Een belediging voor de democratie, een tijdbom die een burgeroorlog kan ontsteken, een utopie, onwerkbaar. Vanuit de academische wereld komt weinig waardering voor het idee van actieleider Suthep Thaugsuban om de huidige regering door een Volksraad te vervangen en de koning te vragen een interim-premier te benoemen.

Suthep heeft zijn actierepertoire inmiddels weer uitgebreid. In een interview met Bangkok Post zegt hij een ‘vreedzame coup door het volk’ te willen laten plegen. ‘Het verschil met een militaire coup is dat het leger slechts enkele uren nodig heeft om de macht te grijpen, maar het volk is ongewapend, dus dat duurt langer.’

De Volksraad zou moeten bestaan uit tweehonderd leden, sommigen direct gekozen uit alle lagen van de bevolking, anderen benoemd. Politici of leden van politieke partijen zijn niet welkom. De Volksraad en een interim-kabinet zouden maximaal 1 à 1,5 jaar aan de macht mogen blijven. Gevraagd wat die coup door het volk inhoudt, zegt hij dat hij de bureaucratie gaat stil leggen. ‘Wanneer de bureaucratie niet functioneert, komt er een eind aan de regering Yingluck.’

Suthep, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, zegt zich pas aan te geven als zijn taak voltooid is: het uitroeien van het ‘Thaksin regime’ met wortel en tak. De protesten worden morgen hervat en duren tot maandag.

De academische wereld reageert in meerderheid afkeurend op zijn plannen. Enkele reacties:

 • Nakharin Mektrairat (Kasetsart universiteit): De enige optie is ontbinding van het Huis van Afgevaardigden door Yingluck. Daarna wordt de regering demissionair met als taak hervormingen tot stand te brengen.
 • Kowit Wongsurawat (Moral and Political Science Academy van het Royal Institute): Ontbinding van het Huis en een voor alle partijen acceptabele premier.
 • Prapas Pintoptaeng (Chulalongkorn universiteit): Thailand dient te leren van Zuid-Amerika waar volksraden zijn mislukt. Sommige sociale groepen gebruikten die om de macht te grijpen. De ideeën van Suthep leiden uiteindelijk alleen maar tot geweld. Een door de koning benoemde premier is eerder voorgesteld, maar de koning zelf schoot het destijds af.
 • Worachet Pakeerut (Thammasat): Uiteindelijk zal de regering voor de druk buigen en aftreden, maar ’s lands problemen blijven onopgelost.
 • Kevin Hewison (Murdoch universiteit, Australië): Sutheps eisen kunnen alleen gerealiseerd worden met steun van het leger, de rechtelijke macht of het paleis. ‘Het wordt een beklemmend nepotisme in plaats van nieuwe politiek.’

Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) noemt Suthep’s plan in strijd met de grondwet. ‘Het voorstel is een verdichtsel van zijn fantasie. Hij is ziek en zou een arts moeten raadplegen. Misschien heeft hij onder te veel druk gestaan, waardoor zijn denken nu abnormaal is geworden.’

(Bron: Bangkok Post, 5 december 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Aanval van academische wereld op actieleider Suthep”

 1. Tino Kuis zegt op

  Worachet Pakeerut, een leider van de Nitirat groep (Thammasat Universtiteit) zei ook dat, als Suthep zijn zin krijgt, het tot een ‘burgeroorlog’ zou kunnen leiden. Hier in het noorden hoor je mensen vaak zeggen dat ‘Bangkok’ niets om hen geeft en alleen aan zichzelf denkt. Sommigen voegen er schertsenderwijs aan toe dat het misschien beter is als het noorden zich maar afscheidt van Thailand. Dit geeft wel aan hoe diep de kloof is die mensen ervaren tussen ‘Bangkok’ en de ‘provincie’. Suthep zal die kloof alleen maar dieper en misschien onoverbrugbaar maken.

  • janbeute zegt op

   En zo is het Hr. Tino Kuis .
   Ook ik hoor die opmerking steeds vaker hier in het noorden van Thailand .
   Bangkok en om streken zijn niet zo erg geintereseerd hoor wat hier gebeurt in het noorden .
   Dankzij zeg maar het Thaksin regime gebeurde er eindelijk iets .
   Nieuwe rondwegen in en om bij Chiangmai .
   De nacht safari en de bloemen tentoonstelling kan ik mij nog wel herrineren .
   Maar dat is zowel alles .
   Voorbeeld in Chiangmai is er geen enkel hoofdkantoor van wat voor regerings of overheids instelling .
   dan ook
   Een hoofd kantoor van bv een thaise bank of telefoon company verzekerings company .
   Of een grote tentoonstelling , bv auto en home
   Alleen wat wij hier hebben in het noorden is hoofd zakelijk enkele universiteiten
   En de toeristen industrie .
   Agrarisch .
   Daarom hoor ik hier ook al voor een lange tijd het opsplitsen van Thailand in Noord en zeg maar Zuid .
   Maar dat hebben we in de geschiedenis vaker gezien Bij enkele landen , waaronder ook America
   De gedachte van een nieuw Lanna rijk bijvoorbeeld .
   Waar ik woon vragen ze mij wel eens , can you speak yong .
   Yong is een taal die komt uit het noorden , waar ik woon al zou je zelfs goed Thais kunnen spreken .
   Deze taal versta je echt niet hoor .
   Je zou het kunnen vergelijken met bv het Fries in Holland .
   Ik hoop niet dat het ooit zo ver komt als ik hier schrijf .
   Maar de verdeeldheid is groot in Thailand , en om iedereen weer op het zelfde politieke spoor zien te krijgen is een Hell of a job .

   Groetjes Jantje .

 2. Jan Dekker zegt op

  Ik versta niet wat ie zegt, maar zijn lichaamstaal zegt mij voldoende. Het is een levensgevaarlijk manneke.

  • Monte zegt op

   Moderator: uw reactie voldoet niet aan onze huisregels.

 3. chris zegt op

  “Een belediging voor de democratie, een tijdbom die een burgeroorlog kan ontsteken, onwerkbaar.”
  Zo kun je ook de huidige situatie met de regering Yingluck karakteriseren, als je wilt. De pot verwijt de ketel, hoor ik de demonstranten al roepen.
  In de huidige patstelling moet – naar mijn mening – geen enkele oplossing bij voorbaat worden uitgesloten. En het is zeker niet verstandig van de sympatisanten van deze regering of de academici om te verwijzen naar de grondwet. Die hadden de Thaksin-fans zelf maar al te graag willen overtreden om hun leider terug te halen. En de grondwet is wel vaker in dit land met voeten getreden (of buiten werking gesteld, of gewijzigd) om bestaande tegenstellingen of patstellingen te doorbreken.
  Zolang de partijen het niet met elkaar eens worden WAT de problemen in dit land nu eigenlijk zijn en WAT daarvan de oorzaken zijn is elke discussie over oplossingen gedoemd te mislukken. En zijn de in de nabije toekomst te kiezen oplossingen opnieuw onderwerp van en strijd tussen verschillende kampen en partijen.

 4. patrick zegt op

  Het is meer en meer duidelijk dat die gevaarlijke Suthep alleen aan eigen macht denkt …alle oproepen tot gesprek wijst hij af….hoe je het draait of keert bij elke “democratische” verkiezing komt men op hetzelfde resultaat uit……als de oppositie overal zo gaat reageren,en opbouwende gesprekken ut de weg gaat omdat men zn eigen zin niet krijgt…….zit de wereld weer in chaos .Er is een bevel uitgevaardigd hem te arresteren …..Men had dit allang moeten doen voor het andere despoten op het idee brengt dat men met populistisch roepen zogezegd populair word en paar duizend mensen op de been kan brengen voor eigen eer en glorie…dat men de economie en de eer van het land daarmee in gevaar brengt kan hen geen xxxxx(eigen censuur;) schelen.

  • HansNL zegt op

   De huidige regering meent de “tegenstanders” te demoniseren door ze te laten aanklagen.
   En tegelijkertijd de grondwet te willen wijzigen om de eigen gelederen te ontdoen van elke schuld.

   Lood om oud ijzer…….

 5. top martin zegt op

  Voor mij is het onbegrijpelijk, te zien hoe een , met arrest bevel gezocht iemand, elke avond door de
  beeldbuis loopt. Onbegrijpelijk hoe de TV Kameras hem op elke cm vervolgen. Raar dat een Thais arrestatie team dit niet kan ? Via de live TV is duidelijk te zien waar hij zich bevindt ?
  Het antwoord is eenvoudig nl. -iemand- will niet dat hij gearresteerd wordt en hij verder kann vertellen wat hij voor denkbaar houdt.

  Het zelfde was met de High Socitie monnik en met Taksin. Idereen was overtuigd en wist waarom deze gearresteerd moesten worden. Maar steeds weer wachten ook hier de Thaise overheid dat deze twee zich in het buitenland gevonden om dan (te laat) toe te pakken. In een land waar de justitie zelfs korrupt schijnt te zijn, is demokratie iets voor de betere boeven ?

  • Tino Kuis zegt op

   Beste top martin,
   Bestaat gerechtigheid in dit land? Als een arme sloeber 20.000 baht steelt draait hij voor vijf jaar de bak in, na een bekentenis natuurlijk. Een ander loopt vrij rond na een aanklacht voor moord of verraad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website