Nieuws uit Thailand – 14 december 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
14 december 2014

In Chiang Mai gaat midden volgende maand een nieuw centrum open in de strijd tegen drugs. Het wordt bemand door agenten uit Thailand, Laos, Myanmar en China. Dat zijn de landen waar de Mekong doorheen stroomt, de belangrijkste smokkelroute van drugs.

Het besluit voor het centrum is genomen tijdens een tweedaagse vergadering van de vier landen, die vrijdag in Chiang Rai eindigde.

De bedoeling van het centrum is dat de politie van de vier landen er informatie uitwisselt, waardoor elk land beter zijn eigen strategie kan bepalen. Van de drugshandel in de regio vindt 30 procent plaats over de Mekong, volgens Permpong Chaovalit, secretaris-generaal van het kantoor van de Narcotics Control Board. Tachilek in de deelstaat Shan van Myanmar wordt beschouwd als een belangrijk overslagpunt. De deelstaat grenst aan het district Mae Sai (Chiang Rai).

– De bekende tv-presentator Sorayut Suthassanachina, de kletsmajoor met de wapperende handjes die zich zelf heel graag hoort praten, wordt vermoedelijk vervolgd voor verduistering – dat wil zeggen zijn bedrijf Rai Som Co. Het zou in 2005 en 2006 138 miljoen baht aan reclame-inkomsten niet hebben afgedragen aan de Mcot, de exploitant van tv-kanaal 9.

Een gezamenlijk panel van openbare aanklagers en anti-corruptie functionarissen verdenkt Sorayut ervan een werknemer van Mcot betaald te hebben om die inkomsten te verdonkeremanen. Ze kwamen uit tijdslots die de gestane 2 tot 5 minuten overschreden. Sorayuth had daarvoor 200.000 baht per minuut aan Mcot moeten afdragen.

De populaire anchor presenteerde destijds het dagelijks nieuwsprogramma Thueng Luk Thueng Khon en co-produceerde het nieuwsprogramma Kui Kui Khao. De onregelmatigheden werden in juli 2006 ontdekt door de waarnemend assistent-president van Mcot. Behalve Sorayut wil het panel ook twee anderen vervolgen: de al genoemde werknemer van Mcot en een werknemer van Sorayut’s bedrijf. Sorayut heeft al enkele keren alle beschuldigingen ontkend.

– Een panel van het Constitution Drafting Committee (CDC, commissie die de nieuwe grondwet schrijft) stelt voor een eigen versie van het Duitse kiesstelsel in te voeren. De CDC gaat over dat idee nog de National Reform Council raadplegen.

Volgens dit voorstel bedraagt de kiesdeler per parlementariër 200.000. Kiezers brengen twee stemmen uit: één op een districts- en één op een landelijke kandidaat. Alle stemmen spelen een rol bij de samenstelling van het parlement. In het Duitse systeem brengen kiezers een districts- en partijstem uit. De partijstem bepaalt de uiteindelijke verdeling van zetels. [Wie het snapt, mag het zeggen.]

De premier blijft gekozen worden door het Huis van Afgevaardigden en niet door de bevolking, zoals anderen hebben voorgesteld. Politici, die betrokken zijn bij corruptie of rommelen bij de verkiezingen, dienen volgens het panel voor het leven te worden uitgesloten van een politieke functie.

– Een 33-jarige man heeft in een woedeaanval de nek van zijn vrouw doorgesneden en daarna geprobeerd de hand aan zichzelf te slaan. Dat gebeurde in de Khanom Baan Aiyakarn, een dessertwinkel bij een benzinestation in Bang Chak, waar de vrouw als serveerster werkte.

In de tas van de man vond de politie een brief, waarin hij zijn frustatie uittte over degenen die zijn gezin hadden ontwricht en hij maakte zijn ouders zijn excuses. Het echtpaar had één zoon en maakte volgens een vriendin vaak ruzie.

– Premier Prayut Chan-o-cha schaart zich in het koor van gezagsdragers dat het bestaan van martelfaciliteiten van de CIA in Thailand ontkent. Evenals in andere landen zou de CIA er volgens een rapport van de Amerikaanse Senaat vermeende terroristen hardhandig verhoord hebben.

Prayut zei na terugkeer uit Zuid-Korea dat de beschuldigingen die in het rapport van 499 pagina’s worden geuit, vals zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat uitleggen dat Thailand niet betrokken was bij de acties van het CIA.

Het Amerikaanse State Department en de ambassades in Afghanistan, Pakistan en Thailand hebben hun burgers in die landen opgeroepen voorzichtig te zijn. De publicatie van het rapport zou kunnen leiden tot anti-VS protesten en geweld tegen Amerikaanse belangen en burgers.

– De adjunct-hoofdinspecteur van de Crime Suppression Division, afdeling 6, is al twee weken niet op het werk verschenen en hij heeft ook geen gevolg gegeven aan de dagvaarding van een team dat het corruptieschandaal rond Pongpat Chayaphan (foto homepagina), voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau, onderzoekt. De politie gaat de rechtbank om een arrestatiebevel vragen. Ze wil hem als getuige tegen het voormalige CIB-hoofd horen.

Pongpat en een reeks politieofficieren plus burgers worden verdacht van afpersing, het vragen van steekpenningen aan agenten in ruil voor promotie, het incasseren van steekpenningen van een bende die olie smokkelt en van illegale gokgelegenheden. Daarbij werd vaak de monarchie genoemd, zodat ze ook worden beschuldigd van majesteitsschennis.

In de huizen van Pongpat zijn 20.000 kunstvoorwerpen in beslag genomen, waaronder een aantal eeuwenoude beelden van de Boeddha en goden. Het Anti-Money Laundering Office heeft 104 percelen van hem voorlopig in beslag genomen; een deel staat op naam van stromannen.

– De politie van Phuket heeft drie personen aangehouden die ervan verdacht worden twee Cambodjaanse kinderen van 2 en 4 jaar op Patong Beach te hebben ingezet als bedelaar. Het gaat om een Thaise man en twee Vietnamese vrouwen. Ze hebben bekend de kinderen aan de grens met Cambodja te hebben gekocht.

De politie was al eerder met het drietal in contact geweest, maar geloofde hen toen ze beweerden de ouders te zijn. Ditmaal dus niet na een tip van een kinderstichting in Bangkok. De Sociale Dienst heeft zich over de kinderen ontfermd. Na rehabilitatie worden ze teruggestuurd naar Cambodja.

– In plaats van een rat, waarvoor een val was geplaatst, troffen dorpelingen in Klong Laung (Pathum Thani) gisteren een kangoeroejong in de val aan. Niet bekend is waar het jong vandaan kwam en wie de eigenaar is.

– Een 37-jarige Brit die in Engeland een gevangenisstraf van zes jaar heeft gekregen wegens het misbruik van kinderen, is naar Thailand gevlucht. Hij was op borgtocht vrijgelaten en is bij verstek veroordeeld. De man misbruikte de kinderen tijdens de paardrijlessen die hij gaf. De rechtbank heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Nu de Brit nog even vinden.

– Slakken op je gezicht. Ze laten een spoor van slijm achter, vol met vitamines die heilzaam voor de huid zijn. Zegt de eigenaar van de Reele Clinic Institute Malin Residence in Chiang Mai. Hij beroept zich op Frans onderzoek. Het centrum wordt al druk bezocht door bekende acteurs en actricres.

Functionarissen van Volksgezondheid en Visserij gaan onderzoeken of het allemaal zuivere koffie is en geen gevaar kan. Ze maken zich ook zorgen over de slakken die uit Frankrijk worden geïmporteerd en het plaatselijk ecosysteem zouden kunnen verstoren.

Een slakken spa is niet illegaal en valt in dezelfde categorie als een vis spa, waarbij klanten met hun pootjes in het water zitten en de visjes huidschilfers oppeuzelen. Maar slakken spa’s zijn niet opgenomen in de Health Business Act van 2008. Slakken uit andere landen worden beschouwd als ‘alien creatures’. Voor de import is een vergunning vereist. De eigenaar heeft er 100 geïmporteerd en die zijn flink tekeer gegaan, want hij heeft er nu 30.000.

– Voorlopig blijft het minimumdagloon gehandhaafd op 300 baht, zegt Nakorn Silpa-archa, permanent secretaris van het ministerie van Labour. Volgens de looncommissie die daarover adviseert, zijn de kosten van levensonderhoud niet toegenomen. De brandstofprijzen dalen en de inflatie blijft laag. Enkele labour groups [?] hebben gediscussieerd over een verhoging naar 321 baht maar ze hebben dit nog niet voorgesteld. De looncommissie vergadert eind van het jaar weer.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Yingluck-zaak: Anti-corruptie commissie houdt haar poot stijf

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 14 december 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Gisteren stond er een posting op de blog getiteld ‘Thaise kroonprinses doet afstand van haar koninklijke titels’. In de tekst verder de opmerking dat verwacht wordt dat dat hij (de kroonprins) zich op korte termijn laat scheiden.
  Vandaag veel meer informatie maar alleen in de Thais-talige kranten. (Vreemd dat de Bangkok Post hier niets over schrijft). De kroonprins Vajiralongkorn is op 11 december jl al gescheiden van zijn vrouw Srirasmi (spreek uit sǐerát). Zij heeft haar vroegere achternaam weer aangenomen en nu heet dus mejuffrouw (Thais: naang sǎaw) Srirasmi Sùwádee (Matichon laat haar nieuwe Thaise ID kaart zien) hoewel ze toch ook de titel ontving van Thân Phû Yǐng, zoiets als jonkvrouw. De Thais-talige krant Thai Rat meldt vandaag ook dat Srirasmi 200 miljoen baht heeft ontvangen als onderdeel van de scheiding. Hun zoontje van 9 jaar oud, Dipangkorn Rasmijoti, woont waarschijnlijk bij zijn vader.
  De algemene verwachting is dat de kroonprins binnenkort opnieuw gaat trouwen, dat zou zijn dan zijn vierde huwelijk zijn.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Srirasmi_Suwadee

 2. Jan zegt op

  Ik las het bericht van het minimum loon van 300 Bath.
  Dit is dus nog geen 10000 Bath per maand. Ik moet verdienen 65000 Bath om te kunnen blijven in Thailand. Ik zou de economie van dit land dus moeten opvijzelen. Nederland ik kom terug en betaal liever belasting in Nederland en kan redelijk rond komen daar

  • Sjaak S zegt op

   Beste Jan,
   Er wordt niet gezegd dat je 65000 Baht moet uitgeven. Je moet het als inkomen hebben. Wat je ermee doet is aan jezelf overgelaten. Als jij in een huisje woont en van je eigen groente leeft en nauwelijks een baht uitgeeft (en dus de economie niet opvijzelt, zal je heus niet het land verwezen worden). In Nederland ben je dan wel al je centjes kwijt… zonder dat je er veel voor terug krijgt (behalve een goedkope zorgverzekering)…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website