Toeristen en expats die in Thailand verblijven en een uitstapje willen maken naar buurland Myanmar moeten extra waakzaamheid betrachten in verband met de actualiteiten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken heeft daarom vandaag het reisadvies voor Myanmar gewijzigd.

Sinds 11 oktober 2013 hebben in Yangon en Bago enkele bomaanslagen plaatsgevonden, waarbij doden en gewonden zijn gevallen. Doelwit waren ondermeer een busstation en een hotel in Yangon.

In Birma/Myanmar worden alle reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten naar de grens- en conflictgebieden, in het bijzonder de staten Rakhine, Kachin en het noorden van Shan.

Sinds 8 juni 2012 zijn in de staat Rakhine gewelddadige conflicten gaande tussen autochtone boeddhistische groepen en Rohingya (merendeel moslim). Hierbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen en zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen.

Bij reizen in overige delen van Myanmar wordt in verband met recent geweld geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

Onveilige gebieden

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten naar:

  • De staat Rakhine, gelegen op de grens met Bangladesh in het zuidwesten van Birma/Myanmar. Sektarisch geweld heeft sinds 8 juni 2012 geleid tot tientallen doden en duizenden daklozen. Het geweld tussen autochtone boeddhistische groepen en Rohingya (merendeels moslim) concentreert zich rondom Sittwe, de hoofdstad van de staat Rakhine en in andere noordelijke gebieden van Rakhine. Sinds 21 oktober 2012 is het geweld opnieuw opgelaaid in delen van Rakhine. De overheid en ordediensten hebben maatregelen afgekondigd als reactie op het geweld.
  • Het noordelijke grensgebied, in het bijzonder de staat Kachin en het noorden van de staat Shan. In 2012 en begin 2013 hebben in deze gebieden gevechten plaatsgevonden tussen het leger en gewapende etnische groepen. Voorts opereren in deze gebieden drugsbendes. Dit geldt in het bijzonder voor de streek ten noorden van Thailand bij Shan state (Mae Sai/Tachilek, de Gouden Driehoek). Het (ter plaatse) inwinnen van actuele informatie wordt aangeraden.
  • De Thais-Birmese/Myanmarese grens, waar ondanks gesloten overeenkomsten over het staken van vijandigheden en eerste tekenen van normalisering van het grensverkeer, de kans blijft bestaan op schermutselingen tussen het Birmese/Myanmarese leger en gewapende etnische groepen waardoor grensovergangen tussen beide landen gesloten kunnen zijn.
  • Onontplofte explosieven en landmijnen komen vooral voor in de grensgebieden.

Lees voor meer informatie het complete reisadvies voor Myanmar: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/birma-myanmar

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website