(thanis / Shutterstock.com)

De Thaise premier Prayuth, die te maken heeft met protesterende studenten die verandering eisen, waarschuwde donderdag dat samenwerking noodzakelijk is om de economische schade in Thailand, als gevolg van de coronavirus-pandemie, te boven te komen.

In een toespraak ter gelegenheid van de benoeming van een nieuw team van financiële specialisten in zijn kabinet, zei Prayuth Chan-ocha dat de economische crisis niet snel zal verdwijnen. Thailand wordt geprezen om zijn aanpak van de virusuitbraak, waarbij gedurende 80 dagen geen lokale besmettingen zijn gemeld. Maar het land heeft daarvoor een bijzonder hoge economische prijs betaald, mede door de grote afhankelijkheid van toerisme en export.

Prayuth’s toespraak komt in een tijd van toenemende politieke druk, nu een door studenten geleide protestbeweging steeds vaker oproept dat de huidige regering moet aftreden. Maar ook dat de door het leger opgestelde grondwet moet worden herzien en de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting dienen te worden opgeheven om zo de democratie te bevorderen. De demonstranten hebben tevens kritiek om sommige aspecten van de constitutionele monarchie, waardoor ze op gespannen voet staan ​​met het conservatieve politieke establishment onder leiding van royalisten en het leger.

Prayuth leidde als legeraanvoerder in 2014 een staatsgreep waarbij een gekozen regering werd afgezet, diende als premier in het militaire regime dat volgde en keerde terug als premier na een algemene verkiezing vorig jaar die als vrij, maar niet als eerlijk werd beschouwd.

Hij verklaarde donderdag dat “onze toekomst in handen is van de jongeren”, maar schoof de eisen van de voornamelijk jonge demonstranten opzij. “Op dit moment moeten we ons concentreren op het economisch overleven van tientallen miljoenen Thai”, zei hij. “Laten we eerst de economie op gang brengen, dat doen we vooral door samen te werken, en we kunnen de andere problemen later gezamenlijk oplossen.”

Hij verwees ook naar het politieke conflict dat het land het grootste deel van het afgelopen anderhalf decennium heeft geteisterd, waaronder straatconflicten en twee militaire staatsgrepen.

“De politiek van verdeeldheid die een verenigde benadering van het oplossen van problemen verwerpt, behoort tot een ander tijdperk in de geschiedenis”, zei hij. Prayuth zei dat hij experts in het kabinet had aangesteld in plaats van politici om het financiële beleid vorm te geven, omdat “de economie een even grote bedreiging voor ons leven is als de bedreiging voor de gezondheid.”

De Asian Development Bank voorspelde onlangs dat de economie in 2020 met 6,5% zal krimpen, vergeleken met haar projectie van 3,0% in december 2019.

“We zijn een kleine boot op een grote oceaan, en onze economie kan pas weer normaal worden als de rest van de wereld weer normaal begint te worden”, zei Prayuth.

Bron: Khaosod English

Naschrift redactie: U kunt de hele speech van Premier Prayuth in een Engels transcript lezen op: thepattayanews.com/

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Premier Prayuth: ‘Eenheid is nodig om Thaise economie te herstellen’”

 1. Johnny BG zegt op

  In de kern heeft hij gelijk dat er gewerkt moet worden aan het herstel van de economie en werkgevers zitten niet te wachten op een volksopstand wat velen als 2e Covid 19 golf zullen ervaren en wat dan niet te overleven is.
  Het zal de studenten worst zijn maar ze vergeten dat in nog slechtere tijden zij ook geen baan meer krijgen en als dat wel zo is dan verdrukken ze de nog zwakkeren zonder opleiding.
  Het doet mij altijd denken aan een jaren 80 grapje. Wij willen werk, wij willen werk demonstranten en vervolgens komt er een werkgever die tegen eentje zegt dat ie een baan kan krijgen waarbij het antwoord was ” waarom ik want er zijn nog zoveel anderen?”……

  • chris zegt op

   Een paar van de belangrijkste gevolgen van de demonstraties in de jaren 70 en 80 (ik was er zelf een deel van) was dat:
   1. de samenleving opschoof in een meer democratische richting waarvan wij allemaal de vruchten plukken
   2. veel meer mensen kritisch leerden nadenken waardoor zij veel geschikter werden voor de arbeidsmarkt.

   Datzelfde geldt voor de sitautaie in Thailand nu. Als men kritischer zou nadenken (en niet ingaan op dit eenheids-gebral) staat Thailnd er binnen niet te lange tijd veel beter voor.

  • Nico zegt op

   Wat een flauwe vergelijking met de protesten van de jaren 80. Om nog maar te zwijgen van dat ‘grapje’.Was u erbij? Bent u toen werkloos geweest?
   Er is veel goeds voortgekomen uit protesten, zoals uw stemrecht. En met dit stemrecht worden de leiders van het land verkozen die het volk moeten dienen. Al het volk.
   Dat de studenten nu op straat komen en een aanpassing van de grondwet eisen, die door het leger werd geschreven lacht u weg? Trouwens het gaat om hun land en niet de jouwe. Hoe kan jij vanuit je luxe positie oordelen over het leven van het Thaise volk?
   Waarom spreek je trouwens over een volksopstand door jongeren die de economie nog meer zou schaden? De studenten vragen om een dialoog, ze komen vreedzaam op straat. Maar natuurlijk zijn de generaals hier niet blij mee, want ze hebben natuurlijk liever niet dat er bewustzijn groeit onder de bevolking.

 2. johny zegt op

  Twee woorden met heel veel betekenis BANG en BEU.
  Bang: voor covid-19 en Thailand heeft de deur gesloten, hoe moet ze nu terug open?
  Beu: de gevolgen zien we momenteel in Wit-Rusland.
  Elke dag meer bang maakt de gevolgen van de maatregelen alleen maar erger, elke dag meer worden de mensen het meer en meer beu. Steeds meer dwazen gelijk ik beginnen de waanzin te zien.
  Het is corona en absoluut geen ebola.
  Nieuw zeeland doet net hetzelfde als Thailand, is dat nu echt DE oplossing. Ook het vaccin gaat geen 100% oplossing bieden. Bang en beu gaan ook altijd blijven.

  • rori zegt op

   Ik zit in de provincie. Hier in het noorden is men de regering in Bangkok al heel en heel lang BEU.
   Alleen en dat merk ik hier het woord bang word hier dus klein geschreven. Men kent hier dus werkelijk niemand die in contact geweest is of covid-19 heeft gehad of ervaren.
   In de grote steden nog steeds controle maar op het platteland steeds minder met mondkapje.
   Is ook iets eigens aan het geloof in buddha en alles komt goed. Maar de angst voor Corona of covid-19 is er niet.

   Wel en dat is heel belangrijk geen of veel minder inkomsten.

   Als je kunt kiezen overlijden aan een GHOST ziekte of aan een lege maag is het antwoord snel duidelijk.

   • johny zegt op

    Rori Ik weet dat de Thaise bevolking niet echt bang is voor het virus, maar kijk naar de maatregelen. Naar de supermarkt met mondmasker en temperatuurmeting, kijk naar de ontvangst en begeleiding in de luchthaven. Waar is de overheid eigenlijk bang voor? De maatregelen zijn wereldwijd een catastrofe aan het worden. Vooral de arme bevolking wereldwijd is slachtoffer van die maatregelen. Is covid nu echt dat killervirus dat we dachten te zien na de beelden uit Italie? Thailand versus Zweden welk land zal weerstand tegen het virus hebben opgebouwd? Ook onder de lezers van dit blog zitten er velen die echt bang zijn. Zij die zichzelf goed informeren en cijfers raadplegen weten dat er overdreven is gereageerd. Dat toegeven lijkt wel gezichtsverlies voor de verschillende overheden.

 3. Wim de Visser zegt op

  Solidariteit door de rijken en bedrijven (hoger minimum loon) is denk ik ook een optie.

  • johny zegt op

   Solidariteit van de rijken is heel ver te zoeken. Ook een hoger minimumloon werkt voor de meesten niet omdat er enorm veel mensen totaal niet met geld kunnen omgaan.

   • chris zegt op

    Verhoging van et minimumloon werkt niet omdat slechts een heel klein deel van de bevolking een arbeidscontract heeft. De meerderheid heeft een los-vast verbintenis of werkt zelfstandig.

  • Wim de Visser zegt op

   Ik snap de onderstaande reacties met betrekking tot het minimumloon.
   Maar hoe kun je nu een oproep doen tot eenheid, want daar ging de oproep door Prayut toch over, als er een grondige ongelijkheid is in welvaart, justitie en macht.
   Als leiders elk tegengeluid als een bedreiging zien en daarop reageren met het blokkeren van bijvoorbeeld een oppositiepartij, het beschermen van rijken in de rechtspraak dan juist promoot hij een eenheid maar dan onder de mensen die al die ongelijkheid zien en ervaren. En dat lijkt mij nu juist niet wat hij wil want dat zou wel eens een echte bedreiging voor de rijken kunnen zijn.

 4. Rob V. zegt op

  Zijn betoog lijkt wel een saaie uitvoering van waar Thaksin op wees: economie, economie… democratie (lees: mensenrechten) is van ondergeschikte belang. Daar kan Prayuth zich blijkbaar goed in vinden. Dat gepraat over eenheid boeit mij ook niet echt. Lijkt wel een schoolklas: we moeten een eenheid zijn, gehoorzamen, luisteren naar de wijze senioren. ZZZzzz

  Alsof je niet en de (grond)wet kan veranderen en gelijktijdig economisch beleid uit kunt zetten. Wat er van zijn toezeggingen terecht moet komen is ook maar de vraag, zijn beloften uit het verleden kwam hij ook niet na (dat hij geen coup zou plegen, dat de NCPO zou maar even aanblijven, corruptie met wortel en tak aanpakken). De Democraten waren na deze vrije maar niet eerlijke verkiezingen ingestapt om aan de grondwet te gaan sleutelen. Resultaat tot dusver 0,0. Kan nog wel een boompje opzetten over de intimidatie, afkeer en ontsporen van andersdenkende maar dat mag ondertussen wel bekend zijn. Ik heb geen zin achter deze ‘leider’ aan te hobbelen met zijn grijs gedraaide LP en loze beloftes terwijl het onder het volk piept en kraakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website