Wanneer het (nog te vormen) interim-kabinet volgende maand aan het werk gaat, houdt de NCPO (junta) een stevige vinger in de pap. De junta kan zelfs het kabinet ‘overrulen’.

Coupleider Prayuth Chan-ocha lichtte gisteren in zijn wekelijkse tv-toespraak een tipje van de sluier op over de samenwerking tussen beide. Kwesties die ‘special powers’ vereisen zijn het pakkie-an van de NCPO. Dat zijn corruptie, drugshandel en illegaal gebruik van grond in bosreservaten en nationale parken. Verder sneed Prayuth tal van onderwerpen aan in zijn praatje. Puntsgewijs:

  • Het onderzoek naar onregelmatigheden in het hypotheeksysteem voor rijst gaat door alsmede onderzoek naar de rol die voormalig premier Yingluck daarbij als voorzitter van het National Rice Policy Committee heeft gespeeld.
  • Het onderzoek naar de rijst die de regering Yingluck de afgelopen twee jaar heeft opgekocht van de boeren, gaat een nieuwe fase in. Tot nu toe waren de inspecties beperkt tot hoeveelheid, de kwaliteit van de voorraden en onregelmatigheden in de voorraadadministratie.
  • Wanneer de inspecties zijn afgerond, wordt begonnen met DNA identificatie. ‘Om het vertrouwen van buitenlandse kopers te bevorderen, is het essentieel de kwaliteit te garanderen. Zodra de rijst is gecertificeerd, worden de voorraden verkocht.’
  • Politieke dissidenten hinderen de nationale vooruitgang. ‘Ik weet dat er op verschillende plaatsen bijeenkomsten zijn [van dissidente groepen]. Het zijn dezelfde gezichten. Hun activiteiten zijn schadelijk voor het land. De militaire regering probeert een atmosfeer van verzoening te creëren, maar veel mensen willen de klok terugzetten.’
  • De NCPO heeft geen plannen om amnestie te verlenen aan mensen die de wet hebben overtreden. Volgens de krant doelde Prayuth met die opmerking op geruchten dat gewerkt wordt aan amnestie voor oud-premier Thaksin. Thaksin zelf heeft vorige week in Hong Kong zijn achterban opgeroepen de junta steun te verlenen. De nieuwe regering moet een kans krijgen, met name om economische kwesties aan te pakken.
  • Prayuth heeft de autoriteiten die het draagmoederschandaal onderzoeken, de opdracht gegeven een soepele houding aan te nemen ter wille van de veiligheid van de baby’s om te voorkomen dat zwangere draagmoeders bang worden en doktersbezoek vermijden.

Verder citeert de krant een woordvoerder van de NCPO die reageert op een oproep van voormalig regeringspartij Pheu Thai om de staat van beleg op te heffen. Dat is niet nodig, zegt ze, want de mensen hebben er geen last van. De staat van beleg ontregelt niet het dagelijkse leven van de bevolking.

Geruchten dat de NLA (National Legislative Assembly, noodparlement) langer dan een jaar in functie blijft, worden door NLA-leden tegengesproken. Die geruchten hebben de kop opgestoken omdat het pasje van de NLA-leden een geldigheidsduur van zes jaar heeft. NLA-lid Jet Siratharanon weet niet waarom dat zo is.

(Bron: Bangkok Post, 23 augustus 2014)

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Prayuth: Junta en regering verdelen het werk”

  1. Jack G. zegt op

    Deskundigen hadden het van de week op radio 1 een uur lang over corruptiebestrijding in China. Daar is het zo goed gelukt dat veel inwoners/overheid nu ‘spoken’ zien als bv een project door gaat. Dat is standaard nu verdacht en moet doorgelicht worden. Het werkt daar nu vaak verlammend en de economische groei vlakt sterk af. Ook schijnen Mercedes auto-onderdelen nu geboycot te worden omdat ze te duur zijn in de ogen van de Chinese regering. Als je alle onderdelen zou kopen en een auto van zou maken zouden 12 keer de waarde zijn van een nieuwe auto. Het blijkt best moeilijk te zijn om een balans te vinden. Ik had dat eigenlijk nog niet van die kant bekeken. Zou het Thailand wel gaan lukken?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website