Nieuws uit Thailand (incl. Bangkok Shutdown en Verkiezingen) – 21 februari 2014

Water uit de Mae Klong rivier wordt naar de Chao Phraya rivier geleid om te voorkomen dat het waterpeil in die rivier te sterk daalt, waardoor zout water uit zee verder de rivier kan binnen dringen en de drinkwatervoorziening bedreigt. Als gevolg van de droogte zakt het waterpeil op tal van plaatsen in het stroomgebied van de Chao Phraya.

Thanasak Watanathana, gouverneur van de Metropolitan Waterworks Authority, zegt dat de Mae Klong voldoende water bevat voor de omleiding, die via drie kanalen loopt. Vanuit de Mae Klom dam wordt aan de westkant van Bangkok via nog eens drie kanalen water naar de rivier geleid.

Normaal bereikt het zoute water in april en mei het Sam Lae pompstation in Muang (Pathum Thani). Dat station pompt water naar het waterleidingbedrijf in het oosten van Bangkok (foto). Omdat het droge seizoen dit jaar vroeg is begonnen, bereikte het zoute water al begin deze maand het pompstation. Het station moest bij hoge concentraties zout water stilgelegd worden. De omleidingsoperatie moet daar een eind aan maken.

Volgens directeur Lertviroj Kowattana, directeur-generaal van het Royal Irrigation Department (RID), is het tijd het waterbeheer in het stroomgebied van de Chao Phraya te herzien, omdat er sinds de introductie van het rijsthypotheeksysteem 200 procent meer rijst wordt verbouwd. De RID dringt er bij de boeren op aan af te zien van een tweede oogst, niet alleen om de drinkwatervoorziening veilig te stellen, maar ook om verzilting van de ecologie te voorkomen.

De RID heeft de wateruitstroom uit de Chao Phraya dam verhoogd. Ook wordt geleidelijk water vrijgelaten uit de Bhumibol en Sirikit stuwmeren ter voorkoming van zoutinstroom in de rivier.

– Wanneer het politiek conflict gewelddadiger wordt en zich nog eens zes maanden voortsleept, scheelt dit Thailand 90 miljard baht aan inkomsten uit het toerisme, zegt de Tourism Authority of Thailand (TAT). Het aantal buitenlandse toeristen zal dan met 900.000 afnemen. De klappen vallen vooral bij tourgroepen, die 30 tot 35 procent van het totaal aantal toeristen vormen.

De TAT is momenteel in gesprek met acht organisaties op het gebied van toerisme over een promotiecampagne teneinde het vertrouwen van toeristen in de tweede helft van het jaar te stimuleren. De nadruk ligt op kortingen en cadeautjes. De bedoeling is dat de campagne volgende maand begint en zich richt op de meest getroffen bestemmingen, zoals Bangkok, Pattaya, Rayong, Hua Hin, Cha-Am en Kanchanaburi.

Volgens de Thai-Chinese Tourism Alliance Association hebben 209 touroperators, die zich specialiseren in de Chinese markt, met het Chinese Nieuwjaar verliezen geleden. Vorig jaar april arriveerden 150.000 Chinezen in Thailand; dit jaar kan dat aantal 40 procent lager liggen, wanneer de protesten doorgaan.

– De politie in Narathiwat heeft twee soldaten gearresteerd die verdacht worden van de moord op twee ondernemers, zaterdag in Rangae. Bij die aanslag waren drie personen betrokken. De drie verdachten namen de slachtoffers in hun auto onder vuur. Toen ze er in hun pickup truck vandoor gingen, raakten ze in botsing met een tegenligger waardoor de wagen in een greppel belandde. Vervolgens namen ze de benen. De aanslag zou te maken hebben met conflicten in de vuilstort business.

In het district Cho Airong zijn twee rangers gewond geraakt bij een bomaanslag. De bom ontplofte toen ze op de motorfiets op patrouille waren.

In Raman (Yala) is een man in een drive-by schietpartij om het leven gekomen. Zijn vrouw, die achterop de motorfiets zat, werd ernstig gewond.

– Het MRTA-kaartje (of eigenlijk een fiche) wordt in juli 2 baht duurder. De startprijs blijft 16 baht, maar het maximum tarief gaat omhoog naar 42 baht (thans 40 baht). De laatste keer dat de ondergrondse metro haar tarieven verhoogde, was in juli 2012. De tariefsverhoging heeft nog wel de goedkeuring van het kabinet nodig.


Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)


Bangkok Shutdown

– Het zakenimperium van de familie Shinawatra moet eraan geloven, als het aan actieleider Suthep Thaugsuban ligt. Hij roept de klanten van Advanced Info Service (AIS) hun Sim-kaart terug te geven en het boycot-idee via de social media te verspreiden. De moedermaatschappij van AIS, Touch Plc, voorheen bekend als Shin Corp, zegt dat de Shinawatra’s geen aandelen in het bedrijf bezitten.

Suthep beweert daarentegen dat ze wel aandelen bezitten, zij het minder dan toen de familie eigenaar van het bedrijf was. Suthep haalde nog een oude koe uit de sloot door te refereren aan de aandelenverkoop eind 2005 door Thaksin aan Shin Corp in Singapore. Over die transactie werd geen cent capital gains tax betaald, hetgeen niet in strijd met de wet was, maar wel veel kritiek opriep.

Monnik Luang Pu Buddha Issara leidde gisteren duizend demonstranten naar de Shinawatra Tower III aan de Vibhavadi Rangsit weg. De bewaking sloot de toegang van het gebouw af, waardoor een aantal kantoormedewerkers niet naar binnen kon.

Na de rally ging het naar het SC Park Hotel aan de Praditmanutham Road. Dit hotel zou ook eigendom van de Shinawatra’s zijn. Issara probeerde er tevergeefs in te checken; hij zei een borg van 4.200 baht voor 10 kamers te hebben betaald. De hotelmanager weigerde de demonstranten met als argument dat de andere gasten bang waren. Luang Pu eiste daarop een compensatie van 120.000 baht: 40.000 baht voor brandstof voor 40 voertuigen en 80.000 baht voor acht bussen. Dat geld kreeg hij [?].

’s Middags kreeg de Shinawatra Tower III nog een bezoek van demonstranten uit Lumpini en Pathumwan.

Foto homepagina: Een zwangere werkneemster krijgt een helpende hand bij het verlaten van de door demonstranten belegerde Shinawatra Tower III.

– Bij de gevechten dinsdag tussen demonstranten en politie bij de Phan Fah brug zijn zware wapens gebruikt. Politie en de EOD hebben bij een inspectie fragmenten van M67 granaten gevonden, een granaat die een actieradius van 15 meter heeft. De politie weet nog niet vanuit welke richting die zijn gegooid. Aan de hand van beelden, gemaakt door een 360 graden 3D camera hoopt de politie het traject van de granaten en ook van afgevuurde kogels te kunnen vaststellen.

De tijdens de gevechten gewond geraakte agenten kregen gisteren bezoek van hoofdcommissaris Adul Saengsingkaew. De agent die een granaat wegtrapte, is in afwachting van een operatie aan zijn gebroken en gewonde benen. Hij zegt trots te zijn dat hij het leven van collega’s heeft kunnen redden.

De rechtbank heeft negen anti-regerings demonstranten, waaronder twee leiders, die bij de gevechten werden aangehouden, op borgtocht vrijgelaten. Hoeveel er nog gevangen zitten, vermeldt het bericht niet.

– Agenten die bij de gevechten waren betrokken, hebben kritiek op de onduidelijke en verwarrende commando’s die ze kregen. Ze zeggen dat om 5 uur ’s ochtends tweeduizend agenten werden gemobiliseerd, maar in plaats van op dat tijdstip in actie te komen wanneer het aantal demonstranten nog klein is, moesten ze tot 11 uur wachten en toen stuitten ze op felle tegenstand. De agenten zeggen ook dat hun commandanten als eerste de benen namen. Nadat het bevel was gegeven om zich terug te trekken, renden de agenten die niet wisten wat ze moesten doen, in verschillende richtingen weg.

– De Lawyers Council of Thailand heeft het gebruik van ‘oorlogswapens’ door de oproerpolitie tijdens de ontruiming veroordeeld. Die term voor de wapens werd gebruikt door president Det-udom Krairit gisteren tijdens een persconferentie. Hij noemde de ontruimingsoperatie een ‘inhumane daad’.

Det-udom wijst erop dat de protestbeweging al drie maanden vreedzaam demonstreert; niettemin heeft de regering het nodig geacht de noodtoestand af te kondigen. Volgens Det-udom staat de noodverordening het gebruik van zware wapens bij het verspreiden van demonstranten niet toe.

– PDRC-leider Thaworn Senneam heeft gisteren nabestaanden van de personen die om het leven zijn gekomen, begeleid bij het doen van aangifte tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de ontruiming.

Noodtoestand

– Het CMPO gaat in beroep tegen de uitspraak van de civiele rechtbank over de noodtoestand. Het waarschuwt voor een ‘vacuüm in de toepassing van de wet’ omdat de rechtbank het verbod op samenscholingen heeft afgewezen. In totaal haalde de rechtbank een streep door negen maatregelen van het CMPO. Zolang de beroepsprocedure loopt, is het CMPO en haar staf veroordeeld tot niets doen, zegt Tarit Pengdith, hoofd DSI en lid van het CMPO.

[Vergelijk de berichtgeving in de krant van gisteren. Ik citeer: ‘Chalerm meent dat de uitspraak van de rechtbank het werk van het CMPO alleen maar gemakkelijker maakt.’]

Hypotheeksysteem

– Airports of Thailand (AoT), de beheerder van onder andere Suvarnabhumi en Don Mueang, ziet er vanaf haar reserves te beleggen in de uit te geven staatsobligaties ter betaling van boeren. AoT-voorzitter Sita Divari bevestigt dat AoT door de regering is benaderd, maar de directie heeft besloten het verzoek af te wijzen.

Personeel van AoT, in het zwart gekleed, hield gisteren een rally voor het hoofdkantoor in het district Don Muang om tegen de voorgenomen obligatieaankoop van 37 miljard baht te protesteren. Volgens Sita is het verzoek afgewezen omdat de rente slechts 2,6 procent bedroeg terwijl AoT bij banken een rente van 3 tot 4 procent kan vangen.

Het personeel heeft de voorzitter ook gevraagd af te zien van investeringen in de Government Savings Bank en Krungthai Bank, twee banken die de regering onder druk heeft gezet om geld uit te lenen. Maar Sita kon dat niet beloven. Wanneer ze een goed aanbod doen, kan de AoT dat niet afwijzen.

Politiek nieuws

– Wishfull thinking, een stille coup of heeft Bangkok Post de vinger aan de pols? In een analyse komt een (natuurlijk anonieme) bron bij Pheu Thai aan het woord die zegt dat de partij de huidige premier Yingluck mogelijk niet naar voren schuift voor een tweede termijn.

Yingluck lijkt aangeschoten wild te worden: ze moet zich voor de National Anti-Corruption Commission verweren voor haar rol als voorzitter van het National Rice Policy Committee. De NACC beschuldigt haar van nalatigheid omdat ze niets heeft gedaan tegen de corruptie in het hypotheekssyeteem voor rijst. Volgende maand beslist de NACC of ze om die reden een afzettingsprocedure gaat beginnen.

Ook de boze boeren en de aangekondigde acties van de protestbeweging tegen het zakenimperium van de familie Shinawatra maken Yingluck als kandidaat-premier tot een riskante gok. Een kandidaat die geen banden met de familie heeft, zou een betere keus zijn. De naam Somchai Wongsaiwat is al gevallen, alhoewel hij wel een zwager is van Thaksin.

Voorlopig blijft het allemaal gissen. Pheu Thai woordvoerder Noppadon Pattama ontkent dat de partij Yingluck wil lozen. Zolang de procedure bij de NACC niet is afgerond, is het niet ‘fair’ om haar af te schrijven. Noppadon verdedigt Yingluck’s rol als NRPC-voorzitter. In die functie heeft ze maken met het beleid, niet met de uitvoering.

De familie Shinawatra legt voorlopig niet het hoofd in de schoot. Yingluck’s oudere [en lelijke] zuster Yaowapa heeft de roodhemden het groene licht gegeven anti-PDRC rally’s te houden.

Verkiezingsnieuws

– VCD’s van de televisiespeech, die premier Yingluck dinsdag heeft gehouden ter verdediging van het hypotheeksysteem voor rijst (‘Een groot succes’), zijn door het Provincial Administration Department (PAD) naar alle districtshoofden in het land gestuurd met de opdracht die aan dorpelingen te vertonen.

Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthitakorn was er als de kippen bij om de PAD op de vingers te tikken: die had eerst toestemming aan de Kiesraad moeten vragen. Eerder verklaarde Somchai dat de speech in strijd was met de Kieswet, omdat overheidsgelden waren misbruikt voor wat feitelijk verkiezingspropaganda was.

De directeur-generaal van de PAD is zich van geen kwaad bewust. De verspreiding van de VCD’s heeft tot doel de bevolking te informeren zodat ze het hypotheeksysteem begrijpt.

De Constitution Protection Association en de Green Group hebben gisteren een klacht over Yingluck’s tv-speech bij de Kiesraad gedeponeerd. Ze betogen dat de speech in strijd was met de grondwet en de Kieswet. Omdat de regering demissionair is, dient ze neutraal te zijn, zeggen ze, en niet het hypotheeksysteem [een van de verkiezingsbeloftes van Pheu Thai in 2011] te promoten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

No votes yet.

5 gedachten over “Nieuws uit Thailand (incl. Bangkok Shutdown en Verkiezingen) – 21 februari 2014

  1. Waarom moet er commentaar geleverd worden op het uiterlijk van de oudere zuster van Yinluck? Heeft dat ook maar iets te maken met het politieke nieuws? Of zijn Thaise vrouwen alleen maar interessant wanneer ze een sexueel appetijtelijk lichaam hebben?

  2. Een grapje meneer Paul, een grapje,… zou Wim Sonneveld gezegd hebben, destijds en nu ook. Dick vdL heeft het al druk zat met het brengen van al dat nieuws, en wat dichterlijke vrijheid moet kunnen. een vrolijke noot tussen al die ernstige tonen,.. nooit weg!

  3. Humor moet inderdaad… en buiten dat… ze IS gewoon lelijk
    😉

  4. Het word pas echt leuk als er word vermeld dat yinluck geen zus is van taksin! Daarom kan ze lelijk zijn. Yinluck zou een dochter zijn van de oudste zus van taksin die al overleden is of de dochter van taksin zelf als buitenechtelijk kind. De moeder van taksin zou de opvoeding op haar genomen hebben. Niemand durft daar nog over te spreken….

  5. Enige duidelijkheid over haar afkomst zou welkom zijn, ook al is ze lelijk.
    Misschien zijn lelijke vrouwen met heel veel geld juist wel aantrekkelijker dan mooie vrouwen zonder, die dan maar voor een farang kiezen, teneinde toch te kunnen wedijveren met hun minder mooie collega’s. Als Paul zich daaraan stoort dan leest hij maar rechtstreeks het politieke nieuws in Bangkok Post en laat hij de fel gewaardeerde commentaren via Thailandblog voor ons, als lezers die wel de nodige humor kunnen vatten.

Reacties zijn gesloten.