Majesteitsschennis in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , ,
29 november 2011

De recentelijke veroordeling van een 61-jarige grootvader heeft de twee veel gebruikte wetten over majesteitsschennis weer teruggebracht in de nationale en internationale schijnwerpers.

Het Strafhof veroordeelde Ampon Tangnoppakul, ”oom SMS”, tot 20 jaar in de gevangenis. Hij werd schuldig bevonden aan het versturen van vier sms’jes van zijn mobiele telefoon vorig jaar, die beledigend waren voor Hare Majesteit de Koningin. Ampon ontkende de beschuldiging, en beweerde dat hij niet eens weet hoe een SMS moet worden verstuurd. De officieren van justitie kwamen echter met de bewijzen, dat de 4 berichten daadwerkelijk van zijn mobiele telefoon afkomstig waren. De berichten werden ontvangen en bewaard door Somkiat Krongwattanasuk, die toen persoonlijk secretaris van de premier, Abhisit Vejjajiva.

De zaak Ampon is nu voorlopig afgedaan, hij kan in hoger beroep gaan en mag ook hopen, dat hij in aanmerking komt voor een koninklijk pardon. Zijn arrestatie en vervolging wijzen echter een helder licht op de twee wetten die nog steeds zo vaak worden gebruikt. Artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht is de oorspronkelijke tekst voor majesteitsschennis, die beledigende uitspraken of acties tegen de leden van het Koninklijk Huis verbiedt straffe van arrestatie en gevangenisstraf. De nieuwere en soms verraderlijke Computer Crime Act verbiedt dezelfde feiten op een computer (of, blijkbaar, in het geval Ampon’s, een mobiele telefoon).

De Computer Crime Act is discutabel, omdat het werd ontworpen en als zodanig aan het publiek werd gepresenteerd als een wapen tegen hackers en andere witte-boorden criminelen. Het is veel vaker gebruikt tegen de vrijheid van meningsuiting, en heeft een rol gespeeld in bijna alle recente gevallen van majesteitsschennis. Er wordt gezegd dat aanklagers de Computer Crime Act in dergelijke gevallen gebruiken omdat het de mogelijkheid geeft strengere straffen op te leggen dan het Wetboek van Strafrecht, dat een maximumstraf van 15 jaar voor misdrijven tegen de monarchie kent.

De wetten over majesteitsschennis moeten worden herzien en bijgewerkt, zodat ze kunnen worden aangepast aan de eisen des tijds, net als met andere wetten gebeurt. Er moet ook een onderzoek op hoog niveau komen, bij voorkeur door de overheid op het gebruik van de wetten. Onder de huidige wet kan iedereen een aanklacht indienen over majesteitsschennis en omdat dat een zware beschuldiging is, moet de politie en andere instanties elke klacht serieus behandelen en onderzoeken. In de afgelopen jaren zijn er nogal wat gevallen geweest, waarbij een aanklacht werd ingediend met het kennelijke doel de aangeklaagde persoonlijk te beschuldigen zonder dat hij de intentie had om de monarchie in bescherming te nemen.

Er blijft nog een kritische barrière bestaan voordat artikel 112 en de Computer Crime Act kan serieus worden onderzocht. Het is de vaak politieke lading, die gekoppeld is aan de wens om wellicht de wetten te onderzoeken en eventueel te wijzigen. De wetten zijn er uit respect en genegenheid voor de vorst en de monarchie, maar politici gebruiken ze ook voor hun eigen politieke doeleinden. Vorige week waarschuwde de minister van Informatie– en Communicatietechnologie, Anudith Nakornthap, tegen het aanklikken van “Like” bij twijfelachtige berichten op Facebook: klik het aan en je krijgt spijt van. Er wordt gezegd, dat hij al 86.000 Facebook-pagina’s heeft laten blokkeren of laten verwijderen door het Amerikaanse bedrijf.

De constante jacht op internet sites is zinloos en destuctief. Hoe meer aandacht Capt Anudith er op richt, hoe meer hij slechte bedoelingen stimuleert. Het idee dat een discussie over de wetten over majesteitsschennis reeds als majesteitsschennis wordt beschouwd, is emotioneel geladen, maar houdt geen stand. Een wet heeft op zich geen invloed op de liefde en respect voor de monarch. Het was Zijne Majesteit de Koning zelf die zes jaar geleden op een eenvoudige manier verklaarde, dat “De Koning ook fouten kan maken” en “Eigenlijk moet ook ik bekritiseerd kunnen worden”

De wet op majesteitsschennis is een belangrijke traditie in de Thaise cultuur, maatschappij en geschiedenis. Dit is waarom het regelmatig geactualiseerd en gemoderniseerd wordt. Dat is waarom het noodzakelijk is het opnieuw te onderzoeken. Er is een aantal mensen in het land die er misbruik van maken voor politieke of persoonlijke doeleinden, wat onaanvaardbaar is. Als gevolg hiervan heeft een aantal twijfelachtige vervolgingen plaatsgevonden, die het imago van het land in het buitenland zwaar beschadigd hebben. Een serieus onderzoek naar de wet op majesteitsschennis en het gebruik daarvan kan mazen onthullen, die gedicht moeten worden.

Redactioneel commentaar in de Bangkok Post van 27 november 2011. Vertaald door Gringo.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website