De prijs die boeren nu nog krijgen voor hun paddy ongepelde rijst bedraagt slechts 5.000 baht per ton. De laagste prijs in 10 jaar tijd. Voor een rijstboer is dit zwaar verliesgevend omdat ze aan productiekosten ongeveer 8.000 à 9.000 baht kwijt zijn.

Veel boeren in de provincie protesteren bij de lokale overheid. Ze vragen de regering een minimumprijs in te stellen van 10 baht per kilo.

Opkopers geven een lage prijs omdat de kwaliteit van de rijst onder de maat is: te vochtig en onzuiver. De boeren staan met de rug tegen de muur zij hebben het geld hard nodig om hun schulden af te betalen en om van te leven.

Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat de regering maatregelen zal nemen. Premier Prayut adviseert boeren wederom om op andere gewassen over te stappen en om coöperaties te vormen.

Mondiaal zijn de rijstprijzen aan het dalen omdat voor het rijstseizoen 2016 – 2017 een recordopbrengst wordt voorspeld.

De exportprijzen van Thaise rijst zijn al een tijd aan het dalen. Dit komt door de afgenomen internationale vraag en de grote voorraden bij de tweede oogst.

Bron: Bangkok Post

20 reacties op “Prijs voor rijst naar dieptepunt: Boeren wanhopig!”

 1. Marcel zegt op

  In sisaket betalen zij al 30 baht per kilo extra .
  Daarom stappen nu veel boeren over op suikerriet.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   30 Baht per kilo extra ?
   Ik ken er niks van maar dat lijkt me toch veel als ze amper 5000 Baht per ton krijgen bij normale verkoop.
   Dat is dan uiteindelijk toch 35 000 Baht per ton dat ze ontvangen.
   Of reken ik verkeerd ?

   • Marcel zegt op

    Sorry begreep mijn vrouw niet helemaal.
    Niet schoongemaakt kost het 5 baht per kilo.
    Schoongemaakt kost het 35 baht per kilo.

    • Tino Kuis zegt op

     En dat begrijp ik dus ook niet. De boeren krijgen voor hun paddy (ongepelde rijst) inderdaad 5 baht per kilo en voor gepelde, witte, verpakte rijst in de winkel betaal je 35-40 baht per kilo! Die molenaars, graanhandelaren en winkeliers verdienen goed aan het zweet en de tranen van de boeren.

     • Ger zegt op

      Welkom in de echte wereld, dit handelen is overal normaal. Iedereen wil inkomsten verdienen.
      Oplossing zou kunnen zijn dat de boeren een corporatie oprichten en rechtstreeks, via eigen winkels in het binnenland of via export, aan consumenten leveren. En in de hele keten alle werkzaamheden zelf binnen de corporatie uitvoeren.

      Trouwens sommige reacties geven aan dat het met het zweet van de boeren wel meevalt. Per rai las ik onlangs op dit blog is er ongeveer 3 werkdagen nodig voor het planten, idem voor het oogsten neem ik aan. En daarnaast het omploegen, voorbereiden etc kan machinaal. Maar ik ben geen boer dus weet het niet exact. Blijven voor grote gebieden in Thailand waar maar 1 oogst per jaar is veel tijd over . Misschien op zoek naar een bijbaantje voor de boer in die andere 11 maanden ?

    • Henk Wag zegt op

     Ik denk dat je je vrouw nog steeds niet goed begrijpt. Het verschil tussen aangeleverde niet-schoongemaakte rijst en schoongemaakt is ongeveer 2 a 3 bath per kilo. Wellicht bedoelt je vrouw (en dat is nog steeds rijkelijk veel) 3,5 bath meer…….

 2. tooske zegt op

  Ik verbaas me erover dat de heer T te Montenegro nog niet de schuld krijgt van de lage prijzen.

  De regering zint op meer steunmaatregelen, maar moet oppassen niet dezelfde fout te maken als de vorige regering. Een opkoopregeling zal er dus wel niet van komen.
  De boeren zijn wanhopig want 5 thb de kilo is nog niet genoeg om de loonwerker te betalen. ploegen, maaien, dorsen of indien alles met de hand wordt gedaan geen geld voor personeel dus alleen de eigen familie aan het werk maar de tijd is beperkt de oogst moet er af.

  • Tino Kuis zegt op

   Gneraal Prayut heeft gisteren al tijdens een persconferentie het heulen van ‘politici’ met de molenaars de schuld gegeven van de lage prijzen van rijst.

 3. doekle zegt op

  ik lees hier nergens dat de boeren nu al 1000 Thb per rai rijst ter compensatie ontvangen

  • Eduardus zegt op

   Dat klopt, maar vertel er dan ook even bij hoeveel rai ze mogen reclameren, maximaal 10 rai ! het is maar te hopen dat die rijstboeren niet in opstand komen, want dat zijn er nogal wat !

 4. David H. zegt op

  Dan staat de groente prijs in Schril contrast met die van de rijst , ik zag juist vandaag de prijs bij Tesco van zo een tray groenten om een lokaal gerecht a la red / green /yellow curry te maken op 35 baht staan , een 4 tal maand terug nog gekocht aan 25 baht …., as ik de prijs evolutie ervan bekijk , dan was het 4 jaar terug gestegen van 15 baht naar 20 en kort daara naar 25 , maar als je 2 kocht dan kreeg je ze nog voor 20…., dit was echter zeer ort leven beschoren en werd vast 25 , NU tot mijn verassing op 35 bahtjes .

  Nu wij kunnen dat wel ophoesten , maar toch even nadenken dat Thais dus op 5 jaar tijd iets in prijs verdubbeld zien , denk niet dat hun loon verdubeld is ……. een duister teken aan de bamboewand …vindt ik
  .
  Dus kunnen ze best hun rijst verlaten en meer groenten verbouwen ….zal de obesitas ook wat helpen terugdringen want de slanke Thais beginnen een bedreigde soort te worden …

  • Henk Wag zegt op

   Denk je nu echt dat al die grond waarop vaak al eeuwenlang rijst wordt verbouwd nu ineens ook geschikt is om groenten te verbouwen ? Dat is toch wel tamelijk kortzichtig. De grondsoort heeft overal ter wereld sterk te maken met de producten die (succesvol) erop verbouwd kunnen worden.

   • jvs zegt op

    Ja ik denk echt dat die grond geschikt is voor veel meer als rijst alleen,het wisselen van
    gewas is zelfs goed voor de grond!Het probleem is de boeren heben niet de kennis om iets anders te verbouwen en daarom beginnen ze er niet aan.Dit veranderd langzaam,dit jaar was de prijs van Casave erg laag dus ook geen goed stimulans.
    In Issan is het vaak of te droog of te nat.
    Veel boeren lenen geld van de zelfde mensen aan wie ze de rijst verkopen en ook kopen ze vaak de
    kunstmest en chemicalien van hen.
    Valt niet mee om boer te zijn maar de meeste boeren hebben wel veel vrije tijd tussen de verschillende oogsten in ,sommigen hebben maar 1 oogst per jaar.

 5. peter zegt op

  5 bath/kilo?!! Vraag me af wie er dan rijk van wordt,opkoper? regering? iedereen behalve de boer?
  Ik niet, want ik betaal hier 1,79 voor een kilotje Thaise rijst, maar is wel lekker.
  Ik hoop voor de Thai boer dat ze weer Kratom mogen verbouwen, levert tenminste beter op.

 6. Jos zegt op

  Dat men voor 2016-2017 een grote opbrengst verwacht klopt maar er is ook nog een andere reden waarom de Thaise boeren een lage prijs krijgen.
  Internationaal is er minder vraag naar Thaise rijst vanwege de matige(slechte) kwaliteit en er worden teveel chemische stoffen gebruikt door de rijstboeren.

  • Ger zegt op

   Men voert aan als reden van de lage prijs dat de produktie van rijst werelwijd toeneemt en daarnaast verwacht men 1,5 % minder afname van rijst, er wordt minder gegeten.
   Maar daar het oogstseizoen nu voor de deur staat wordt deze meldingen de wereld ingeslingerd door de handelaren, denk ik, om maar een lagere inkoopprijs te kunnen bedingen. Als straks het anders blijkt verdienen de handelaren er goed aan.

 7. theoS zegt op

  Overal en overal waar ik kijk is de gewone man/arbeider zoals gewoonlijk de klos. Greed en hebzucht van de rijken om nog rijker te worden.

 8. Henk Wag zegt op

  Inmiddels heeft de regering een compensatie toegezegd, in elk geval voor de Hom Mali rijst (in Nederland jasmijnrijst genoemd). Er wordt nu aan de boeren ongeveer 10 a 11 bath per kilo betaald. Voor de totale compensatie is ongeveer 35 miljard bath uitgetrokken, en wonder boven wonder: dat is ook precies het bedrag dat de militaire regering van ex-premier Yingluck vordert (TIT) !!

  • Ger zegt op

   ex-premier had volgens een officIële opgave September 2011 slechts 541 miljoen baht. Dus veel meer valt er niet te halen.

 9. Mark zegt op

  Ja Henk, dat zijn de pittige details. Ze worden breed uitgesmeerd in de media als het zoveelste schandaal en corrupte boel die of een andere. Allemaal korte termijn, waan van de dag.

  Iets meer dan 50 % van de Thaise bevolking is afhankelijk van landbouw om in het levensonderhoud te voorzien en landbouw weegt nauwelijks meer dan 10% in het BBP. Dus 50 % moet het stellen met 10 %.
  Dat is een ware tijdbom onder een samenleving.

  In het verleden werd een gelijkaardig, doch veel minder scherp, onevenwicht in Europa vastgesteld. Nico Mansholt en co. bedachten daarvoor allerlei maatregelen op Europees niveau en in de diverse lidstaten van de toenmalige EEG en EG werd een waar reconversiebeleid opgezet met gigantische hefboomsteunmaatregelen. Ook allemaal met belastinggeld. Die maatregelen waren niet allemaal even succesvol en in de media werd toen ook “gejankt” over melkplassen, boterbergen en ander wijnplassen. Het aantrekken van grote auto-assemblage fabrieken die tienduizenden (vooral laaggeschoolden) met stereotyp werk aan de lopende band een inkomen verschaften, was enerzijds succesbeleid, anderzijds zwaar bekritiseerd. Maar het was beleid dat het in hoge mate gedreven was door collectief maatschappelijk belang en achteraf kan je zeggen dat het werkte.

  Dat ontwaar ik in Thailand (Azië) weinig. Beleid lijkt daar op een amalgaam van persoonlijke belangen, overigens van een beperkt aantal families die in enkele concurrerende netwerken opereren.

  Misschien zie ik het niet goed, omdat ik geen “inkijk” heb in één van netwerken van die super rijke familie’s. Mijn Thaise vrouw is van eerder bescheiden komaf, en sociale stratificatie is heel sterk in Thailand.

  Ik zie echter wel dat steeds meer arme families in ernstige problemen komen. Ze tonen dat niet graag, save the face. Maar voor die nieuw scooter, dat mobieltje en die glimmende wagen hebben ze alle have en goed verpand … in het beste geval aan de bank … en steeds vaker aan de loansharks.

  Het is hier al dikwijls geschreven, voor on- en laaggeschoolden, ziet het er steeds beroerder uit. Dat is ongetwijfeld zo, maar scholing kost geld, veel geld, in Thailand. Als deze (relatief) rijke farrang de kosten voor de universitaire studies van de kleinkinderen niet betaalt, dan gaan ze niet meer naar de universiteit. Dan staan ze morgen bij het legertje Thai dat in Nederland zzp-er, zonder of met heel weinig opdracht, genoemd wordt. Dan kunnen ze ook jackfruit gaan plukken in het bos, of verwilderde aubergines in de wegbermen, of gevallen mango’s gaan rapen, of ratten gaan strikken tussen de rijstvelden, of …

  Maar dat is overleven en toch geen leven … terwijl een clubje happy few zich wentelen in overvloed en daarmee nog graag uitpakken ook.

  Een ware tijdbom is het. Maar ach, daar komen de ontmijners al met de zoveelste pampermaatregel waarmee de arme sloeber zijn aanbetaling kan doen. En ja, de druk is weer van de ketel, voor even …

  En ja, ook deze farrang steunt onrechtstreeks dit pervers beleid door regelmatig ontmijner te spelen voor de familie door de hoogste noden met bathjes te lenigen.

  Vraag me nu af wie het beste bezig is, El Generalismo en zijn vrienden of ik?
  En wat doet dat dan met mijn Karma en voor mijn volgend leven. Ben ik dan toch geweldig goed bezig? 🙂
  Of doet mijn verwaandheid al die zegeningen nu meteen teniet? 🙁


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website