Nieuws uit Thailand – 8 december 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
8 december 2013

Vijf van de twaalf zuidelijke provincies blijven geteisterd door overstromingen. Afgelopen nacht werd gevreesd voor verergering van de situatie in de binnenstad van Sungai Kolok in Narathiwat. Boosdoener zijn zware regens waardoor water van de bergen stroomt en het waterpeil van de Sungai Kolok rivier verder stijgt. De binnenstad is al zwaar getroffen.

De autoriteiten vrezen ook voor de al overstroomde rivieren Bang Nara en Sai Buri. Ook daarin zou het waterpeil kunnen stijgen door water van de San Sala Khiri bergen. Wanneer het blijft regenen, gaan vijf scholen en veel overheidsgebouwen dicht. In een opvangcentrum in de Thessaban 5 school zijn 190 mensen ondergebracht. Depressieve mensen krijgen hulp.

In Ban Kamae (district Rangae) distribueerde het leger gisteren voedsel en drinkwater aan gestrande bewoners. Sungai Kolok en Rangae zijn de twee zwaarst getroffen districten in de provincie.

In Ban Pakpra en Ban Chai Khlong (Phatthalung) zijn 200 huizen onder water gelopen.

Het Disaster Prevention and Mitigation Department meldt dat 120.000 mensen in 29 districten met overstromingen te maken hebben.

– De Volksraad is een tijdelijke maatregel totdat een gewijzigde grondwet tot stand komt, waarover een referendum wordt gehouden. Met die uitleg probeert actieleider Suthep Thaugsuban de kritiek te pareren dat zijn voorstellen ondemocratisch zijn.

De Volksraad wordt verantwoordelijk voor het opstellen van wijzigingsvoorstellen, die een ‘meer democratisch systeem’ moeten waarborgen. Zo vindt Suthep dat de straf voor verkiezingsfraude omhoog moet. Nadat de grondwet is gewijzigd, kunnen algemene verkiezingen plaatsvinden om het land terug te laten keren naar een gekozen regeringssysteem.

Zoals eerder gemeld is maandag D-Day. Akanat Promphan, woordvoerder van het People’s Democratic Reform Committee, de naam van de gezamenlijke protestgroepen, zegt dat de leiders bereid zijn hun rally te beëindigen wanneer maandag slechts een klein aantal mensen komt opdagen. Komen er veel mensen, dan leidt dat tot een regeringswijziging, zegt hij.

Enkele universiteiten in de stad hebben hun studenten en alumni (oud-studenten) al opgeroepen de demonstratie te versterken. Op de Chulalongkorn universiteit verzamelen ze op de campus om vandaar naar het Government House te marcheren. Gevraagd is roze te dragen, de kleur van de universiteit. Ook de Thammasat universiteit doet mee. De studenten is gevraagd voedsel, water en bescherming tegen traangas mee te nemen. De zakenwereld in Silom, Asok en Phetchaburi zegt zich te zullen aansluiten bij de mars van studenten van de Srinakharinwirot universiteit.

Premier Yingluck herhaalde gisteren bereid te zijn af te treden en het Huis van Afgevaardigden te ontbinden, maar alleen wanneer nieuwe verkiezingen worden gehouden. ‘We hebben geen enkel bezwaar tegen aftreden en ontbinding, maar dat doen we alleen maar als alle partijen het eens zijn en nieuwe verkiezingen worden gehouden.’ Yingluck zei geen snelle oplossing te zien, maar ‘de deur staat open’ [voor onderhandelingen].

Actieleider Suthep Thaugsuban heeft de inwoners van Bangkok gevraagd om 9.39 uur de straat op te gaan en naar het Government House te marcheren. De mensen in het land zouden Provinciehuizen moeten omsingelen om te voorkomen dat ambtenaren aan het werk gaan.

Op zijn Facebook-pagina heeft Korn Chatikavanij, Democratische parlementslid en minister in het voormalig kabinet Abhisit, Thaksin opgeroepen zijn handen van de politiek af te trekken. ‘Zijn vorige partij heette Thai Rak Thai – Thai houden van Thai. Wanneer Thaksin dit denkt, zou terugtrekking uit de politiek het beste cadeau voor Thailand zijn.’

– De 27ste SEA Games in Yangon zijn voor Thailand begonnen met een klinkende overwinning op Timor-Leste. Al na 2 minuten werd gescoord. De wedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning voor het Thaise voetbalteam. Thailand speelt in groep B tegen Indonesië, Cambodja en gastland Myanmar. In groep A speelt titelverdediger Maleisië. Tussen 1993 en 2007 schreef Thailand het toernooi onafgebroken op zijn naam.

– Het onderwijs in de Engelse taal gaat op de schop. Het English Language Instute van het Office of the Basis Education Commission heeft een ministeriële ontwerp-circulaire opgesteld. Meer nadruk op communicatie en minder op grammatica is het devies. Volgende week is het concept gereed.

De circulaire is een reactie op een oproep van minister Chaturon Chaisaeng in september dat het taalonderwijs beter moet. Dat is goed voor de concurrentiekracht van het land ter voorbereiding op de Asean Economic Community waarin Engels de werktaal wordt. De AEC wordt eind 2015 van kracht.

De circulaire stipt vier verbeterpunten aan: aanpassing van de leer- en onderwijspraktijk; competentieverbetering van de docenten die Engels geven; verspreiding van betere leermethoden en uitbreiding van het curriculum. De maximale klassegrootte wordt gesteld op 20 leerlingen.

In het kernleerplan van 2008 staat dat leerlingen van Prathom 1 tot 3 40 uur per jaar les moeten krijgen in de Engelse taal (1 uur per week), Prathom 4-6 80 uur, Mathayom 1-3 120 uur en Mathayom 4-6 240 uur.[N.B. Dat is 6 uur per week, meer dan ik op de HBS kreeg]

Om de vorderingen te testen wil het ministerie de centrale Engelse test CEFR invoeren (Common European Framework of Reference), die zes niveaus telt. Voor de leerlingen en leraren heeft het ministerie targets opgesteld, maar die laat ik maar onvermeld. Mooie percentages allemaal. Tja, papier is geduldig.

– De fotopagina van Bangkok Post heeft een foto met een act van het Nederlandse Bencha Theater. De groep trad in het Lumpini park op. Details ontbreken helaas. Stuur een verslagje naar Thailandblog, Bencha! [Moet je natuurlijk wel dit bericht lezen.]

– Een 13-jarig meisje is in Nakhon Ratchasima door een trein overreden en om het leven gekomen. Ze stak de spoorweg over, maar hoorde (en zag) de trein niet aankomen omdat ze een hoofdtelefoon op had.

– Bij twee bomaanslagen in Yarang (Pattani) zijn drie soldaten gewond geraakt. De eerste bom ontplofte, toen een pickup truck met vijf soldaten passeerde. Een uur later ontplofte een tweede bom, vier kilometer verder.

Economisch nieuws

– Voor de handel in diepvrieskippen ziet 2014 er rooskleurig uit, want na negen jaar heeft Singapore het importverbod opgeheven. Dat verbod werd in 2004 ingesteld toen in Thailand de vogelpest was uitgebroken. Verwacht wordt dat de export naar Singapore goed is voor 8 miljard baht per jaar.

De beëindiging van het importverbod (al in juli) is een belangrijk teken, want Singapore hanteert heel hoge sanitaire eisen. Andere landen zouden daardoor gestimuleerd kunnen worden om ook uit Thailand te gaan importeren, zegt Surasak Riangkrul, directeur-generaal van het Foreign Trade Department.

Slechts twee bedrijven profiteren van Singapore’s beslissing: Charoen Pokphand Foods Plc en Saha Farms, omdat zij kippen in een gesloten of gecompartimenteerd systeem houden. Mogelijk volgen andere bedrijven in de toekomst.

Vorig jaar exporteerde Thailand 116.178 ton diepvrieskippen, tegen 51.270 ton een jaar eerder toen ook andere landen nog een importverbod hanteerden. Aan pluimvee exporteerde Thailand vorig jaar een gecombineerde 560.652 ton en pluimveeproducten ter waarde van 69,7 miljard baht. De belangrijkste markten voor diepvrieskippen zijn de VS en Laos.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 8 december 2013”

 1. cor verhoef zegt op

  “In het kernleerplan van 2008 staat dat leerlingen van Prathom 1 tot 3 40 uur per jaar les moeten krijgen in de Engelse taal (1 uur per week), Prathom 4-6 80 uur, Mathayom 1-3 120 uur en Mathayom 4-6 240 uur.[N.B. Dat is 6 uur per week, meer dan ik op de HBS kreeg]”

  Er gaan drukke tijden aanbreken voor Mister Cor.

  • cor verhoef zegt op

   Hans, uit de uiteenzetting van zijn plannen blijkt dat mister Chaturon geen idee heeft waar ie het over heeft en het hem ontbreekt aan realiteitszin. De man kakelt maar wat. Hoe kun je nu in godsnaam het aantal leerlingen per klas terugdringen naar 20, terwijl er een structureel tekort aan leraren bestaat van 50.000 en wat volgend jaar oploopt naar 100.000? En kwaliteit? Ik had de afgelopen weken weer een hele lieve stagiaire met me meelopen die nauwelijks Engels sprak en over anderhalf jaar gewoon voor de klas staat om Engels te geven.
   Het enige lichtpuntje is dat ik waarschijnlijk nooit zonder werk zal komen te zitten, maar dat is persoonlijk en daar schiet het taalonderwijs verder weinig mee op.

 2. kees zegt op

  De maximale klassegrootte wordt gesteld op 20 leerlingen.

  Hoe willen ze dat gaan uitvoeren een gemiddelde klas bestaat nu uit minimaal 40 kinderen.
  alleen prive scholen iets minder waar mijn dochter opzit momenteel maar 32
  Dus een mooi plan waar niets van terecht gaat komen.

 3. boonma somchan zegt op

  http://www.ru.nl/radboudintolanguages/taaltrainingen/common_european/

  niet alleen in Thailand is er een chronisch tekort aan echt gekwalificeerd docenten docentes Engelse taal maar wereldwijd

  TOEFL IELTS en nivo C1 CEFR

  een hobby amateur leraar geeft doorgaans op A1 nivo les


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website