Acht Australische echtparen met veertien baby’s, ter wereld gebracht door Thaise draagmoeders, kunnen het land niet verlaten omdat ze nog niet beschikken over de vereiste documenten. Dit meldt Bangkok Post op gezag van een diplomatieke bron.

De krant licht er één echtpaar uit, dat in juli naar Thailand kwam voor de geboorte van hun tweeling. Die werd op 22 juli geboren. Adam en Kate Osborne hebben de vereiste documenten van de Australische ambassade maar wachten nog op een rechtbankbesluit dat nodig is om het land te mogen verlaten. Ze zijn bang dat ze vanwege de draagmoederkwestie niet kunnen terugkeren.

Ik kan het hierbij laten, want de rest van het openingsartikel van Bangkok Post bestaat uit ouwe koek, die al in de krant heeft gestaan en die al in postings op Thailandblog is gemeld. Wie het allemaal nog eens wil nalezen, raadplege:

Vorige berichten:

Australisch echtpaar weigert Down-baby van draagmoeder
Ouders van Gammy: We wisten niet van zijn bestaan
Gammy heeft een gezond hart, zegt het ziekenhuis
Negen draagbaby’s gevonden; Japanner zou de vader zijn
Verbod op commercieel draagmoederschap in de maak
Japanse ‘vader’ vlucht; vermoedens van mensenhandel
De zaak draagmoeders: De (Japanse) vogels zijn gevlogen
Prima journalistiek over klassejustitie en draagmoederschap
Zeventien baby’s, één pappie
Interpol negeert waarschuwing voor babyhandel
Tweede IVF-kliniek gesloten
Canberra vraagt om overgangsregeling voor 200 echtparen
IVF-arts moet zich melden; ministerie belooft hulp aan moeders
Nieuws uit Thailand – 19 augustus 2014
Nieuws uit Thailand – 20 augustus 2014

Foto: De SFC Fertility kliniek op de 16de verdieping van de Amarin Tower in Pathumwan kreeg gisteren bezoek van het Department of Health Service Support. Alles was in orde.

– De overstromingen in de provincie Nan (foto homepagina) hebben early yesterday [dinsdagnacht?] mogelijk het leven gekost aan een 60-jarige man. Hij werd met de waterstroom meegesleurd en is nog niet opgespoord. Ook nam het water zijn huis mee. Acht dorpen met driehonderd huishoudens werden door het water getroffen, nadat de rivier Nam Ngob als gevolg van zware regens buiten haar oevers was getreden. Gedurende korte tijd was de Nan-Thung Chang Road onbegaanbaar, maar gisterochtend zakte het water er al weer.

De provincie en het leger zetten soldaten en functionarissen in om de getroffen bewoners te helpen. Ze verwijderden rommel die wegen blokkeerde en ruimden modder op die door de overstroming was achtergelaten.

In de provincie Phrae stroomde de overlaat van het waterreservoir Huay Thap Toon over als gevolg van forest runoff [water dat van de bergen gutst?]. Eén dorp kwam onder water te staan, waarbij vijftig huizen, akkers met maïs en twee fabriekjes werden beschadigd.

In Lampang liepen dinsdagavond laat twee woongemeenschappen onder water als gevolg van forest runoff waardoor het riviertje Lam Huay Maesak overstroomde. Twintig huizen kregen ermee te maken. Gisteren was de overlast echter al weer voorbij.

In Phayao overstroomden in tien dorpen rijstvelden en akkers waarop chili wordt verbouwd.

Volgens het Department of Disaster Prevention and Mitigation zijn sinds 5 mei in het hele land 3.637 dorpen getroffen door wateroverlast en 372.443 personen. Daarbij zijn twee personen om het leven gekomen. In de meeste provincies neemt de overlast af.

– Somyot Pumpunmuang is per 1 september benoemd tot hoofd van de Royal Thai Police, het landelijk politiekorps dat sinds de militaire coup topless was. Somyot kreeg de voorkeur van de benoemingscommissie boven twee andere adjunct-hoofden vanwege zijn inzet bij de jacht op illegale wapens. Het lukte hem ook enkele verdachten aan te houden van aanvallen op anti-regerings demonstranten, iets wat de politie eerder niet was gelukt.

Nadat hij geïnformeerd was over zijn benoeming zei hij drie dingen te willen: de eenheid en het moreel binnen de politiemacht versterken, het welzijn van agenten te verbeteren en het vertrouwen van de bevolking op te bouwen. ‘We gaan proberen te doen wat de bevolking van ons verwacht.’

– Vandaag kiest het noodparlement (NLA, National Legislative Assembly) de nieuwe premier. Voor de vraag wie dat wordt, heb je geen kristallen bol nodig: NCPO-leider Prayuth Chan-ocha. Verwacht wordt dat hij de enige kandidaat is, op wie gestemd kan worden.

Prayuth zal er niet bij zijn. Hij brengt vandaag een bezoek aan Chon Buri waar de oprichting wordt herdacht van het 21st Infantry Regiment Royal Guards. Nadat hij gekozen is, hoeft hij niet vandaag in de NLA te verschijnen, zegt NLA-lid Somchai Sawaengkarn. Om gekandideerd te worden, heeft Prayuth de steun nodig van eenvijfde van de NLA en om gekozen te worden de helft. De NLA telt thans 197 leden, van wie meer dan de helft huidige en gepensioneerde politieagenten en legerofficieren zijn.

– De 20-jarige vrouw uit Laos die op 27 juli van een balkon van een appartementenflat in Huay Khwang (Bangkok) viel, is vermoord, denkt de familie van de vrouw. Haar val was geen ongeluk, zoals de politie vermoedt. De familie heeft met steun van de ambassade van Laos het Central Institute of Forensic Science (CIFS) gevraagd de zaak te onderzoeken.

De familie heeft argwaan gekregen omdat er rond haar pols blauwe plekken zaten. Volgens de ouders had hun dochter ook extreme hoogtevrees. Een week voor het ‘ongeluk’ had ze haar moeder gebeld en gezegd door een vrouw met wie ze werkte, met de dood bedreigd te zijn.

Het lichaam van het meisje is inmiddels gecremeerd en de CIFS heeft geen toegang tot het politiedossier. CIFS directeur-generaal Porntip Rojanasunan adviseert het Department of Special Investigation en de National Human Rights Commission in te schakelen. De enige hoop om de waarheid te achterhalen rust volgens haar nu bij getuigen en het politiedossier.

– Een 67-jarige man in Wang Chao (Tak) is aangehouden op verdenking van de verkrachting van zijn drie stiefdochters (12, 16 en 17 jaar). Hij heeft zich daar twee jaar schuldig aan gemaakt en één meisje bezwangerd. De meisjes hebben met hulp van een leerkracht aangifte gedaan. De man werd gevonden in een rubberplantage waar hij zich verscholen had. Tegen hem waren op 7 juli al drie arrestatiebevelen uitgevaardigd.

De zaak kwam aan het licht toen de leerkracht aan de oudste dochter vroeg of ze zwanger was. De moeder had haar dochters gezegd hun mond te houden omdat de man de enige broodwinner was. De man ontkent de twee jongste dochters te hebben aangeraakt, de seks met de oudste zou met wederzijdse toestemming zijn geweest.

– Mekin Petplai heeft ontslag genomen als directeur van Airports of Thailand. De voorzitter van de raad van bestuur, tevens hoofd van de belastingdienst, ontkent dat hij daartoe gedwongen zou zijn en zelf zegt Mekin dat hij meer tijd wil hebben om zijn eigen bedrijf te runnen. Mekin diende twee maanden geleden al eens zijn ontslag in, nadat het voorzitterschap van de RvB was gewisseld. Volgens de voorzitter deed hij dat om zijn working spirit te tonen. Een bron bij AoT ontkent dat Mekin door de NCPO onder druk is gezet aan zijn kuierlatten te trekken.

Aan de top van AoT zijn nog meer wijzigingen te verwachten, want eind deze maand gaan tien stafleden met pensioen: drie adjunct-directeuren en vijf hoofden van luchthavens, waaronder de directeur van Suvarnabhumi.

– Lastig volkje, de mannen en vrouwen die handel drijven op de voetpaden van Bangkok. Velen willen niet vertrekken, alhoewel het stadhuis zegt dat de campagne om de voetpaden schoon te vegen en ‘terug te geven’ aan de voetgangers succes heeft.

Volgens het stadhuis blijven ze overdag weg, maar verslaggevers van de krant constateerden iets anders toen ze door de hoofd-adviseur van de gouverneur op inspectietochten, dinsdag en gisteren, werden meegenomen. Op de Ramkhamhaeng Road hadden slechts 30 van de 207 winkeliers kraampjes weggehaald.

De adviseur zat er niet mee want ze hebben tot morgen de tijd om te doen wat hen is bevolen. ‘Na de deadline is het trottoir drie tot vier meter breed, wat het behoort te zijn’, zegt hij [zonder met zijn ogen te knipperen?]. Behalve op de Ramkhamhaeng Rd werd de situatie op de Sukhumvit Rd en in de districten Klong Toey en Watthana in ogenschouw genomen. De gemeente heeft de recalcitrante verkopers gezegd dat ze er alleen van 19 tot 24 uur mogen staan en een ruimte van 1,5 bij 1 meter in beslag mogen nemen.

Een verkoopster van kleding en DVD’s bij soi Nana vreest voor haar handel. De meeste klanten passeren overdag; de mensen die ’s avonds komen, zijn eters. Zij en haar collega’s gaan een verzoekschrift aan de NCPO sturen wanneer ze geen cent meer verdienen als gevolg van de nieuwe tijden.

– Het ministerie van Transport zegt 5 miljard baht extra uit de begroting 2015 nodig te hebben voor problemen die de ontwikkeling van vijf speciale economische zones (SEZs) bedreigen. Het grootste knelpunt is Mae Sot (Tak), waar problemen zijn gerezen met het gebied dat bestemd is voor een SEZ. De vijf zones komen in de grensplaats Mae Sot, Sadao en Padang Besar in Songkhla, Khlong Luek (Sa Kaeo), Khlong Yai (Trat) en Mukdahan. Als ik het goed begrijp, betekent het aanwijzen van een SEZ dat er geld gepompt wordt in de ontwikkeling van transportnetwerken (spoor, weg, water, lucht).

– Zeven personen zijn gisteren onwel geworden en in het ziekenhuis behandeld nadat ze in een ijsfabriek in Muang (Rayong) in contact waren gekomen met ammoniak. Het gas kwam vrij toen de cilinderkop van een machine er af vloog. De slachtoffers klaagden over oogirritatie, ademhalingsmoeilijkheden en ze moesten overgeven.

– De beraadslagingen van de NLA-commissie die de begroting 2015 onder de loep neemt, gaan live uitgezonden worden op het interne parlements tv-systeem. Elke dag om 2 uur worden bovendien de media gebriefd. De media hadden geklaagd dat ze geen verslag hadden kunnen doen over de eerste vergadering.

Maandag ging de NLA (het noodparlement) akkoord met de begroting. De commissie kijkt er nog eens naar en kan wijzigingen aanbrengen. Daarna wordt de begroting in tweede en derde lezing door het parlement behandeld.

– Thailand heeft de Convention on the International Trade in Endangered Species ondertekend. Dat is vorige maand al gebeurd, zegt een NCPO-woordvoerder. De overeenkomst verplicht Thailand uiterlijk 30 september een plan op te stellen om de handel in ivoor te bestrijden. Volgend jaar januari en maart moet Thailand over de voortgang van de bestrijding rapporteren.

– Artsen, activisten en milieudeskundigen zijn gisteren naar de provincie Pichit gereisd om uit de eerste hand informatie verzamelen over de gezondheidsproblemen van dorpelingen die in Khao Jed Luk in de buurt van goudmijnen wonen.

De dorpelingen hadden in juni een beroep op de NCPO gedaan om hen te helpen. Dat beroep was niet aan dovemansoren gericht, want de onderzoekers zijn door de NCPO op pad gestuurd. De onderzoekers blijven vier dagen in het gebied. In juni 2010 zijn bij een onderzoek van het Department of Pollution Control hoge concentraties zware metalen, zoals lood en mangaan, in waterbronnen gevonden.

Economisch nieuws

– Het ministerie van Financiën hoopt een erfbelasting van 5 tot 30 procent te kunnen gaan heffen. De Raad van State buigt zich momenteel over dit voorstel. De belasting wordt geheven over vermogens zoals huizen, land, voertuigen, obligaties en aandelen. Amuletten en horloges zonder eigendomspapieren worden voorlopig niet belast.

Wanneer de Raad van State het groene licht geeft, gaat het voorstel naar de NLA (het noodparlement). De NCPO (junta) is al in principe akkoord gegaan. De junta wil de inkomensongelijkheid verkleinen en de staatsinkomsten verhogen. Behalve de erfbelasting stelt Financiën daarom ook een grond- en onroerendgoedbelasting voor, alsmede een negatieve inkomstenbelasting.

Evenals de grond- en OGB is de erfbelasting geen nieuw idee, want er wordt al lang over gepraat. Maar daarbij is het tot nu toe gebleven. Directeur-generaal Prasong Poontaneat van de Belastingdienst zegt dat herverdeling van inkomen het belangrijkste doel van de erfbelasting is en niet het spekken van de staatskas. Voor de erfbelasting wordt geen target gesteld, ‘omdat we niet weten wanneer vermogens worden geërfd’.

Prasong erkent dat vastgoed steeds vaker van eigenaar wisselt, maar dit vormt volgens hem geen maas in de wet om erfbelasting te ontlopen. Mensen met vermogen in het buitenland moeten in het desbetreffende land belasting betalen en contant geld en securities [?] worden uiteindelijk terug naar Thailand gesluisd.

Een bron (bekend met de zaak, schrijft de krant) zegt dat de belasting nauwelijks extra inkomsten genereert omdat de incassokosten even hoog zijn als de opbrengst. Maar ze kan wel de inkomenskloof verkleinen. Voorts denkt hij dat de belasting sparen ontmoedigt en dat zou slecht nieuws voor Thailand zijn, indien voor geplande investeringen op de binnenlandse markt kapitaal nodig is. (Bron: Bangkok Post, 20 augustus 2014)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Nederlandse co-piloot tijdens vlucht onwel en overleden
Leger steekt stokje voor energiemars


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 21 augustus 2014”

  1. Rene Martin zegt op

    Prayuth is door de NLA gekozen als premier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website