Bangkok Post nam gisteren een kijkje in het Lumpinipark, waar het tentenkamp aanzienlijk is uitgebreid sinds maandag vier protestlocaties in Bangkok zijn ontruimd.

Het kamp heeft de naam ‘Suan Lum village’ gekregen en bestaat uit zeven ‘wijken’, gegroepeerd naar de protestlocaties waar de demonstranten eerder bivakkeerden.

Elke wijk staat onder leiding van degene die ook op de locatie de leiding had en elke wijk heeft eigen bewaking. De kampeerders zijn gisteren begonnen zich te registreren bij het administratieve team van de PDRC, zodat het voor opponenten lastiger wordt het dorp binnen te dringen.

Bangkok Post schrijft dat de demonstranten gelukkig zijn. Ze hebben nieuwe vrienden gemaakt en families ontmoet met gelijke denkbeelden. Ze willen allemaal Thailand hervormen en er een beter land van maken, schrijft de krant. ‘Het verblijf hier lijkt op wonen in een klein dorp’, zegt een vrouw uit Nakhon Si Thammarat. ‘We letten op elkaar zodat vreemden gemakkelijk worden opgemerkt.’

– Nog meer Lumpini. Driehonderd bewakers krijgen een training om de veiligheid te vergroten. Tevens krijgen ze te horen hoe beleefd te blijven wanneer ze personen controleren. Bezoekers van het park hebben geklaagd over de onbeschofte wijze waarop ze door bewakers worden toegesproken en de manier waarop hun bezittingen worden gecontroleerd. Ze worden ook beschuldigd van mishandeling. Gisteren was de eerste dag van de training in de Lumpini Hall.

Eén zo’n gevalletje betreft een man, die zegt in het park door twee mannen te zijn aangehouden, vijf dagen te zijn opgesloten geweest in een tent en daarna geblinddoekt en geboeid in de Bang Pakong rivier in Chachoengsao te zijn gegooid. Hij werd door een voorbijganger van de verdrinkingsdood gered. Foto’s van de man in het ziekenhuis circuleren op Facebook.

– De boeren die sinds 6 februari kamperen bij het ministerie van Handel in Nonthaburi, blijven daar totdat alle boeren zijn betaald voor de rijst die ze hebben ingeleverd.

Van de 110 miljard baht die nog uitgekeerd moet worden, kan nu 20 miljard af, want de Kiesraad heeft de regering gisteren toestemming gegeven dit bedrag uit de begrotingspost voor noodvoorzieningen te halen. De boeren die in oktober en november rijst hebben ingeleverd, kunnen nu betaald worden. Minister Yanyong Phuangrach (Handel) zegt dat de boeren binnen een week hun geld krijgen.

De Kiesraad gaf toestemming voor de greep uit het noodfonds onder de voorwaarde dat het bedrag voor eind mei wordt teruggestort, zodat een volgende regering er niet mee belast wordt. De demissionaire regering is dan nog steeds aan de macht, verwacht de Kiesraad. Het geld moet komen uit de verkoop van rijst, door minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) geschat op 8 miljard baht per maand.

De achterstallige betalingen zijn niet het enige probleem waarover de boeren zich zorgen maken. Nieuwe crises doemen op vanwege de inzakkende prijs van rijst en mogelijke droogte tijdens het komende oogstseizoen (maart-oktober). Rawee Rungruang, leider van het Thai Farmers Network, zegt dat de demissionaire status het kabinet verhindert deze problemen effectief aan te pakken.

– Premier Yingluck heeft het leger opgeroepen begrip te hebben voor de geluiden uit het Noorden van Thailand over afscheiding alvorens betrokkenen te straffen. Yingluck, tevens minister van Defensie, lunchte gisteren met de legertop na een vergadering van de Defence Council (foto). Volgens Yingluck leidt een harde aanpak alleen maar tot meer problemen.

Yingluck sneed de kwestie aan omdat het Derde Legerkorps in opdracht van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha aangifte heeft gedaan tegen de leiders van een roodhemdgroep in Chiang Mai, die het idee van afscheiding propageren. De groep maakt zich schuldig aan separatisme en rebellie, aldus het leger.

In de aangifte wordt verwezen naar een spandoek dat de groep aan een voetgangersbrug heeft opgehangen. De tekst luidt: ‘This country has no justice. We want to separate as Lanna Country.’ Tijdens rally’s dragen de leden van de groep hoofdbanden met de tekst ‘Sor Por Por Lanna’, wat volgens sommigen betekent People’s Democratic Republic of Lanna.

Roodhemdleider Weng Tojirakarn vindt de beschuldiging onterecht. De Rak Chiang Mai 51 groep zou nooit tot afscheiding en vorming van een nieuwe staat hebben opgeroepen. Weng zegt dat de anti-regerings beweging de zaak opklopt omdat het protest zich op een doodlopend spoor bevindt en behoefte was aan een nieuw actiedoel. ‘De beschuldigingen van de protestbeweging aan het adres van de Rak Chiang Mai 51 groep hebben tot doel haar politieke rivalen te belasteren.’ Weng waarschuwt de PDRC geen haat tegen de roodhemden uit te lokken.

In Khon Kaen en Phitsanulok hebben anti-corruptie netwerken gisteren bij de politie een klacht ingediend tegen minister Charupong Ruangsuwan (Binnenlandse Zaken), tevens partijleider van Pheu Thai. Hij zou in een speech eind februari tijdens een roodhemdrally in Nakhon Ratchasima steun hebben uitgesproken voor de separisten beweging.

– Weer een granaataanval. Gisteravond belandde een granaat bij het kantoor van de National Anti-Corruption Commission in Nonthaburi. De granaat ontplofte voor een geldautomaat op het terrein van de NACC. Of die beschadigd werd, vermeldt het bericht niet. Niemand raakte gewond.

De aanval kan verband houden met het onderzoek dat de NACC tegen premier Yingluck doet in verband met corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst. Als voorzitter van het National Rice Policy Committee zou ze de zaken op hun beloop hebben gelaten. De NACC kan haar voor nalatigheid en plichtsverzuim vervolgen en dat kan uiteindelijk haar premierspost kosten.

Twee dagen geleden was de Criminal Court aan de Ratchadaphisekweg het doelwit van een granaataanval.

– Nog meer NACC. De commissie dreigt met juridische actie tegen ministers en regeringsfiguren die ‘onafhankelijke instituten’ (zoals de NACC) bedreigen. De NACC vraagt zich af of de blokkade van het kantoor door roodhemden geïnstigeerd is door personen uit de regering.

De People’s Radio for Democracy Group blokkeerde van 26 februari tot 1 maart het gebouw. Ze sloot alle ingangen af en metselde een muurtje. Sommigen roodhemden klommen over het hek en drongen het terrein binnen. De actie werd beëindigd na gesprekken met de politie.

De politieke figuren waar de NACC op doelt, voerden in Nakhon Ratchasima tijdens een grote roodhemdrally op 23 februari het woord en riepen de aanwezigen op de druk op onafhankelijke instituten op te voeren. De NACC acht die oproepen in strijd de strafwet, waardoor betrokkenen zich schuldig hebben gemaakt aan een ambtsmisdrijf. Tegen een roodhemdleider uit Trang is al aangifte gedaan. Hij heeft de NACC-commissarissen tijdens de rally bedreigd.

– Yaowaret Shinawatra, de jongere zus van ex-premier Thaksin, ziet af van haar nominatie voor ‘outstanding woman’ teneinde ‘een sfeer van verzoening’ te creëren, schrijft ze op Facebook. De uitreiking die voor zaterdag (Internationale Vrouwendag) was gepland, is afgelast.

Yaowaret is  voormalig voorzitter van de National Council of Women of Thailand en thans voorzitter van de National Outstanding Thai Women’s Asssociation. Haar nominatie is aangevochten door Supensri Puengkoksueng, hoofd van het Women’s Rights Protection Centre.

De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan vrouwen die zich inzetten voor gelijkheid en bescherming van vrouwenrechten. Yaowaret zegt dit al haar hele leven te hebben gedaan. Ze schrijft op Facebook niet gekwetst te zijn door de oppositie tegen haar nominatie.

– Voor de liefhebbers [of mierenneukers?] een leuke juridische vraag: Is het kabinet nog in functie, want de grondwet schrijft voor dat het Huis van Afgevaardigden 30 dagen na verkiezingen bijeen moet komen en een nieuwe premier dient te kiezen. En dat is niet gebeurd. Een groep academici onder de naam Siam Prachapiwat stelt dat de regering dus regering af is. Anderen bestrijden dat natuurlijk weer. Ik vind het wel best, dit gehakketak, en laat het hierbij.

– Het CMPO, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de noodtoestand, heeft de National Economic and Social Development Board gevraagd onderzoek te doen naar de economische en sociale schade van de protesten en de blokkades van stembureaus. Het CMPO wil die gegevens gebruiken bij de vervolging van de protestleiders.

– Pech voor studenten die een studielening van het Student Loan Fund (SLF) hebben aangevraagd. Het fonds heeft grote moeite nieuwe leningen te verlenen omdat de aanvraag voor een extra budget van 2,1 miljard baht nog niet is goedgekeurd. Die aanvraag is gedaan omdat het kabinet heeft bezuinigd op het budget van het SLF. Het had 23,5 miljard baht gevraagd, maar kreeg 6,7 miljard baht minder, hetgeen betekent dat niet alle aanvragen voor een studielening gehonoreerd kunnen worden.

Het nieuwe academische jaar begint in mei. 113.210 studenten hebben een aanvraag gedaan. Bij 53 procent van de uitstaande leningen is sprake van afbetalingsachterstanden.

– Voor de moord op drie moslimkinderen vorige maand in Bacho (Narathiwat) zijn twee militaire rangers aangehouden, maar het leger was bij die aanslag niet betrokken, zegt het Internal Security Operations Command. Het bewijs? Het leger heeft met de politie samengewerkt bij de opsporing van de verdachten.

De rangers plus een derde, nog voortvluchtige man namen in augustus een gezin onder vuur. Vader en moeder raakten daarbij gewond, drie jongens werden gedood. Volgens de verdachten was de aanslag een wraakactie.

Verkiezingen

– Alle ogen zijn nu gericht op het Constitutionele Hof, dat door de Kiesraad is gevraagd het probleem van de 28 kiesdistricten in het Zuiden, waar op 2 februari niet op een districtskandidaat kon worden gestemd, op te lossen. De Kiesraad heeft het Hof drie vragen voorgelegd:

 • Is de Kiesraad bevoegd de registratie van kandidaten (in december door demonstranten verhinderd) opnieuw te organiseren?
 • Dient de regering een nieuw Koninklijke Besluit uit te vaardigen voor de herverkiezingen in de 28 kiesdistricten?
 • Dienen de herverkiezingen alleen in die 28 districten plaats te vinden of moeten de verkiezingen in het hele land worden overgedaan?

Die derde vraag is nieuw en houdt verband met de eis dat verkiezingen op één dag dienen plaats te hebben. Voorzitter Supachai Somcharoen van de Kiesraad verwacht niet dat het Hof die vraag beantwoordt. Waarom Supachai dit denkt, vermeldt het artikel niet.

– Gisteren was de eerste dag waarop kandidaten zich konden registreren voor de senaatsverkiezingen op 30 maart. Die dag wordt de helft van de Senaat gekozen. [De andere helft bestaat uit benoemde senatoren.] Elke provincie levert één senator. Voor de campagnes van de kandidaten gelden strenge eisen. Zo mogen per kiesdistrict niet meer dan 10 stemmenwervers aan het werk en de campagne van elke kandidaat mag niet meer dan 5 miljoen baht kosten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Nieuws uit Thailand – 5 maart 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Deze liefhebber van politieke en jurische vragen weet dat de caretaker government (hoe heet dat ook al weer in het Nederlands?) volgens artikel 181 van de grondwet in functie blijft (met minder bevoegheden) tot er een nieuw kabinet kan worden gevormd door het nieuwe parlement, hoe lang dat ook duurt.

  http://asiancorrespondent.com/author/bangkokpundit/

 2. Rob Piers zegt op

  Een caretaker government in Nederland heet: een demissionair kabinet.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rob Piers Zie mijn commentaar op de reactie van Soi.

 3. Soi zegt op

  In NL wordt het woord: demissionair gebruikt, nadat de regering haar ontslag heeft ingediend.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Soi Ik gebruik de term demissionair als vertaling van caretaker government omdat die bij de Nederlandse lezers bekend is. Bij een tekst voor een Nederlands publiek moet je Nederlandse termen gebruiken, ook al zijn die soms op de keper beschouwd niet juist. Zo gebruik ik bijvoorbeeld ook niet de term Hooggerechtshof, omdat wij die niet kennen. Wel een Hoge Raad, maar die heeft andere bevoegdheden. Tegenwoordig gebruik ik maar het Engelse Supreme Court in plaats van Hoge Raad.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Ik België gebruiken we “Regering van lopende zaken” dacht ik of is dat nog iets anders.

    • Rob V. zegt op

     Daar gebruiken we in Nederland denk ik de term “overgangs kabinet” voor of inderdaad “demissionair” maar meestal lees je de term “demissionair” omdat een kabinet simpelweg geen “missie” meer heeft (en dus slechts lopende zaken afhandeld).

    • Kito zegt op

     In België zijn we dan ook wereldrecordhouder wat de regeerperiode van een demissionaire regering, regering ad interim, regering van lopende zaken enz. (die termen geven allemaal exact hetzelfde weer en zijn dus allemaal toepasselijk en correct) betreft!
     Er zijn in België sinds de laatste verkiezingen zelfs gevallen bekend van ministers die langer “ontslagnemend” (binnen het ontslagnemend kabinet) dan sommigen “aangesteld na het nieuwe coalitieakkoord volgend op de verkiezingen” (in de regering Di Rupo) zijn geweest!
     Ga dààr maar eens stil bij staan!
     🙂
     Kito

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Juist en weet je ook wie de vorige Europese recordhouder was ?

      Inderdaad.
      Eerder had Nederland dat record in handen. In 1977 vergde het 207 dagen om (in vredestijd) een regering te vormen

      🙂

      Moderator: willen jullie svp de discussie bij Thailand houden?

 4. jeroen zegt op

  Zomaar even een compliment voor dick…..goede site duidelijke uitleg en vetaling van het nieuws.
  Top !

 5. Robin van de Hoedenrand zegt op

  Soi’s opmerking geeft de essentie weer. Ongeveer de belangrijkste eis van de oppositie en het straatprotest is ontslag/aftreden van de regering Yingluck. Juist dat is niet gebeurd. De regering heeft het parlement laten ontbinden en verkiezingen voor een nieuw parlement uitgeschreven. De Engelse term caretaker government geeft de huidige status van de regering Yingluck precies weer, demissionair doet dat niet. Het ten gerieve van een Nederlands lezerspubliek plakken van in Nederland gangbare begrippen op deze Thaise politieke situatie kan tot verwarring leiden. Als er zo nodig een Nederlands woord gevonden had moeten worden was ‘interim;’ ‘waarnemend’ of ‘tijdelijk’ beter geweest.

  • Jan van Velthoven zegt op

   Ik citeer:
   “Materieel gezien is er niet zo veel verschil tussen een demissionair en een interim-kabinet. Ook een interim-kabinet heeft als regel slechts een beperkte opdracht, zoals het uitschrijven van verkiezingen en het behartigen van de lopende zaken.” (uit: parlement.com).
   Er is dus wel een formeel verschil tussen beide vormen, maar in de praktijk niet echt veel. Wellicht is het typisch voor Thailand dat dit formele aspect zo uitgespeeld wordt (zie ook allerlei andere juridische acties in Thaise politieke zaken). Deze (pietluttige?) juridisering bevordert zeker geen slagvaardige aanpak van de politieke patstelling.

 6. chris zegt op

  Het nieuwe academische jaar begint NIET in mei 2014. Omdat de universiteiten in Thailand in de tijd gelijk willen oplopen met andere universiteiten in de AEC-landen gaat het nieuwe academische jaar in thailand beginnen medio augustus. Voor mij als docent betekent dat dat de examens eindigen eind juni en ik tot half augustus geen les hoef te geven.

 7. Rob Piers zegt op

  Wellicht te detaillistisch (in dat geval redactie NIET plaatsen) maar nog even over wel of niet demissionair.
  Wanneer in Nederland het kabinet (als gevolg van b.v. een motie van wantrouwen door de 2e kamer in meerderheid aangenomen) haar ontslag aan de Koning aanbiedt, wordt dat ontslag verleend met de opdracht de lopende zaken (dus GEEN nieuw beleid etc.) te behartigen totdat een nieuwe regering is aangetreden.
  Tevens worden dan nieuwe verkiezingen gehouden en na de verkiezingen wordt een nieuw kabinet ge formeerd. Na beeidiging van dat nieuwe kabinet door de Koning houdt gelijktig de demissionaire regering op te bestaan.
  Kortom: voor mij is demissionair zijn hetzelfde als hier de cartaker government als is de aanleiding verschillend.

 8. Farang tingtong zegt op

  Hoe kan Yingluck nu vragen of de legertop begrip wil hebben voor de geluiden uit het noorden over afscheiding (Lanna replubliek)?Als je de wet overtreed en je schuldig maakt aan separatisme!
  Hoe kun je dan als demissionair minister vragen om begrip hiervoor?
  Dit zijn gewoon gevaarlijke geluiden het houd in dat Thailand een verdeeld land zal worden, het schijnt dat de roodhemdenleiders al maanden met dit plan bezig zijn.
  Het zou mij niet verbazen dat een zekere broer van Yingluck en zij zelf niet bij het opstellen van deze plannen betrokken zijn geweest.

  En dan die arme rijstboeren zij blijven zitten tot de laatste cent betaald is, zij kamperen bij het ministerie van Handel in Nonthaburi, wij hebben hier vlakbij ons huis ik denk als met de kerst in Thailand ben dat ik even bij ze langs ga om te kijken hoe het met ze gaat, want ik ben bang dat dan nog steeds de laatste cent nog niet betaald is.

  • chris zegt op

   beste farang tingtong
   Het is niet zo heel moeilijk uit te leggen waarom Yingluck dat gevraagd heeft. Ze wuift de commotie hierover weg omdat ze het leger (lees: de koning) niet voor het hoofd wil stoten. Het leger was tot nu toe onpartijdig in de strijd tussen de Suthep-demonstranten en de regering. Dat had te maken met het feit dat het geweld (en het aantal slachtoffers) tot een minimum beperkt bleef, dat de demonstranten de regering probeerde tot aftreden te dwingen via allerlei acties zoals wandeltochten, dat het optreden van ministers in de regering Yingluck onderdeel vormen van onderzoeken naar corruptie door de daartoe bevoegde instanties, dat belangrijke buitenlanden (zoals de USA) te kennen hebben gegeven een staatsgreep niet het mioddel is om de interne problemen van Thailand op te lossen en – niet in de laatste plaats – dat de achterliggende eisen van de demonstranten voor diepgaande hervormingen door vele organisaties (van vakbonden tot bedrijfsleven) worden gedeeld.
   Er is Yingluck alles aan gelegen dat het leger in de kazernes blijft en niet de kant kiest van de ‘oude’ elite. En iemand die – alles in ogenschouw nemend – een beetje nadenkt kan op zijn vingers natellen dat een splitsing van Thailand meer negatieve gevolgen gaat hebben voor het noorden en noordoosten dan voor Bangkok en het zuiden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website