Thailand zucht onder een ongekende droogte. Om de drinkwatervoorziening niet in gevaar te brengen zijn er door de regering diverse maatregelen afgekondigd. Deze treffen vooral de boeren, zij mogen geen water oppompen om hun gewassen van water te voorzien.

De regering besloot dinsdag politie en leger in te zetten om te voorkomen dat boeren bij de Chao Phraya water naar hun akkers pompen. De boeren lijken zich er weinig van aan te trekken en gaan door met het inzetten van pompen. Wanneer ze niets doen zal de rijstoogst mislukken.

Boeren in Banphot Phisai pompen water uit de Ping rivier en ook op andere plaatsen zoals in Pichit, Chai Nat en Thanyaburi gebeurt dit om de akkers van water te voorzien.

Om verdere wateruitstroom te beperken is deze bij de vier grootste dammen in de rivieren teruggebracht van 28 naar 18 miljoen kubieke meter per dag en zijn de meer dan 300 pompstations langs de rivier gesloten. Het water van de rivier mag niet meer voor irrigatie worden gebruikt en is uitlsuitend bestemd voor het distilleren van drinkwater. De regering denkt genoeg water te hebben tot volgende maand. Er wordt dan weer regen verwacht.

Het Royal Irrigation Department denkt dat 1,48 miljoen rai rijst als verloren beschouwd kan worden door de droogte. Het gaat hier om de rijstvelden in de provincies Suphan Buri, Nakhon Sawan, Phitsanulok en Pathum Thani.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/45MR1t


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Droogte in Thailand: Boeren pompen ondanks verbod toch water op”

 1. Nico zegt op

  Hadden wij maar z’n regering in Nederland.

  Deze Thaise regering kan een maand vooruit kijken om te vertellen dat het dan gaat regenen.
  In Nederland kunnen ze nog niet eens één dag vooruit kijken.

  Ik vindt dit toch wel een staaltje van een zeer hoge school, militaire academie misschien??
  Strategische onderlegt, dat zal het zijn. ha. ha. ha.

  Groetjes Nico

  • KhunBram zegt op

   Nee Nico,

   het is een staaltje van jaaaren lange ervaring.
   Hoe de natuur zijn tijd indeeld heeft het jaren bewezen, en het regenseizoenpatroon is
   jaren bekend. En DAAR wordt mee gerekend.
   Niet van allerlei nl ‘hogeschool’ bedachte rekenmodelletjes..

   IETS meer verdiepen in de materie zou geen luxe zijn Nico.
   Dit VOOR je woorden woorden woorden op papier zet.

   Groet vanaf de rijstvelden in The machtige Isaan.

   KhunBram.

   • nico zegt op

    Tja KhunBram,

    Sorry, ik heb er geen verstand van, maar we zullen op 17 augustus kijken of de regering inderdaad gelijk heeft.

    Groetjes Nico, vanuit de langs de Chao Phraya rivier gelegen en van voldoende water voorziene Bangkok,

 2. henry zegt op

  men kan dat uitmaken aan de hand van Tyfoons in Zuid Chinese zee;Zo was deze droogte ook al maanden geleden voorspelt, ook de vorige regering had de boeren al verwittigd om verleden jaar geen tussenoogst te planten, omdat er niet voldoende water zou zijn.

  Maar ja, boeren overal ter wereld zijn hardleerse keikoppen, dus ook in LOS

  • Rudi zegt op

   Ik vind je reactie nogal kort door de bocht.
   De “boeren” hebben niet alleen rijst nodig om een inkomen te vergaren, ook hun eigen voedselvoorziening is ervan afhankelijk.
   En ze hebben vooraf hun schaarse centjes in meststoffen, huur machines en dagarbeiders geïnvesteerd.
   De hele economie van bv Sakhun Nakom draait rond rijst.
   Gewoon even vertellen dat ze geen ‘tussenoogst’ (eigenlijk broodnodig) mogen planten is makkelijk zat, maar waar gaan ze dan van leven ?
   Mogelijk is het belangrijker om de ontelbare golfterreinen van water te blijven voorzien … ? Waarom wordt daar niet over gesproken – je zou schrikken hoeveel miljoenen hectoliters water daar voor nodig zijn.

   • Marcus zegt op

    Rijst is een gewas dat heel veel water nodig heft. Ook nu ze twee oogsten per jaar proberen , nog meer water. En als het fout gaat dan ga je toch je strategie bekijken? Crops die minder water nodig hebben maar wel geld in het laatje brengen. Maar Thai kijken nooit verder dan de neus lang is. Dus volgend jaar weer hetzelfde problem, ze leren ook nooit. Gebruik een kwart van je land om een diep water reservoir te bouwen. Dat is simple, en kost niet veel. Dat is dan misschien net genoeg om je rijst er doorheen te tekken en als de rijstprijs door misoogsten hoog is haal je het er weer uit. Maar ja , Thai.

 3. Mark zegt op

  De Bangkokiaanse hoge piefen en de intellectuele krantenjongens mogen piepen wat ze willen, dat pakt niet bij de Thaise boeren. De boeren verwachten eindelijk terug prijsstijgingen voor rijst. Dus … kweken ze terug rijst.

  Mijn vrouw en ik hebben de familie (landbouwers) vorig jaar aangemoedigd GEEN rijst te telen en over te schakelen naar groenteteelt. Ze hebben kortstondig onze raad gevolgd, maar sinds het hele boerendorp er collectief van overtuigd is dat er terug gouden tijden, lees prijzen, aankomen voor rijst … zetten ze terug rijst. Rijst zit hun blijkbaar de genen of in een diepgeworteld geloof.

  En water is geen onoplosbaar probleem voor de boeren, dat regelen/ritselen ze wel. Water is een probleem voor hen die (ver) stroomafwaarts wonen. Het pomp en irrigatiesysteem, is ingenieus, grotendeels ondergronds. Eén nacht de grote pomp op de ponton in de rivier laten draaien en honderden rai zijn bevloeid. Geen mens die het geweten zal hebben. De lokale politie weet hoe het irrigatiesysteem in mekaar zit. Maar de politie houdt lekker zijn mond samen met de agrarische locals. En de militairen? Wel de lagere soldaten en bevelvoerders mogen dan al iets van de geheimen van de irrigatie kennen, ze zullen ze niet verklappen aan de hogere officieren, die zelden iets van het platte land en de boerenstiel kennen. Stadsmussen mogen dan al eens richting rijstveld vliegen om een graantje mee te pikken, van het kweken van rijst kennen ze niet veel. Een wijsheid de Thaise boer eigen.

  Hopelijk komt die regen uit de lang voorspelde “moesonstaarten” snel.

  Boeren in Thailand en in de EU handelen overigens gelijkaardig. In de prille EU tijd werd vanuit “Brussel” getracht de melkproductie te reduceren door de eenheidsprijs per liter drastisch te drukken. Resultaten waren een gigantische melkplas en boterberg. Toen de melkveeboeren minder geld kregen voor een liter melk losten ze massaal simpelweg vééél meer melk te produceren. Er moet brood op de plank, toch?

  De logica van een agrariër is anders dan die van een stedeling. Een boer en een generaal spreken niet dezelfde taal.

  Zonder een deugdelijk economisch (reconversie)beleid voor het hele land, inzonderheid het platte land, dreigen de spanningen in Thailand enkel toe te nemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website