Nieuws uit Thailand – 4 oktober 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
4 oktober 2014

Thailand is gisteren op de medaillelijst van de Asian Games in één klap omhoog geschoten van de tiende naar de zesde plaats, de hoogste positie tot nu toe. De voorspelde gouden plakken werden in de wacht gesleept: twee bij sepak takraw, een sport die alleen in Azië wordt beoefend, en boksen.

En daarmee hield het niet op. Bij taekwondo (54 kilo) eindigde Ramnarong Sawekwiharee op de derde plaats. Thailand heeft nu 47 medailles: 12 gouden, 7 zilveren en 28 bronzen. Vandaag regent het niet medailles.

Op de foto bokser Wutthichai Masuk na zijn overwinning op Lim Hyun-chul uit Zuid-Korea.

– De twee Myanmarezen die verdacht worden van de moord op de twee Britse toeristen op Koh Tao drie weken geleden, zijn geen zondebok. Er is ‘solid forensic evidence’ in de vorm van DNA dat hun schuld bewijst, zegt premier Prayut. Hun DNA komt overeen met het DNA gevonden in het lichaam van de Britse. En in de woning van een van de verdachten is het mobieltje gevonden van een slachtoffer.

Het DNA van de derde aangehouden Myanmarees komt alleen overeen met het DNA, gevonden op een sigarettenpeuk op de plaats delict. Hij wordt vooralsnog als getuige beschouwd.

Vooral de Britse pers heeft geen enkel vertrouwen in het onderzoek dat de politie heeft gedaan, en in de Myanmarese gemeenschap wordt gezegd dat de verdachten gemarteld zijn. Volgens Prayut zou de Britse ambassadeur tevreden zijn met het politieonderzoek.

De twee verdachten werkten sinds twee weken illegaal in de AC bar, waar de Britten op de avond van de moorden waren. Ze doodden eerst de vriend, verkrachtten daarna de vrouw die zich fel verzette, en doodden haar.

– Altijd smullen: de verplichte opgave van bezittingen en verplichtingen van parlementsleden en bewindslieden. Van de 195 leden van het noodparlement is dat nu ook bekend. Het rijkste NLA-lid is assistent politiecommissaris Jakthip Chaijinda; hij en zijn vrouw zijn 962 miljoen baht waard (vermogen minus schulden). Verder bezitten ze 45 vuurwapens en 47 schilderijen.

Enkele voormalige legerofficieren hebben een netto vermogen van meer dan 100 miljoen baht. Wie het ‘armste’ NLA-lid is, vermeldt het bericht niet. Misschien de jongere broer van de premier met een [armzalig] netto vermogen van 79,8 miljoen baht.

– Het is al eerder als onmogelijk van de hand gewezen [ik weet niet meer door wie], maar de National Human Rights Commission overweegt Thaksin bij het International Criminal Court in Den Haag [niet te verwarren met het Internationale Hof van Justitie] aan te klagen wegens misdaden tegen de menselijkheid. Zo valt zijn ‘war on drugs’ elf jaar geleden volgens de NHRC te kwalificeren.

De politie kreeg toen een vrijbrief drugsverdachten dood of levend aan te houden; 2.500 vermeende drugsverdachten kostten dat het leven. De autoriteiten van destijds beweren dat drugshandelaren elkaar afknalden om te voorkomen dat ze door de politie werden aangehouden.

NHRC-lid Niran Pitakwatchara gaat eind dit jaar met een delegatie naar Den Haag om de mogelijkheden te bespreken. De commissie wil niet alleen Thaksin aanpakken, maar ook degenen die de trekker hebben overgehaald. Niran ontkent dat sprake is van een ‘politieke vervolging’. ‘Het wordt tijd dat de samenleving weet wat er werkelijk gebeurd is.’

– Het zal wel een lucratieve business zijn: de diefstal van grond om die vervolgens te verkopen aan woningbouwprojecten. Een politieofficier en een zakenman in Nakhon Ratchasima worden ervan verdacht door het plaatselijk Agricultural Land Reform kantoor. Dat heeft dan ook een klacht ingediend bij de politie.

De heren zouden 300 rai landbouwgrond hebben laten afgraven is gebleken bij een operatie van het leger. Schade: 10 miljard baht. De juridische uitzoekerij wordt nog een hele klus, want onduidelijk is wie nu precies de eigenaren van de grond zijn.

– Het Pathumwan Institute of Technology wil een nieuwe campus openen in Pichit, maar dat heeft niets te maken met de recente studentenruzies, waarbij studenten van het PIT twee studenten van een rivaliserende opleiding doodschoten. De uitbreiding van het PIT zit al vier jaar in de pijplijn, zegt de rector in reactie op berichten dat het PIT zou willen verhuizen omdat beide instituten nu te dicht bij elkaar staan.

– Subliem geval van logica. De gemeente Bangkok zegt dat veel toiletten in de stad smerig zijn omdat ze slecht worden onderhouden en de hygiëne te wensen overlaat. Zowel de eigenaren als gebruikers maken er een potje van.

Uit een onderzoek van de gemeente is gebleken dat 85 procent van de doucheslangen verontreinigd was, de vloeren waren smerig, en 31 procent van de zittingen was niet schoon. Grendels, deurknoppen en kranen waren ook bezaaid met bacteriën. Het onderzoek, onder andere bij benzinestations, vond plaats in het kader van de uitreiking van de best toilet award.

– Het bekende vakantiepark Ban Pa Ngam in nationaal park Thap Lan (Prachin Buri) wordt met de grond gelijk gemaakt, maar wanneer? Misschien met sint juttemis. Het Hooggerechtshof heeft in juni al toestemming voor de sloop verleend, maar het ministerie van Milieu laat de sloophamer nog even in de kast om de details van de sloopoperatie op een rijtje te zetten. Dat is nodig om te voorkomen dat de ambtenaren te maken krijgen met juridische repercussies.

De minister looft de boswachters voor hun moed de wet te handhaven zonder angst voor druk van ‘invloedrijke figuren’. Het parkhoofd van Thap Lan zegt een budget van 2 miljoen baht nodig te hebben voor de sloop, maar daarover wordt weer gekissebist met het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation.

– Ik meldde het gisteren: het Siriraj ziekenhuis claimt een antilichaam te hebben ontwikkeld dat zou kunnen leiden tot een effectieve bestrijding van ebola. De wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat controleren of dat klopt.

De projectleider van het WHO ebola researchproject heeft om een antilichaam gevraagd voor testen in een Biosafety Level 4 laboratorium in de VS. Het researchteam van Siriraj gaat over twee of drie weken naar de VS met in hun koffers de benodigde documenten en monsters van het antilichaam.

– Het aantal Chevening [?] beurzen voor een masterstudie in Engeland wordt in 2015-2016 verdrievoudigd. Vorig jaar kregen acht Thaise undergraduates een beurs. Volgens de Britse ambassadeur staat Thailand in de wereld op de tiende plaats met het aantal studenten dat in de UK studeert.

– De King Mongkut’s University of Technology is de enige Thaise universiteit die voorkomt op de lijst van ’s werelds vierhonderd beste universiteiten. De KMUT staat er voor het derde achtereenvolgende jaar op; in de The Times Higher Education World University Ranking 2014-2015 bezet de KMUT de 376ste plaats.

– Eenheden van vijf soldaten krijgen in elk van Bangkok’s districten de schone taak naar problemen van bewoners te luisteren en die door te spelen naar de verantwoordelijke diensten. Ze moeten de bewoners ook voorlichten over de monarchie en democratie. De soldaten, 335 in totaal, vormen de zogeheten civil affairs operations unit. Ze krijgen een trainingscursus ter voorbereiding.

Generaal-majoor Kampanat Ruddit, hoofd van het Eerste Legerkorps, benadrukt dat de operatie niet gericht is op dissidenten. ‘We gaan ons concentreren op het verzamelen van informatie en gaan met politie, districtskantoren en andere diensten samenwerken om de problemen van  bewoners snel op te lossen.’

– De nieuwe landmachtcommandant heeft zijn zegen gegeven aan de reshuffle, de jaarlijks overplaatsingsronde bij de strijdmachten. Dit jaar verhuizen 371 officieren. Wassana Nanuam, verslaggeefster militaire zaken bij Bangkok Post, schrijft dat sommigen zijn beloond vanwege hun rol tijdens de politieke onlusten van vorig jaar en de coup van 22 mei. De verschuivingen hebben volgens haar ook tot doel een tegencoup te voorkomen. Ze baseert dat op uitlatingen van een legerbron die haar dat heeft ingefluisterd.

– De nieuwe minister van Defensie heeft samen met zijn staatssecretaris, de nieuw benoemde secretaris-generaal van de National Security Council (NSC) en de nieuwe legercommandant een bezoek gebracht aan Pattani en Yala. Ze kregen er een briefing van de commandant van het Vierde Legerkorps.

Intussen wordt volop gespeculeerd over de benoeming van de nieuwe delegatieleider voor de vredesbesprekingen met het zuidelijk verzet. Die gesprekken liggen al een jaar stil. Genoemd worden de voormalige secretaris-generaal van de NSC en generaal Surawat, een vriendje van de huidige legercommandant.

– ‘Ik sta niet toe dat iemand de wikkel van een toffee afhaalt en de helft opeet voordat die de mensen bereikt.’ Met deze beeldspraak beloofde premier Prayut gisteren in zijn wekelijks tv-praatje corruptie bij de besteding van overheidsgelden niet te accepteren. Dat gevaar dreigt omdat de regering de komende drie maanden gelden versneld wil uitgeven om de economie te stimuleren. Wanneer dat lukt, wordt dit en begin volgend jaar 250 miljard baht in de economie gepompt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Vandaag geen Nieuws Uitgelicht, maar ik kan wel de volgende artikelen aanbevelen:
Mae Kampong: Rustiek en vredig lustoord
Maria’s Dagboek (deel 22)

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 4 oktober 2014”

  1. Tino Kuis zegt op

    Het rijkste NLA-lid is niet Jakthip maar Issara Wongkusolkij met 5,2 miljard baht. De volgende 7 rijksten hebben een vermogen tussen de 1,2 miljard en 670 miljoen baht, de armste heeft slechts 1,6 miljoen baht. Het gemiddelde vermogen van de NLA-leden is ongeveer 200 miljoen baht. Het parlement is een Miljonairs Clubje.
    Bron: Matichon van vandaag.

  2. Jan VC zegt op

    Bedankt Dick! Mijn dagelijks nieuws juist gelezen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website