De Europese Commissie heeft, zoals verwacht, Thailand vandaag een zogeheten gele kaart gegeven omdat het land onvoldoende maatregelen heeft genomen in de internationale strijd tegen illegale visserij (IUU).

Natuurorganisaties zoals het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn blij met het besluit van de EU. De waarschuwing is voor Thailand een belangrijk signaal om zijn vissersvloot beter te controleren en internationale regelgeving voor visserij na te leven. Doet Thailand dat onvoldoende, dan kan Europa sancties opleggen, zoals een importverbod.

Illegale visserij is wereldwijd een groot probleem. Daarmee wordt niet alleen bedoeld het vissen zonder vergunning, maar ook het vangen van beschermde soorten, het negeren van vangstquota en het gebruiken van verboden vistuig die de natuur onder water beschadigen. Lokale vissers in kustgebieden zien door deze praktijken hun bron van levensonderhoud verdwijnen.

Laatste waarschuwing

Na maanden van besprekingen met de Europese Unie kon Thailand nog steeds niet aantonen dat het voldoende deed tegen illegale visserij door haar vissersvloot. De gele kaart is een laatste waarschuwing voor Thailand om dat te verbeteren. Het land is de derde exporteur van vis ter wereld, voornamelijk van tonijn. In de Europese Unie behoort Nederland met Groot-Brittannië, Italië, Duitsland en Frankrijk tot de vijf grootste importeurs van vis uit Thailand.

Thaise autoriteiten voelen zich nauwelijks verantwoordelijk voor hun vissersvloot die op grote schaal internationale afspraken over visquota en beschermde gebieden op zee aan hun laars lappen. Deze praktijken vallen samen met uitbuiting van arbeiders op vissersboten. Daarbij is sprake van slavernij en fysiek geweld, waarvan meerdere gevallen bekend zijn. Thailand heeft weliswaar regels ingevoerd om arbeiders in de visserijsector te beschermen, maar het schort aan de uitvoering en handhaving.

Krachtig middel

De gele kaart is een krachtig middel van de EU om illegale visserij te bestrijden. Landen als Zuid-Korea, de Filippijnen, Togo en Panama kregen eerder de gele kaart, omdat ze te weinig optraden tegen illegale visserij door hun vissersvloot. Belize kreeg zelfs de rode kaart van de EU en dus sancties. Zij hebben daarna allemaal vooruitstrevende maatregelen genomen, zodat de EU de gele kaart heeft ingetrokken.

Bron: WNF

1 reactie op “Thailand krijgt gele kaart van Europa voor illegale visserij”

  1. Harry zegt op

    Die kleine vissersbootjes zijn m.n. verantwoordelijk voor het leegroven van de kustwateren, vooral de Andaman sea. In 1993 klaagde een Thaise vis conserven bedrijf al, dat conculega’s zelfs met dynamiet de vissen uit de koraalgebieden wegvingen. Op de Thaifex 2014 bleek er nog weinig te zijn veranderd: handje Thai bankbiljetten en .. de overheidsinspecteur herinnerde zich niets meer. ( als gewoonlijk) .

    Tonijn wordt op de oceanen gevangen. ook hierbij gedragen de grote Thaise visverwerkingsschepen zich als zuivere piraten. Van de Somatische kust tot diep in de Pacific: alles wordt opgeschept wat ze vangen kunnen. Denk eraan: het land van oorsprong is het land, waar de conserven voor het eerst aan land komen = Thailand. Ook al zijn ze met voor Mozambique gevangen tonijn gevuld.

    Overigens: die discussie tussen EU en Thailand is niet van de laatste maanden, doch al vanaf 2011. Al die tijd hebben de Thais geen poot uitgestoken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website