Phuket is corrupt. Met die kop karakteriseerden media in het vakantieoord Phuket de harde kritiek van de Chinese ambassadeur in Thailand op de lokale autoriteiten.

‘Sommigen bij de politie en de immigratiedienst op Phuket zijn corrupt. Anderen hebben eenvoudigweg niet de voor hun werk noodzakelijke vakbekwaamheid. Het justitiële systeem werkt bovendien te traag’, citeren verslaggevers van The Phuket News en de toeristische site Phuket Wan ambassadeur Guan Mu (foto) tijdens een ontmoeting met lokale autoriteiten in Patong.

Opvallend is dat de harde taal van de ambassadeur gedurende dit speciaal overleg over slechte behandeling van Chinese toeristen op Phuket, niet de (Engelstalige) landelijke media heeft gehaald. Ook Europese ambassadeurs, onder wie de Nederlandse Joan Boer, hebben in het verleden in Phuket de autoriteiten gewezen op maffiose praktijken van onder meer taxi- en tuktuk-bestuurders en jetski-verhuurders waarvan Europese toeristen slachtoffer werden. Telkenmale, ook ditmaal zo blijkt uit de reacties op de kritiek van Guan Mu, beloven de autoriteiten beterschap, maar in de praktijk komt daar volgens de plaatselijke media bitter weinig van terecht.

De Chinese ambassadeur kon zijn ondiplomatieke woordgebruik kracht bij  zetten met  indrukwekkende statistieken over toename van het Chinese toerisme naar Thailand en Phuket. Naar Phuket komen volgens Guan Mu meer dan een miljoen Chinezen per jaar, een derde ongeveer van het totaal aantal Chinese toeristen naar Thailand. Hij vond dat de autoriteiten daarom voor meer Chineestalige informatie en betere Chineestalige toergidsen moeten zorgen.

Enkele dagen voor het hoge Chinese bezoek had de Thaise beroepsorganisatie van toergidsen bij de autoriteiten aangedrongen op actie tegen ‘honderden illegaal opererende Chinese toergidsen, die officiële Thaise Chineestalige gidsen van werk beroven’. Volgens toergids en protestleider Jaifu Sae-lee weten de

‘Chinese  beunhazen’ weinig tot niets van Thaise cultuur en geven zij misleidende informatie aan toeristen. ‘Dat is schadelijk voor onze provincie en heel Thailand. Zij vertellen toeristen bijvoorbeeld dat armlastige ouders hun dochters de prostitutie insturen en hun zonen dwingen tot optreden als ladyboys’, zei hij tegen Phuket News.

Tot nog toe hebben de autoriteiten op Phuket meer hun oren laten hangen naar dit soort Thaise protesten tegen zgn. buitenlandse concurrentie dan aan buitenlandse over oplichting, intimidatie en geweld tegen toeristen.

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Chinese ambassadeur neemt geen blad voor de mond in Phuket”

 1. Rob V. zegt op

  Als zelfs de Chinesen hun onvrede zo duidelijk kenbaar maken dat moet er toch wel een lampje gaan branden bij de Thaise autoriteiten? Op een gegeven moment valt het niet meer vol te houden mensen naar de mond te praten terwijl je de corrupte of onderpresterende ambtenaren & maffioso de hand boven het hoofd houdt. En dat verhaaltje over de oneerlijke concurrente van beunhazen, lol, daar reageer ik maar weer op met “dan moeten de officiele gidsen maar zorgen voor een goede kwaliteit tours waarbij een gids met goede kennis van de vreemde taal een goed (en als het even kan “juist”) verhaal tegen een faire prijs. Iets met marktwerking heet dat volgens mij.. Protectionisme kent ook zijn grenzen.

 2. Franky R. zegt op

  Een beetje arrogant dit:

  “Naar Phuket komen volgens Guan Mu meer dan een miljoen Chinezen per jaar, een derde ongeveer van het totaal aantal Chinese toeristen naar Thailand. Hij vond dat de autoriteiten daarom voor meer Chineestalige informatie en betere Chineestalige toergidsen moeten zorgen.”

  Nou, zouden ze dat ook in China doen als er veel Thai daar op vakantie zouden gaan? Meer informatie in het Thais?

  Laat die Chinezen Engels leren, dan is er vanzelf werk voor de Farang-gids, hahaha!

  • ruud NK zegt op

   Franky, ik zit op het moment tegenover het Andakira hotel op Phuket. Alles naast thais staat ook in het chinees aangegeven. Vanmorgen stonden daar 2 grote toeringsbussen uit China voor de deur. Denk je echt dat die behoefte hebben aan een Thaise gids als ze rondtoeren over Phuket met hun bussen? Laat staan dat ze engels gaan leren. Over 30 jaar spreekt niemand meer engels, maar is Chinees de wereldtaal.

   Drie miljoen Chinesen (= 5 % van de thaise bevolking) per jaar naar Thailand, waarvan 1 miljoen op Phuket komt. En er gaan er nog veel meer komen.

  • Ron zegt op

   Franky hi [ ni hao]

   Als Nederlander woon ik al een poosje in China, en …..met veel genoegen .

   Ik geloof dat U een vergissing maakt .
   De nieuwe generatie Chinezen – 7 to 27 jaar – spreekt English.
   Helaas niet in de praktijk ervaring [ jokes /expressions] maar wel op een verstaanbare wijze, met een opmerking dat de letter -R- bij de uitspraak nog een veel voorkomend probleem is.
   Bovendien in elke stad in china stat alles in twee talen angegeven zowel in het Chinees als zowel in het English.
   Bovendien -off topic- is de buitenlander hier voor 99,9 % veilig dit tot tegenstelling en andere countries in Azie
   Groet /Zaijian
   Ron

 3. Jack zegt op

  De Chinese Ambassadeur heeft 100% gelijk, er zijn zeer veel maffiose praktijken in Phuket en de tuktukbestuurders worden steeds agressiever.

 4. Leo Th. zegt op

  Parkeren op de openbare weg met je eigen (huur)auto is op Patong Beach bijna onmogelijk, zo goed als alle ruimte wordt inbeslaggenomen door tuktuks en particuliere taxi’s. Ook op Karon Beach, ten zuiden van Phuket, valt het niet mee om een plekje te vinden. Verscheidene malen zagen wij eindelijk een parkeerplek en prompt werden wij gemaand om die plek te verlaten. Soms kwam er een restaurant eigenaar aangesneld om ons weg te sturen maar meestal waren het louche figuren, die vertelden dat de plek “gereserveerd” was voor privé taxi’s. Om eventuele schade aan onze auto te voorkomen. zijn wij maar vertrokken. Tuktuks op Patong vragen trouwens zonder blikken of blozen 400 Bath voor een (kort) ritje. Het wordt er niet leuker op. Parkeermeters zouden niet misstaan op Patong en Karon Beach.

 5. Gerrit van den Hurk zegt op

  Ik ben het helemaal eens met de chinese minister. Ieder jaar merken en zien wij de corruptie op Phuket stijgen. Steeds meer mensen worden tijdens hun vakantie de dupe van de mafia op het eiland. Je durft geen jetski te huren, omdat je daarna beschuldigd wordt aan het zogenaamd schade toebrengen aan de jetski, die vooraf door de eigenaar is aangebracht. Grote ruzie’s en intimidatie maakten wij mee het laatste jaar op het strand van Patong. Elke dag weer. Ook de politie werkt aan deze praktijken mee. Dan nog niet gesproken over de belachelijke hoge bedragen die ze vragen voor een tuk tuk of taxi. Intussen rijzen de prijzen van de hotels ook de pan uit!! Gigantische bedragen voor een simpel kamertje aan de kust van Patong.
  Phuket is een geweldig gezellig en mooi eiland waar wij ieder jaar 2 tot 3 maanden verblijven, maar de sfeer veranderd erg op het eiland door deze vervelende maffiapraktijken. Hier moet de regering snel wat aan doen.

  • Angela Schrauwen zegt op

   Een vriendin van mij is juist terug van een verblijf op Phuket en is geschokt door de vele verkeerde rekeningen die zij heeft moeten betalen. Met vijf personen denken ze dat die genoeg geld hebben en rekenen dikwijls te veel en komen ook niet hun op voorhand afgesproken deals na. Het image van ‘het land van de glimlach’ gaat hierbij wel ten onder. Héél spijtig want wij promoten thailand graag aan onze vrienden…

 6. Hans zegt op

  We vergeten dat de gehele locale overheid en ver daarbuiten allemaal hun deel van de buit krijgen tot aan de top.
  Het is een grote criminele en corupte bende die alleen ja knikt en nee bedoeld. En niemand mag iets zeggen want ook alle nieuws diensten horen erbij of wordt de mond gesnoerd niet voor niets staat thailand onderaan de lijst freedom of press……klopt die freedom is er niet

 7. antonin cee zegt op

  Het is op Phuket niet anders dan in de andere toeristenplaatsen in het land: maffiose praktijken, oplichting, overvragen en dat alles onder het medewerkend oog van de politie, die er zelf ook beter van wordt. Thailand is een belangrijke toeristenbesteming. Maar qua opleidingen loopt deze sector (welke niet trouwens) hopeloos achter. Je vraagt je soms af hoelang het nog goed blijft gaan. Taiwan heeft per slot van rekening in het verleden ook enkele malen met een boycot gedreid. Andersom moet je stellen, dat het gedrag van de Chinese toeristen van de volksrepubliek verre van voorbeeldig is. Ik ken nogal wat Thaise mensen in de toeristische sector en horeca, die er steeds meer aanstoot aan nemen…

 8. david zegt op

  Moderator: uw opmerking voegt niets toe.

 9. Roland Jacobs zegt op

  Wat ze allemaal moeten doen, en ik bedoel die Chinezen,en alle andere
  Nationaliteiten in een auto met Megafoon rondrijden en omroepen in hun Taal,
  die Thaien begrijpen toch niet, om geen gebruikt te maken van Jet ski, Tuk tuk ,
  Taxie, enzovoort dan zal er wel een einde aan deze ongure praktijken komen .
  Groet …… Roland.

  • ruud NK zegt op

   Roland, je vergeet wat. Buitenlanders mogen niet werken in Thailand, dat is illegaal. Jou plan is dan ook onuitvoerbaar of je moet een thai dat voor je laten doen. Maar dan weet je ook bij voorbaat wat er gebeurd.

   Overigens bestaat er geen taal die Chinees heet. In China worden heel veel verschillende talen gesproken. Ik heb thaise vrienden die van oorsprong uit China komen, maar na 4 of 5 generaties kunnen die nog steeds Kantonnees spreken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website