Het aantal Thai met een SOA neem fors toe. Zo is het aantal patiënten met Syfilis tussen 2005 en 2014 verdubbeld naar 30.000, aldus het Department of Disease Control.

Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door een bacterie. Wereldwijd lopen jaarlijks 10 tot 12 miljoen mensen de ziekte op. Aangeboren syfilis is in onderontwikkelde landen een belangrijke oorzaak van sterfte rondom de geboorte.

Ook het aantal gevallen van gonorroe is toegenomen. Gonorroe komt vooral veel voor bij mannen die seks hebben met mannen. Deze SOA is heel makkelijk over te dragen en wordt veroorzaakt door een bacterie.

Vooral personen tussen 15 en 24 lopen een SOA op. Thailand telt 426.999 HIV/Aids patiënten, van wie 6.304 dit jaar werden geïnfecteerd.

Donderdag 1 december is het World Aids Day. De gezondheidsdiensten in Thailand werken aan een 5-jaren plan. Doel is het aantal Syfilis patiënten terug te brengen naar maximaal 3,5 per 100.000 en gonorroe naar maximaal 8 per 100.000 Thai te brengen.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Aantal Thai met geslachtsziekten stijgt schrikbarend”

 1. ruud zegt op

  Als ze het aantal patienten naar 3,5 en 8 per 100.000 Thai terug willen brengen, hebben ze nog een flinke klus voor de boeg.
  Van de laatste 2 maanden weet ik al van 4 jongens uit de buurt, dat ze een bezoek aan de dokter hebben mogen brengen.(roddels gaan snel in het dorp, vooral roddels over een andermans pech)
  Bij die 4 jongens, horen dan ook, 1 of meer meisjes, die naar de dokter zouden moeten.
  Of die dat ook doen is een tweede.
  Dus minimaal 5 mensen uit een klein dorp.

  Ik heb de jongens het risico van een besmetting proberen uit te leggen, door ze te vertellen, dat ieder meisje dat ze zonder condoom hun gang laat gaan, dat bij andere jongens ook doet.
  Met een grote kans op besmetting dus.
  Op zich zijn ze dat wel met me eens, maar dat argument heeft blijkbaar geen waarde meer, op het moment, dat ze wel een meisje, maar geen condoom hebben.
  Dan neem je het risico maar.

  Ik vraag me trouwens af, of ze in Thailand ook de partner willen weten, waarmee je sex hebt gehad, net als in Nederland.
  Ik heb echter het stille vermoeden van niet.

  • BA zegt op

   Probleem is ook dat veel ziekten zoals Chlamydia bij vrouwen nauwelijks zichtbaar zijn en dus merken ze niet dat ze het hebben.

   Plus medicijnen voor bijvoorbeeld Chlamydyia zijn gewoon vrij in elke apotheek te koop. Even zoeken op google en je weet zo wat je hebben moet.

   Wat gebeurd is er dus, jongen merkt dat hij bijvoorbeeld Chlamydia heeft, gaat voor een medicijnkuur langs Boots, dumpt het meisje of vermijd gewoon contact en dan is zij niks wijzer. Komt de volgende jongeman langs en dan kan die ook naar de dokter.

 2. Daniël M. zegt op

  Ik ben het helemaal eens met de stelling van Ruud.

  Inderdaad, Thai vertellen (meestal) niet over wie de vorige partner was of met wie hun partner al relaties gehad hebben. Zij willen het (meestal) ook niet weten. Dat heb ik persoonlijk ook al ondervonden.

  Een Thai die vertelt (tegen zijn partner) dat hij/zij besmet is, lijdt al meteen aan (groot) gezichtsverlies en is al meteen voer voor de zo beruchte roddelmolen.

  Ik heb de indruk dat persoonlijk gezichtsbehoud boven het algemeen belang staat.

  Dus om dat gezichtsverlies en de roddels te voorkomen, leven zij met alles er op en er aan alsof er niets aan de hand is.

  Dat wordt dan ook nog eens versterkt door het gebrek aan het besef van de ernst en de mogelijke gevolgen. Zij leven enkel ‘vandaag’ (enkel ‘vandaag’ telt, morgen bestaat (nog) niet…).

  Ook het Boeddhisme speel hier een rol, omdat zij geloven in hun karma.

  Het zou al een wonder zijn, als ze het aantal infekties zouden kunnen beperken…

  • Rob V. zegt op

   Verwijzen naar het Boeddhisme of ‘de Thaise cultuur’ (dé cultuur bestaat niet) is meer een slap excuus. De primaire redenen lijken mij evident:
   – Geen tot gebrekkige voorlichting. Men zou reeds vanaf een jaar of 12 via school, de dokter en campagnes goede seksuele voorlichting moeten krijgen. Dus risico’s op SOA’s en de nare gevolgen vooral als je HIV (AIDS) krijgt. Hoe plezier te hebben met minimale risico’s. Stukje voorlichting over zelfbevrediging zodat de hormoon bommetjes zich ook zelf kunnen vermaken.
   – Wel gehoord hebben over het belang van een condoom, de pil en andere maatregelen maar als de gelegenheid zich voordoet geen condoom bij de hand en dan toch maar het risico voor lief nemen… Makkelijker toegang tot condooms zou helpen. Maar zelfs als de generatie winkeliers die zonder schaamte condooms aan de kassa verkoopt kan het voor de klant nog een hele drempel zijn er om te vragen. Denk dus ook aan condoom automaten of wellicht zijn er goede mogelijkheden om via internet anoniem te kunnen kopen?

   Ik denk niet dat Thailand erg verschilt van het Nederland van voor de tijd dat er degelijke voorlichting was op scholen en toegang tot voorbehoedsmiddelen. Zelfs nu nog zijn er ouders in Nederland die moeite hebben met voorlichting op school (“mij kind is nog te jong”, “we doen het zelf wel in onze eigen woorden”, …) . Het blijft natuurlijk een giechel onderwerp maar het zou natuurlijk al een boel helpen als het geen taboe onderwerp meer is op school.

  • Tino Kuis zegt op

   Denk je nou echt dat zoiets in Nederland anders is? Ik had eens een patient met syphilis. De mogelijkheid bestond dat zijn vrouw ook besmet was. Hij weigerde echter pertinent haar te informeren (‘we hebben al heel lang geen seks gehad’ was het excuus). Nu heeft een arts een beroepsgeheim maar mag dat doorbreken als er ernstige gevolgen op het spel staan. Ik heb haar buiten haar man om benaderd. Gelukkig was de test negatief.
   En ik geloof er niets van dat Nederlanders zo openhartig zijn over hun vroegere of huidige andere minnaars.

 3. theoS zegt op

  Het Verre Oosten is altijd een gonnorea gebied geweest. In de 50tiger en 60tiger jaren, vorige eeuw, voer ik bij de Rotterdamse Lloyd en op de Verre Oosten reizen hadden wij een echte, mannelijke, nurse aan boord. Deze werdt uitgeleend door een Nederlands ziekenhuis en bleef de gehele reis aan boord. Deelde penicilline spuiten uit in geval van opgelopen gonnorea, had hij dagwerk aan. Een vrachtschip lag toen minimaal zo’n 2 wkn in een haven, soms wel een maand. Later kwamen de anti-biotica pillen en toen was een verpleger niet meer nodig. De 1e stuurman gaf deze uit als het nodig was, wat dikwijls was.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website