Bangkok Post laat vandaag twee nabestaanden aan het woord van kinderen die vermist waren: een meisje in Loei, genaamd Nong Ying, en een jongen, eveneens in Loei, genaamd Nong Mac. Ze klagen beiden over de apathie van de politie.

Pas nadat ze de Mirror Foundation hadden ingeschakeld en in één geval tv-kanaal 3 aandacht aan de zaak besteedde, kwam de politie in actie. Niet dat dit tot enig concreet resultaat leidde, want de vondsten op woensdag en zaterdag van menselijke resten waren te danken aan de bekentenis van de verdachte die zondag werd aangehouden.

Voor het hele verhaal, zie Missing kid’s families blast policy apathy op de website van Bangkok Post.

– Een 20 tot 25 jaar oude olifant is gisteren geëlektrocuteerd toen hij tegen schrikdraad opliep dat om een rubberplantage in tambon Chang Sai (Surat Thani) was gespannen. Het was dit jaar de tweede jumbo die op deze manier aan zijn einde kwam. Het hoofd van nationaal park Tai Romyen gaat actie tegen de eigenaar van de plantage ondernemen.

– Een arbeider in een vuurwerkfabriekje in Phon Thong (Ang Thong) is om het leven gekomen toen kruit in een opslagplaats ontplofte. Door de kracht van de explosie begaven de muren het. De eigenaar vermoedt dat de man die in de ruimte aan het werk was, vonken moet hebben veroorzaakt bij het verplaatsen van vuurwerk.

– De schrammen op het lichaam van een 22-jarige man, die vrijdag is aangehouden op verdenking van de verkrachting van een studente in Na Yia (Ubon Ratchatani), zijn niet van recente datum en kunnen dus niet toegeschreven worden aan de verkrachting. Dit is vastgesteld door artsen die hem onderzocht hebben.

De man is vrijgelaten, maar hij moet zich beschikbaar houden, totdat de resultaten van een DNA-test binnen veertien dagen bekend zijn. De studente werd zondag verkracht en bewusteloos geslagen in een opslagplaats van muziekinstrumenten in een plaatselijke school.

– De grondprijs van ‘prime land’ in het Noordoosten is gemiddeld met 30 procent gestegen sinds de regering plannen voor infrastructurele verbeteringen heeft bekend gemaakt, zegt het Legal Execution Department. Investeerders hebben met name belangstelling voor investeringen in Khon Kaen en Udon Thani. In Khon Kaen gingen de grondprijzen het afgelopen jaar met 50 procent omhoog en in Udon Thani met 100 procent.

– Vanwege de kou zijn twintig provincies in het Noordoosten, Noorden en Central Plains uitgeroepen tot rampgebied. Het koude weer zal tot midden februari duren. Het Disaster Prevention and Mitigation Department heeft de autoriteiten opdracht gegeven dekens te kopen en die aan de bevolking uit te delen. In Nakhon Ratchasima zakte het kwik gisteren naar 14-15 graden C.

– De vakbond van Thai Airways International (THAI) vindt dat de voorzitter van de raad van bestuur het voorbeeld van de THAI-president moet volgen, die zijn ontslag heeft aangeboden. De voorzitter dient ook verantwoordelijkheid te dragen voor de slechte bedrijfsresultaten van THAI, zegt de bond.

De bond is tegen de benoeming van de vice-president als waarnemend president. Volgens de bond zijn de verliezen van het bedrijf te wijten aan slecht strategie management en bedrijfsontwikkeling. Zowel de president als de vice-president zijn daarvoor verantwoordelijk. Eind september bedroeg het verlies over dit jaar 6,53 miljard baht tegen een winst van 6,22 miljard baht in 2012.

De vakbond gaat de minister van Transport een brief met haar standpunt sturen. Alhoewel het kabinet demissionair is, kan de minister volgens de bond een besluit nemen in de kwestie. Maar een bron bij het ministerie acht het onwaarschijnlijk dat de minister de voorzitter ontslaat of de veranderingen doorvoert, waarop de vakbond aandringt.

De voorzitter zegt niet te begrijpen waarom de vakbond op zijn vertrek aandringt. Hij zou zich nooit met het management hebben bemoeid. De president zegt wegens gezondheidsredenen te vertrekken.

– Bewoners zullen alles in het werk stellen om de aanleg van een 300 kilometer lange waterweg tussen de bovenloop van de Chao Phraya rivier en de Mae Klong rivier tegen te houden. De aanleg vormt een van de waterwerken die gefinancierd worden uit een budget van 350 miljard baht.

‘Wat we kunnen doen om de aanleg tegen te houden, zullen we doen. Inclusief wegblokkades en andere protestmethoden’, zegt Padej Nuipree, voorzitter van de Uthai Thani Provincial Administrative Organisation [Provinciale Staten]. Hij zei dit vrijdag op een forum over de waterwerken, georganiseerd door het Healthy Society and Coordinating Office, een NGO.

Inmiddels zijn in alle betrokken provincies hoorzittingen gehouden. Daarover zijn veel klachten: Informatie was onvoldoende of werd te laat verspreid, tegenstanders werden er vaak geweerd en de spreektijd was te kort.

– Het houdt maar niet op: de sterfte van gaurs in nationaal park Kui Buri (Prachuap Khiri Khan). Deze maand legden al acht dieren het loodje. Nummer acht werd gisteren gevonden. Het dier is vermoedelijk bezweken na het drinken van verontreinigd water. Op twaalf plaatsen zullen watermonsters worden genomen. Ook worden monsters genomen van de grond, van de maiyararp plant, die een hoog gehalte aan nitraat bevat, van pesticides die in nabijgelegen plantages worden gebruikt en van dertien buffels die recent zijn gestorven.

Politiek nieuws

– De Kiesraad maakt zich zorgen dat demonstranten de toegang van functionarissen tot het Thai-Japan stadion verhinderen. Morgen begint daar de registratie van verkiezingskandidaten. De Kiesraad baseeert zijn angst op de mededeling van de protestbeweging dat de rally van vandaag deze nacht doorgaat en niet om 18 uur eindigt, zoals aangekondigd. Wanneer demonstranten de registratie saboteren, overtreden ze de wet, waarschuwt de Kiesraad. ‘Maar ik denk dat ze daaraan geen boodschap hebben’, zegt Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn.

Volgens Akanat Promphan, woordvoerder van het People’s Democratic Reform Committee (PDRC), zoals de protestbeweging heet, worden vandaag 2 tot 3 miljoen demonstranten verwacht. Een schatting die naar mijn bescheiden mening een hoog koffiedikkijk-gehalte heeft.

De PDRC heeft vijf grote en tien kleine podia opgebouwd. Actieleider Suthep Thaugsuban, tegen wie een arrestatiebevel loopt, blijft bij het Democracy Monument, de centrale protestlocatie waar hij elke avond de gemoederen opzweept. De vijf grote podia staan bij het Victory Monument, in Siam, Asoke, Lumphini en Ratchaprasong.

– Sonthi Boonyaratglin, leider van oppositiepartij Matubhum, doet een beroep op (ex-)regeringspartij Pheu Thai om de politieke spanningen te verminderen door de verkiezingen uit te stellen tot een tijdstip waarop alle partijen het eens zijn over politieke hervormingen.

Sonthi zei dit gisteren op een seminar, georganiseerd door de op een na grootste oppositiepartij Bhumjaithai. Het seminar werd bijgewoond door vertegenwoordigers van negentien politieke partijen. Volgens Sonthi stevent Thailand af op een politieke patstelling. Uitstel van de verkiezingen, waarvan sommigen zeggen dat dit in strijd met de wet is, is wel degelijk mogelijk, betoogde Sonthi. Hij had dit gehoord van de Kiesraad. De wet biedt die mogelijkheid wanneer de situatie uit de hand loopt. Wanneer premier Yingluck de verkiezingen uitstelt, is er sprake van een win-win situatie: de voorstanders van verkiezingen krijgen hun zin en degenen die pleiten voor uitstel krijgen hun zin.

Maar volgens Pheu Thai (ex)parlementslid Wattana Muangsuk kan premier Yingluck de verkiezingen niet uitstellen; die bevoegdheid ligt bij de Kiesraad. Een bewering die in strijd is met wat de Kiesraad eerder deze week zei, namelijk: de regering kan de verkiezingen uitstellen.

Het forum boog zich verder over de vraag of politieke hervormingen voor of na de verkiezingen gerealiseerd moeten worden. Die discussie laat ik onvermeld. Het valt me wel op dat ik nog weinig gelezen heb over waaruit die hervormingen dan concreet gaan bestaan, anders dan vage kreten als het tegengaan van het kopen van stemmen en het uitbannen van corruptie.

Andere partijen die het woord voerden, waren de Phalang Khon Kila Party en Chart Samakkhi Party, voorzover ik kan nagaan beide oppositiepartijen, maar ik kan abuis zijn. De vertegenwoordiger van Phalang Khon Kila maakte zich zorgen over de registratie op maandag. De vrees bestaat dat demonstranten die gaan saboteren.

– Adviseur Banharn Silpa-archa van coalitiepartij Chartthaipattana vindt dat direct na de verkiezingen op 2 februari gewerkt moet gaan worden aan politieke hervormingen. Hij zei dit gisteren op een oriëntatiebijeenkomst voor toekomstige verkiezingskandidaten. Ongeacht welke partij de regering gaat vormen, kan daar een jaar aan gewerkt worden waarna opnieuw verkiezingen worden gehouden. [Dit voorstel wordt volgens de krant ook gedaan door regeringspartij PheuThai.]

Banharn, voormalig minister-president, zei dat de hervormingen alleen gerealiseerd kunnen worden als alle partijen samenwerken. ‘Op dit ogenblik kan ik niemand bedenken die als bemiddelaar kan optreden [in gesprekken die nodig zijn om de partijen te laten samenwerken bij de hervormingen].’

Economisch nieuws

– Deze maand krijgen de boeren echt betaald voor de paddy die ze hebben ingeleverd. Vice-premier Niwatthamrong Bungsongpaisan, voorzitter van het National Rice Policy Committee, zei gisteren dat het ministerie van Financiën , het Budget Bureau en het ministerie van Handel overeenstemming hebben bereikt over de betalingen. Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) zei eerder dat de boeren binnen een week betaald zouden worden.

Sinds de hoofdoogst begin oktober begon is tot 18 december 8,4 miljoen ton rijst ingeleverd voor het hypotheeksysteem voor rijst. Tal van boeren hebben nog geen cent gezien van de garantieprijs omdat de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het systeem voorfinanciert, geen fondsen heeft voor uitbetaling.

De bank wacht op betalingen door het ministerie van Handel en op toestemming van de NRPC op verhoging van de limiet van 500 miljard baht. Het demissionaire kabinet kan die toestemming echter niet geven.

Minister Niwatthamrong verwacht dat 11 tot 12 miljoen ton rijst wordt ingeleverd. Daarvoor is een bedrag van 190 tot 200 miljard baht nodig. Zonder er gedetailleerd op in te gaan, zegt de minister dat het geld uit drie bronnen komt: de lopende begroting, leningen door het Public Debt Management Office en rijstverkopen door het ministerie van Handel.

De afgelopen vier oogstseizoenen heeft de regering 680 miljard baht uitgegeven aan het hypotheeksysteem. Voor de hoofdoogst van 2013-2014 is een bedrag van 270 miljard baht uitgetrokken.

– De export mag dit jaar met een schamele 0,5 procent groeien, terwijl gerekend was op een groei van 12 tot 13 procent; volgend jaar wordt het weer feest ondanks de politieke problemen. Het International Trade Promotion Department van het ministerie van Handel rekent op een groei met 5 procent of zelfs meer. Het zegt dat de vraag naar Thaise hogekwaliteitsproducten van buitenlandse kopers  groot blijft.

De 5 procent is een aanname gebaseeerd op exporten in november en december ter waarde van $ 19,8 miljard per maand. Maar indien voor slechts $ 18 miljard wordt geëxporteerd, dan bedraagt de groei dit jaar 0 procent. In oktober liep de export al wat terug met 0,7 procent op jaarbasis als gevolg van mindere exporten van agrarische en agro-industriële producten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Nieuws uit Thailand – 22 december 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Ruim duizend meest vrouwen en travestieten, velen lid van de dansgroep in Miss Tiffany, hebben zich verzameld bij de woning van premier Yingluck, die overigens niet thuis is, want ze vertrok vanochtend naar Nong Khai. Ze zouden later gezelschap krijgen van een groep demonstranten die met voertuigen en op de motorfiets is vertrokken van het Democracy Monument. De politie is met 1.100 man aanwezig om te voorkomen dat de demonstranten de woning bereiken.

  • Khun Peter zegt op

   Och, och. Suthep had nog zo gezegd: ‘Geen ladyboys, alleen vrouwen’. Geeft al aan hoe meneer Suthep in elkaar zit. Beetje enge man.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Actieleider Suthep Thaugsuban leidt een groep demonstranten op weg naar Wong Wien Yai en Silom. Aangekomen in Wong Wien Yai bewezen Suthep en andere protestleiders eer aan het standbeeld van koning Taksin (1734-1782). Daarna ging het over de Taksin brug richting Silom, waar een andere groep demonstranten hen opwacht.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De vier grote winkelcentra in Ratchaprasong zijn normaal geopend van 10 tot 22 uur ondanks de massale anti-regeringsprotesten. De grote vier zijn CentralWorld, Siam Paragon, Siam Centre en Siam Discovery. Ze zijn bereikbaar met de BTS of over weg via de Phayathaiweg en Rama I-weg.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Chuan Leekpai, adviseur van oppositiepartij Democraten en tweemaal eerder minister-president, leidt een groep supporters in een mars vanaf het hoofdkwartier van de partij naar de anti-regerings demonstranten bij het Victory Monument. Hij wordt vergezeld van enkele partijbonzen.

  Gevraagd naar het voorstel van premier Yingluck om na de verkiezingen een hervormingsraad te formeren, zegt hij dat respect voor de wet een vereiste voor hervormingen is. Maar de regering Yingluck heeft daar geen blijk van gegeven door een vonnis van het Constitutionele Hof af te wijzen en zich schuldig te maken aan discriminatie, aldus Chuan.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Om mogelijke obstructie door demonstranten te voorkomen, verhuist wellicht de registratie van verkiezingskandidaten, die morgen in het Thai-Japan stadion begint, naar een andere locatie. Vanavond beslist de Kiesraad of dat nodig is. De registratie van kandidaten voor de landelijke kieslijst is bij Koninklijk Besluit vastgesteld van 23 tot 27 december. Daarna komen de districtskandidaten aan de beurt. De Kiesraad vindt inzet van de oproerpolitie ter bescherming van het stadion niet nodig.

 6. henry zegt op

  De grondprijs van ‘prime land’ in het Noordoosten is gemiddeld met 30 procent gestegen sinds de regering plannen voor infrastructurele verbeteringen heeft bekend gemaakt, zegt het Legal Execution Department. Investeerders hebben met name belangstelling voor investeringen in Khon Kaen en Udon Thani. In Khon Kaen gingen de grondprijzen het afgelopen jaar met 50 procent omhoog en in Udon Thani met 100 procent

  Dit is een scam, bedoelt om de vrienden van de vrienden een aardige cent te laten bijverdienen. Want het is hoogst twijfelachtige dat die HST nog in de 21ste eeuw gebouwd word.

  • noel castille zegt op

   Al die beloften van de regering daar heb ik mijn twijfels over een hoge snelheidstrein zal stoppen in
   Nongkai want ben ook lid van expats Laos en de regering daar heeft beslist geen hogesnelheidstrein op
   ons grondgebied . Veel te gevaarlijk om zonder totale afscherming te bouwen dieren en mensen gaan
   massaal onder die treinen sukkelen ?
   China probeert ze nu te paaien met een monster investering in Vientiane een winkelcentrum zoals er
   in Hongkong en Shangai is immens groot ? Ben eens benieuwd maar zou graag weten wie de bezitters zijn van al die gronden die zogezegd 100 procent gestegen zijn in Udon Thani mijn echtgenote heeft er
   twee de prijzen zijn gestegen met ongeveer 20 procent in vier jaar tijd zullen dus niet op een goede lokatie liggen ?
   Doet mij een beetje aan Spanje denken want ook hier is letterlijk een bouwwoede maar of dat al
   verkocht of verhuurt geraakt is wat anders ? Uitleg alle mensen uit Bangkok komen naar hier als er weer eens overstromingen zijn zij een makelaar (farang) doet nu gouden zaken zie het niet zo gauw gebeuren
   maar ja zaken zijn zaken ?

  • HansNL zegt op

   Of de verhoging van de grondprijs in Khon Kaen een scam is weiger ik toch te geloven.

   Khon Kaen is in de acht jaar dat ik er woon ontzettend gegroeid, overal wordt gebouwd, huizen, kantoren, en fabrieken worden in een idioot tempo uit de grond gestampt of het geen geld kost.
   Tesco gaat bij Khon Kaen een distributiecentrum verwzelijken, een limonadefabriek uit Zuid-amerika gaat in Khon Kaen een knots van een fabriek oprichten om geheel Thailand, Laos en Cambodja te bestrijken.
   Ook grootwinkelbedrijven hebben plannen voor (meer) vestigingen in Khon Kaen.
   Enzovoorts, enzovoorts.
   Kortom, allemaal aantrekkelijk om naar Khon Kaen te verhuizen.

   Ook de regering is het een en ander van plan, wat precies is niet bekend, maar er is wel een groot stuk land in de buurt van het vliegveld alvast gereserveerd.

   Of een en ander te maken heeft met de Chinese strategische spoorwegbouw, zou kunnen, maar zeker is het niet.
   Het heeft wel te maken met de groei van Khon Kaen en de belangstelling van mensen en bedrijven om Khon Kaen vestigingsplaats te maken, en dat gebeurt al jaren, van ver voor de HSL-plannen.

 7. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De demonstratie bij de woning van premier Yingluck is inmiddels beëindigd. Nadat een protestleider een verklaring had voorgelezen, keerden de demonstranten terug naar het Democracy Monument. De demonstranten mochten van de politie dichtbij het hek van Yinglucks woning komen.

  Zeshonderd kilometer verder in de trein naar Nong Khai kon Yingluck de demonstratie volgen via de beelden van de bewakingscamera’s van haar woning. Yingluck maakt een inspectietocht in het Noordoosten. Vanochtend vertrok ze uit Udon Thani.

 8. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Demonstranten hebben een 50 meter lange zwarte doek voor het hoofdbureau van de Royal Thai Police uitgespreid als protest tegen het onvermogen van de politie om snel duidelijkheid te verschaffen over de dood van een student tijdens de gevechten in de nacht van 30 november in Ramkhamhaeng met roodhemden. Ze geven de politie nu tot 25 december de tijd om de zaak op te lossen, anders komen er massaprotesten.

  De oproer- en special branchpolitie die op het terrein stond opgesteld, was teruggetrokken om confrontaties te vermijden. Vanaf de skywalk werden stenen en andere voorwerpen op het terrein gegooid.

 9. Gerrie Q8 zegt op

  Dat de politie laks is in het opsporen van kinderen, is zwak uitgedrukt. Ik heb het hier van dichtbij meegemaakt. Zal er begin volgend jaar een verhaal over schrijven.

 10. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Actieleider Suthep Thaugsuban heeft de demonstranten opgeroepen naar het Thai-Japan stadion te gaan, waar morgen de registratie van verkiezingskandidaten begint. Hij wil met alle macht voorkomen dat op 2 februari verkiezingen worden gehouden. Wanneer de regering doorzet, kan meer tegenstand worden verwacht. Suthep noemde de Kiesraad ‘de vijand van het volk’, indien de verkiezingen doorgaan. ‘Wij zijn klaar voor langere rally’s.’

 11. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Iemand kan niet rekenen. Volgens de protestbeweging waren vandaag 3,5 miljoen mensen op de been, maar de autoriteiten houden het hooguit op 270.000. ‘We zijn vandaag met meer mensen dan op 9 december’, zegt Suthep.

 12. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De registratie van verkiezingskandidaten gaat maandag door. De locatie en datum worden niet veranderd. Dit heeft de Kiesraad zondagavond besloten. De Kiesraad zegt een back-up plan te hebben wanneer demonstranten het Thai-Japan stadion belegeren.

  Volgens protestleider Issara Somchai zouden demonstranten zondag om middernacht naar het stadion trekken. Hij benadrukt dat ze niet personeel en kandidaten de toegang zullen ontzeggen. Ze willen alleen weten welke politici tegen politieke hervormingen voorafgaand aan de verkiezingen [van 2 februari] zijn. De protestbeweging wil dat de verkiezingen worden uitgesteld, zodat eerst gewerkt kan worden aan politieke hervormingen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website