Grote teleurstelling in huize Peneakchanasak. De High Court van Singapore heeft de eis om schadevergoeding afgewezen.

De familie had 81 miljoen baht geëist van de metrobeheerder in Singapore en de Land Transport Authority omdat dochter Nong Than drie jaar geleden van het perron was gevallen en beide benen had verloren.

Volgens de familie waren die instanties nalatig geweest de veiligheid van de reizigers te waarborgen, maar de rechter zag dat anders. Het desbetreffende station was ‘redelijk veilig’. Van nalatigheid was geen sprake.

Volgens de vader is uit onderzoek van hem en de advocaat gebleken dat in de jaren voorafgaand aan het noodlottige ongeluk 24 personen in metrostations op de rails zijn gevallen. Na het ongeluk werden op het perron van het station waar Nong Than was gevallen, panelen geplaatst [die nu ook op BTS-stations in Bangkok worden geplaatst].

Nong Than zit momenteel in klas 4 van de middelbare school. Ze wil psychiater en jurist worden om mensen met traumatische ervaringen te helpen.

– Nieuws uit Thailand kan vandaag verder kort zijn, want het belangrijkste nieuws staat al in aparte postings: ‘Verkiezingen op 2 februari: It giet oan’, en ‘Zwaard van Damocles hangt boven regering’. In de posting Zwaard van Damocles is tevens een kaartje opgenomen van Bangkok met daarop de 20 kruispunten die vanaf 13 januari worden geblokkeerd.

Tegen die actie (Bangkok Shutdown) wordt op de social media fel gefulmineerd. De Go 6 TV Community Page roept automobilisten op om op 13 januari de koplampen te ontsteken uit protest tegen de blokkades. Andere groepen roepen mensen op om gebruik te maken van hun in de wet verankerd stemrecht door op 2 februari te gaan stemmen.

De GO 6 TV Community Page schrijft in een verklaring dat het verkeer in de hoofdstad volledig zal dichtslibben door de Bangkok Shutdown-campagne en tot economische problemen zal leiden. De inwoners van Bangkok zouden mensen uit andere provincies niet moeten toestaan om dit te doen, omdat het anti-regerings protest kan ontaarden in burgeroorlog. De groep vraagt de politie om overtreders te arresteren. ‘De Bangkok gemeenschap respecteert verschillende meningen, maar nu doet een groep mensen dingen die in strijd zijn met de fundamentele mensenrechten.’

De I-Peace groep roept mensen op om toch vooral te gaan stemmen. ‘Na ontbinding van het Huis [van Afgevaardigden] moeten er algemene verkiezingen zijn. Dat is de normale gang van zaken in een democratie. Het democratisch stelsel kan problemen oplossen, inclusief een oplossing voor nationale hervormingen’, zegt coördinator Kittichai Ngamchaipisit.

– Politicologen zien weinig heil in de politieke hervormingen, voorgesteld door de (demissionaire) regering en de anti-regerings protestbeweging People’s Democratic Reform Committee (PDRC). ‘Beide partijen volgen hun eigen ideeën zonder rekening te houden met de diverse zienswijzen van andere groepen’, zegt Wanwichit Boonprong, docent politicologie aan de Rangsit University.

Een tweede probleem is dat niemand bereid is de leiding te nemen van de door de regering voorgestelde Reform Council. Zelfs een prominente academicus en opinieleider als Prawase Wasi heeft een uitnodiging van de regering afgewezen om er deel van uit te maken, aldus Wanwichit. Volgens Wanwichit slaagt de regering er niet in vertrouwen te wekken dat ze zich niet met de Reform Council zal bemoeien.

Het voorstel van de PDRC [om een Volksraad te formeren] noemt hij ‘onduidelijk’. In de raad komen geen vertegenwoordigers van de overgrote meerderheid van de bevolking, die niet heeft deelgenomen aan de recente demonstraties. Onbekend is hoe die mensen over zo’n Volksraad denken.

Wanwichit stelt voor dat regering en protestbeweging de koppen bij elkaar steken over de ideale vorm van een hervormingsraad. Het leger zou daarbij moeten bemiddelen en beide zijden onder druk [geen coup] moeten zetten om een oplossing te vinden.

De standpunten van de andere politicologen die in het artikel worden geciteerd, laat ik onvermeld. Het overzicht onderaan de posting zet alle voorstellen netjes op een rijtje.

– Bij een vuurgevecht in Sukhirin (Narathiwat) tussen rangers en opstandelingen is een ranger gewond geraakt. De rangers werden onder vuur genomen nadat voor een moskee een bom tot ontploffing was gebracht. De rangers hadden kort tevoren onderwijzers geëscorteerd.

In Kabang (Yala) ontplofte eveneens een bom. Die was bedoeld voor een politiepatrouille, maar die was de plaats al gepasseerd.

Ten slotte werd een man in Raman (Yala) doodgeschoten door de duopassagier van een voorbijrijdende motorfietser.

– De ‘seven dangerous days’ hebben dit jaar een gelijk aantal levens geëist als vorig jaar: 366. Het aantal gewonden is met 3.345 wel iets hoger dan dat van vorig jaar: 3.329. Het aantal ongelukken steeg ook iets: van 3.176 naar 3.345. De zeven gevaarlijke dagen duurden van 27 december tot en met 2 januari. De meest gevaarlijke dag qua aantal doden was 29 december en qua gewonden 31 december.

– De hoofdcommissaris van de Royal Thai Police heeft gisteren zijn excuses gemaakt voor de indruk die gewekt is dat agenten overreageren op anti-regerings situaties. Adul Saengsingkaew doelde met name op het incident waarbij agenten de ruiten van een voertuig insloegen. Daarin was een man gevlucht, die ze ervan verdachten eerder met een groep geprobeerd te hebben het Thai-Japans stadion binnen te dringen. Enkele mannen in die groep droegen vuurwapens en hadden een politievoertuig bewerkt.

– Laat de festiviteiten ter gelegenheid van Children’s Day op 11 januari in het Government House doorgaan. Dit verzoek doet de secretaris-generaal van de premier aan de demonstranten die nu de toegang tot het complex blokkeren. Het is op die dag traditie dat kinderen een rondleiding krijgen en zelfs in de stoel van de premier mogen zitten. Yingluck zullen ze er dit jaar niet aantreffen, want het kabinet is verkast naar het regeringscomplex aan de Chaeng Wattanaweg.

– Nog één aanvulling op de berichtgeving over Bangkok Shutdown. Tijdens een vergadering van het Internal Security Operations Command gisteren is aan het leger gevraagd vanaf 13 januari regeringsgebouwen te bewaken. Volgens een bron gaat het om 22 legercompagnieën.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 4 januari 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Bangkok Shutdown (de blokkade van 20 kruispunten die op 13 januari begint) is in strijd met de wet. Mensen zouden er niet aan moeten deelnemen, zegt minister Surapong Tovichakchaikul. De actie is een ‘ernstige schending van de wet’ die problemen veroorzaakt voor mensen en zakenlui in de hoofdstad.

  Surapong kondigt juridische acties aan tegen alle protestleiders, die de wet overtreden. Hij deed zijn uitspraken in een tv-toespraak vrijdag die door alle tv-kanalen werd uitgezonden.

 2. Nol Terpstra zegt op

  Zelf vlieg ik op 15 januari naar BKK maar nu vraag ik me af of het wel verstandig is als het verkeer totaal plat wordt gelegd vanwege blokkering van 20 kruispunten !! Neem aan dat o.a. KLM en overige airliners vluchten naar Thailand/BKK zullen annuleren want cabine personeel kan bv niet het hotel bereiken. Er is zelfs sprake dat de weg van en naar het vliegveld BKK wordt geblokkeerd……

  • DANNY zegt op

   ik kom aan op luchthaven van bangkok op 13 jan
   en neem vandaar de airport link ( sneltrein ! ) naar centrum in 15 min
   vanuit makkasan neem ik de skytrain naar nana en ben op 1 km van mijn hotel !
   heb geen taxi nodig

  • Leon zegt op

   Neem van mij maar aan dat de KLM China Airlines Emirates enz enz hun vluchten naar Bangkok niet zomaar plat leggen. Op de luchthaven is immers geen enkel probleem.Er zijn natuurlijk veel mensen die daar een transit hebben naar een ander land. En voor het personeel is dit ook geen probleem, daar er genoeg hotels rondom de luchthaven liggen. Daar moet je dus niet vanuit gaan. En de weg waarover men spreekt, is de weg naar Don muang airport. Deze luchthaven wordt gebruikt voor domastic flights.
   Er zijn genoeg mogelijkheden om vanaf Suvarnabhumi Airport op plaats van bestemming te komen.
   Succes

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Zondag, dinsdag en donderdag gaat de anti-regerings protestbeweging zich warm lopen voor Bangkok Shutdown, de grote actie die op 13 januari begint. De marsen hebben tot doel zo veel mogelijk mensen warm te maken voor de – wat actieleider Suthep noemt – ‘last battle’, een uitdrukking die hij niet voor het eerst in zijn mond neemt.

  Morgen begint de mars om 10 uur. Die wordt uit veiligheidsoverwegingen in het daglicht gehouden.

  Het hoofdpodium op de Ratchadamnoen Avenue gaat ontmanteld worden. Daarvoor in de plaats komen podia op twintig plaatsen in de stad.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Roodhemden mijden op 13 januari Bangkok, wanneer de anti-regeringsactie Bangkok Shutdown van start gaat. Dit heeft roodhemdleider en staatssecretaris Nattawut Saikuar zaterdag verklaard bij de start van de verkiezingscampagne van Pheu Thai in congrescentrum Muang Thong Thani in Nonthaburi.

  De roodhemden blijven ook weg uit het Zuiden, dat een bolwerk van oppositiepartij Democraten is, om botsingen met anti-regerings groepen te voorkomen. Ze houden alleen rally’s in 50 andere provincies waar ze op steun kunnen rekenen.

 5. Bart zegt op

  Maandag 12 januari zijn mijn vrouw en ik voor het eerst in BKK vor een vakantie. Maar ze moet daar wel voor controle naar het ziekenhuis. welk ziekenhuis raden jullie ons aan?
  Dan is er ook nog de shut down en we willen liever niet meer gaan, maar we hebben geen annulering bij onze verzekering afgesloten. wie heeft een praktische tip?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website