Steeds meer Thai sterven aan de gevolgen van diabetes. De wereldgezondheidsorganisatie WHO pleit daarom voor hogere belastingen op fastfood en producten met een hoog suikergehalte, om niet-besmettelijke ziektes zoals diabetes, te beperken.

Daniel Kertsz, WHO-vertegenwoordiger voor Thailand, laat weten dat met deze belasting in veel landen successen geboekt. Vooral laaggeschoolden en arme mensen eten ongezonder, dat wordt als een belangrijkste factor wordt gezien voor de toename van bepaalde ziektes zoals diabetes en kanker.

De WHO, het ministerie van Volksgezondheid en de Thai NCD Alliance hebben donderdag op World Health Day een Memorandum of Understanding getekend. Dit plan voorziet in het terugdringen van o.a. diabetes type 1 en 2, kanker en hartziektes.

In 2013 stierven 28.260 Thai ziektes die met een verkeerde leefstijl te maken hebben, van wie de meesten aan diabetes. Het aantal Thais dat het risico loopt een van de twee types diabetes op te lopen is gestegen van 6,2 procent in 2009 naar 8,9 procent in 2014, aldus het Ramathibodi ziekenhuis. Het aantal patiënten dat zich niet bewust is dat ze de ziekte hebben, is gestegen van 31,2 procent naar 43,1 procent.

Volgens Kertsz lijdt 1 op de 10 Thais aan diabetes. De regionaal directeur van WHO Zuidoost-Azië spreekt over een epidemie. In 2030 zal diabetes de meest dodelijke ziekte zijn, voorspelt hij.

11 reacties op “Diabetes in Thailand: WHO pleit voor belasting op fastfood”

 1. ruud zegt op

  Het lijkt me dat dat minder suiker de problemen al aardig op zou lossen.
  Al het eten wordt volgepropt met suiker.
  Zelfs de yoghurt smaakt zoet.
  Fastfood is er nog niet lang genoeg, om op grote schaal diabetes te hebben veroorzaakt.
  Al die oudere Thai met diabetes hebben waarschijnlijk nooit fastfood gegeten.

 2. Rembramd van Duijvenbode zegt op

  Ja, een fantastisch idee om suiker extra te gaan belasten en wat mij betreft dan ook meteen zout in de belastingen meenemen. Diabetici in Thailand hebben een groot probleem. In nagenoeg alle restaurants wordt het eten overladen met suiker èn zout. Ik heb zelf al 44 jaar diabetes en als ik met mijn vriendin uit eten ga instrueert zij de bediening om het eten te bereiden met weinig suiker en zout, maar het beste is toch om thuis eten bereiden.

  Producten voor diabetici zijn in Thailand nauwelijks te koop. Bij de frisdranken alleen Colo zero of Pepsi Max en verder helemaal niks. En verder is er nog suikerarme jam te koop. In Thailand het aanbod van “light” producten (voor diabetici) minder dan 5% van dat in Nederland. Alle processed foods in Thailand worden overladen met èn suiker èn sodium. Inderdaad, ook de yoghurt. Zelfs in de Vitamilk soymelk met minder suiker zit meer suiker dan in normale melk.

  Testmateriaal voor diabetes zelfcontrole is in Thailand bijna 50% duurder dan in Nederland. Zelf koop ik mijn testmateriaal bij Amazon in de VS omdat dat circa 40-50% onder de Nederlandse prijs ligt. Gezond leven als diabeticus in Thailand is kostbaar en kan alleen maar door alles zelf van vers spul te bereiden.

  • Jef zegt op

   Zelfs die Coke Zero of Light (technisch identiek) en Pepsi Max zijn lang niet over te krijgen. Ik bedoel niet eens aan elk kraampje: Zelfs in een districthoofdplaats vind ik soms slechts met moeite blikjes of 50cl-flesjes. Een 7/11 heeft meestal niets groter en in de Tesco Lotus is net die voorraad telkens uitgeput. Een 1,25 liter PET-fles is per hoeveelheid nochtansl zeer veel goedkoper. Vergeleken met de verkrijgbaarheid van gewone Coke, kan men dan niet verwachten dat Thai ooit aan de voor diabetici veilige suikervervangers zou toekomen.

 3. Fred Repko zegt op

  Sinds een paar jaar weet ik dat ik diabetes 2 heb. Diabetes 1 is erfelijk en heb je de rest van je leven, je moet spuiten zeg maar. Diabetes 2 komt voor door overgewicht maar is met een pilletje goed onder controle te houden.Ik drink alcohol, af en toe een colaatje maar alles met mate.
  Het gevaarlijkst is diabetes 2 en je weet het niet !!!!!
  Een kleine sluip moordenaar zeg maar.
  De waardes liggen tussen de 80 en 120 mg/dl. Bij iemand met diabetes 2 mag het tot 180 oplopen om niet voortdurend in paniek rond te lopen.

  Ik woonde net in Thailand en golfde veel. Na een paar rondje een Red Bull om de energie wat op te pompen, daarna maar weer een ander energie drankje gevolgd door een Cola. Hoppa !
  Mijn bloed controleerde ik nog niet in die dagen.
  De volgende ochtend reed ik met mijn motor weer door Pattaya en ik zeg tegen mijn vriendin ” ik voel me niet zo lekker “. Toevallig had een vriend van mij net vertelt dat er een depandance van het Bangkok Hospital in de buurt was dus ik daar snel naar toe.
  Even voor de goede orde. Een waarde van 80/120 is normaal. Een waarde van 300 komt voor maar is gevaarlijk en alles wat daarboven zit mond vaak uit in een coma met als gevolg dat de meerderheid niet meer uit de coma ontwaakt !!!!!
  Dat ik dit voor u zit op te schrijven is een wonder…………mijn bloedsuiker waarde was op dat moment 550 !!!
  Zoe hebben mij gelijk de volgende uren aan een infuus gelegd en continu bewaakt
  Nu drie jaar verder is alles onder controle met dagelijks twee pilletjes
  Moraal van het verhaal.
  Laat je bloed goed controleren op de juiste waarde en ben je de pineut met diabetes 2 dan is er nog niks aan de hand.
  Veel gezondheid aan een ieder.

  Fred Repko

  • PietJan zegt op

   Afvallen door eenvoudigweg alle koolhydraten te laten staan voorkomt het ontstaan van Diabetes 2, en het bestrijden ervan met medicijnen. De redenering: het zijn slechts 2 pilletjes voorkomt niets, en de diabetes blijft. Zie en lees: http://www.foodlog.nl/artikel/ab-klink-wil-diabetestherapie-voeding-leeft-over-gehele-linie-doorvoeren/allcomments/desc/

   • Fred Repko zegt op

    PietJan,

    Bedankt voor je mooie tips. Ik ga er aan werken !

 4. Jack G. zegt op

  meer uitleg over hoe je een gezond gewicht kan nastreven is denk ik de beste oplossing. Zo voorkom je over en ondergewicht. Maar of een Thai of Nederlander daar naar wil luisteren? is natuurlijk een ander verhaal. Ik heb het toch maar wel gedaan. Mijn kiloknallers waren de zakken chips en ietwat te grote porties. Ook 2 keer warm eten zoals in veel landen gewoon is was voor mij niet zo’n goed idee. Minder fruitsap drinken en minder zout heeft mij ook geholpen. In totaal 2 keer gesproken met een dame die daarvoor geleerd heeft en een bijeenkomst bezocht over een maagverkleining+ darminkorting en ik heb de knop omgedraaid. Dat laatste ging mij twee stappen te ver in mijn beleving. Ik zie alle waardes die dokteren kunnen meten in het groen op papier verschijnen. Wel heeft mijn omgeving het ietwat lastig. Ik snoep niet meer en eet flink minder en dat schijnt niet gezellig te zijn of zoiets. Ik kan alle Thai aanraden om even de weegschaal in de gaten te houden. Maar om nu een tax te heffen? Denemarken heeft het afweer afgeschaft. En ja, ik eet ook wel eens lekker een patatje en een frikandel. Lekker hoor. Maar wel met maten. En je moet de tijd nemen met afvallen. Anders blijf je wel enorm in je vel hangen. En we moeten niet vergeten dat ook slanke mensen in het ziekenhuis belanden met allerlei problemen.

 5. Oean Eng zegt op

  Google es op “white rice diabetes” en je dan zie je wat mij is verteld door mijn ex studie genoten (ik ging Informatica doen)…

  http://healthland.time.com/2012/03/16/study-does-eating-white-rice-raise-your-risk-of-diabetes/
  Vond ik dan wel aardig…naast die ander 879689564 links…

  “Those who ate the highest amounts of white rice had a 27% higher risk of diabetes”

  laaggeschoolden en arme mensen eten geen fastfood, die eten witte rijst….

  • Jef zegt op

   27% meer wil nog altijd zeggen dat als van een aantal witterijstveelvraten er 5 diabetes hebben, er van eenzelfde aantal anderen toch 4 net zo suikerziek zijn. Dit soort ‘verhoogde kans’ op een of ander schrikwekkends, is er bij zowat alle mogelijke vergelijkingen tussen verschillende eetgewoonten. Een viermaal hogere (dat is 300% meer) kans op iets dat minstens 1 op honderd (vroegtijdige) overlijdens kost, is reden om je gedrag aan te passen. Het nog beter willen doen doet je omkomen van de zorgen.

 6. Jef zegt op

  Alcohol wordt omgezet in… ah ja, suiker. Ook in Thailand wordt nogal wat afgezopen en niet omdat men arm is, maar men wordt en blijft er wel arm door. En diabeet.

 7. Tali zegt op

  Ik woon momenteel reeds drie jaar in Thailand. Voor ik hier ben komen wonen,had ik diabetisch 2 en een te hoge bloeddruk ik moest dagelijks medicatie innemen voor mijn suiker en bloeddruk.Dat kwam allemaal door overgewicht. Sinds ik hier woon en me aangepast heb aan de leefgewoonten van hier is mijn diabetisch probleem opgelost en ook mijn bloeddruk is terug normaal het is zelfs zo dat ik al mijn medicatie(voor een heel jaar meegebracht van Belgie) geschonken heb aan het plaatselijk hospitaal waar ik woon,ik ben dan wel 30 kilo vermagerd en zit nu op mijn normaal gewicht en dat alles door gewoon te eten wat de thais eten. Ik heb geen dieet gevolgt, geen operatie ondergaan, Gewoon anders gaan eten en alles is terug genormaliseerd. Dat wou ik even kwijt .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website