Dreigende taal, bange taal, geruchten. De voorspellingen buitelen weer over elkaar heen in de aanloop naar Bangkok Shutdown.

Actieleider Suthep Thaugsuban, nooit te beroerd alle registers van het actiejargon open te trekken, dreigt met ’unprecedented action’ wanneer de regering niet aan haar stutten trekt. Minister Anudith Nakornthap (ICT) vreest dat de actie gewelddadig gaat worden.

Premier Yingluck probeert de gemoederen tot bedaren te brengen. Ze vraagt het leger te bemiddelen tussen protestbeweging (PDRC, People’s Democratic Reform Committee) en regering. Zaterdag sprak het leger al met actieleider Suthep over beëindiging van de crisis, maar enige vooruitgang werd niet geboekt. Suthep is onverzettelijk.

Zondag trokken demonstranten in een lange stoet (foto: demonstranten bij standbeeld koning Rama I) door de stad om de bewoners van Bangkok warm te maken voor Bangkok Shutdown, die op 13 januari begint. Dan worden twintig kruispunten in het centrum van Bangkok bezet, het regeringscomplex aan de Chaeng Wattanaweg wordt begelegerd, zodat ambtenaren niet aan het werk kunnen, het hoofdpodium bij het Democracy Monument wordt ontmanteld en er komen zes nieuwe podia (zie kaartje). De protestbeweging heeft ook gedreigd met het afsnijden van water en elektriciteit van regeringsgebouwen en de woningen van de kabinetsleden.

Minister Anudith Nakornthap (ICT) zei zondag in een live toespraak dat sommige demonstranten drugs slikken om hen moed te geven geweld te gebruiken. Van demonstranten zijn wapens en explosieven in beslag genomen en zij hebben verklaard ingehuurd te zijn om geweld uit te lokken. Bij de gevechten op 26 december bij het Thai-Japans stadion zijn vuurwapens uit politievoertuigen gestolen, aldus Anudith. Verder vertelde hij dat momenteel in wapenwinkels munitie wordt gekocht, die in die vuurwapens past.

Intussen doet premier Yingluck alle mogelijke moeite de geest in de fles te houden. Op haar Facebook-pagina schrijft ze dat verkiezingen [gepland op 2 februari] weliswaar niet van de ene op de andere dag problemen kunnen oplossen, maar ze kunnen wel de crisis verzachten en voor hervormingen en een sterker bestuur zorgen. ‘Als je niet wilt dat de regering terugkeert, kun je via een verkiezing vechten.’

Yingluck wijst nog eens op haar voorstel om een hervormingsraad op te tuigen, die de gewenste veranderingen tot stand kan brengen: transparante en eerlijke verkiezingen en het uitbannen van corruptie van politici, ambtenaren of de particuliere sector.

‘Om dit tot stand te brengen, moeten we de wet veranderen en hebben we een parlement en regering nodig. Het annuleren van de verkiezingen is een doodlopende weg voor het land. Het Huis [van Afgevaardigden] is ontbonden, hetgeen betekent dat de regering beperkt is in haar mogelijkheden.’

Suranand Vejjajiva, secretaris-generaal van de premier, dringt er bij de PDRC op aan haar strategie te wijzigen. Bangkok Shutdown is meer een poging tot intimidatie dan een uiting van de meningsvrijheid. ‘De PDRC moet de crisis aan de onderhandelingstafel oplossen’, zegt hij.

Pairote Polpet, lid van de Law Reform Commission, zegt dat de PDRC een sterke machtspositie heeft en daarom zou moeten onderhandelen. ‘De PDRC kan hervormingen erdoor drukken, alhoewel ze niet van de ene op de andere dag een eind kan maken aan het Thaksin regime.’ Pairote acht het mogelijk dat de PDRC het protest niet vreedzaam kan houden. Als dat gebeurt, verliest de beweging haar legitimiteit, zegt hij.

(Bron: Bangkok Post, 6 januari 2014)


Ten slotte de Breaking News items van 5 januari, want die zal niet iedereen hebben gelezen.

• De protestbeweging heeft zeven nieuwe plaatsen bekend gemaakt, die gebruikt gaan worden als rally-locatie ter vervanging van het hoofdpodium op de Ratchadamnoen Avenue dat wordt ontmanteld. Daarnaast worden vanaf 13 januari 20 kruispunten in het centrum van Bangkok bezet. De zeven zijn: Chaeng Wattana (regeringscomplex), Lat Phrao, Victory Monument, Pathumwan, Ratchaprasong, Asok en Lumpini.

• Kloppen de berichten dat een harde kern van zesduizend demonstranten wordt gemobiliseerd om geweld uit te lokken? Dit vraagt woordvoerder Prompong Nopparit van regeringspartij Pheu Thai aan de protestbeweging. Volgens onbevestigde berichten zou het nieuwe geweld erger worden dan de gevechten bij het Thai-Japans stadion op 26 december.

• Het leger treft voorbereidingen voor een coup, zegt Tida Tawornseth, voorzitter van het United Front for Democracy against Dicatorship (UDD, roodhemden). Ze baseert die wijsheid op legerbewegingen van het 11de Infanterie Regiment, zogenaamd in verband met Children’s Day op zaterdag en Armed Forces Day op 18 januari. Die verplaatsingen zijn ter voorbereiding van een coup, die zal plaatsvinden voor Bangkok Shutdown op 13 januari, meent ze.

• Actieleider Suthep Thaugsuban heeft zaterdag met de legerleiding overlegd over beëindiging van de crisis, aldus een regeringsbron. Resultaten zijn niet geboekt, daar Suthep bij zijn eis blijft dat er een interim-regering gevormd moet worden die aan politieke hervormingen gaat werken. Premier Yingluck herhaalde gisteren haar oproep aan de bevolking om op 2 februari te gaan stemmen. ‘De verkiezingen kunnen niet van de ene op de andere dag problemen oplossen, maar ze kunnen wel de crisis verzachten. […] Als je niet wilt dat de regering terugkeert, kun je via verkiezingen vechten.’

• Welles, nietes. Daar lijkt het gekibbel over drugsgebruik en wapenbezit van demonstranten op. Die beschuldiging deed minister Anudith Nakornthap (ICT) zondagochtend op de tv. Hij zei dat demonstranten op 26 december wapens uit politievoertuigen hadden gestolen tijdens de gevechten bij het Thai-Japans stadion. De minister zei ook dat grote hoeveelheden munitie zijn gekocht in wapenwinkels in de stad. Actieleider Suthep noemt de beschuldiging ‘pure fantasie’, bedoeld als excuus om de noodtoestand te kunnen uitroepen. ‘Wij zijn goede burgers die met vreedzame middelen vechten.’

• Anti-regerings demonstranten gaan op 13 januari niet alleen twintig kruispunten in het centrum van Bangkok blokkeren, maar ze gaan ook (weer) het regeringscentrum aan de Chaeng Wattanaweg belegeren, zodat ambtenaren niet aan het werk kunnen. Dit heeft actieleider Suthep Thaugsuban vandaag gezegd, nadat hij een mars van circa 7,5 kilometer door de stad had geleid als warming-up voor Bangkok Shutdown. Hoeveel mensen hebben meegelopen, vermeldt Bangkok Post niet op haar website.

5 reacties op “Bangkok Shutdown: Dreigende taal, bange taal, geruchten, beschuldigingen”

 1. Benno vd Molen zegt op

  Wordt een grote ellende, hele stad platleggen bedrijfsleven schaden, kleine ondernemers brood uit de mond stoten, schandalige acties komen er aan, in ieder ander land zouden mensen als Suthep en Abbesit al lang achter slot en grendel zitten.Wat ik erg vind is dat ik dit van sommigen hier niet mag zeggen of posten, de waarheid dus. Dat is gemene zaak maken met de oppositie, geen kritiek mogen hebben op wat kritiek verdient, dan deugt er iets niet.

  • chris zegt op

   beste Benno
   Vandaag wandelden de demonstranten ongeveer 500 meter van de universiteit vandaan waar ik werk. Heb er niks van gemerkt en de bus rijdt ook gewoon. Ik ben het met je eens dat de organisatoren van de demonstraties (Suthep maar wat Abhisit er mee te maken heeft ontgaat me) in SOMMIGE andere landen in het politiebureau zouden zitten. Dat zou ook met Thaksin het geval zijn geweest ware het niet dat hij de dans ontsprongen is door te vluchten. Daarnaast zijn er veel meer ‘misdadigers’ op borgtocht vrij, onder andere de leiders van de demonstraties in 2010, zowel van rood als van geel. Voor de wet in Thailand is iedereen gelijk, maar sommigen zijn gelijker dan anderen. En een aantal rijken (veroordeeld dan wel gezocht) wonen om die redenen in het buitenland. Mag het volk daar een keer tegen in opstand komen? Van mij WEL.

  • Dick van der Lugt zegt op

   Law&Order Naar mijn stellige indruk kan iedereen zijn mening geven op Thailandblog, gezouten of ongezouten. Maar tekst die in strijd is met de huisregels, wordt geweigerd. Ook democratie kent regels. Zonder regels geen democratie, maar anarchie.

   • Marjan zegt op

    Ik ben het geheel eens met het beleid van Thailandblog! Wij zijn, als expats, te gast in Thailand en het heeft geen enkel nut/of zelfs integendeel beleefdheidsvorm, om ons te mengen in een intern ( politiek) conflict. Ook ik weet dat deze strijd, taai en zwaar zal worden, en dat de ” gewone Thaise mensen” er de dupe van worden. Maar nogmaals, als gasten, wordt onze mening niet gevraagd en heeft ook geen enkel nut!
    Daarom ben ik zo blij met Thailandblog, ik word op de hoogte gehouden zonder enige inmenging of vooroordeel, mijn complimenten daarvoor beste Thailalandblog medewerkers!

 2. Elly zegt op

  Ja Benno, als de toeristen dan ook nog in grote getale wegblijven kan ook de kleine man op straat niet overleven. Triest en ik heb ook kritiek! Er deugt een hoop niet!! Ik hoop dat het geen gewelddadige burgeroorlog wordt want dan is het leed niet te overzien. Laten we met zijn allen maar het beste ervan hopen en dat er snel een oplossing komt met een bevredigende uitkomst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website