Europese toeristen mijden Pattaya om dure Thaise Baht

Het toerisme vanuit Europa naar Pattaya heeft erg te lijden door de dure baht. De Entertainment & Tourism Association van Pattaya City zegt dat Europese reizigers de afgelopen maanden nauwelijks naar Pattaya zijn afgereisd.

Toeristen lijken te kiezen voor andere landen om op het vakantiegeld te besparen. Manager Amporn van The Stones House in Walking Street, zegt dat enkele bierbars gesloten zijn omdat Europeanen wegblijven.

Secretaris Damrongkiat zegt dat het aantal bezoekers in het laagseizoen met 20 tot 30 procent is gedaald. Ook het aantal Chinese toeristen valt nog steeds tegen als gevolg van de bootramp in juli vorig jaar waarbij 47 Chinezen verdronken.

Damrongkiat heeft zijn hoop gevestigd op de nabijgelegen Eastern Economic Corridor (EEC) die via luchthaven U-tapao kan helpen buitenlandse toeristen naar Pattaya te trekken.

Het enige lichtpuntje is dat Indiase toeristen de terugval in aantal Europeanen enigszins compenseren.

De Bank of Thailand (BoT) heeft vrijdag extra maatregelen genomen om korte termijn speculatieve instromen te beperken, die de waarde van de baht hebben opgestuwd naar het hoogste niveau in zes jaar.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.

47 gedachten over “Europese toeristen mijden Pattaya om dure Thaise Baht

 1. In een ander artikel wordt gesproken over benodigde stimuleringsmaatregelen van de TH overheid om de economie op koers te houden. De verwachting was uitgesproken door SCB dat er in 2019 een groeivertraging optreedt van 0,2 %. Een te dure munt is in geen enkel bevorderlijk, zeker niet voor het toerisme.
  Goed dat BoT speculatieve geldinstromen tegen gaat op de waarde ervan te normaliseren. Werd tijd!
  Afgelopen week stond de baht tov de euro nog op 34,5. Vandaag alweer op 34,9.
  Als dat zo doorgaat kunnen er al weer meer toeristen Oud/Nieuw in TH vieren.
  Hopelijk slaan ze Pattaya over. Thailand heeft zo veel meer te bieden.
  MIjn vrouw en ik zijn dan veelal in Chiangmai. Leuke wandelingen zijn er te maken, fijne sfeer tijdens de feestdagen, prima hotels, lekker eten, koel biertje, fijne mensen.
  Geen dronken gelal, hoexderij, en opzichtige pogingen je portemonnaie te ledigen.

  • Hopelijk slaan ze Pattaya over. Thailand heeft zo veel meer te bieden.
   Vreemde reactie in jou verhaal RuudB ,ook Pattaya heeft tal van leuke dingen te doen buiten de door jou genoemde dingen ,sterker nog :: denk dat Pattaya 10 keer zoveel leuke andere dingen voor de toeristen te bieden heeft .Overigens zijn er nog steeds veel toeristen die juist extra naar Pattaya gaan voor bovengenoemde attracties .Vergeet je trouwens ook dat er vele 10tallen Medelanders zijn die er de kost moeten verdienen ??? Een excuses voor deze vreemde zo niet domme opmerking zou op zijn plaats zijn .Bedankt bij voorbaat namens alle ondernemers in Pattaya ..

   • Natuurlijk heeft Pattaya veel entertainment te bieden,dat meestal meer met leuk, dan met de werkelijke Thaise cultuur te maken heeft.
    Het is grotendeels ingegaan op dat wat veel toeristen zoeken,en zal zelfs ook van de meeste Thais gezien worden, als een stuk Thailand wat eigenlijk niet met het eigenlijke Thailand te doen heeft.
    In principe een stad waar naast entertainment vele toeristen,die graag iets bekends eten, hun eigen eetcultuur in de verschillende restaurants terug vinden.
    Eigenlijk een stukje westerse wereld midden in Thailand,waar voor de liefhebber niets mis mee is,maar met het echte Thailand dat zoveel orginaliteit te bieden heeft,niets meer te maken heeft.
    Een magic Kingdom waar ik persoonlijk hoogstens 3 dagen verblijven wil,omdat ik net zoals RuudB de mening ben dat Thailand erg veel meer kwaliteit te bieden heeft.

   • Ik ben het volledigers met Ruud.
    Pattaya is naar mijn mening ook de plaats waar je niet moet zijn.

   • Helemaal juist Henk!
    Er zijn hier vele Nederlanders die hier hun geld moeten verdienen. En dat wordt verknald door die negatieve berichten zoals van deze RuudB.
    Als je wilt, kun je de rosse buurt en het nachtleven opzoeken, maar dat hoeft niet!
    Er is zoveel meer te doen en te genieten!

   • Een eerdere reactie op jouw vraag om excuus is niet geplaatst. Ik zal het anders zeggen: op dit blog is al heel veel geschreven over Pattaya. Geen stad/plaats in TH roept zoveel tegenstelling op. Pattaya is behept met één soort toerisme. Om de moderator te gerieven zal ik deze soort niet verder duiden, maar zeg in NL/BE/DE ea Pattaya en oortjes gaan rood gloeien. Neen, van mij mogen ze P. eens goed doorlichten. Leeglopende toerisme zal hopelijk meer kwaliteit brengen. Dat er ergens een prostitutiezone wordt ingericht, mij prima. Hoort bij Pattaya, toch? Maar een heel stadscentrum?
    Zeg nou eens eerlijk: stel je gaat met jonge (klein)kinderen in Pattaya op vakantie? Krijgen ze dan iets mee over TH, of ga je vragen krijgen wat toch al die oversized mannen daar doen?

    • Een heel stadscentrum is juist een goed idee. Hoe meer hoe beter. Heb je meer keuze. Fantastische plek om vakantie te vieren.

    • Beste RuudB,helemaal met jou eens,niets tegen een prostitutiezone in Pattaya omdat je dat per slot van rekening haast in elke stad op deze wereld zult aantreffen.
     Alleen diegenen die uitsluitend dit voor westerse begrippen goedkope genot nagaan,zouden is moeten denken, dat de grote van deze prostitutiezone in Pattaya en andere plaatsen in Thailand, niets anders is als een weerspiegeling van de slechte mogelijkheden en sociale omstandigheden.
     Als de meesten betere toegang hadden tot een kwalitatief beter onderwijs,betere kansen hadden op goed betaald werk,en bovendien sociale voorziening bestonden die een beetje vergelijkbaar waren met veel westerse landen,dan waren deze prostitutiezonen ook in Thailand een stuk kleiner.

    • Wie met zijn kinderen absoluut naar Pattaya op vakantie wil gaan is ofwel een oerdomme mens of iemand die uit is op confrontatie.

     Wie gaat nu met zijn minder valide grootmoeder tijdens de maand Juli naar Chersonissos op vakantie ?? Dat is net hetzelfde.

     Ken je wereld zou ik zeggen.

     Zijn er dan niet genoeg plaatsen op de wereld die meer geschikt zijn voor de happy family’s ?? Love it or leave it.

  • Ja 0,5 baht meer voor een Euro, dat helpt zeker om de westerse tourist naar Thailand te lokken. Ook in Patong is het kommer en kwel. Laten ze zich maar meer op de Chinese “big spenders ” richten.
   Wel eens in Viet Nam geweest ? Scheelt 40 % en geen valse glimlach, ze glimlachen helemaal niet !

 2. Je kunt toch niet jaren die Phoenix boot de schuld blijven geven.
  Mensen kwamen na the Tsunami toch ook terug.

  • De Chinese burger heeft ook te lijden door de financiële handelsoorlog tussen Amerika – China en daardoor minder te verteren. Dank zij het “haantjesgedrag” van Trump en Chin Li.

  • Hogere koers v/d Bath moet importartikelen goedkoper maken.
   Vreemd genoeg merk ik het tegengestelde betreffende het e.e.a. wat ik koop als enthousiaste kok.

 3. Afgelopen maart was ik op mijn maandelijkse vakantie in Pattaya en niet alleen de dure Bath viel op maar ook prijsstijgingen vielen mij op..
  Ergens snap ik het niet want Thaise mensen lenen veel geld voor luxe en niet luxe diensten en goederen.
  Ik weet nog dat in 2005/2008 mensen in Nederland via tv spotjes en advertenties aangemoedigd werden om
  voor alles en nog wat geld te lenen en in 2008 ging het goed mis!! , de crisis was daar..
  Maar schijnbaar gaat dit niet op voor Thailand , by the way…in december loop ik weer onder de Thaise zon.
  Pas mijn uitgaven wel aan maar al is Thailand nog relatief goedkoop , je geld gaat sneller dan je denkt..

  • Hopelijk is tegen dan het tij gekeerd en is de Baht dan weer gezakt, want ook wij keren dan terug naar Thailand voor onze “jaarlijkse winterslaap”. Maar een bezoek aan Pattaya voor de sfeer is nog lang niet zeker.

   Pattaya heeft het voordeel dat het dag en nacht iets te bieden heeft en de lucht niet zo vervuild is als in Bangkok.

   Met “nacht” bedoel ik, dat je ook na zonsondergang nog buiten kunt, wat in de dorpen doorgaans het geval niet is. Zeker niet na 8 uur ‘s avonds!

 4. Herstel….een maand op mijn jaarlijkse vakantie…

 5. Als dronken gelal, hoexderij, en opzichtige pogingen je portemonnaie te ledigen slaat op Pattaya dan zit u duidelijk in de verkeerde buurt van Pattaya/ Jomtien!

  Viert u ook uw vakantie in de rosse buurten in Nederland?

  • U maakt de meest juiste opmerking: “viert u ook uw vakantie in NL in de rosse buurten?” … of in al die stedentrips: Berlijn, Parijs, Londen, Praag, Barcelona etc.? In iedere toeristenplaats zijn rosse buurten, en Pattaya/Jomtien hebben veel meer te bieden dan alleen dat. Maar het zijn juist de stiekemerds die het veroordelen, maar wel de kat in donker knijpen! Hoe weten ze dat anders zo goed?

 6. Voor mij persoonlijk geldt dat ik Pattaya niet zal vermijden vanwege de “dure” baht , maar eerder vanwege de toename van het aantal toeristen uit India.

  • Mensen uit India hebben een totaal ander gedragspatroon.
   Je zult ze niet aantreffen op de stranden of bars.
   Wat ze wel doen is niet mijn zaak.

   • Het gaat me niet om het gedragspatroon van deze mensen , maar om het gedrag. Dat heb ik voor de rest bij geen enkele bevolkingsgroep. Ik denk dat dit vooral veroorzaakt wordt door het diepgewortelde kastensysteem. Overigens hoor ik ook vaak klachten van de Thai over de Indiërs. Tevens zijn ze in de Filipijnen niet geliefd omdat de meeste loansharks afkomstig zijn uit India.

  • Ik weet niet welke toeristen uit India naar Pattaya komen, maar ik had vroeger heel veel Indiase kollega’s en een van mijn beste vrienden is Indiër. Voordat ik hun leerde kennen was ik ook niet zo kapot van Indiërs, maar sinds dat ik mensen heb leren kennen, moet er veel gebeuren dat ik Indiase toeristen niet welkom heet. Vele malen liever dan Russen, want daar heb ik nu eens helemaal geen goede ervaringen mee.

 7. Het is niet alleen in Pataya hoor, ook hier in Samui lijkt het wel laagseizoen.
  Wel wat Chinezen maar daar heeft de gemiddelde Thai weinig aan die blijven
  doorgaans 2 nachten in een hotel, overdag een excursie en in de avond een
  beetje heen en weer lopen met een flesje water uit de 7/Eleven.
  Naar ik verneem zijn Indiers wat beter voor de Thaise zelfstandige je ziet ze
  zo af en toe op een terrasje of restaurantje.
  Verder hier het zelfde beeld, veel barretjes of restaurantjes worden gesloten
  om na de zoveelste grondige verbouwing weer open te gaan en na 6 maanden
  weer te moeten sluiten al staat er nu toch wel erg veel leeg.

  • Het lijkt niet alleen laagseizoen (in Samui) … het IS gewoon laagseizoen in Thailand (van april t/m oktober).

 8. Was het 8 of 9 jaar geleden…, toen kreeg ik voor 1 Euro ong. 52 thb.
  Ik ben nu met pensioen en met verlof in Thailand maar het zou wel eens m’n laatste reis naar dit land kunnen zijn.

 9. Gewoon de bath devalueren en de toeristen komen weer

  • Als inwoner van Thailand weet ik de oplossing. Het toerisme beslaat 15 tot 20% van de Thaise economie dus als er minder toeristen komen gaat de economie achteruit en dat zorgt voor een neerwaartse druk op de baht, devaluatie krijg je dan. Dus lekker dromen van een lage baht dankzij minder toeristen, 2 vliegen in 1 klap.

 10. De baht is te sterk en daarbij komt dat die euro gewoon zwak is, 10 jaar geleden stond hij rond 50 baht en dollar rond 29 a 30 .Dollar staat nu ook rond 29 a 30 maar euro nu net 34. Eurodollar nu 1.13 10 jaar geleden 1.40 dus dat werkt ook behoorlijk tegen . Dan wordt eten en drinken er hier ook niet goedkoper op . dus begrijpelijk dat mensen uitwijken naar andere plekken . Hopelijk gaat die baht richting de 40 maar dat is afwachten…

 11. Tja, de manager van Stones house. Die zal er wel last van hebben. een biertje daar is 150 Bath. Het gaat richting de 5 euro voor een biertje. En mensen uit India, dat zijn niet bepaald de Big Spenders.

  Ik was in het Stones House aardig kind aan huis, omdat de band daar erg strak en goed speelt. Maar ga door de koers van de Bath de volgende vakantie toch eens andere leuke barretjes met live muziek een kans geven.

 12. De laatste keer in nov pattya bezocht ik moet eerlijk zeggen wij vonden er niks meer aan.Een paar jaar geleden nog leuk voor een paar dagen maar nu niet meer.We hadden gelukkig een stopover dus gingen weer verder.Normaal zitten we een maand in changmai en voel mij daar ook veel prettiger.Alleen nu ook nog niks geboekt vaneege de lage bath.Ooit kregen we 50 bath voor een euro nu onder de 35 dat scheeld aardig wat.Verleden jaar 39 bath oke dat is nog redelijk te doen.Hoop dat ie die kant weer op gaat.Want wij vinden thailan een heerlijk land.

 13. Ik moet altijd beetje lachen met mensen die het hebben over het authentieke Thailand . Is er dan zo een groot verschil tussen Chiang Mai en Pattaya ? Het zijn beiden moderne steden met alle westerse comfort gericht op geldgewin.
  Het is overal barretjes …hotelletjes….eettentjes…..massage salonnetjes….7/11…..Tesco en dezelfde shopping Malls evenals de gekende verkeersdrukte en commercie.
  Chiang Mai het authentieke Thailand ….laat me lachen.
  Wie het authentieke Thailand of wat daar dan mag voor doorgaan dan toch wil beleven gaat best wat vakantie houden in één of ander Isaans dorpje …..In een hok slapen met wat kippen zonder ramen …loslopende honden…..niemand die een woord Engels spreekt….geen restaurants…..geen bars…..geen spaghetti pizza of Steaks maar wel kip poten rotte vis en nog wat van die onherkenbare soepjes….geen broodjes…..een hurk wc…..geen warm water…geen straatverlichting….u wassen naast een ton slapen op een mat….geen airco….Authentieker kan je het je niet voorstellen maar tot mijn grote verassing kom ik er nooit een toerist tegen zelfs geen backpacker.
  Ik denk dat de meesten hun authentieke Thailand na 2 dagen wel zouden voor bekeken houden.

  • Voor al die vervelende zaken hoef je helemaal niet naar een dorpje in de Isaan te gaan, fred. De krottenwijken in met name Bangkok, minder in de andere grote steden, mag ook. O ja, in de Isaan heb je tenminste nog veel natuur, maar wat moet je daarmee?

  • Gisteren nog spaghetti gegeten en ook voor de rest kookt mijn vrouw heel lekker eten .
   Wassen naast een stenen pot , waarom niet ? Staat in de zon en daarom heb ik ook warm water .
   Een hurk wc vind ik wel beter , dan op de rand van een westerse te balancieren .
   Onzer hond loopt los , omdat we heel veel land naast het huis hebben.
   Straatverlichting is er en ik heb zelf glasvezel internet !
   We hebben zelf een echte bed met matras en een fan is voldoende ,
   daarom keen airco nodig !
   Mijn vrouw praat redelijk Engels ,Chinese en zelf paar worden Duits
   en wil je met de mensen in het dorp praten , dan moet je gewon Thai leren
   en niet denken , dat hun alle mal voor jou Engels moeten leren !
   Heerlijk rustig relaxed leven , hier in de natuur , slapen gaan
   en wakker worden met de muziek van de vogels of de kikkers naast een onweer .
   Eigen fruit en groente eten , die niet met gif zijn vol gespoten .
   Eigen water uit de grond halen , waar keen chemie inzit .
   Keen vieze lucht van stinkende auto’s hier .
   Politie , die mij ook met rust laat , wanneer ik soms zonder helm na de supermarkt rij .
   Keen andere prijs voor mij dan de Thai !
   Vriendelijke mensen , waar dat lachen nog echt is .
   En dat ik hier keen toerist zie , vind ik een groot voordeel ,
   ik mis hun echt niet .
   Laat ze liever alle mal naar Pattaya gaan en denken ,
   dat ze in het echte Thailand zijn !

   • Ik kan evenzeer genieten van zo een simpel bestaan in het ECHTE authentieke Thailand. Echter voor sommigen zou Pattaya niks hebben te maken met Thailand maar Koh Samui of Phuket dan weer wel. Vind dat wel wat kortzichtig.

  • Volgens de Thaise mensen, die ik ken, is Isaan helemaal geen Thailand 🙂

 14. Wij gaan niet naar thailand voor het authentieke maar puur voor het weer.En kiezen changmai omdat we daar iedere dag lekker kunnen fietsen.En de vriendelijke mensen .Bars ed heb je overal.

 15. Thaise baht word gemanipuleerd en daardoor te duur. Banken vragen 200baht voor pinnen da’s ook onbeschoft. Dat was vroeger voor wereldpas gratis. Je word daar overal geplukt. Niet goed. Gewoon ander land kiezen.das beter

  • De Thaise baht is te goedkoop. Jaar na jaar word het overschot op handelsbalans opgepot en is nu al meer dan 200 miljard USD in vreemde valuta en behoort tot de hoogste ter wereld.. Wees blij dat er af een toe een vliegtuigje of duikboot wordt gekocht zodat er wat geld naar het buitenland stroomt of dat er ambtenaren snoepreisjes of werkonderzoek hebben in het buitenland. Stel je voor dat men dit in Thailand niet had en 2 miljard Dollar aan vreemde valuta verkocht werd dan stond de koers al snel op 30 baht voor een Euro schat ik. Dit laatste is dan de koers welke men in de jaren 90 kreeg of nog minder nl. van 26 tot 30 baht voor de Euro ( herrekend vanaf de gulden). Sinds de valutacrisis in 1997 is men veel vreemde valuta’s gaan sparen en mede daardoor steeg de koers.
   En nu weet een ieder ook waarom ik en velen met mij helemaal niet klagen over de baht want wij hebben jaren minder dan 30 baht gekregen voor onze valuta. Nu is het al 20 jaar feest voor mij tot zelfs 53 baht aan toe. Vergelijk het met je bijbaantje in de studententijd en daarna: amper loon gedurende 10 jaar en pas daarna begon het geld binnen te stromen. Nou zo waardeer ik deze 35 baht voor een Euro ook.

   • 555. Klopt helemaal wat je schrijft. Toen ik in 1989 voor de eerste keer in Thailand kwam stond de baht op 8 cent. Inderdaad omgerekend minder dan 30 baht voor een Euro. Rond 1996 klapte de Thaise economie in elkaar en in korte tijd stond de waarde van de baht op het niveau van de Belgische Frank.

 16. Veel farang hebben het ‘authentieke’ Thailand pas leren kennen nadat ze iemand hebben ontmoet in Pattaya die daar werkzaam was en meestal afkomstig uit de Isan… 😉

 17. Thailand is duur geworden. Meestal in Bangkok Narai hotel nu niet zo happy dingen gekort op ontbijt buffet de kamer was slecht na lang aandringen andere kamer dus Narai hoeft voor ons niet meer. Koop altijd veel spulletjes voor poppenhuis en kralen en had de prijzen nog van twee jaar terug. Iets wat toen 30 baht was nu 90 baht kralen ook duurder. Nam cola bij Mac Donald 58 baht klein glaasje het eten bij ons in het hotel flink duurder in baht. Promotie hele maand juni 15% korting op eten en drinken nu mooi niet opmerking geplaatst bij manager spreken opeens geen Engels meer site laten zien don’t now. Taxi nog dezelfde prijs geen meter niet druk maken eruit volgende taxi. Sisler Bangkok ook flink duurder geworden. En ons lekkere restaurant Thais op Silom road andere eigenaar kregen geen kip maar spek. MBK een heerlijke koffieshop beneden altijd druk weg zit parfumerie in. Merkte het ook in Pattaya bij Mike shoppingmall hele etage leeg.
  Nog iets gaan altijd naar de tempel bij de swing entree vrij 2 jaar terug 20 baht nu 100 baht. Zijn aan het renoveren dus tempel niet de bekijken en iets te offeren voor een dierbare die ons was ontvallen. Met hangen en wurgen kreeg ik mijn geld terug. Misschien doen we nog een het noorden maar voorlopig is Thailand taboe.

Reacties zijn gesloten.