Thailand heeft de hulp van Singapore ingeroepen om de olievervuiling te bestrijden. Het land beschikt niet over de juiste uitrusting, Singapore heeft die wel.

Dat laat vice-premie Plodprasop Suraswadi vanuit Mozambique weten, waar hij premier Yingluck begeleidt op haar 5-daagse trip naar het Afrikaanse continent.

Minister Pongsak Raktapongpaisal (Energie) bracht gisteren een bezoek aan het vervuilde strand Ao Phrao van Koh Samet. Hij adviseerde mensen die schade ondervinden van de vervuiling te onderhandelen met PTT Global Chemical Plc in plaats van naar de rechter te stappen. ‘Onderhandelen is beter. Rechtzaken duren vaak meer dan drie jaar. Bovendien heeft het bedrijf zijn volledige verantwoordelijkheid erkend.’

Volgens Pongsak komt vandaag een einde aan de schoonmaakoperatie, maar Greenpeace waarschuwt dat er nog veel meer gedaan moet worden. Woordvoerder Ply Pirom gelooft de bewering van het bedrijf niet dat 80 procent van het werk er op zit. ‘Er ligt nog veel olie in de baai. Het is buitengewoon teleurstellend dat dit internationaal opererend bedrijf geen rampenplan heeft om met de crisis om te gaan.’

Adjunct-hoofd Nat Japjai van het Marine Department zei gisteren dat zeven schepen met barrières zijn ingezet om te voorkomen dat de slick Ban Pae bereikt. Op buureiland Koh Kudi wordt de situatie scherp in de gaten gehouden.

Volgens Phuchong Saritdeechaikul, directeur van het 1st Marine and Coastal Resources Conservation Centre, is de vervuiling op het strand van Ao Phrao onder controle, maar het werk wordt bemoeilijkt door de harde wind en hoge golven.

De Thai Environmental Health Organisation vindt dat de autoriteiten en het bedrijf te traag hebben gereageerd op de lekkage. Dit bewijst dat de huidige noodplannen voor olielekkages onvoldoende zijn. ‘Het bedrijf heeft miljoenen geïnvesteerd in uitrusting en training. Dus vraag ik me af waarom ze zo traag hebben gereageerd toen de olie slick Samet bereikte’, zegt secretaris-generaal Sonthi Kotchawat.

Hij vraagt zich ook af wat voor gevolgen de gebruikte oplosmiddelen op de zeeflora en fauna zullen hebben. Diezelfde vraag stellen experts. Arpa Wangkiat, hoogleraar milieukunde aan de Rangsit universiteit: ‘Het is belangrijk om te weten welke chemicaliën zijn gebruikt en hoe lang, zodat we een beslissing kunnen nemen over de maatregelen die nodig zijn om mogelijke negatieve gevolgen te voorkomen.’ Het bedrijf zwijgt in alle talen over de gebruikte middelen, maar geeft wel toe dat ze schadelijk voor mens en milieu kunnen zijn.

(Bron: Bangkok Post, 31 juli 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website