Het bedrijfsleven voert de druk op de regering op om het probleem van de overwaardering van de baht op te lossen. Niet alleen de exporteurs worden gedupeerd, maar ook de binnenlandse toeleveranciers.

Veel fabrikanten zijn begonnen goedkopere grondstoffen en onderdelen uit het buitenland te importeren, profiterend van de voor hen gunstige koers. De binnenlandse leveranciers hebben daardoor het nakijken.

Payungsak Chartsuthipol, voorzitter van de Federation of Thai Industries, probeerde het gisteren maar eens bij premier Yingluck (foto) na de afgelopen vier maanden tevergeefs gepleit te hebben voor maatregelen. Hij vroeg om snelle actie om de baht in te tomen en een geïntegreerde oplossing door zowel de monetaire [lees Bank of Thailand] als de fiscale beleidsmakers [lees ministerie van Financiën].

Payungsak waarschuwde dat de voortgaande conflicten de ineenstorting van de Thaise aanbodketen en binnenlandse industrie tot gevolg kunnen hebben, doelend op de ruzie tussen aan de ene kant de Bank of Thailand, die schroomt de zogeheten policy rate te verlagen, en het ministerie van Financiën, dat daarop juist aandringt. Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) heeft er in het openbaar al talloze malen voor gepleit en hij heeft zelfs laten weten de gouverneur van de centrale bank liever kwijt dan rijk te zijn.

‘De fluctuatie van de baht, de koersstijging en de aanwezige speculatie hebben niet alleen invloed op het midden en kleinbedrijf maar ook op de aanvoerketen en middelgrote en grote industrieën’, aldus Payungsak. ‘De FTI wil niet dat de regering de baht devalueert, maar we willen dat de baht meer in verhouding staat tot de valuta van onze concurrenten in de regio, en we willen een stabielere wisselkoers. We maken ons grote zorgen dat de sterke baht in het tweede en derde kwartaal de export zal blijven beïnvloeden omdat de exporteurs nu zonder orders zitten.’

Payungsak verwacht dat de export dit jaar niet met 8 tot 9 procent toeneemt, zoals voorspeld, maar met 4 tot 5 procent. Om dat te voorkomen is het volgens de FTI nodig dat de policy rate, die nu 2,75 procent bedraagt, met 1 procentpunt wordt verminderd, waardoor de rentetarieven zullen dalen. Het ministerie van Financiën en de Bank of Thailand zouden verder aanvullende maatregelen moeten nemen om de instroom van buitenlands kapitaal, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de koersstijging van de baht, af te remmen.

Sinds het begin van dit jaar is de baht met 6 procent gestegen; de Maleisische munt daarentegen met slechts 0,27 procent en de Indonesische munt met 0,69 procent. De Japanse yen is met 15 procent gedaald, de Vietnamese dong met 0,7 procent en de Koreaanse won met 5 procent. De Chinese munt is stabiel gebleven. Naar verwachting blijft buitenlands kapitaal de komende twee à drie maanden het land binnenstromen omdat de Europese Unie vermoedelijk maatregelen gaat nemen om de economie te stimuleren.

(Bron: website Bangkok Post, 3 mei 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Bedrijfsleven baalt steeds meer van dure baht”

 1. ruud NK zegt op

  Zouden wij als expats ook niet een protestbrief kunnen zenden naar de regering. Ik voel wel wat voor 42 bath voor de euro.

 2. nisuthai zegt op

  Graag het mag ook wel weer naar de 50 baht voor de Euro ook daar heb ik geen bezwaar tegen. je weet je moet veel vragen om weinig extra er bij te krijgen.

 3. B.Mossel zegt op

  Beste Khun Peter.

  Heb het een en ander gelezen over de “Miracle Thai Pas”
  Nu het steeds duurder wordt om geld te trekken is dit een mooie oplossing.

  ik heb 4 vraagjes erover.1e. hoe kan ik geld opwaarderen moet ik dat alleen bij de “KRUNGTHAI”bank doen? (50.000 thb)
  2e. Accepteer elke thaise bank deze pas in haar automaten.?
  3e. en is het mogelijk af te lezen wat het rest saldo nog is.?
  4e. kan ik ook meer storten de eerste keer.?

  Hartelijk dank.
  Hierbij ben ik zeer geholpen.
  Groet.Bernardo.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website