Bangkok Post vreesde het dinsdag al in haar hoofdredactioneel commentaar: Tegenstanders van de bouw van twee dammen in de (nog damloze) Yom rivier krijgen geen kans hun stem te laten horen op een hoorzitting.

En dat was precies wat gisteren gebeurde op de Mae Jo universiteit in Phrae. Vijfhonderd tegenstanders, waaronder bewoners van tambon Sa-Ieab, die zich al tijden tegen de plannen verzetten, stuitten op een muur van voorstanders en tweehonderd agenten. Ze kwamen er niet in.

Volgens de plannen worden drie nieuwe reservoirs aangelegd in Phrae. Twee daarvan zijn controversieel: de Yom Bon in Sa-ieab en de Mae Yom in Tao Poon. Tegen het derde, Mae Lang in tambon Wieng Ta, bestaan geen bezwaren. Volgens de tegenstanders gaat de aanleg ten koste van een uniek bosgebied met teakbomen. Als alternatief stellen ze de aanleg van 395 kleine reservoirs voor, de verbetering van zijrivieren van de Mae Yom en de introductie van gewassen die minder water nodig hebben.

Somming Muangrong, voorzitter van het Sa-ieab comité dat zich tegen de bouw van de dammen verzet, is ten einde raad. ‘Ik weet niet wat we verder nog kunnen doen om de dammen tegen te houden. Maar als de regering doorzet, ga ik ze persoonlijk slopen.’ Dat zal hij dan moeten doen, want de regering zet door, zei minister Plodprasop Suraswadi gisteren. De minister was in zijn nopjes, want 85 procent van de deelnemers aan de hoorzitting steunde het plan van de regering.

– Duizend artsen, medische studenten, verpleegsters en personeelsleden van het Siriraj ziekenhuis in Bangkok hebben gisteren een krachtig protest laten horen tegen het controversiële amnestievoorstel. Ze verzamelen zich voor het standbeeld van prins Mahidol of Songkhla, de vader van de koning, en ze zetten, evenals zevenduizend anderen, hun handtekening onder een petitie.

Senator Jet Siratanarong, die aan de faculteit geneeskunde van Siriraj heeft gestudeerd, nam de petitie in ontvangst. Hij behoort tot de groep van senatoren, die bekend staat als de groep van 40. Deze groep is, eufemistisch gesteld, geen fan van de huidige regering. Ze verzet zich tegen het voorstel, dat maandag door de Senaat wordt behandeld.

Ander amnestienieuws:

 • Het orakel van Dubai, oftewel oud-premier Thaksin, laat weer eens van zich horen. Eerder steunde hij het door een kamercommissie gewijzigde voorstel, dat nu ook amnestie verleent aan leger, protestleiders en autoriteiten, die verantwoordelijk worden gehouden voor de slachtoffers in 2010. Thaksin verwijt de tegenstanders dat ze het voorstel verdraaien, zodat het lijkt alsof ook hij amnestie krijgt en zijn inbeslaggenomen geld kan terugeisen. De beschuldigingen tegen hem en zijn familie noemt hij ongegrond.
 • Oppositiepartij Democraten heeft regeringspartij Pheu Thai een ultimatum gesteld. Ze wil dat het amnestievoorstel uiterlijk maandag om 18 uur wordt ingetrokken. ‘Anders doen we wat we moeten doen’, zegt parlementslid Suthep Thaugsuban (Democraten), die de rally op Ratchadamnoen Avenue leidt. Bangkok Post-verslaggevers schatten dat er gisteren 20.000 demonstranten waren, tweemaal zoveel als een dag eerder.
 • Wanneer de Senaat het voorstel afwijst, wordt het door Pheu Thai niet opnieuw ingediend, zegt Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit. Premier Yingluck zegt hetzelfde op haar Facebook-pagina. ‘Er zijn verschillende mogelijkheden om de mensen te helpen zonder een amnestiewet aan te nemen’, aldus Yingluck. Het kabinet is volgens Yingluck niet van plan via een kabinetsbesluit amnestie te regelen. Ze belooft geen geweld te gebruiken tegen de demonstranten.
 • Pheu Thai secretaris-generaal Phumtham Vejjaychai zegt dat de partij de parlementsleden die een amnestievoorstel hebben ingediend, heeft gevraagd hun voorstel in te trekken. Behalve het omstreden voorstel zijn zes andere voorstellen ingediend. Ze beogen hetzelfde, maar verschillen op details.
 • In Kanchanaburi verzamelden zich gisteren 100 roodhemden bij de city pillar shrine, waarna ze naar het huis van de gouverneur trokken. Ze hekelden de Democraten vanwege de protesten in Bangkok.
 • Roodhemden in Udon Thani hadden naar Bangkok willen komen, maar de partij heeft hen dat afgeraden om een confrontatie te voorkomen.
 • Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, zegt dat sommige protestgroepen hun aandacht verleggen van het amnestievoorstel naar politieke hervormingen, om de demonstranten vast te houden. Volgens hem is de angel uit de protesten nu de voorzitter van de Senaat heeft verklaard dat de Senaat het voorstel volgende week afwijst. De demonstranten die blijven, zijn volgens hem ‘extremisten’.
 • De demonstranten in Uruphong (Bangkok)zijn niet van plan te vertrekken. Ze zetten hun protest tegen de regering voort. Dinsdag zei de adviseur van de organisatoren tegen hen dat het amnestievoorstel terugkomt. ‘De regering gaat het niet voor goed opgeven.’
 • Het Centre for the Administration of Peace and Order, dat verantwoordelijk is voor de Internal Security Act die voor drie districten in Bangkok geldt, is bang dat de Uruphong-demonstranten naar het Government House optrekken. Behalve in Uruphong wordt ook gedemonstreerd bij het Democracy Monument en de Phan Fah brug.
 • Voor de tweede dag klonk gisteren rond het middaguur op de Silom Road bij BTS station Sala Daeng een oorverdovend fluitconcert. De meeste fluiters zijn kantoorpersoneel, zakenlui en bewoners. Ze gaan elke maandag en woensdag tekeer op hun fluitjes.
 • De politie heeft 49 compagnieën met 7.595 agenten ingezet. Daarvan staan 39 compagnieën opgesteld rond het Government House en het parlementsgebouw en vijf bij de woning van de premier. Op vijftien plaatsen kunnen demonstranten worden tegengehouden wanneer ze het in hun hoofd halen om regeringsgebouwen te bezetten en er zijn negentien controleposten die dag en nacht bemand zijn. Langs de routes naar Bangkok zijn ook controleposten opgezet.
 • De minister van Justitie en het hoofd van het Department of Special Investigation zeggen dat de demonstranten het voorstel niet goed begrijpen. Het voorstel heeft volgens hen niet tot doel corruptiezaken wit te wassen.
 • Acht buitenlanden hebben een reiswaarschuwing voor Thailand afgegeven: Canada, Brazilië, Israël, Japan, UK, Frankrijk, Oostenrijk en Zweden. Ook de economische zone van Taiwan heeft een reisadvies afgegeven. Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) vraagt de demonstranten de gevolgen voor ’s lands image, de economie en het toerisme in overweging te nemen. ‘Dit is een zaak voor het parlement; het voorstel gaat nu naar de Senaat en die luistert naar de opinies van alle partijen.’
 • De Lawyers Council of Thailand (LCT) vertaalt het amnestievoorstel in het Engels om de internationale gemeenschap duidelijk te maken dat het voorstel corruptie vergoeilijkt. President Det-udom Krairit zegt dat het voorstel tot doel heeft bepaalde personen te helpen; het vertrapt de rechtsregels. Volgens de LCT kan Thaksin met de wet in de hand (als het voorstel wordt aangenomen) de 46 miljard baht die van hem in beslag is genomen, terugeisen.
 • Docenten van de faculteit rechten van de Thammasat universiteit zijn sterk gekant tegen het amnestievoorstel. Kittisak Prokati: ‘Pheu Thai heeft haar meerderheid in het Huis van Afgevaardigden misbruikt om partijbelangen te dienen. Ze heeft het vertrouwen van de bevolking in de democratie, de regering en het parlementaire stelsel ondermijnd.’
 • Minister Niwatthamrong Bunsongphaisan (Handel) waarschuwt zijn ambtenaren dat ze niet onder werktijd en ook niet op het terrein van het ministerie tegen het amnestievoorstel mogen demonstreren. In hun vrije tijd mag het wel, mits ze geen dienstkleding dragen.
 • Regeringspartij Pheu Thai vraagt de Ombudsman een ethisch onderzoek te doen naar Suthep Thaugsuban en anderen, die het protest tegen het amnestievoorstel organiseren. Foei, de parlementariërs waren maandag afwezig bij een vergadering van het parlement. Bovendien verplaatsten ze de rallylocatie naar Ratchadamnoen Avenue, waarvoor de Internal Security Act (ISA) geldt. De partij dient ook een verzoek in bij de Kiesraad om oppositiepartij Democraten te ontbinden, omdat partijleider Abhisit dinsdag de demonstranten toesprak. Dat zou in strijd zijn met de ISA en de Political Party Act.

– Twee zuidelijke verzetsgroepen sluiten zich aan bij de vredesgesprekken tussen Thailand en verzetsgroep BRN. Die twee zijn de Patani Liberation Organisation (Pulo) en de Barisan Islam Pembangunan Pattani (Bipp). Vice-minister-president Pracha Promnok maakte dit gisteren bekend na een gesprek met een Maleisische waarnemer, die de gesprekken volgt.

Sinds het begin van de Ramadan is er niet meer vergaderd. De gesprekken worden begin volgende maand hervat. De Thaise delegatieleider Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, acht het mogelijk dat ook Runda Kumpulan Kecil aanschuift.

– Ideetje van premier Yingluck: een vervuilingsheffing voor fabrieken op industrieterrein Map Ta Phut in Rayong. Ze lanceerde het gisteren nadat ze gebriefd was over de problemen, waaronder de emissies van vervuilende stoffen.

Een panel, bestaande uit vertegenwoordigers van de Industrial Estate Authority of Thailand, bedrijven en huishoudens zou de belastinggelden moeten beheren. Het geld kan gebruikt worden om afvalwater te zuiveren. De minister van Financiën en de National Economic and Social Development Board mogen Yingluck’s plannetje bestuderen. Yingluck beëindigde gisteren een driedaags bezoek aan Chon Buri, Rayong en Chanthaburi.

– Bewoners van Ta Mieng (Surin) bouwen rond hun dorp nieuw ondergrondse bunkers. Het dorp ligt 11 kilometer van de Ta Muen Thom tempel langs de grens met Cambodja, die twee jaar geleden tijdens de grensschermutselingen werd beschoten. De dorpelingen bereiden zich op het ergste voor in afwachting van de uitspraak van het Internationale Hof van Justitie maandag in de Preah Vihear zaak. Ze vrezen dat het tot gevechten komt.

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) gaat een eigen tv-kanaal opzetten. Het neemt afscheid van AsiaUpdate dat de praatshows van vier roodhemdleiders van de buis heeft gehaald, omdat ze zich vorige week van stemming onthielden bij de stemming over het (gewijzigde) amnestievoorstel. Worachai Hema, die het oorspronkelijke voorstel indiende, zegt dat het annuleren van de shows neerkomt op het veranderen van vrienden in vijanden. ‘Dat is onacceptabel voor de roodhemden.’

– Het is koud in Phayao, dus wordt weer een beroep op de regering gedaan om dekens en warme kleding te beschikking te stellen aan bewoners die in nood zijn. Het provinciaal kantoor van het Disaster Prevention and Mitigation Department schat dat 80.665 bewoners van negen districten zitten te rillen van de kou.

Economisch nieuws

– Corruptie en Thailands concurrentiepositie in de Asean Economic Community vormen voor buitenlandse investeerders een grotere zorg dan de huidige politieke situatie, zegt de Joint Foreign Chambers of Commerce in Thailand (JFCCT). Daarom steunt de JFCCT de Anti-Corruption Organisation of Thailand.

De vorige maand nieuw benoemde voorzitter Stanley Kang zegt dat een anti-corruptie platform meer transparantie kan creëren, de kosten kan reduceren en de efficiëntie van de overheid kan verbeteren. Corruptie verhoogt de kosten van zakendoen in het land en uitgebreide douaneprocedures bemoeilijken de regionale en internationale handel.

De politieke situatie levert enige zorg over de veiligheid op, maar Kang denkt niet dat de demonstranten en regering elkaar letsel willen toebrengen of ongemak, gezien de ervaringen uit het verleden. Als positieve punten van Thailand noemt hij de goede infrastructuur en de verschillende grenzen met buurlanden. Zelfs tijdens een economische crisis is Thailand in staat zich snel te herstellen vanwege de ontwikkelde infrastructuur, aldus Kang.

– De German-Thai Chamber of Commerce vindt de politieke situatie in Thailand normaal voor een democratisch stelsel. ‘Thailand kan trots zijn op zijn democratie, waar je zelfs voor het parlement kunt demonstreren’, zegt president Karl-Heinz Heckhausen. ‘Maar corruptie is niet te accepteren. Grote Duitse bedrijven zijn daar streng in. Zelfs het geringste compromis wijzen ze af.’

– Het midden- en kleinbedrijf (MKB) zal als eerste profiteren van de verhoging van het maximumbedrag aan aftrekposten voor individuele belastingplichtigen. Naar verwachting wordt het bedrag volgend jaar verdubbeld naar 120.000 baht. Bij de aangifte moeten kwitanties en facturen worden overlegd. De Belastingdienst denkt dat de regeling MKB’s stimuleert hun omzet correct op te geven en het juiste bedrag aan belastingen af te dragen, omdat klanten om een kwitantie zullen vragen.

Belastingplichtingen mogen kosten tot 40 procent van hun belastbaar inkomen aftrekken tot een maximum van 60.000 baht. Gebaseerd op 10 miljoen belastingplichtigen komt de extra aftrek neer op een totaal van 600 miljard baht.

– 23 werknemers van de belastingdienst en particuliere bedrijven worden verdacht van betrokkenheid bij de BTW-fraude, die de overheid 4,3 miljard baht heeft gekost. Een onderzoekscommissie heeft ontdekt dat achttien ambtenaren gefraudeerd hebben alsmede veertig van de 65 onderzochte bedrijven.

Het Department of Special Investigation heeft tegen de achttien een klacht ingediend bij de National Anti-Corruption Commission. Vijf verdachten uit de particuliere sector zullen strafrechtelijk worden vervolgd.

Het is het Anti-Money Laundering Office niet gelukt de buit te achterhalen. De belastingdienst zelf heeft tegen veertien medewerkers een klacht ingediend. Ze hebben zestig dagen om zich te verweren. Bij de fraude ging het om nepbedrijven die met nepfacturen zogenaamd afgedragen BTW terugkregen.

– Het hypotheeksysteem voor rijst heeft de afgelopen vier oogsten een verlies van 390 miljard baht opgeleverd, aldus een bron bij het ministerie van Financiën. Dit bedrag komt dicht in de buurt van het bedrag dat voormalig vice-minister-president en minister van Financiën Pridiyathorn Devakula heeft berekend. Hij kwam op een bedrag van 425 miljard baht en mogelijk zelfs 466 miljard baht. De huidige minister van Financiën zei eerder dat Pridiyathorn niet kon rekenen en niets begreep van het rijstboekhoudsysteem.

Het kabinet heeft gisteren een ontwerp-overeenkomst goedgekeurd voor de verkoop de komende vijf jaar van 1 miljoen ton rijst per jaar aan China. De rijst wordt tegen marktprijzen verkocht. Het kabinet keurde ook een gezamenlijke verklaring goed, waarin China hulp toezegt bij de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Bangkok en Nong Khai in ruil voor Thaise landbouwproducten.

– Thailand moet de toenemende huishoudschulden en staatsschuld beperken wil het land economisch kunnen blijven groeien, waarschuwt Paul Gambles, vennoot van de MBMG groep. Hij voorziet anders een herhaling van 1997 met een staatsschuld die de 60 procent nadert en huishoudschulden van 80 procent.

‘Het is angstaanjagend wanneer die twee tegelijk gebeuren’, zegt hij. Voor de regering betekent de hoge staatsschuld dat ze minder manoeuvreerruimte heeft en voor consumenten dat ze minder besteden.

Eind augustus bedroeg de staatsschuld 5,3 biljoen baht of 44,63 procent van het bruto binnenlands product. De huishoudschulden bedroegen in het eerste kwartaal van dit jaar 8,97 biljoen baht of 77,5 procent van het bbp.

– De strengere regels voor hypotheken die banken hanteren, blijven volgend jaar de woningmarkt beïnvloeden, terwijl de huishoudschuldcrisis naar normaal zal terugkeren. Gevolgen van de politieke crisis zullen slechts van korte duur zijn, zegt Wongsakorn Prasitvipat, adjunct-chef business development van Property Perfect Plc (PF).

Als gevolg van de strengere regels wordt thans 15 procent van de hypotheekaanvragen afgewezen tegen 7 tot 10 procent vorig jaar. Sinds het derde kwartaal vertraagt de woningmarkt als gevolg van de hogere huishoudschulden, het eerste-autoprogramma en de onmogelijkheid een hypotheek te verkrijgen. Huizen tussen 1 en 3 miljoen baht vormen het zwaarst getroffen segment.

Wongsakorn vindt het nog te vroeg om vast te stellen of de politieke kwesties een negatief effect op de markt hebben. Niettemin schrapt PF de voor volgende maand geplande promotiecampagnes voor laagbouw projecten. Ook gaat het mes in het advertentiebudget voor november en december, wat normaal het hoogseizoen is voor de woningmarkt.

PF houdt momenteel in Central World de Perfect Condo Showcase 2013. Er worden tien condoprojecten aangeboden: vier nieuwe en zes bestaande in Greater Bangkok en Hua Hin.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 7 november 2013”

 1. Adje zegt op

  Ook in Nederland gaat men demonstreren. Er circuleert op facebook een oproep rond om a.s zaterdag 10 november om 11 uur te komen demonstreren voor de Thaise Ambassade.
  ขอเชิญพี่น้องคนไทยในเนเธอร์แลนด์มารวมพลังกันในวันอาทิตย์ที่ 10 พ.ย. นี้ เวลา 11 โมง ที่หน้าสถานทูตไทย ในกรุงเฮก (Laan Copes van Cattenburch 123, 2585 EZ, The Hague, ) เพื่อแสดงพลังคัดค้านพรบ.นิรโทษกรรมเหมาเข่ง ตาม link ข้างล่างครับ.

 2. T. Korff zegt op

  dit is alleen voor Adje

  Hallo Adje,
  Het is zondag 10 november, niet bijdehand bedoeld!!!

 3. Jan Dekker zegt op

  Elk jaar opnieuw worden er dekens gevraagd in de koudere streken. Zijn die dekens van een erg inferieure kwaliteit?
  Ook deze maand weer een uitverkoop van dekens in een van de grote winkelcentra hier in Chiangrai, 100THB per stuk. Ik vraag me af waar die dekens vandaan komen.

  Thailand wordt geroemd vanwege zijn ‘uitstekende’ infrastructuur. Hier in Noord Thailand zijn vele wegen richting de grenzen in een hele slechte staat. Er wordt nauwelijks of niet gerepareerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website