besluit Yingluck te laten vervolgen, zegt OM-woordvoerder Wanchai Rujuanawong, mag er geen twijfel bestaan over de vraag waar in het hypotheekprogramma sprake was van corruptie, wanneer dit gebeurde en wie er bij betrokken waren. Pas dan is het OM bereid de zaak voor te leggen aan de afdeling Holders of Political Positions van het Hooggerechtshof.

De NACC (National Anti-Corruption Commission ) is volgens het OM op drie punten in gebreke gebleven. Ze heeft niet hard kunnen maken dat Yingluck als premier en voorzitter van het National Rice Policy Committee de macht had het programma te stoppen; dat ze nalatig is geweest nadat ze op de hoogte was gebracht van vermeende corruptie en ze heeft evenmin de corruptie hard kunnen maken. De NACC heeft meer getuigen nodig die kunnen verklaren waar en hoe dat gebeurde.

In dit verband verwijst het OM naar een door de NACC aan het bewijsmateriaal toegevoegd rapport van het Thailand Research and Development Institute, waarvan alleen de omslag is overlegd.

Corruptie en hoge kosten

De NACC adviseerde het OM op 17 juli om Yingluck te vervolgen. Ze verweet haar niets te hebben gedaan tegen de corruptie in het systeem en de uit de hand gelopen kosten. NACC secretaris-generaal Sansern Poljiak doet vrij luchtig over de vingerwijzing van het OM. ‘Het is normaal dat het OM meer duidelijkheid en harder bewijs vraagt alvorens de zaak aan de rechter voor te leggen.’

Sansern zegt dat de NACC geen probleem heeft samen te werken met het OM en ze is bereid meer bewijsmateriaal te leveren. Hij denkt dat de gezamenlijke commissie niet veel tijd nodig heeft aanvullend bewijs te verzamelen. Tijdsdruk is er niet want de zaak heeft een verjaringstermijn van 15 jaar.

Voormalig Democratisch parlementslid Warong Detkitvikorm, die de zaak aan het rollen heeft gebracht, vindt dat het OM niet duidelijk heeft uitgelegd waarom het heeft besloten niet te vervolgen. De advocaat van Yingluck zegt dat de drie punten die het OM noemt, precies datgene is wat Yingluck heeft gebruikt om zich te verdedigen, maar de NACC wilde er niet naar luisteren.

(Bron: Bangkok Post, 5 september 2014)

2 reacties op “Rijsthypotheeksysteem: Yingluck ontspring de dans (?)”

 1. chris zegt op

  Misschien is dit bericht een eye-opener voor iedereen die tot nu beweerde dat de NCPO er alleen op uit is de oude orde, de orde van de Bangkokiaanse, (ultra-) royalistische elite te herstellen en daarbij geen enkel middel, ook ingrijpen in de rechtsgang in Thailand, schuwt.

 2. Lekky zegt op

  Volgens mij heb ik het anders gelezen. Dat ze niet meer vervolgd wordt omdat men geen sluitend bewijs kan vinden voor wat ze fout heeft gedaan. Dus hiermede de zaak is afgedaan.
  En ik heb sterk mijn twijfels over wat de nieuwe prime minister beweerd. Want politie houdt mensen nog steeds aan die z.g.n. te lang rechts rijden of iemand te snel inhalen en nog steeds om 100 of meer bath vragen.
  Beter dat ze de inhalers eens beboeten, waar het niet kan op de lokale wegen.
  Zolang ze niet met die onzin stoppen viert corruptie nog hoogtij.
  Ook krijg je nergens geen rekening van, als mensen voor je werken. en zo te zien is regeringsbeleid er niet voor de kleine man. Rijst boeren staan in de kou. rijst prijzen zijn al gezakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website