Bangkok Post pakt op de voorpagina groot uit over de vrijlating van Ratree Pipattanapaiboon, die 2 jaar en een maand gevangen heeft gezeten in de Prey Sar gevangenis in Phnom Penh. Ze heeft geprofiteerd van gratie ter gelegenheid van de dood en crematie van Cambodja’s voormalige vorst Norodom Sihanouk.

Na haar vrijlating verklaarde Ratree dat ze nog niet écht kon lachen omdat ‘haar vriend’ nog in de gevangenis zit, doelend op Veera Somkwamkid, coördinator van het Thai Patriots Network, voor wie ze als secretaresse werkte.

Beiden werden samen met vijf andere Thais in december 2010 aan de grens met Cambodja – volgens Cambodja op Cambodjaans grondgebied – aangehouden door Cambodjaanse soldaten. Die vijf kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf en kwamen na een maand vrij, Veera en Ratree kregen respectievelijk een gevangenisstraf van 8 en 6 jaar wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en spionage.

Veera staat bekend als een fervent tegenstander van Cambodja in de Preah Vihear-zaak, de tempel die in 1962 door het Internationale Hof van Justitie aan Cambodja werd toegewezen en waarover nu zo’n gedoe is wegens het omliggende gebied. Hij leidde in 2009 vierduizend geelhemden naar de Preah Vihear tempel en hield daar een wilde speech waarin hij teruggave eiste van wat hij Thais grondgebied noemde.

In augustus 2010 werd hij in Cambodja gearresteerd nadat hij en twee anderen elders de grens waren overgestoken. De regering bemiddelde, ze kwamen vrij en Veera tekende een overeenkomst dat hij nooit meer illegaal Cambodja zou ingaan. Dat deed hij dus wel, alhoewel de zeven van destijds beweerden dat ze op Thais grondgebied waren aangehouden.

– Minister Varathep Rattanakorn kan in zijn handjes knijpen. Het Constitutionele Hof heeft met zes tegen drie stemmen bepaald dat hij in aanmerking komt voor een ministerspost. Maar dat heeft hij dan te danken aan een juridisch slimmigheidje, want hij werd weliswaar drie jaar geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar, maar die straf was voorwaardelijk.

Varathep werd veroordeeld omdat hij zich als vice-minister van Financiën in het kabinet Thaksin schuldig had gemaakt aan een ambtsmisdrijf bij de introductie van de twee-en driecijfer loterij. Wanneer hij in de gevangenis was beland, was hij volgens artikel 174 van de grondwet niet in aanmerking gekomen voor een ministerspost. Het Hof was door 24 senatoren gevraagd zich over zijn status te buigen. Varathep is minister in het kantoor van de premier, een functie die wij in Nederland niet kennen.

Volgens Varathep pleit de uitspraak van het Hof hem ook vrij van de beschuldiging in de loterijzaak, maar dat lijkt mij wishfull thinking. In die zaak zijn dertig leden van het kabinet Thaksin en 17 bestuursleden van het Government Lottery Office aangeklaagd, waaronder oud-premier Thaksin. Het is een van de vele zaken die nog tegen Thaksin op de plank liggen. Hij is alleen in 2008 bij verstek veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik in een andere zaak.

– De wegens moord en corruptie veroordeelde Somchai Khunploem (75) is gisteren aan zijn gevangenisstraf voor corruptie begonnen, waarvoor hij bijna 7 jaar op de vlucht is geweest. Somchai werd in een rolstoel de Criminal Court binnengereden voor een procedure die ik niet ken; hij moest toegeven dat hij de beklaagde in die zaak was. Een maand eerder, voor de uitspraak in mei 2006, was hij op de vlucht geslagen. Ook voor de moordzaak, die hem in maart vorig jaar een gevangenisstraf van 25 jaar opleverde, moet een soortgelijke zitting volgen. Pas daarna gaat de teller lopen.

Somchai, destijds burgemeester van Saen Suk (Chon Buri), werd woensdag aangehouden nadat hij een bezoek had gebracht aan het Samitivej Srinakarin ziekenhuis in Bangkok. Hij schoot in maart 2003 tijdens een huwelijksreceptie een politieke rivaal dood en maakte zich in 1992 schuldig aan corruptie bij de verkoop van land in een bosreservaat voor gebruik als afvalstortplaats.

– Marineluchtmachtbasis U-tapao in Rayong, die momenteel 600.000 civiele passagiers per jaar verwerkt, moet in de toekomst een belangrijke toegangspoort tot de oostelijke provincies voor toeristen worden. Het Department of Civil Aviation heeft de opdracht gekregen een haalbaarheidstudie te doen naar de aanleg van een tweede runway. Thans wordt al gewerkt aan uitbreiding van de luchthaven, waardoor de capaciteit wordt vergroot tot 3 miljoen passagiers per jaar.

Volgens minister Chadchat Sittipunt (Transport) helpt de uitbreiding de congestie op Suvarnabhumi te verlichten. De minister vreest dat de geplande aanleg van een derde runway op Suvarnabhumi vertraagd wordt door protesten van omwonenden.

– Uitzendbureaus mogen niet meer dan 40.000 baht per persoon aan bemiddelingskosten vragen wanneer ze Thais te werk stellen in Taiwan. De minister van Werkgelegenheid dreigt bureaus die de hand lichten met die regel, hun vergunning te ontnemen. Het bedrag is opgebouwd uit administratiekosten, reiskosten en de kosten van een medische controle. In de afgelopen jaren hebben bureaus wel bedragen tot 120.000 baht gevraagd.

Gisteren tekenden de minister en bureaus een overeenkomst over de maximale bemiddelingskosten. Taiwan is een populaire arbeidsmarkt; er werken circa 70.000 Thais.

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) maakt het niet uit welk van de drie voorstellen voor amnestie aan politieke overtreders door de regering wordt ondersteund mits het recht doet aan de UDD-principes. Dit zegt Nattawut Saikuar, roodhemdleider en vice-minister van Handel.

De drie voorstellen zijn ingediend door het UDD, de onafhankelijke National Rule of Law Commission en Nitirat, een groep juristen van de Thammasat universiteit. Alle drie pleiten voor vrijlating van politieke gevangenen en het schrappen van aanklachten, die dateren uit de periode 2006 tot 2010. Procedureel verschillen ze wel. Het UDD wil een en ander via een zogeheten executive decree (kabinetsbesluit) regelen, want dat gaat sneller; de commissie via parlementaire behandeling van een wetsvoorsel en Nitirat via een wijzigingsvoorstel van de grondwet.

Premier Yingluck beloofde eerder de Raad van State om advies te vragen. Het UDD legt zich bij een besluit van dit eerbiedwaardige college neer, zegt Nattawut.

De Democraten vragen zich waarom het UDD ineens zo’n haast wil maken. Zou dit te maken kunnen hebben met een smaadaanklacht van oppositieleider Abhisit (Democraten) tegen roodhemdleider Jatuporn Prompan? En de veroordeling van een voormalige politieagent tot een gevangenisstraf van 10 jaar omdat hij in april 2010 granaten naar roodhemden had gebracht?

– De veertien dependances van het rooms-katholieke Assumption College en de aangesloten katholieke scholen rekenen 750.000 baht bij de inschrijving van een Prathom-1 leerling (eerste klas lagere school): 450.000 baht schoolgeld en 300.000 baht donatie. Ouders hebben het Department of Special Investigation gevraagd in de boeken te duiken van de St Gabriel Foundation, de beheerder van de scholen.

De ouders willen weten waar die donaties van in totaal 2 miljard baht vandaan kwamen, of ze rechtmatig verkregen zijn en waarvoor ze gebruikt zijn/worden. Veel pae jia (tea money) zou niet in de boeken terug te vinden zijn, zegt Wiwatchai Kulmart, adviseur van een netwerk van ouders en leerlingen voor onderwijshervormingen. Volgens hem zijn veel priesters met de functie van directeur ‘ongewoon rijk’.

De geplande fusie van de lagere en middelbare school van het Assumption College, waartegen eerder leraren en (oud)leerlingen protesteerden, is voorlopig van de baan.

– Onrust bij de Bangkok Bank. De werknemers gingen eerder in zwart gekleed uit protest tegen het uitblijven van een salarisverhoging en toekenning van een bonus. Die jaarlijkse bonus is al vier jaar bevroren. De bank is de vakbond enigszins tegemoet gekomen, maar de bond vindt het aanbod nog te mager. Ze wil hogere lonen en een bonus van vier maanden. Vorig jaar maakte de bank een nettowinst van 20,3 miljard baht.

– De verkeerspolitie van Bangkok gaat weer overdag checkpoints opzetten. Eerder stopte de politie ermee omdat ze verkeersopstoppingen veroorzaakten. Maar het weghalen heeft geen enkel effect gehad op de doorloop van het verkeer, zegt Worasak Nopsithiporn, hoofd van de verkeerspolitie. En tot overmaat van ramp is het aantal verkeersovertredingen toegenomen.

– In zijn huis in Muang (Pathum Thani) is het levenloze lichaam van een politieagent gevonden. Hij had een kogelwond in zijn hoofd. Zijn echtgenote waarschuwde de politie nadat ze om 4 uur ’s nachts een schot had gehoord. Ze vond haar man met een pistool in zijn rechterhand. De agent was opgebleven omdat zijn rechterbeen veel pijn deed. Hij leed aan een leverziekte.

– Dertig leerlingen en de chauffeur van een schoolbus zijn gisterochtend gewond geraakt toen de bus in Mae Taeng (Chiang Mai) tegen een boom botste. Volgens de chauffeur haperden de remmen toen de bus van een berg naar beneden reed. Dankzij de botsing tegen een boom viel de bus niet in een ravijn.

Politiek nieuws

– Pheu Thai kandidaat Pongsapat Pongcharoen voor de gouverneurspost van Bangkok is in bedekte termen door premier Yingluck op zijn vingers getikt: hij moet realistischer verkiezingsbeloftes doen. Pongsapat heeft diverse ideetjes gelanceerd, die op zijn zachts gezegd onrealistisch zijn, zoals gratis vervoer per non-airconditioned bus en de veerboten op het Saen Saep kanaal en verhoging van de maandelijkse toelage aan ouderen naar 1.200 baht per persoon, allemaal zaken waar Bangkok geen zeggenschap over heeft.

Suranand Vejjajiva, secretaris-generaal van de premier, zegt dat Pongsapat de kiezers moet verleiden met andere, innovatieve en bruikbare beleidsvoornemens die de gemeente kan realiseren. En hij moet zijn voordeel benadrukken dat hij in staat is soepel met de regering te kunnen samenwerken.

Gisteren vergaderde premier Yingluck met ministers en partijbonzen over de verkiezingsstrategie in Bangkok. De premier heeft haar partijgenoten de opdracht gegeven van deur tot deur te gaan om het Pheu Thai-beleid direct bij de kiezers te brengen.

Pongsapat ontkende gisteren dat Yingluck ontevreden is met zijn verkiezingscampagne. ‘Ik krijg nog steeds morele steun van haar en ze informeert voortdurend naar de vorderingen. Maar ik ben bereid mijn beleid aan te passen aan de behoeftes van de inwoners van Bangkok.’ Aanstaande woensdag doet hij uit de doeken hoe hij de verkeersproblemen wil oplossen.

Rivaal Sukhumbhand Paribatra (Democraten) bezocht gisteren Thung Khru. Hij beloofde, wanneer hij herkozen wordt, 27.000 nieuwe bewakingscamera’s te installeren en het CCTV-netwerk van de gemeente aan dat van 200.000 particuliere camera’s te koppelen.

Inmiddels is het aantal verkiezingskandidaten met één geslonken naar 24 omdat de Kiesraad van Bangkok een kandidaat heeft gediskwalificeerd.

– Gehandicapten gaan in Bangkok een gouden tijd tegemoet, want kandidaten voor de post van gouverneur beloofden gisteren tijdens een debat op de Silpakorn universiteit Bangkok te veranderen in een ‘friendly city’ voor rolstoelgebruikers.

Sukhumband (Democraten) beloofde 350 hellingbanen (elk jaar erbij), liften op elk metrostation en 100 speciaal aangepaste metertaxi’s. Pongsapat (Pheu Thai) wil een speciale gemeentelijke afdeling voor gehandicaptenbeleid optuigen. Hij geeft toe dat de huidige voorzieningen ‘not up to scratch’ zijn. Kosit Suvinijit (onafhankelijk kandidaat) ondersteunt het idee van een speciale afdeling. Hij beloofde meer banen voor gehandicapten te scheppen.

Economisch nieuws

– De corruptie zal dit jaar toenemen, verwacht 48 procent van de respondenten in een peiling van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce. De UTCC ondervroeg 2.400 personen, werkzaam in het bedrijfsleven en overheidsdiensten. Ze schrijft de toename toe [of de responden doen dat; dat is onduidelijk] aan het hypotheeksysteem voor rijst, het budget van 350 miljard baht voor watermanagement projecten en de 2,2 biljoen baht die de regering de komende zeven jaar wil spenderen aan infrastructurele projecten.

In december bood de Corruption Situation Index een lichtpuntje, want die stond op 3,9 punten tegen 3,5 in juni. Maar de score blijft armzalig op een schaal van 1 tot 10. [Die blijkbaar van onvoldoende naar voldoende loopt]

Uit de peiling blijkt dat ‘tea money’ (steekpenningen) gedurende het afgelopen fiscale jaar (1 oktober-1 oktober) 30 tot 35 procent van de overheidsuitgaven vormde, wat in geld uitgedrukt neerkomt op 330 miljard baht.

De UTCC-peiling wordt sinds 1999 gehouden. Toen bedroeg tea money gemiddeld 10 procent van een budget.

Het Bureau of Policy and Strategy van de National Anti-Corruption Commission heeft vorig jaar 7.955 klachten over corruptie ontvangen. [Wat er met die klachten is gebeurd, vermeldt het bericht niet] Dit jaar verwacht het bureau er 10.000 te krijgen.

Op de Corruption Perceptions Index van 2012 is Thailand gezakt van de 80ste naar de 88ste plaats. De lijst telt 176 landennamen en wordt samengesteld door Transparency International te Berlijn. Thailand staat op gelijke hoogte (of eigenlijk diepte) als Malawi, Marokko, Suriname, Swaziland en Zambia. Denemarken, Finland en Nieuw Zeeland zijn de minst corrupte landen.

– Er doemt weer een conflict op over de policy rate. Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) en zijn slippendrager, de voorzitter van de Bank of Thailand, dringen aan op verlaging van het rentetarief; gouverneur Prasarn Trairatvorakul is daar geen voorstander van.

Donderdag legde hij nog eens uit dat het monetaire beleid van de centrale bank gericht is op langetermijn stabiliteit en zich niet focust op de korte termijn of op één enkele doelstelling.

De hoogte van de policy rate wordt vastgesteld door het Monetary Policy Committee van de bank, dat uit zeven leden bestaat van wie vier buitenstaanders. Op 20 februari vergadert de commissie. Thans staat het tarief op 2,75 procent.

De hele kwestie draait om de vraag of verlaging van de rente de koersstijging van de baht tot staan kan brengen. Voor achtergronden zie Economisch nieuws van vrijdag.

– De Thai Chamber of Commerce waarschuwt schepen die langs de Eastern Seaboard varen voor berovingen. De afgelopen jaren is het aantal  berovingen toegenomen, vooral van koopwaar als bonen en suiker omdat die gemakkelijk zijn te verkopen.

Op sommige schepen zijn volgens vice-voorzitter Pornsil Patcharintanakul al voorzorgsmaatregelen genomen door de bewaking te versterken. Importeurs en exporteurs hebben tot nu toe de schade vergoed gekregen, maar wanneer de situatie verslechtert moet rekening worden gehouden met verhoging van de verzekeringspremies. ‘Ik wil niet dat Thailand op Somalië begint te lijken. De marine moet vaker patrouilleren’, zeg Pornsil.

De Thai National Shippers’ Council, die drieduizend exporteurs en verschepers vertegenwoordigt, overlegt binnenkort met zijn leden over maatregelen.

– Het probleem van giftig afval moet strenger worden aangepakt, vindt het Strategic Committee for Reconstruction and Development. De commissie stelt een verbod voor op het storten van het afval en wil dat de strafmaat voor overtredingen wordt verhoogd. Thans bedraagt de maximumstraf 2 jaar cel en een boete van 200.000 baht. Volgens de Federation of Thai Industries heeft die lichte strafmaat tot gevolg dat gevaarlijk afval in openbare ruimtes wordt gedumpt.

Thailand genereert 27 miljoen ton afval per jaar, waarvan 23,4 miljoen ton recyclebaar is en 3,6 miljoen ton gevaarlijk afval, voornamelijk afkomstig van de autoindustrie. Huishoudens produceren daarnaast nog eens 1 miljoen ton elektronisch afval, waarvan 200.000 ton gevaarlijk is. Voor de verwerking van elektronisch afval bestaan negentig centra met een jaarlijkse capaciteit van 6.000 ton.

– Mercedes-Benz (Thailand) gaat zijn productiecapaciteit in de fabriek in Samut Prakan met 2.000 à 3.000 uitbreiden. Thans rollen er 16.000 wagens van de lopende band. Tevens komen er vijf dealers en servicecentra bij. Die investeringen kosten respectievelijk 200 miljoen baht en 1 miljard baht. Het bedrijf verwacht dat de vraag naar premium [?] wagens in het midden- en hoge inkomenssegment zal toenemen omdat de economie dit jaar met 5 procent stijgt.

Mercedes heeft thans 29 dealers en servicecentra. Eind april komt er een bij in Nakhon Ratchasima, daarna volgt Hua Hin en vervolgens Greater Bangkok. Vorig jaar nam de  verkoop met 34 procent toe naar 6.274 auto’s. Het bedrijf schrijft de toename toe aan de introductie van nieuwe modellen die goed in de markt liggen, zoals de nieuwe M-klasse, B-klasse, SL-klasse, CLS Shooting Brake, CLS en A-klasse.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 2 februari 2013”

 1. cor verhoef zegt op

  “De veertien dependances van het rooms-katholieke Assumption College en de aangesloten katholieke scholen rekenen 750.000 baht bij de inschrijving van een Prathom-1 leerling (eerste klas lagere school): 450.000 baht schoolgeld en 300.000 baht donatie. Ouders hebben het Department of Special Investigation gevraagd in de boeken te duiken van de St Gabriel Foundation, de beheerder van de scholen.”

  Tikkie prijzig allemaal, maar de schoorsteen van het Vaticaan moet wel blijven roken. Oh wacht even, het Vaticaan weet hier helemaal niets van. Dit is gewoon een typisch geval van “free-franchising” God is franchising in the neighbourhood.

 2. cor verhoef zegt op

  ” Gehandicapten gaan in Bangkok een gouden tijd tegemoet, want kandidaten voor de post van gouverneur beloofden gisteren tijdens een debat op de Silpakorn universiteit Bangkok te veranderen in een ‘friendly city’ voor rolstoelgebruikers.”

  Geweldig! Een stad veranderen in een rolstoelvriendelijke stad, terwijl mensen die gewoon goed ter been zijn nauwelijks de trottoirs kunnen navigeren zonder daarbij letsel op te lopen. Wat beloven ze nog meer? Worden we dan toch wereldkampioen voetbal?

  • Dick van der Lugt zegt op

   Een van de verkiezingsbeloftes, ik weet niet meer van wie, is een toilet bij elke bushalte.

   • cor verhoef zegt op

    Dick, in een land met een weldenkende populatie, word je dan toch meteen weggehoond? Sorry, ik zal hier wel weer tegen een aantal schenen aantrappen, maar het feit dat dit soort aspirant politici gewoon wegkomen met dit soort krankzinnige beloftes en nog honderdduizenden stemmen weten te generen, ligt gewoon aan het feit dat de bevolking bepaald niet heeft leren nadenken op school. En de Powers that Be willen dat graag zo houden. Om de welbekende redenen.

    • hansgeleijnse zegt op

     Kom op Cor, wat dacht je van het land waar gekozen politici allerlei fratsen uithalen die niet in hun verkiezingsprogramma’s zijn terug te vinden? De kiezers daar trapten er recentelijk echter weer in, terwijl het scholingsniveau in dat land redelijk hoog is. Dat land, om je op weg te helpen, wordt nu geregeerd door de coalitie Vreten Voor Directies en Poen Voor Dividend Aandeelhouders. Al een whopping 43 miljard belastinggeld gesmeten richting door wanbeleid in problemen geraakte banken, een operatie die de staat jaarlijks (zegt de kiene minister van financiën) zo’n 200 miljoen verlies oplevert. Verdwijnt er ook maar één verantwoordelijke in de bank- of pensioensector achter de tralies? Nee hoor, in dat land krijgen die royale bonussen of vette oprotpremies mee. De financiële schade wordt onder meer gerepareerd door het uitknijpen van gepensioneerden, die gemiddeld 6 procent op hun inkomen worden gekort en met een koopkrachtverlies van 900 miljoen worden geconfronteerd. Nou, ik denk dan net als de Thaise kiezer, doe mij alsjeblieft een toilet bij iedere bushalte, hoef ik niet op straat te kotsen.

 3. cor verhoef zegt op

  Hans, de materie die je hierboven beschrijft is aanzienlijk gecompliceerder dan de plee bij elke bushalte. Dat de kiezer in een land als Nederland elke keer in het ootje genomen wordt is duidelijk, alleen is de manier waarop meestal wat geraffineerder. Met de verkiezingsbeloftes die hier op dit moment in Bangkok gedaan worden, hoef je bij een uitgeslapen bevolking (en daar zijn heel veel Bangkokianen onder) niet aan te komen. De pleeleverancier gaat het dus ook niet redden tijdens deze verkiezingen 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website