Droge rijstvelden

De droogte die vooral het noorden en noordoosten van Thailand dit jaar zal treffen zorgt mogelijk voor een schade van 15,3 miljard baht. Door de droogte zal veelal een tweede oogst van rijst niet mogelijk zijn. Ook de verbouw van suikerriet zal getroffen worden, zo heeft Het Kasikorn Research Centre berekend.

Het centrum baseert zich op een weersvoorspelling van het Meteorological Department die verwacht dat deze zomer 1 tot 2 graden warmer zal zijn dan vorig jaar en dat de zomer langer zal duren. Als gevolg daarvan regent het minder en neemt het waterpeil in stuwmeren en waterreservoirs met 13,5 procent af vergeleken met vorig jaar. Enkele delen van het Noordoosten en het centrale deel van Thailand krijgen volgende maand al te maken met watertekorten.

In de provincies van centraal Thailand wordt de meeste off-season rijst verbouwd (tweede oogst). Het seizoen voor de eerste oogst zijn de maanden april en mei. Het Kasikorn Research Centre verwacht niet dat het watertekort de markt sterk zal beïnvloeden omdat de off-season rijst slechts een kwart van het totale rijstoogst betreft.

Het inkomen van boeren zal dit jaar lager zijn dan vorig jaar door de watertekorten.

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Droogte is een gevaar voor de rijst- en suikerrietoogst”

 1. Jan Hoekstra zegt op

  Interessant dat vorige maand nog werd gezegd:

  Enough water supplies until early 2020, says RID, as it readies measures to tackle problems.

  THE ROYAL Irrigation Department (RID) announced yesterday that Thailand will not suffer from drought this year as there will be enough water for use until early 2020.

  Deputy director-general Thaweesak Thanadachopol said an official survey in irrigation zones had learned that there will be sufficient water supply for consumption and farming.

  De beste man zat er naast dus.

 2. Tino Kuis zegt op

  Dit zegt de Bangkok Post:

  Summer, which officially began on Feb 21, is predicted to be hotter by 1C-2C and last longer than last year, likely extending to May, the centre said, citing a Meteorological Department forecast.

  Ík kan het verkeerd hebben maar ik denk dat met de ‘summer’ niet onze ‘zomer’ wordt bedoeld met de Thaise hete en droge zomer,: maart, april, mei, dan of net daarna begint het regenseizoen, en dat kan een paar weken eerder of later zijn.

  The centre estimated an economic loss from off-season rice and sugar cane damage at 15.3 billion baht, or about 0.1% of GDP

  Het gaat dus alleen over off-season rijst (dit jaar of volgend jaar? Dit is de Bangkok Post) en niet de oogst na het regenseizoen.

  Maar misschien zie ik het verkeerd.

  https://www.bangkokpost.com/news/general/1642276/drought-threatens-major-crop-harvests

 3. Mark zegt op

  Voor de boeren met dalend inkomen alweer bijzonder leuk te horen dat de er geen invloedvop de markt verwacht wordt. (Sic)
  Kasikorn research center? Ik las bij Tino dat Kasikorn een fraai woord is voor boer. Dat moet dan zoiets als agrariër in het Nederlands zijn.
  Kasikorn is een bankier en zijn research center is grenzeloos cynisch ten overstaan van de Thaise agrariërs. Het zet de boer, primaire producent, zonder pardon uit de markt.
  Voor zo’n bankier zou een minder fraai woord passend zijn …


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website