Aan veel prepaid creditcards (debitcard) zitten zoveel kosten verbonden dat ze een wel erg duur alternatief zijn voor een gewone creditcard. Dat kaarthouders vaak ook (flink) moeten betalen als ze de kaart níet gebruiken, vindt de Consumentenbond ronduit klantonvriendelijk.

Een prepaid creditcard is een creditcard waar consumenten zelf geld op zetten. Daardoor geef je niet meer uit dan het beschikbare saldo. Een pluspunt dat in veel gevallen teniet wordt gedaan door de bijkomende kosten, zo blijkt uit onderzoek. Bij veel kaarten worden bijvoorbeeld kosten gerekend voor het níet gebruiken van de kaart. Consumenten met een Viabuy kaart bijvoorbeeld, betalen een ‘boete’ van € 9,95 per maand als ze de kaart 12 maanden niet hebben gebruikt. Ook GWK en Moneypass brengen kosten in rekening na een jaar inactiviteit. (resp. € 3,50 en € 1 per maand). Money2Go brengt zelfs al na 3 maanden € 2,50 per maand in rekening.

Meer kosten

Naast deze ‘boetes’ zijn er nog meer kosten waar consumenten rekening mee moeten houden. Zo kost het activeren van Viabuy Prepaid Mastercard maar liefst € 89,70 (voor 3 jaar). Ook voor het opwaarderen van de kaarten moet in bijna alle gevallen betaald worden, variërend van nog geen euro tot maximaal €10. Geld van de kaart afhalen is in veel gevallen nog duurder; Moneypass, Money2Go en Viabuy rekenen daarvoor €10. Al deze kosten komen vaak bovenop de jaarlijkse bijdrage, die ongeveer even hoog is als die voor een standaard gewone creditcards: tussen de € 10 en € 30 per jaar.

Nadeel

Naast de bijkomende kosten hebben prepaid creditcards nog een nadeel: de kaart wordt vaak niet geaccepteerd als borg bij het huren van een auto of het reserveren van een hotelkamer. Ook bieden prepaid creditcards, met uitzondering van die van ICS, geen verzekering bij diefstal, verlies en beschadiging van aankopen. Eén van de grootste voordelen van betalen met een gewone creditcard.

4 reacties op “Consumentenbond: Prepaid creditcard vaak duur en klantonvriendelijk”

 1. Carolien zegt op

  Onze ICS kaart word gewoon geaccepteerd bij het huren van een auto. Zowel bij Sixt als bij Car del Mar ( Thai rent a car). Ook betalen wij geen boete bij niet gebruiken. Alleen 12 euro per jaar. We hebben er al heel wat plezier van gehad

 2. Kees zegt op

  Ics is redelijk goedkoop
  Skrill is ook relatief goedkoop.
  Kost 10 euro per jaar
  Opwaarderen met ideal is 1% kosten.

  Voordeel geen risico bij misbruik.
  Gebruik het voor vliegtickets nokair en airasia.
  Ook aankopen op internet.
  Geen slechte transactie koers.

  • frank zegt op

   Ik heb ook een Skrill kaart. Ben erg tevreden en de kosten zijn 10 euro in de 3 jaar.
   Alleen voor je nieuwe kaart. Verder inderdaad 1% met ophogen Ideal.
   Nadeel is dat de kaart maar 3 jaar geldig is en niet een half jaar ervoor een nieuwe kaart kunt aanvragen.
   Lastig als je over een aantal maanden bv een hotel wil boeken. Dan is de valid datum verlopen.

 3. David H. zegt op

  Ik gebruikte Skrill in verleden ook , inderdaad maar 10 euro per jaar , en als je de kaart niet gebruikt geen probleem , zonder kaart kan ik ook geld opladen online van Belg.. rekening en witdraw naar mijn Thai rekening = eigenlijk een transfer , maar kan geen reden v/ transfer bijvoegen , vandaar dat ik nu de gewone bank transfer doe om mijn F.E.T. form te verkrijgen .
  Als je de kaart niet neemt kost het je zelfs de 10 Euro niet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website