De merit making ceremonie, die de State Railway of Thailand (SRT) zaterdag hield om verdere ontsporingen te voorkomen, heeft weinig effect gehad, want gisteren ontspoorde weer een trein, ditmaal bij station Hua Lamphong, het centraal station van Bangkok.

Van de trein die uit Sungai Kolok kwam, liepen drie treinstellen uit de rails. Volgens SRT-gouverneur Prapas Chongsanguan was het grintbed, waarop de rails liggen, door overstromingen verzakt. Er waren geen gewonden.

Eveneens gisteren begonnen de werkzaamheden aan het railvak tussen Chiang Mai en station Sila-at in Uttaradit (foto homepagina). Op dit stuk van 300 kilometer zijn dit jaar 23 maal treinen ontspoord. Tussen beide stations rijden bussen. Tot nu toe hebben 5.100 reizigers hun reservering geannuleerd en om terugbetaling gevraagd.

–  Maleisië gaat langs de Kolok rivier een muur en hek met een lengte van 12 kilometer bouwen om de smokkel de kop in te drukken.Thailand verwelkomt het plan. Adisak Prachakittikul, secretaris van het Thai-Malaysian Regional Border Committee, ziet geen enkel probleem omdat de muur niet op Thaise grondgebied komt. Bovendien overweegt Thailand ook om een muur tegen de smokkel op te trekken. Het Internal Security Operations Command voert momenteel luchtverkenningen uit om de haalbaarheid daarvan vast te stellen.

Zondag meldde de Maleisische krant New Straits Times dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de gehele grens van de provincie Kelatan met Thailand (121 kilometer) tot veiligheidzone wil verklaren. De Maleisische minister van Binnenlandse Zaken zegt dat met de bouw van de muur snel moet worden begonnen omdat de problemen in Kelatan ernstiger zijn dan in andere provincies.

Volgens de minister zal de muur smokkelaars van wapens en drugs afschrikken en misdadigers tegenhouden die op de vlucht zijn. Bewoners hoeven niet te verhuizen, maar illegale steigers worden wel vernietigd. Ook worden in het gebied meer agenten gestationeerd.

– Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha lijdt aan geheugenverlies en de krant laat na hem daarop te wijzen. Eerder noemde hij de vijf eisen, die verzetsgroep BRN heeft gesteld aan voortgang van de vredesgesprekken met Thailand onacceptabel, en nu zegt hij dat de Raad van State maar om advies moet worden gevraagd. Die kan vaststellen of de eisen al dan niet in strijd zijn met de grondwet. Prayuth zegt de eisen te hebben bestudeerd, maar hij wil er [nu dan] geen commentaar op geven omdat hij niet juridisch is onderlegd.

‘Het enige wat ik kan doen, is mijn zorgen uiten. Als degenen die verantwoordelijk zijn, vinden dat de eisen niet in strijd zijn met de grondwet, dan moet dat maar. Wanneer ze er wel mee in strijd zijn, zullen we reageren’, aldus de generaal, die doorgaans van zijn hart geen moordkuil maakt. Hij riep de leden van de Thaise delegatie bij de vredesgesprekken op om meer ‘assertief’ te zijn.

‘Wij, als overheid, moeten de leiding nemen bij de gesprekken en niet iets doen om het iedereen naar de zin te maken.’ Prayuth had ook nog een boodschap voor de media: Stel geen vragen over de eisen van de BRN en verwacht geen antwoorden van de Thaise autoriteiten.

– Een voormalig gemeenteraadslid is gisteren in Kapho (Pattani) ernstig gewond geraakt geraakt toen hij onderweg van zijn rubberplantage naar huis werd beschoten.

– De bezem moet eens flink door de geschiedenisboeken van de Asean-landen, want ze schilderen de andere landen af als vijand. De verhalen gaan over oorlogen en vijandelijkheden, ze  zijn nationalistisch en dat is niet goed voor de toekomstige samenwerking in de Asean Economic Community, die eind 2015 van kracht wordt.

Dat was zo’n beetje de belangrijkste boodschap op de eerste dag van een tweedaagse bijeenkomst, door Unesco georganiseerd onder de titel ‘Promoting Intercultural Dialogue and a Culture of Peace in South-East Asia through Shared Histories’.

Surin Pitsuwan, voormalig secretaris-generaal van Asean, zei het zo: ‘Onze gemeenschap wordt niet alleen gevormd door de harmonisatie van statistieken, douaneprocedures of handelstarieven. Een langdurige en duurzame gemeenschap wordt alleen gebouwd op de pijlers van wederzijds begrip en respect. […] Ik ben geneigd te zeggen dat het antwoord in beter onderwijs ligt.’

– Heeft premier Yingluck nooit een vrije dag? Amper teruggekeerd van een reis naar Zwitserland, Italië en Montenegro, moest ze gisteren al weer opdraven op een seminar over ‘The Path of Thailand to Asean Community’, georganiseerd door de National Economic and Social Development Board. Wie wil weten, wat ze daar gezegd heeft, verwijs ik gaarne naar de website van Bangkok Post. De kop van het artikel luidt ‘Government prepares for competition’.

– Nog meer Yingluck in de krant: een analyse van de reshuffle, een jaarlijkse overplaatsingsronde in het leger, waarbij hoge officieren van post wisselen. Altijd een uitgelezen gelegenheid voor een regering om vriendjes op hoge posten te benoemen. Dit jaar verhuizen 861 officieren, het hoogste aantal ooit in een wisseling. 215 officieren zijn gepromoveerd tot generaal (let wel: dat is een rang, geen functie), waaronder 37 vrouwen.

Volgens legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha (daar heb je hem weer, die man is echt mediageil, zoals wij dat oneerbiedig in de journalistiek zeggen) gaan veel generaals eind deze maand met pensioen. Sommigen menen daarentegen dat de wisselingen een poging van Yingluck zijn om het leger te paaien, want het aantal overplaatsingen is strijdig met de wens de omvang ervan terug te brengen.

In haar analyse besteedt Wassana Nanuam (altijd perfect op de hoogte van wat er zich in het leger afspeelt) speciale aandacht aan generaal Walit Rojanapakdi. Tijdens de roodhemdrellen in 2010 had hij de leiding bij de ontruiming van de Kok Wua kruising in Bangkok. Hij werd daarbij zelf ernstig gewond. Dat zijn de roodhemden niet vergeten, dus: Boontje komt om zijn loontje. Walit, thans assistent-stafchef, wordt niet gepromoveerd naar de post van 1st Army Commander, maar moet met de mindere post van 1st Army Corps Commander genoegen nemen.

– De in 2004 gekochte 315 brandweerwagens en 30 blusboten worden niet in gebruik genomen door de gemeente Bangkok, zolang er een procedure loopt voor het Court of Conciliation and Arbitration in Geneve. De gemeente heeft die arbitragecommissie te hulp geroepen om van het contract met de leverancier, een Oostenrijks bedrijf, af te komen.

Vorige week veroordeelde de Hoge Raad een voormalige staatssecretaris en brandweercommandant tot een gevangenisstraf van respectievelijk 12 en 10 jaar wegens corruptie. De gevraagde prijs voor het materieel was veel te hoog. De gemeente heeft al een aanbetaling gedaan en wil dat geld terug. De brandweerwagens staan op een kade in de haven van Laem Chabang. De krant schrijft: ’There is a growing concern that their condition is deteriorating.’ Ik zou zeggen: luie journalisten, ga eens een kijkje nemen.

– Njet, dat was, maar dan in het Thais, het antwoord van oppositieleider Abhisit op het verzoek van Banharn Silpa-archa om mee te doen met het verzoeningsforum dat premier Yingluck heeft opgetuigd ter beëindiging van politieke conflicten. De Democraten wantrouwen het motief achter Yingluck’s initiatief.

Banharn Silpa-archa is adviseur van coalitiepartij Chartthaipattana en coördinator van het forum. Na het duidelijke Nee van Abhisit verklaarde Banharn op een persconferentie dat hij het nog eens wil proberen. Voorafgaand aan het gesprek tussen Abhisit en Barnharn togen tien leden van een anti-regeringsgroep naar het hoofdkwartier van de Democraten en vroegen het forum te boycotten. Volgens hen behartigt Barnharn de belangen van oud-premier Thaksin, die in ballingschap in Dubai leeft.

– De rechtbank heeft gisteren vier verdachten van een bomaanslag op het hoofdkwartier van oppositiepartij Bhumjaithai (toen regeringspartij) in 2010 veroordeeld tot 6 jaar plus 8 maanden en 3 jaar plus 4 maanden gevangenisstraf. Een vijfde werd vrijgesproken. Het OM is in beroep gegaan. De bom zat verstopt in een fruitwagentje en ontplofte voortijdig, waardoor de fruitverkoper blind raakte. Het partijgebouw werd beschadigd. De fruitverkoper kreeg eerder 35 jaar gevangenisstraf.

– Boeren, die pluimvee houden, hebben de Administrative Court gevraagd de prijsmaatregel voor eieren ongedaan te maken. Het ministerie van Handel heeft die drie weken bevroren op 3,5 baht per stuk. Volgens de boeren verstoort de prijsmaatregel de markt.

– In het district Sena in Ayutthaya zijn gisteren achthonderd huizen onder water gelopen, nadat grote hoeveelheden water werden geloosd uit het Chao Praya stuwmeer in Chai Nat. Het districtshoofd van Sena verwijt het Royal Irrigation Department dat het niet tijdig heeft gewaarschuwd.

– De posters op de Thammasat unversiteit met studenten in uniform die seksuele handelingen simuleren, hebben geleid tot een aanklacht wegens majesteitsschennis. Die aanklacht is gedaan door de producent van het tv-programma Best of Your Life. Phornthipa Supatnukul zegt dat de maakster, die samen met twintig andere studenten enkele maanden geleden werd geïnterviewd over politiek en economie, tijdens die uitzending kritiek had op het koningshuis. Een soortgelijke kritiek zou op de Facebook-pagina van de studente staan. Zie verder: Seksposters op Thammasat gaan ook over de waarde waar de universiteit voor staat.

Commentaar

– Het probleem wanneer je geld weggeeft, is dat je er moeilijk mee kunt stoppen, wanneer je er eenmaal mee begonnen bent, schrijft Walaiwak Keeratpipatpong, verslaggever bedrijfsleven bij Bangkok Post. Waarom zouden andere boeren ook niet om geld vragen nu de regering de afgelopen twee jaar honderden miljarden baht heeft uitgegeven in een mislukte poging de prijs van rijst op de wereldmarkt te doen stijgen.

Vorige week kende de regering een subsidie toe aan rubberboeren en nu roeren de boeren, die maïs verbouwen, zich onder het motto Gelijke monniken, gelijke kappen. De rijstboeren krijgen een garantieprijs van 40 procent boven de marktprijs, dus waarom zouden andere boeren niet hetzelfde mogen ontvangen? Verdienen boeren, die cassave, palmolie, longan, lychee of rambutan verbouwen (meer dan binnenlands kan worden afgezet) ook niet staatssteun?

De regering heeft 700 miljard gespendeerd aan het hypotheeksysteem ; de boeren zijn er niet beter van geworden en de rijstverbouw is niet fundamenteel verbeterd. De huishoudschulden zijn zelfs gestegen en wat nog alarmerender is, huishoudens die minder dan 10.000 baht per maand verdienen, zijn 62 procent van hun inkomen kwijt aan het aflossen van schulden.

Tot zover Walaipak’s commentaar, want de rest van haar betoog is al vaak genoeg door anderen gehouden, dus dat laat ik maar onvermeld. Wat nog wel aardig is om te vermelden: rijstboeren omtvangen vaak niet de garantieprijs van 15.000 baht per ton, maar minder omdat het vochtigheidsgehalte te hoog is: 15 procent vochtigheid gaf in 2012 een prijs van 10.156 baht per ton en de eerste acht maanden van dit jaar 9.949 baht.

Economisch nieuws

– Pramon Sutivong, de nieuwe voorzitter van de Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT), denkt dat het 40 jaar duurt voordat Thailand een eind heeft gemaakt aan de welig tierende corruptie. Hij noemt Hong Kong als voorbeeld dat in 1947 als eerste een anti-corruptie organisatie opzette toen het zakenleven in de de stadsstaat werd geteisterd door corruptie. Vandaag de dag staat Hong Kong op de 14de plaats van een lijst met 176 landen, gerangschikt naar mate van corruptie door Transparency International. Thailand staat op de 88ste plaats.

De ACT, opgericht in 2011, vertegenwoordigt 47 bedrijven en organisaties die zich gecommitteerd hebben een eind aan de corruptie te maken. Vooralsnog ziet Pramon de organisatie als waakhond, want het bestrijden van de corruptie is een taak van de regering. Alhoewel de regering heeft aankondigd dit te zullen doen, heeft ze tot nu toe geen enkel poging daartoe ondernomen, zegt hij.

‘We hebben begrepen dat de regering onze plannen in principe accepteert, maar ze toont niet veel belangstelling om ze in de praktijk te brengen. Bijvoorbeeld: toen we voorstelden de procedure te wijzigen bij het aanvragen van een vergunning voor een fabriek, zei ze dit binnen één maand te zullen doen. Maar we zijn nu drie maanden later en er is niets gebeurd.’

De ernstigste zaken die de ACT bij de National Anti-Corruption Commission heeft aangedragen, hebben betrekking op de overstromingen van 2011 en 2012. Bij veel hulpverleningsprojecten van de regering zou sprake zijn geweest van corruptie. Thans verdiept de ACT zich in de aanschaf van drieduizend bussen voor het gemeentelijk vervoerbedrijf van Bangkok.

Pramon benadrukt dat boetes essentieel zijn om corruptie te bestrijden. In Hong Kong kan een onafhankelijke commissie hoge ambtenaren voor de rechter brengen zonder dat ingewikkelde procedures hoeven te worden gevolgd. De commissie heeft ook een eigen budget, terwijl de ACT afhankelijk is van donaties. Bovendien wordt de ACT gehaat door mensen die ze in het vizier heeft, maar gelukkig hebben de organisatie en Pramon nog niet te maken gehad met directe aanvallen.

Een belangrijke opgave voor de ACT is de publieke opinie over corruptie te beïnvloeden. Uit een Abac-peiling in juli bleek dat 65 procent van de respondenten geen probleem met overheidscorruptie heeft, mits ze er zelf van profiteert.

‘Het is zorgelijk dat dit idee zo diep geworteld bij mensen is en deel van onze cultuur is geworden. Dat zal uiteindelijk tot de val van onze samenleving leiden’, aldus Pramon.

– Met een noodgreep kan de financiering van het hypotheeksysteem voor rijst in het volgende seizoen 2013-2014 worden veilig gesteld. Het Public Debt Management Office, dat garanties voor leningen verstrekt, heeft nog ongebruikte garanties van ruim 250 miljard baht voor het begrotingsjaar 2014. Die zouden gebruikt kunnen worden voor het budget van 270 miljard baht dat voor het hypotheeksysteem is uitgetrokken. Met dat geld wordt de paddy van boeren tegen een garantieprijs opgekocht. Het ministerie van Handel moet, als het allemaal doorgaat, nu nog 20 miljard baht zien te vinden.

Zoals bekend koopt de regering de paddy op tegen prijzen die 40 procent boven de marktprijzen liggen. Vanwege de kosten is het systeem voor het volgende seizoen iets aangepast. De prijs voor de paddy in de tweede oogst is verlaagd van 15.000 naar 13.000 baht per ton. Intussen zit de regering met een enorme voorraad rijst uit het voorgaande en huidige seizoen, die moeilijk te verkopen is. Het programma wordt voorgefinancierd door de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives.

– De provinciale kamers van koophandel roepen de regering op om de financiële steun aan het midden- en kleinbedrijf in grensplaatsen te intensiveren. De meeste MKB’s zijn in staat de handel aan te wakkeren, maar het ontbreekt hen aan financiën.

Duangjai Sukkasamesin, secretaris-generaal van de Thai Chamber of Commerce in Nong Khai, wijst erop dat de regering heeft toegezegd de grenshandel te zullen stimuleren. Dit jaar worden grensposten opgewaardeerd, de handel krijgt steun en belangrijke grensposten blijven 24 uur per etmaal open voor alle formaliteiten. Duangjai zwaait ook het besluit lof toe om Thais toe te staan 2 miljoen baht naar buurlanden mee te nemen in plaats van de huidige limiet van 500.000 baht.

Maar aan de behoeftes van het MKB heeft de regering nog niets gedaan, zegt ze. Ze zouden ondersteund moeten worden, wanneer ze in buurland Laos een vestiging willen openen. Volgens haar zijn er in Nong Khai 100 veelbelovende MKB’s. Duangjai denkt dat ze met gemak kunnen concurreren omdat Thaise producten kwalitatief beter zijn dan bijvoorbeeld Chinese en ook populairder.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 17 september 2013”

 1. Henk zegt op

  Wat een onzin om de geschiedenis boeken aan te passen.
  Dat doen we in Europa ook niet, ondanks alle voorgaande strijd tussen de nu samenwerkende landen. En ook toen waren er bondgenootschappen, al dan niet tijdelijk en zo ver het in het straatje van de bondgenoten pasten.

  • ruud zegt op

   Misschien zouden we die geschiedenisboeken juist wel moeten aanpassen.
   Ik denk toch zo dat er over Indonesië het nodige is te herschrijven.

 2. teun zegt op

  Goh. Alweer een trein ontspoord? Maar nu hebben de authoriteiten toch een duidelijke oorzaak gevonden: grindbed waarop rails ligt, is door overstromingen verschoven/instabiel geworden… Dat is toch iets waar natuurlijk niemand vooraf aan had kunnen denken. Toch?
  Want het regent hier zo zelden, dat men deze periode “regentijd” noemt. En bij het nu afgesloten stuk ten zuiden van Chiang Mai zijn dit jaar “pas” 23 (!) treinen ontspoord. Je vraagt je werkelijk af wat de echte status is van de rail-infrastructuur.

  In plaats van HSL aan te leggen, lijkt het meer voor de hand te liggen het daarvoor kennelijk beschikbare (??) bedrag te besteden aan het up to date brengengen van huidige spoorweg-netwerk.

  Maar ja. Dat zal dus wel niet gaan gebeuren. Het lijkt me leuk te gaan wedden of HSL er echt komt en vervolgens hoe lang het na de start duurt voor de eerste ontsporing plaatsvindt.

 3. egon wout zegt op

  Wellicht wat minder bekend is dat de ratio generaal/soldaten ligt op 1 per 400! Daarmede is Thailand, meen ik, koploper in de wereld. Wederom uitstekende opmerkingen van Walaiwak. Ik had dit bericht niet gevonden in BP. Abhisit heeft gelijk om Banharn niet te vertrouwen. Nog herinner ik mij een telefoongesprek tussen beiden waarin Banharn deed voorkomen Abhisit niet te ontvangen. In mijn ogen een van de meest verwerpelijke politici.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website