De donkere kant van sommige Thai

Door Redactie
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , ,
30 april 2018
topten22photo / Shutterstock.com

In de Thaise cultuur zitten voor ons vreemde zaken opgesloten. Lastig te begrijpen en te doorgronden. Soms staat het uiterlijke vertoon haaks op hoe de Thai werkelijk in elkaar zitten. Wanneer ik daar mee geconfronteerd wordt, denk ik wederom: ‘niets is wat het lijkt in Thailand‘.

In de omgang zijn Thais uiterst beleefd en vriendelijk. Om niemand in het openbaar gezichtsverlies te laten lijden wordt er geen kritiek geuit.

Met veel omwegen wordt er door een Thai duidelijk gemaakt wat het probleem is. Deze omgangsvormen vragen veel geduld en zelfbeheersing. Een Thai vindt dat erg belangrijk. Je zelfbeheersing verliezen en schreeuwen is een grove belediging voor een Thai.

Emoties

Je zou kunnen stellen dat Thai zich altijd moeten inhouden in het dagelijks leven. Het tonen van emoties is namelijk geen gemeengoed. Om toch wat stoom van de ketel halen, gebruiken Thai daar vooral humor voor. Veel lachen zorgt immers voor ontspanning.

Een andere uitlaatklep is drank en drugs. Een probleem van enorme omvang in Thailand. Door deze middelen worden remmingen weggenomen en komen opgekropte emoties naar boven. Thai blijken dan ook erg gewelddadig te kunnen zijn. Niet anders dan in het westen overigens, waar de meeste gewelddadigheden ook onder invloed van drugs (alcohol en andere middelen) worden gepleegd.

Geweld

Niet alleen alcohol of drugs zorgen voor agressie, ook als er een grens wordt overschreden kan de vriendelijkheid en zelfbeheersing omslaan in een orgie van geweld. Berucht zijn de vechtpartijen met Thai onderling of tegen farang. Mocht je ooit ruzie krijgen met Thai in een bar of op straat, wees voorzichtig en laat het niet escaleren. Je verliest uiteindelijk altijd.

Daar komt bij dat Thai gemeen vechten, wellicht omdat ze fysiek al snel de mindere zijn. Wanneer er een buitenlander bij betrokken is, nemen ze het altijd voor elkaar op. Je staat dan al snel tegen een overmacht aan Thai die er niet voor terugdeinzen je het ziekenhuis in te slaan. Met een man of vijf op iemand intrappen die op de grond ligt is eerder regel dan uitzondering. Verwacht geen mededogen van de anders zo vriendelijke Thai.

Daarnaast zijn ze uiterst wraakzuchtig. Mocht je als winnaar uit de strijd komen, denk niet dat een Thai zijn verlies zal accepteren. Verlies is namelijk ook gezichtverlies en dat is een vernedering die veel Thai niet willen dragen. Zorg dat je snel je biezen pakt en vertrek naar elders. In het slechtste geval wordt je ergens opgewacht door een groepje Thai of keert de verliezer terug met een mes of pistool.

Kortom, voorkom problemen. Vermijd discussies en confrontaties met Thai, zeker als ze dronken zijn. Blijf vriendelijk en loop weg. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “De donkere kant van sommige Thai”

 1. Tino Kuis zegt op

  Misschien ben ik wel een Thai! Ik vind het ook erg belangrijk kritiek te uiten op een vriendelijke en beheerste manier. Ik houd ook niet van schreeuwen en schelden.

  Onderling uiten de Thais wel degelijk kritiek op elkaar maar inderdaad meer verhuld. Wij buitenlanders krijgen daarvan vaak een verkeerd beeld ten eerste omdat we de taal niet (voldoende) verstaan en ten tweede omdat iedereen (wij ook) zich tegen buitenlanders anders gedraagt, meer afstandelijk en minder open.

  Tonen van emoties zou geen gemeengoed zijn onder Thais? Hoe verzin je het! Even los van het feit dat lichaamstaal wel 50% van alle emoties weergeeft heb ik toch heel veel afkeuring, goedkeuring, blijdschap, verdriet, verliefdheid, angst, afkeer en zoveel meer gehoord in gesprekken, ook zonder alcohol of drugs. Duidelijke en rechtstreekse kritiek inderdaad minder om redenen die ik hierboven noemde.

  Kritiek naar een Thai gebracht op een vriendelijke en beheerste manier, met een glimlach, leidt bijna nooit tot problemen. Dus: ‘Sorry, ik vind het niet fijn wat u daarnet deed’ , een ik-boodschap dus, gaat bijna altijd goed. Een jij-bak ‘Je bent een vuile, vervelende vent’ valt niet goed, bij mij ook niet.

  Ik heb aardig wat kritiek geleverd op Thais, taxichauffeurs, loodgieters en dokters, en het was nooit een probleem.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik schiet ook wel eens uit mijn slof. Een aantal jaren geleden stopten we op een mooie, hoog in de bergen gelegen, rustplaats bij Phayao tussen Chiang Mai en Chiang Kham. Ik raakte in gesprek met twee mannen die uit een bierfles dronken. Na de laatste slok gooiden ze de flessen in het gras terwijl er 3 meter verderop een grote vuilnisbak stond! Ik zei: ‘Wat zou de koning zeggen als hij ziet dat jullie die flessen zomaar daar weggooien!’ Oei, dat ontschoot mij. De koning erbij halen! Dat kan echt niet! Maar de mannen raapten de flessen op, gooiden ze in de vuilnisbak en dropen schaapachtig af zonder te groeten. Ik leef nog.

 2. l.lagemaat zegt op

  Veel t.v.series geven eenzelfde beeld.

  Opmerkelijke dingen vallen daarbij waar te nemen.
  Als er gerookt wordt, wordt het beeld om de sigaret vaag gemaakt, terwijl het pistool duidelijk zichtbaar blijft.
  Handboeien in de werkelijkheid worden soms afgedekt met een doek zodat dat niet te zien valt,maar in het toneelstuk weer niet.

  Soms wordt een verdachte met een helm minder herkenbaar gemaakt; een andere keer moet hij duidelijk herkenbaar laten zien hoe iets is voorgevallen.
  Een onlogische verwarring van voorvallen.

 3. Rob V. zegt op

  In de ik-vorm op beheerste manier je teleurstelling uiten lijkt me overal de beste manier. “Volgens mij klopt de rekening niet” vs “Jij oplichter, die rekening klopt niet!”. Of dat nu in Nederland of Thailand is. Dat de Nederlander wel wat directer is dan de Thai geloof ik graag. Naar gelang de situatie en bewoording is soms het een soms het ander de ‘betere’ manier. Dat de Thai altijd voor de Thai kiezen is natuurlijk kolder. In de stukjes over een groep Thai die iemand in elkaar timmeren gaat het vaak om mensen onder invloed, de toevallige getuigen houden zich eerder afzijdig (in Thailand en Nederland ook) zo heb ik het idee. Ook vaak genoeg gelezen dat ‘de Thai’ partij voor de buitenlander kozen in een conflict als dat nog niet op knokken was uitgelopen. Komt het wel tot knokken dan denk ik dat in Nederland de spontane beschonken mee-vechters ook voor de ‘eigen’ mensen kiezen in plaats van de buitenlander. Kortom ik heb het idee dat het echt geen wereld van verschil is, maar veralgemeniseerd, zeker accent verschillen.

  Note to self: nooit geen reuze maken met Tino, anders dan komt hij me met een clubje bejaarden in elkaar trappen. 😉

  • Tino Kuis zegt op

   Moderator: alleen teksten die de moderator kan lezen graag.

  • marcello zegt op

   Ik weet niet of je de Thai kent, maar Thai kiezen wel vaak voor elkaar en vechten niet eerlijk. met 5 man 1 persoon in elkaar slaan.

   • l.lagemaat zegt op

    Staat in het volkslied: “Samen zijn wij sterk!”

   • Rob V. zegt op

    ‘De Thai’ bestaat niet. En ik geloof best dat in het uitgaansleven de beschonken Thai (groepje mannen) of collega louchje figuur kiezen die het conflict opzoeken partij kiezen voor de ‘eigen’ mensen. Net zoals ik denk dat als het in Amsterdan matten is de Nederlander die mee gaat matten eerder zonder vragen te stellen voor het ‘eigen’ zal kiezen. Maar bij een conflict in een normale situatie (ruzie over een rekening of een aanrijding)? Kiezen de toevallige omstanders er in Thailand er dan werkelijk opvallend vaker voor om de vreemdeling in elkaar te timmeren met een groepje? Mijn onderbuik zegt dat de Thai echt niet opvallend agressiever zinloos geweld zou toepassen dan de Nederlander. Maar wie weet heeft iemand wel een onderzoek beschikbaar zodat we het niet bij speculatie hoeven te houden. Dan stel ik mijn visie graag bij, ik ben dol op harde cijfers dus zou ze ook graag bij dit onderwerp zien. Onze (mijn) onderbuik kan er immers flink naast zitten. Heeft er iemand in de zaal cijfers?

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Rob,

   Ik zelf wordt zeker wel beschermt door mijn dorpsgenoten en de vele mensen die
   ik ken.
   Wat jij verwoordt klopt en is het niet zo dat je geen hulp krijgt van andere Thai.

   Ben je een vreemdeling en kennen de mensen je niet, dan wordt het lastig.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

 4. slagerijvankampen zegt op

  Blijkbaar vestigt men zich in een land waar men de autochtonen maar moeizaam kan begrijpen. Men leest boeken als waren het gebruiksaanwijzingen hoe om te gaan met deze vreemde mensen, wier gedrag niet of nauwelijks valt te voorspellen. Toch huwen we een Thaise. begrijpen we haar eigenlijk wel, met of zonder gebruiksaanwijzing?

  • Rob V. zegt op

   Als je een handleiding nodig hebt om een (liefdes, vrienden, …) relatie aan te gaan dan heb je een zwaar of problematisch leven. De Thai komen echt niet van een andere planeet. Een seconden rust, een stapje achteruit om iets te observeren of simpelweg beseffen dat alle mensen dezelfde basis behoeftes en emoties hebben en dan moet uit de situaties toch wel kunnen doorstaan. Kortom, gezond menselijk/boeren verstand toepassen en het moet wel lukken.

   • slagerijvankampen zegt op

    Wat vaak gebeurt is dat we een bepaalde ervaring met Thaise mensen gelijk gaan zien als representatief voor de gehele bevolking. Ik herinner me ooit een gebeurtenis in een sportschool. Blijkbaar vond een Thaise man dat ik te lang met een bepaald toestel bezig was. Toen ik opstond nam hij plots driftig en zonder wat te zeggen mijn plaats achter het toestel in. In Nederland zou zo iemand gaan informeren: Hoe lang bent u nog bezig met dit toestel? Mijn eerste neiging was, geef ik toe, hieraan conclusies te verbinden betreffende de gehele Thaise cultuur. Mijn conclusie: Hier verschillen de normen en waarden toch met de onze. Terwijl dit wellicht gewoon een actie van een individu betreft en andere Thais dit wellicht ook zouden afkeuren. Men trekt al snel conclusies op basis van een eenmalige ervaring.Ook in het stukje hierboven wordt enorm gegeneraliseerd. “Thais zijn wraakzuchtig” Ik ken er een hoop die dat niet zijn. Het is zelfs helemaal niet zo dat iedere Thai in de omgang altijd beleefd en vriendelijk is. Een en al generalisaties. Op die manier probeert men grip te krijgen op hetgeen men niet begrijpt. Men plakt etiketten.

    • chris zegt op

     Zonder etiketten kan een mens niet leven echter. Van de meesten zijn we ons echter niet eens bewust. Als we alle opties open houden voor elke situatie die we elke dag meemaken zouden we allemaal gek worden. Dus zijn er gemeenplaatsen, generalisaties nodig om ons dagelijks leven draaglijk te maken. Dat betekent niet dat je je er niet van bewust moet zijn dat de dagelijks wereld niet anders in elkaar kan zitten. En dat je dan ook anders moet reageren.
     Goede onderzoeken en goede statistieken onderbouwen deze generalisaties. En soms blijkt de werld anders in elkaar te zitten. Een voorbeeld: veel expats denken dat het in Nederland en Belgie meer regent dan in Thailand. Dat is dus niet zo. Het regent in Thailand minder dagen per jaar maar er valt op jaarbasis meer regen dan in het vaderland. En zo zijn er nog wel een paar onderwerpen te bedenken…….

 5. theoS zegt op

  Als oud zeeman op de wilde vaart heb ik met, zo voelt het, praktisch alle nationaliteiten gevaren. Op een schip van nog geen honderd meter 13 nationaliteiten. Moest je mee samenwerken, eten en communiceren. Zelfs schepen gehad met 3 verschillende nationaliteiten in 1 hut slapen. Ik een Nederlander, dan een Cabo Verde en een Japanner. Iedereen heeft dezelfde problemen en gedachten waarover je met elkaar praat. Alleen de culturen verschillen, is geen probleem. Dus dat Thais anders zijn trap ik niet in. Het zijn gewone mensen zoals jij en ik met practisch dezelfde gedachten en problemen. Ik heb gezegd.

  • Tino Kuis zegt op

   Amen!
   สาธุ saฟthoe (tonen: stijgend, hoog) zeggen de boeddhisten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website