Thais leven boven hun stand

Door Redactie
Geplaatst in Maatschappij
Tags: ,
2 oktober 2011

De meeste Thais geven meer geld uit dan ze verdienen en zelfs degenen die wel met hun geld kunnen uitkomen, lopen het risico financieel in de problemen te komen.

Dit blijkt uit een peiling van Abac onder 2.764 personen van 18 jaar en ouder in 12 provincies.

Het gemiddeld inkomen van de respondenten bedraagt 11.300 baht per maand; hun persoonlijke uitgaven 9.197 baht. De belangrijkste utigavenposten zijn voedsel (5.222 baht), vervoer (3.790 baht) en ontspanning, zoals bioscoop, concerten en sport (1.416 baht).

De financiële problemen doen zich voor bij een kwart van de respondenten. Degenen die minder dan 3000 baht per maand verdienen, geven 6.513 baht per maand uit; degenen die tussen de 3.000 en 5.000 baht verdienen spenderen maandelijks 6.522 baht. Het geld daarvoor wordt geleend.

Mensen die meer dan 75.000 baht per maand verdienen, geven maandelijks 34.471 baht uit. Ze vormden 5 procent van de respondenten en maken 10 procent van de gehele bevolking uit. De overgrote meerderheid van de ondervraagden (76 pct) verdient minder dan 15.000 baht per maand. In deze groep heeft 75,6 procent geen spaartegoeden.

[De eerste zin wordt in de rest van het bericht niet aannemelijk gemaakt.]

www.dickvanderlugt.nl

26 reacties op “Thais leven boven hun stand”

 1. cor verhoef zegt op

  Alweer een ABAC poll die meer vragen doet rijzen dan antwoorden. Dat de gemiddelde Thai tot zijn nek in de schulden zit, betwijfel ik geen moment. Daar hoef je geen enquete voor te houden.
  In Thailand zijn er niet veel mensen die minder dan 3000 baht per maand verdienen (100 baht per dag). Dat is honderd baht onder het minimum loon. Bedelaars verdienen meer en zelfs rijstboeren verdienen meer. Dat die mensen meer dan 6000 baht per maand uitgeven is logisch, want van minder kun je nauwelijks leven.
  In welke provincies is deze enquete gehouden? Welke huishoudens? Onder welke beroepsgroepen. Deze enquete rammelt aan alle kanten. Geeft alleen aan hoe beroerd het gesteld is met het universitaire onderwijs in Thailand. ABAC is een peperdure, prestigieuze universiteit notabene…

  • HansNL zegt op

   Beste Cor
   Je merkt terecht op dat 100 baht per dag loon 100 baht onder het wettelijk minimumloon is.
   Helemaal gelijk!
   Maar, echt, het wettelijk minimumloon is vaak maar een leidraad.
   Het ontduiken van het wettelijk minimumloon is een normale zaak, er is eigenlijk geen afdoende controle en vakbonden is een onbekend verschijnsel.
   En ja hoor, er is altijd wel een blik werknemers open te trekken uit de buurlanden.
   Vietnam, Laos, Birma en ook Cambodja.
   In Khon Kaen zijn diverse restaurants overgestapt van Thaise werknemers op Vietnamese.
   En die mogen blij zijn als ze 100 baht per dag krijgen, en zijn doodsbenauwd om er over te praten.
   Minimumloon?
   Een farce.

  • Joop zegt op

   Hi Dick,

   Ik heb een vraag: Heb jij ook ervaring met ebooks? En zo ja , zijn die ook te koop in Thailand? En hoeveel kosten die daar ongeveer?

   Met vriendelijke groet, Joop

   • dick van der lugt zegt op

    Ebooks zijn te koop in Asia Bookshop, maar of er Engelse titels te koop zijn weet ik niet. Ik ben nog van de papieren generatie en heb geen ervaring met ebooks.
    Geen idee wat ze hier kosten.

 2. nok zegt op

  Mensen die meer dan 75k baht verdienen zijn er niet zo veel. Dat zijn de hogere managers/ambtenaren . En dat die dan maar 34k uitgeven kan ik niet geloven. Hypotheek voor de woning, dikke auto op afbetaling, vaak uit eten etc. dat red je nooit met 34k per maand.

  • cor verhoef zegt op

   @Nok,

   Dat is een ander deel van deze “enquete” die nergens op slaat, en waarvan de geloofwaardigheid op zijn minst dubieus is.
   ABAC enquetes….
   Treurig is wel dat de Engelstalige kranten in Thailand de resultaten van dit broddelwerk wel op de voorpagina zetten. Tjeempie, de Thais hebben schulden!

   • nok zegt op

    Als je in het vliegtuig dat visum-formuliertje invult staat er ook altijd een vraag bij over je inkomsten. Ik vind dat erg brutaal van de thai om dat aan iedereen die het land in wil te vragen maar ze doen het wel.

    Ook in Bkk op straat kwam ik bijna dagelijks een groepje studentes tegen met een enquete over je verdiensten en doel om naar thailand te komen.

    Zouden dit ook wetenschappelijke onderzoeken van de thai zijn? Ik vul meestal maar gewoon iets in, gaat ze niets aan wat ik verdien.

 3. dick van der lugt zegt op

  Peilingen, ook in Nederland, neem ik altijd met een korreltje zout. Bangkok Post vermeldt altijd wel netjes hoeveel personen zijn ondervraagd en in hoeveel provincies, soms ook welke. In Nederland lees ik dat nooit tot zelden (het aantal personen dan, het vermelden van de provincies is in NL uiteraard overbodig).

 4. Frans zegt op

  ben blij dat de expats meer dan 50 k hebben per maand.

 5. Christiaan Hammer zegt op

  De overbesteding en leven op de pof, wat je nu in Thailand ziet, dan begon in Nederland omstreeks 1966. Waartoe dat uiteindelijk leidt is nu duidelijk. Men kan niet meer terug.

  In Thailand zonder echte bescherming van het minimumloon kan dat echt uit de hand gaan lopen. In de laatste jaren merk ik sterk toenemende mate, dat mensen geld willen lenen; nou lenen??? Je ziet het nooit meer terug. Ook de criminaliteit zal hierdoor toenemen, want men wil toch geld zien te krijgen.
  Veel gezinnen, die ik hier ken, hebben na de 18e van de maand nauwelijk meer te besteden, totdat het nieuwe loon of salaris rond de 29e komt.

 6. teun zegt op

  naast het mogelijk ontduiken van minimum loon, zijn de financieringsmaatschappijen en verzekeringsmijen hier ook de grote boosdoeners. bij veel producten (van TV’s tot strijkbouten) zie je om te beginnen met koeienletters het bedrag dat je per maand kwijt bent (aanfinanciering). en met kleine letters onderaan wat het product kost.

  de financiering wordt zonder problemen verstrekt. zolang je op de vraag van de financieringsmij “waar gaat u van betalen” maar netjes antwoordt “from my salary” dan is het accoord. er wordt dan niet gecontroleerd wat het salaris is en ook niet of er al andere financieringen lopen. men kent hier niet zoiets als BKR.

  zo ken ik een geval, dat een thai die TBH 6.000 p/m verdient, aan vaste financieringslasten en overbodige verzekeringen TBH 7.350 p/m kwijt is. ga maar na hoe dat zal aflopen.

  verkoop op afbetaling en idiote levensverzekeringen moesten ze hier verbieden, zolang er men niet deugdelijk kan/wil controleren of de aanvrager wel in staat is te betalen.

 7. hans zegt op

  Nu heb ik al vaker gehoord dat je dan door de bank teruggenomen autos goedkoop kunt kopen, maar ik heb nog steeds dat soort adressen niet kunnen vinden. Wie weet hoe dat in mekaar zit.???

  • Jake zegt op

   Dag Hans, neem eens een kijkje op http://www.scb.co.th, als het goed is staat daarin een link met auto’s,huizen en andere artikelen te koop.

   Veiling wordt gehouden in BKK geloof elke 2 weken, auto’s kunnen daar tegen scherpe prijs gekocht worden maar net zoals in NL en de UK zonder garantie en moet je natuurlijk wel een Thai meenemen mocht je de taal niet optimaal beheersen.

   Succes 🙂

   • hans zegt op

    Bedankt voor de tip maar ik zie de link niet…Weet je het zeker?

    • Jake zegt op

     link doet het wel degelijk maar klik dan maar op buyatsiam.com, betreft onderdeel van de Siam Commercial Bank..

     Chokdee 🙂

 8. sjaak zegt op

  Nie om het een of ander.
  Maar het is algemeen bekend dat mensen met een hoger inkomen of poen op de bank.
  dit minder snel uitgeven, als ze dit al doen is dat vaak een overwoge keuze.

  Maar ik zelf drink toch liever een een pilsje van 70 bat waar het gezellig is. En gelukkig de meeste respect hebben voor elkaar.

  Als dat ik een pilsje van 50 bat drink waar, ik met mensen om me heen zit die of de moord stikken van de poen die te zeikerig zijn om een rontje terug te geven aan iemand die bijna niets te verteren heefd.

  • marcos zegt op

   Ben het met u eens Sjaak! Maar het systeem met het kokertje en je eigen briefje met de rekening werkt perfect. Tenminste ook nooit gezeur!

 9. joe van der Zande zegt op

  Over teruggenomen outo,s door de bank weet ik (gesproken met een American)
  Hy laat my weten ,na zyn pick truck te hebben bekeken,
  deze door hem is gekocht in een auction in Korat.
  45.000 km. op de teller- transfer warrantie-door Ford,
  350.000 baht alles inclusief.
  hy zegt de auction word gehouden in Korat – around Tesco .
  dus dight by de grote Mall.
  De auction heeft 3 levels top- middle- en laag .
  top word gegarandeerd op echt heid door het auction house.
  Er moet by het registreren ik dacht 20.000 bath aanbetaald,
  By geen aankoop terug betaald zoals hy my liet weten.
  Vond dit voor myzelf een goede info.
  maar ben nu nog niet actief bezig geweest.

  Gr. Jo.

  • lex zegt op

   .
   Ik wil graag even op deze reactie reageren met 1 van de huis regels, dit stuk is praktisch onleesbaar, Nederlands en Engels door elkaar, spelfouten, y in plaats ij

   Controleer spelling en grammatica. Voor dyslectici en mensen die de Nederlandse taal beperkt machtig zijn, maken wij een uitzondering. Sloddervossen weren we. Het overmatig gebruik van leestekens zoals meerdere vraagteken en uitroeptekens achter elkaar is niet toegestaan.

   Redactie, alsjeblieft, kunt u dit soort inzendingen in de gaten houden, dit om de leesbaarheid te verhogen.

   Bij voorbaat dank,

   Lex

   • lex K zegt op

    mijn excuses voor de slip van het toetsenbord

    • lex zegt op

     De woorden scherp en slijper, of een combinatie daarvan heb ik niet op schrift gesteld, dus ook geen fouten mee gemaakt

 10. jan maassen van den brink zegt op

  jammer dat je niet eerlijk toe geeft , dat je ook fouten maakt

  • @ Jan, je moet wel duidelijk maken op wie je reageert.

 11. joe van der Zande zegt op

  Mocht ik bedoeld worden met slecht schryven ,
  dan myn excuus hier.
  Woon alweer zo,n kleine 35 jaar in het buitenland dus geen Hollands geschryf meer .

  gr. Jo.

  • @ Jo, je zou kunnen beginnen met een ij te gebruiken ipv y. Dat moet toch lukken?

  • lex zegt op

   Of spelling controle gebruiken, die haalt de meeste fouten eruit, helaas niet alle, zoals ik tot mijn schande en schaamte bemerkt heb.

   Groet,

   Lex K


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website