‘Televisiesoaps bevorderen geweld en verdeeldheid, ze maken dat mensen gaan vechten en ze bagatelliseren verkrachting en huiselijk geweld. Scripts moeten verzoening aanmoedigen.’

Premier Prayuth is niet erg gecharmeerd van de Thaise soaps die dagelijks te zien zijn op de televisie en die vooral gekenmerkt worden door ruzies, schietpartijen, kijvende vrouwen, getreiter en ook geestverschijningen. Dat moet beter, vindt hij, en desnoods schrijf ik ze zelf, zei hij vrijdag tegen verslaggevers.

Hij heeft opdracht gegeven voor het schrijven van scripts en toneelstukken over verzoening, toerisme en Thaise cultuur. Eén plot gaat over twee buitenlandse gezinnen die naar Thailand gaan, elkaar ontmoeten en ‘come to love each other’.

(Bron: asiancorrespondent.com)


» Laat een reactie achter


13 reacties op “Prayuth: Televisiesoaps bevorderen geweld en verdeeldheid”

 1. SevenEleven zegt op

  Wens meneer Prayuth veel succes met zijn strijd tegen de teloorgang van de goede zeden.
  Als ik alleen al zie hoe gebiologeerd mijn eigen vrouw, en haar vriendinnen soms naar dit soort oppervlakkige nonsens zit te staren, en kreten van bijval slaakt, of ( nog erger ) een traantje plengt als er iemand wat overkomt in zo’ soap-serie , dan is er nog een schone taak voor hem weggelegd.
  Ze kunnen er niet genoeg van krijgen, en wie zit er als Thai op te wachten om farang-families te bekijken die in Thailand gaan wonen? Dat is helemaal niet Sanuk ! Daarvoor zetten ze de tv niet aan.
  En over verzoening aanmoedigen gesproken, was deze zelfde Prayuth niet degene die een bepaalde opmerking maakte over dames in bikini?
  Verbeter de wereld…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. TLB-IK zegt op

  Daarmee heeft Prayuth volledig gelijk. Dit zoort van geweld en de veelvoud dat te zien is in de Thaise dagelijkse soaps, komt zelf in de Nederlandse televisie series niet voor.
  Er wordt in deze soaps geslagen, beledigd, geschoten dat het een lieve lust is. Bijna iedereen loopt er met een pistool rond. Bijna niemand zie je gaan werken en iedereen rijdt in een dure auto, is top gekleed en is de hele dag met de familie en vrienden bezig. Dat is niet het dagelijkse beeld van Thailand.

  Deze soaps worden hoofdzakelijk door Bollywood medewerkers gedraait, vaak op de stranden van Ban Salley. Schijnbaar weten die Indiesche makers zeer weinig over de echte Thaise kultuur. Thaise soaps hebben ook bij mij het predikaat : volledig waardeloos.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +28 (obv 28 stemmen)
  • Jan Willem zegt op

   Ben het 100 procent met je eens., maar wil het even aanvullen, om alle sponsors en bedrijven van dit soort soaps, te boycotten en te royeren uit de samenleving. Ze zijn Mede schuldig aan het ontoelaatbare en onacceptablele slechte gedrag van de thaise bevolking. Laat de overheid deze geldschieters keihard aanpakken.met een nieuwe wet.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. chris zegt op

  Op de bekende website heb ik de auteursrechten van “Wan di, wan mai di” al aangeboden. Voor een kratje Heineken per maand, een permant residence in Thailand en een maandelijks salaris ben ik ook best bereid om de serie zo aan te passen dat er farang families in gaan optreden. Ik kan andere postings op Thailandblog eenvoudig gebruiken om te laten zien hoe farang in dit land denken en doen…(wink)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 4. KhunBram zegt op

  PERFECT dat hij daar aandacht aan besteed.
  Mensen zijn het resultaat van de voedingsbodem waarin ze zijn opgegroeid en leven. Inhoud TV programma’s maakt daar deel van uit.
  Moest in Nl ook eens aandacht aan worden besteed…….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Henri zegt op

   Eindelijk een minister die het doorheeft over die soaps, totaal inhoudsloos en zeker niet bevordelijk voor het moraal ik zie het dagelijks hoe ook kinderen worden gemind controld! Beter wat zinnigs er op plaatsen!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. henry zegt op

  Thaise soaps zijn van een onnoemelijk oppervlakkigheid, en daarenboven nog zeer slecht geacteerd. Ik denk dat het begrip over-acting zijn oorsprong in Thaise soaps vind.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. John V zegt op

  Niet alleen in Thailand of in NL, het zal een goede uitwerking hebben voor alle mensen, waar ook te wereld, als de tv / bioscoop en andere media een voorbeeld zouden geven dat met elkaar leven NIET
  gepaard hoef te gaan met geweld en rancune.

  Het merendeel van de films / nieuws / informatie geeft DESTRUCTIE aan.
  Er zijn er maar weinig waar CREATIE de boodschap van is.

  Elke dag weer wordt ons geweld , machts vertoon , haat en nijd voorgeschoteld.
  Als of het zo hoort te zijn…..
  Vinden we het nog gek dat het gecopieerd wordt door de generaties welke dit als voorbeeld
  te zien krijgen?

  Wat mij betreft mogen vele landen het initiatief van Meneer Prayuth volgen !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 7. sjaak f zegt op

  Het doodschieten , doodsteken , doodrijden , vergiftigen , van etages gooien , verbranden , martelen ,verkrachten , gijzelen enz enz enz , zo worden de thaise jongeren grootgebracht met deze soaps.
  Het is ontzettend storend dat dat iedere dag van 19.00 Uur tot 22.00 Uur wordt uitgezonden en als er dan nog een paar geesten in voorkomen loopt het water uit hun mond.
  En dat terwijl als er een sigaret of een glas drank in beeld komt wordt het gezensoort ! !
  Het wordt hoog tijd dat hier iets aan gedaan wordt.
  Ik hoop dat Meneer Prayuth meer doet dan enkel een brief schrijven.

  Gr Sjaak,

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 8. Edith zegt op

  Ik roep al jaren dat veel van de ontevredenheid en toenemende grofheid in omgangsvormen voortkomt die beroerde soaps. Zo’n veertig jaar geleden had je Batman en Lucille Ball die in Thai nagesynchroniseerd werden, daarna kwamen andere Amerikaanse series. Toen dachten armere bevolkingslagen dat het alleen farangs waren die zo rijk waren en dat viel kennelijk te verteren. De laatste pakweg 15 jaar zie je alleen maar jetset Thai. Ik denk dat dat bij de upcountry Thai en hardwerkende onderlaag ingewreven heeft dat er een groot klassenverschil bestaat. De new rich in de series zijn niet softspoken en genuanceerd of begripsvol en kijven er op los. Men toont geen medeleven en vervult geen maatschappelijke rollen. Het zou mooi zijn als er jonge welgestelde en toch maatschappelijk betrokken karakters in voor zouden komen die mensen uit minder fortuinlijke klassen ontwikkelingskansen boden. Die i.p.v. druk te zijn met hun uiterlijk en ander vertoon hun tijd staken in projecten die de maatschappij vooruit helpen. En rolmodellen vanuit de minder fortuinlijke laag die geboden kansen aangrijpen en hun maatschappelijke positie verbeteren. Ik denk zeker dat een serie over farang gezinnen bij kan dragen aan een realistischer beeld van buitenlanders die in Thailand wonen en werken. Het zou duidelijk kunnen maken dat die ook zorgen hebben en dat hun financien ook niet onuitputtelijk zijn. En kunnen belichten hoe vaak de partners van expats als vrijwilliger een belangrijke bijdrage leveren aan maatschappelijke projecten. Ik zie uit naar de voortgang van dit initiatief!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 9. Maarten zegt op

  Ik denk hier toch iets anders over. Meneer Prayuth heeft volkomen gelijk, MAAR heeft zichzelf als tijdelijke leider aangesteld om democratie mogelijk te maken. Ik stel voor dat hij het daar bij laat. Hij is immers niet gekozen. Dus schoenmaker hou je bij je leest. Dring corruptie resoluut terug, creeer een politiek klimaat waarin democratie kan aarden, maar hou op om je als een vader des vaderlands overal mee te bemoeien. Dat is een taak voor de volgende, gekozen regering.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • TLB-IK zegt op

   Dus vind je dat wat over de buis gaat goed en mag alleen door een wetterlijk gekozen premier worden aan gevochten. Een heel raar denkbeeld, vind ik. Als premier minister heeft hij het zeggen over meer dingen als die opgenoemd werden. Dit ook door het feit, dat de laatste 3 gekozen premier er geen bal aan hebben gedaan. Dus waarom wachten op de vierde ? Ik wist niet dat er voor premier ministers verschillende taken bestaan dit naar aanleiding of je gekozen bent of niet. Echt een heel raar denkbeeld.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 10. Hans Pronk zegt op

  Wat een geklaag allemaal. We zijn hier in Thailand om te genieten van al het moois dat dit land te bieden heeft. Als ik kijk – wat weinig voorkomt – geniet ik van al die mooie vrouwen die voorbij komen op mijn scherm. De rest interesseert mij niet. Ik erger mij er beslist niet aan.

  Hans Pronk

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website