Het pad naar de verkiezingen is bezaaid met obstakels, stelt Bangkok Post vandaag in een analyse vast. Niet alleen is het de protestbeweging gelukt gisteren de registratie van kandidaten te ontregelen, maar ook de verkiezingen zelf kunnen op tal van manieren gesaboteerd worden.

Gisteren was de eerste dag waarop kandidaten zich voor de landelijke kieslijst konden registreren in het Thai-Japan stadion. Het lukte slechts negen van de 34 partijen die aan de verkiezingen deelnemen, binnen te komen, maar zij waren dan ook in het holst van de nacht gearriveerd. De overigen gingen op advies van de Kiesraad naar het politiebureau Ding Daeng om aangifte te doen.

De krant meldt dat bij het politiebureau zo’n tweeduizend demonstranten de toegang blokkeerden, maar verzuimt te vermelden of die aangiftes gedaan zijn. In de namiddag keerden de demonstranten terug naar het stadion. Er deed zich één incident voor: twee mannen gooiden vuurwerk naar het bureau. De politie bereidt aangiftes tegen de belegeraars voor.

Actieleider Suthep Thaugsuban heeft zijn excuses gemaakt aan de media ‘voor het kritiseren van hun werk’. Hij zei: ‘Ik heb ze nooit geïntimideerd.’ Suthep beloofde de eigen bewakers beter in de hand te houden en hij vroeg de demonstranten gisteravond goed voor de pers te zorgen.

Dat is hard nodig, want twee verslaggeefsters werden zondagavond belaagd en ook gisteren werd het werk van de media ernstig belemmerd.

De pers had moeite het stadion binnen te komen (op de foto de verslaggeefster die zondag werd belaagd en gisteren het stadion niet uit kon) en toen ze eenmaal binnen was, kon ze niet meer naar buiten. Een verslaggever van kanaal 7 werd tijdens een live verslag gehinderd, een verslaggever van Thai PBS moest zich in een reportagewagen verschuilen.

Obstakels op weg naar de verkiezingen

In de analyse van de krant worden enkele mogelijke obstakels genoemd. Puntsgewijs:

 • Districtsparlementzetels kunnen onbezet blijven in districten waar de Democraten een absolute meerderheid hebben, zoals in het Zuiden. Wanneer minimaal 25 zetels leeg blijven, kan het parlement niet aan het werk.
 • In kiesdistricten met één kandidaat dient 20 procent van de stemgerechtigden zijn stem uit te brengen. Zijn het er minder, dan blijft de zetel leeg.
 • Lokale kiesraden kunnen de stembussen uit het stemlokaal weghalen en in de rivier gooien (suggestie van actieleider Suthep).
 • De registratie in het Thai-Japan stadion mislukt. Deze week moeten de kandidaten voor de landelijke lijst zich registreren, volgende week de districtskandidaten. De Kiesraad had de lijstnummering al moeten vaststellen, maar heeft die uitgesteld.
 • De demissionaire regering komt in de problemen door een uitspraak van de National Anti-Corruption Commission, die onderzoek doet naar corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst. Die uitspraak wordt in januari verwacht. Er loopt ook nog een andere procedure tegen 383 parlementsleden wegens hun steun aan het senaatsvoorstel, dat door het Constitutionele Hof in strijd met de grondwet is genoemd.

Net als gisteren eindig ik weer met het Breaking News van een dag eerder omdat niet iedereen die items gelezen zal hebben.

(Bron: Bangkok Post, 24 december 2013)


Breaking News 23 december

• (Vervolg) De uitspraak van Chitpas Bhirombhakdi dat veel Thais niet begrijpen wat democratie is … vooral op het platteland, is in het verkeerde keelgat geschoten van roodhemdleider Kwanchai Praipana in Khon Kaen. Hij leidde vierhonderd roodhemden maandagmiddag naar een dochterbedrijf van Singha en eiste dat Chitpas tot de orde zou worden geroepen vanwege haar beledigende opmerkingen. Kwanchai beschuldigde ook de brouwer ervan de protestbeweging financieel te steunen en dreigde met een boycot van de Singha-producten.

• De dochter en erfgename van Singha bier neemt een nieuwe achternaam aan, zodat ze haar politieke activiteiten kan voortzetten zonder de commerciële belangen van de familie te schaden. Chitpas Bhirombhakdi (27) is voormalig woordvoerder van oppositiepartij Democraten en ze voert regelmatig het woord op het podium van de protestbeweging.

De naamsverandering wordt gemeld in een door haar vader geschreven open brief. Eerder stuurde de patriarch van de Singha familie, directeur van de Boon Rawd Brewery, een brief aan de vader waarin hij waarschuwde voor Chitpas’ politieke activiteiten. Chitpas neemt waarschijnlijk haar moeders meisjesnaam aan. Update: De krant schrijft dinsdagochtend dat ook pappie en mammie hun achternaam veranderen.

• Slechts 9 van de 34 partijen die aan de verkiezingen deelnemen, hebben vandaag kans gezien zich te registreren. Maar ze waren er dan ook vroeg bij: ze arriveerden in het holst van de nacht. De overige partijen zagen geen kans naar binnen te komen vanwege de demonstranten die de ingangen van het Thai-Japan stadion blokkeerden. Zij vertrokken linea recta naar het politiebureau om aangifte te doen.

De Kiesraad is nog niet van plan te verhuizen. ‘We hebben nog tot 27 december’, aldus Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakom. Pas wanneer het de andere partijen niet lukt zich te registreren, wordt verhuizing overwogen. De eerste demonstranten arriveerden zondagnacht. In het stadion overnachtten veertig personeelsleden van de Kiesraad. Ze deden de deuren op slot zodat de demonstranten niet naar binnen konden.

• Yingluck Shinawatra is weer lijsttrekker van ex-regeringspartij Pheu Thai. Nummer 2 op de landelijke kieslijst is Somchai Wongsawat, voormalig minister-president en Yingluck’s zwager. Daarna volgen de namen van vier kabinetsleden: de ministers van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Justitie en Werkgelegenheid.

• Vijfendertig politieke partijen hebben laten weten met een landelijke lijst aan de verkiezingen deel te zullen nemen. De kandidaten dienen zich deze week te registreren, maar dat zal vandaag lastig gaan want het Thai-Japan stadion, waar het staat te gebeuren, wordt belegerd door demonstranten. Volgende week komen de districtskandidaten aan de beurt.

• Twee verslaggeefsters van respectievelijk kanaal 9 en kanaal 3 zijn zondagmiddag belaagd door demonstranten. Demonstranten gooiden water naar het gezicht van de kanaal 9-verslaggeefster en trokken haar weg in een poging het tv-team te stoppen om een reportagewagen voor het Government Lottery Office op de Ratchadamnoen Avenue te parkeren. Dat kantoor is dichtbij het Democracy Monument, waar het hoofdpodium van de protestbeweging staat. De verslaggeefster heeft aangifte bij de politie gedaan.

Voor het stadhuis bedreigden demonstranten een verslaggeefster van kanaal 3, nadat ze op het dak van de reportagewagen live verslag had gedaan van de demonstratie. Na het incident beklom een protestleider het podium en zei tegen de demonstranten dat ze journalisten met rust moesten laten.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Analyse: Het stekelige pad naar de verkiezingen”

 1. teun zegt op

  De uitspraak van Chitpas Bhirombhakdi (Singha erfgename) “dat veel Thais niet begrijpen wat democratie is … vooral op het platteland” geeft maar weer aan hoe er bij de gelen over anderen dan “ons soort mensen” wordt gedacht.
  Dat belooft niet veel goeds voor degenen, die niet “tot de grachtengordel” behoren. Haar denkbeeld past precies bij het gedrag dat ook andere “grootheden” (zoals de kleinzoon van Red Bull eigenaar, die een agent doodrijdt en gewoon naar huis doorrijdt).

  Ik ben bang dat deze groep figuren een heel aparte definitie van het begrip “democratie” hanteren. Die zal er wel ongeveer op neerkomen, dat een paar rijkere families uit Bangkok het wel gaan regelen voor de rest. En dat regelen zal er niet toe leiden, dat de positie van “de rest” er beter op wordt.

  Het wordt dus echt de hoogste tijd om de machtshonger van Suthep en de hem financieel ondersteunende “grachtengordel families” te kanaliseren via verkiezingen.

  • danny zegt op

   beste Teun,

   Het is jammer dat je deze dochter van 27 jaar al hebt veroordeeld tot een rijke luis dochter, belust op macht en tevens haar vergelijkt met de Red-Bull zoon.
   Ik vind het dapper dat zij zich inzet tegen de corruptie. Het geld wat haar familie heeft verdiend komt door werken aan en van een goed product .
   Het zou mooi zijn als we een verschil maken tussen het rijk worden ten kosten van de bevolking of het maken van een product waar de bevolking voor kan kiezen.
   Het grootste gedeelte van de bevolking ,vooral buiten de grote steden ,begrijpt niets van politiek laat staan de betekenis van democratie en of eerlijke verkiezingen.
   De meeste mensen buiten de grote steden leven van de opbrengst van hun land en als iemand ze geld geeft wat hun leven iets makkelijk maakt op die dag , dan zijn ze daar blij mee.
   Ook jij leest vast en vaak de verhalen van het leven buiten de grote steden bijvoorbeeld het uitgestrekte Isaan-gebied ,veel van de verhalen op dit Blog kloppen…de mensen zijn daar bezig met hun eigen leven en zijn vooral geïnteresseerd in de politici die hun wat geld toeschuift of het dorp een koe geeft of dekens of een waterput aanlegt.
   Chitpas verdient een kans om goed te doen voor het land net als ieder ander kind van welke kom af dan ook denk ik.
   Ze kan misschien ook net als Paris op een strand gaan liggen en niks meer toevoegen aan dit leven,maar zij kiest voor mogelijkheid het land te verbeteren.
   Mooi toch ?
   een groet van Danny

   • teun zegt op

    Beste Danny,

    Allereerst heb ik in mijn overdenking geen enkel oordeel uitgesproken over het door jou geprezen goede produkt (lees: Singha). Ook leden van de door mij als “grachtengordel” families omschreven mogen politiek bedrijven.
    Maar als je je politieke carriere begint met de stelling “dat veel Thais niet begrijpen wat democratie is … vooral op het platteland” dan geeft dat toch te denken. Uit jouw uitspraak “…de mensen zijn daar bezig met hun eigen leven en zijn vooral geïnteresseerd in de politici die hun wat geld toeschuift of het dorp een koe geeft of dekens of een waterput aanlegt” wordt duidelijk dat jij evenals Chitpas ca. tweederde van de bewoners van dit land wegzet als politiek onkundig.

    Nou bekruipt mij toch het gevoel dat mensen als Chitpas niet voornemens is in deze situatie – mocht die al juist zijn ingeschat – een wezenlijke verandering te willen aanbrengen.

    Gelukkig geef jij in jouw reactie al aan, dat de stelling van Chitpas niet klopt. Jij stelt immers dat de mensen daar vooral geinteresseerd zijn in politici, die een koe, dekens geeft of een waterput aanlegt. Met andere woorden ze zijn geinteresseerd in politici die daadwerkelijk wat doen om hun leven en kansen te verbeteren. En ze zijn dus niet geinteresseerd in politici die wel mooie woorden spreken, maar vooral niks willen doen/veranderen.

    Of denk jij dat Chitpas daadwerkelijk van plan is de situatie op “het platte land” te verbeteren al dan niet met behulp van een deel van het familie-vermogen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website