Zwerfkatten hebben mijn tuin tot kattenbak gekozen, wat kan ik doen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
25 januari 2022

Beste lezers,

Zwerfkatten hebben mijn tuin tot kattenbak gekozen. Bijna elke dag kan ik uitwerpselen verwijderen. Ik heb intussen de nodige tips uitgeprobeerd om ze buiten te houden, zonder resultaat. Koffiedrab heb ik uitgezet, evenals gemalen zwarte peper, ook Dettol. Ultrasonic solar repeller schrikt ze ook niet af.

Een hond aanschaffen kan niet , daar we 5 maanden per jaar buiten Thailand vertoeven.

Wie heeft goede tips?

Groet,

Gerard

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 5 votes.
Please wait...

17 reacties op “Zwerfkatten hebben mijn tuin tot kattenbak gekozen, wat kan ik doen?”

 1. Ger-Korat zegt op

  Indien het kan of de gelegenheid er is wacht ze op, tuinslang aangesloten op het water; en dan de waterspuit erop als ze op sproeiafstand zijn. Genetisch bepaald dat katten niet van water en nat worden houden. En houdt de tuingrond vochtig dan gaan ze wel naar een droger plekje, kan ook met een automatische sproeier denk ik, tenminste voor de tijd dat je er woont. Na een paar keer natte voeten zullen ze niet zo snel meer terugkomen dus die sproeier hoeft maar een weekje aan of anders in de avond wat water met de slang sproeien.

  • Jan Scheys zegt op

   Ik heb gereageerd op uw artikel met kattenkruid aan te raden.Nadien heb ik dit nog eens opgezocht op internet en daar blijkt dat katten juist WEL van kattenkruid houden dus SORRY. Ik heb wel een paar andere mogelijkheden gevonden die eenvoudig diervrienedlijk toe te passen zijn:

   Voorkom los zand in je tuin zoveel mogelijk. Katten begraven hun behoeften en zoeken naar een goede bodem waarin gemakkelijk te graven is. Plaats stevige planten of tegels en houdt aarde aangestampt . Het wordt hiermee oninteressant voor katten om jouw tuin als toilet te gebruiken.
   Hoe meer planten de bodem bedekken, hoe minder plekjes een kat zal vinden om zijn behoefte te doen. Plaats planten tegen katten dicht op elkaar en kies echte bodembedekkers.
   Er zijn planten tegen katten, waar ze een hekel aan hebben. Dat heeft met name met de geur te maken die deze planten verspreiden: citroengeur. Voorbeelden van planten tegen katten zijn de ooievaarsbek, de vuurwerkplant en de citroenverbena. Plaats deze op strategische plaatsen. Natuurlijk is het ook mogelijk om citroenschillen in de tuin te strooien. Ververs deze regelmatig om de geur in stand te houden. Kies nooit voor kattenkruid want daar zijn katten dol op. Wel om ze natuurlijk in je eigen tuin te houden.
   Erg stekelige planten tegen katten weren ze ook uit de tuin. Stekelige mei- en vuurdoorntakken zijn niet aantrekkelijk en weren af.
   Dek de plekken met losse aarde af met kippengaas. In het begin zullen de katten hiervan schrikken omdat het akelig aanvoelt aan de pootjes. Na verloop van tijd kun je het gaas weghalen omdat de katten geleerd hebben dat jouw tuin niet geschikt is als kattenbak. Let op: zorg dat er geen scherpe randjes aan de zijkanten zitten, buig dit netjes om en zorg ervoor dat geen mens of dier zich hieraan kan bezeren.

   In de hoop u bij deze geholpen te hebben.

   • khun moo zegt op

    Jan,

    Kies nooit voor kattenkruid want daar zijn katten dol op. Wel om ze natuurlijk in je eigen tuin te houden.

    catnip of wel kattenkruid is inderdaad voor sommige katten erg aantrekkelijk.
    Een verder eigenschap van dit kruid ( ook in vloeibare vorm in de dieren winkel te verkrijgen) is dat sommige mensen er bij zweren als muskieten verdrijvend middel.
    blijkbaar 10 keer effectiever dan DEET.

    https://www.sciencedaily.com/releases/2001/08/010828075659.htm

 2. jan zegt op

  tijger ontlasting !!!!!

 3. edvato zegt op

  sateh prikkers in de grond.

 4. TH NL zegt op

  Beste Ger-Korat,
  Het kan zijn dat ik hier iets mis maar is een tuinslang meestal niet op het water aangesloten? Met de tuinslang de katten opwachten? Maken de katten dan een afspraak of bedoel je net zolang wachten tot ze komen, kan soms wel even duren.

  • Ger-Korat zegt op

   Ok dan TH NL, kleine toelichting : mijn tuinhaspel staat opgerold onder een afdak in de schaduw vanwege de kans op legionella. Mijn kranen in de omheining en dan is het een kwestie van aankoppelen.
   De gelegenheid waar ik het over heb: nou vaak zijn katten nieuwsgierig, aanhalig of hongerig en dan lopen ze naar je toe, gaat vanzelf en dan krijg je je kans. Wil je niet wachten dan kun je preventief watersproeien zoals ik vertelde om het nat aan te laten voelen.

 5. Lung addie zegt op

  Er zijn reeds lang ultrasone katten en ander gedierte verjagers zowat overal te koop. Er zijn uitvoeringen met batterijen, en ook op zonnepaneeltjes. Google eens: ‘ultrasone kattenverjager’ en je zal er vele vinden. Ik kan bevestigen dat het wel degelijk werkt. Had vroeger, in Belgie, last van vossen die mijn kippen kwamen vermoorden. Heb er toen zo twee geplaatst en geen vossen meer gezien. Die zaken werken op beweging en zijn instelbaar, betreffende de frekwentie, naargelang welk soort dier je wil buiten houden.

 6. Erik zegt op

  Wij hebben het hek van een meter hoog verhoogd met een meter door aan de betonnen palen een ijzeren paal te schroeven of vast te lassen. Het hekwerk is vervangen door ‘Heras’ gaatjeshekwerk maar kippengaas kan natuurlijk ook.

  Bovenaan, dus op twee meter hoogte, loopt een ijzeren draad aangesloten op een schrikdraadinstallatie. Alles wat je daarvoor nodig hebt, ook voor isolatie zoals bakeliet, is in de homepro en dergelijke winkels te koop.

  Katten gaan niet dood door schrikdraad; ze raken het niet eens aan want voelen de spanning. Het kost wel af en toe het leven aan een hagedis. Maar er komt geen vreemde kat meer binnen en onze katten blijven binnen…..

 7. TH Nl zegt op

  Beste Gerard,
  Wat hier voor 13:59 geopperd is durf ik in twijfel te trekken in mijn 72 jaar heb ik ook het één en ander uitgeprobeerd laat ik je de beste oplossing vertellen die een zeer goede kans van slagen heeft, gewoon schrikdraad nemen zolang het gebruiken dat ze weg blijven,vervolgens kun je de stroom er af doen tot ze weer terug komen is uitgeprobeerd en geloof mij het werkt, maar misschien zijn de Thaise katten anders dan de Nederlandse.
  Gewoon zo’n 10 cm boven de grond.

 8. RonnyLatYa zegt op

  Uitwerpselen van katten? Wat een kat doet is net haar uitwerpselen verbergen…
  Al eens gezien wat padden/kikkers aan uitwerpselen achter laten. Net zoals alle soorten van de hagedissen families.
  Een kat die je tuin gebruik als toilet en dat je dan moet opruimen. Echt niet.

 9. cor zegt op

  veel peper strooien in de tuin,veel ze gaan plassen of poepen
  ruiken ze eerst aan de plaats waar ze gaan plassen ruiken peper
  gaan niezen en gaan waarschijnlijk naar de buren,
  niet zo leuk maar het helpt,af en toe herhalen.

 10. Arnolds zegt op

  Zelfde probleem had ik ook met mijn moestuin en 6 katten die mij op balkon en dak kwamen slapen.
  Ik heb camera geplaats zowel voor mijn woning als katten en hondenpoep voor mijn deur.
  Op de 1e etage heb ik met m.b.v. een T stuk een aircon spuitpistool aangesloten.
  Zodra ik katten of honden op mijn scherm zie, is het kwestie van kraan open en ze krijgen de volle laag .
  Al meer dan 1,5 jaar geen katten meer in mijn moestuin of dak.
  Aircon spuitpistool gebruik ik ook ,om mijn aircon zelf schoon te maken.

 11. Sjaak S zegt op

  Ik heb geen tip, maar ik heb wel wat aan dit artikel. Wij hebben ook last van zwerfkatten. We hadden al eerder last, maar het was beperkt tot af en toe een hoopje poep in het gras. Echter sinds een paar maanden hebben wij zelf katten, twee wijfjes, die inmiddels gesteriliseerd zijn.
  Er zijn echter een paar katers die toch komen. Een had ik met een katte-val gevangen en naar de plaatselijke kliniek gebracht. Daar werd de dolle kater gecastreerd (ja zo gaat dat met stoute jongens) en vervolgens heb ik heb weer naar een andere plaats gebracht en daar vrij gelaten. Hij valt geen wijfjes meer lastig.
  Blijven er nog twee over.
  Schrikdraad is een oplossing, maar die kunnen wij niet toepassen. Onze poort is daar niet geschikt voor en de katten kunnen juist daarover heen springen.
  Dus vang ik ze, laat de mannetjes castreren en breng ze naar een plek hier ver vandaan. Zielig? Ik vind het zieliger dat onze katten lastig gevallen worden en hun voer ‘s nachts (én overdag wanneer wij zelfs thuis zijn) door andere katten wordt opgegeten.
  Onze beestjes blijven tot nu toe dicht bij huis en verlaten onze tuin bijna nooit. ‘s Nachts gaan ze al naar binnen en we zijn ermee bezig het terras achter ons huis af te sluiten, zodat onze dieren een grote ruimte hebben om daar te overnachten of een paar dagen door te brengen wanneer wij even een uitje maken.
  En of de katten zelf misschien een baasje hebben, kan best, maar dan moeten die mensen er iets aan doen dat hun kater geen andere dieren lastig vallen.
  Toen ik die eerste naar de kliniek bracht zouden ze hem een dagje laten wachten voor de castratie, maar zoals hij tekeer ging besloten ze het meteen te doen, zodat ik hem weer kon meenemen. He is mental, werd mij gezegd…. een wild beest en zwaar… pfff

 12. jay zegt op

  RonnyLatYa Echt wel hoor in mijn gras doen katten in de avond graag hun behoefte en ook maag inhoud word uitgespuucht ,en ik mag het in de ochtend opruimen . Dus niks van waar dat ze hun behoefte afdekken!

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik zie dikwijls ook uitwerpselen en ik dacht ook steeds dat dit van katten kwam tot mijn vrouw zei dat het van die grote padden/kikkers kwam of hagedissen (Ken de naam niet echt).

   Bij ons komen snachts ook wel zwerfkatten. Die houden het dan graag netjes zeker 😉

 13. william zegt op

  Ha ha hoop niet dat je een zoon heb in de puberteit, je gaat wel heel ver met je even naar de dierenarts gebracht voor ………………
  Het gekrijs van deze opstandige katers had ik meer last van.
  Heb in een grijs verleden de tuin waar grond te zien was met grijs grind afgedekt. [railway grind]
  Geen last van ongewenste beesten geen last van onkruid onderhoudsvrij zogezegd.
  Kosten minimaal dacht iets van 700 Baht per kuub.
  Laag van +/- 7 centimeter dagje werk voor de arme buurtbewoner och reken zelf, maar uit.
  Als ze al eens door de tuin lopen gaan ze snel naar de buren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website