Lezersvraag: Waarom zwemmen Thai met hun kleren aan?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
19 september 2013

Beste,

Ik heb de volgende lezersvraag: Wie inheemse stranden bezoekt valt het op hoe Thais blijkbaar graag met hun kleren aan zwemmen.

Soms is het zelfs gênant als ik daar met mijn zwembroek verschijn, ze kijken me aan.

Wat is de reden van dat gekleed zwemmen? Toch bizar!

Groeten,

Herman

No votes yet.
Please wait...

37 reacties op “Lezersvraag: Waarom zwemmen Thai met hun kleren aan?”

 1. Bangkokker zegt op

  Dat was vroeger in Nederland ook zo. Heeft alles met kuisheid te maken. Hiermee geef je een ander geen aanstoot.

 2. thuanthong zegt op

  volgens mij heeft dit te maken met de zon, thaise willen niet zo graag bruin zien, zoals bij ons wel het geval is 😉
  correct me if i’m wrong :p

 3. Lex K. zegt op

  De Thais vinden het onbetamelijk om hun lichaam aan iedereen te laten zien, sommige mensen noemen het preuts en in totale tegenstelling met wat men in de “befaamde’ uitgaans-gebieden ziet, maar Thais zijn, over het algemeen, verlegen en vinden het niet gepast.
  De 2e reden en zeker niet de minste is dat de Thais dol zijn op een licht huidskleur en kleding beschermt, zoals iedereen weet, tegen de zon.
  U noemt dit “bizar” de gemiddelde Thai noemt de kleding van de toeristen, eigenlijk meer het gebrek aan kleding ongepast en zeker hoe sommigen van ons restaurants en winkels binnengaan, in bad kleding en/of ontbloot bovenlijf schaamteloos en bizar.
  U zegt dat ze u aankijken, maar u kijkt ze toch aan, krijgt u aanmerkingen op uw badkleding? De Thais zijn dit zo langzamerhand wel gewend, maar echt prettig vinden ze het niet, het is zelfs zo dat u de gemiddelde Thai verlegen maakt.

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

  • Hans zegt op

   Ja lex K .Je hebt op alle punten gelijk, daar komt ook nog is bij dat het goedkoopste bikinisetje ik ooit gezien heb in thailand toch nog een 350 thb kost, toch al weer een dag loon voor de gemiddelde thai en als iederen toch het t shirt aanhoud waarom zou je dan daar je goeie geld aan uit geven.

   Mijn vriendin had er overigens geen enkele moeite mee om in een sexy bikiini rond te lopen,
   zij het dat ze dan wel op redelijke privacy afstand ging zitten en uiteraard in de schaduw.

  • Arjen zegt op

   Dat is inderdaad de belangrijkste reden. Thaien zijn zeer preuts.

   Ook in ziekenhuizen blijkt dat ( ik lig er momenteel in èèn) röntgenfoto’s worden bij voorkeur door de kleren heen gemaakt. Als je broek uit moet en je kan dat niet zelf doen wordt er een lakentje over je broek gelegd en gaan ze op gevoel je broek uitdoen. Als hij eindelijk uit is wordt het gezicht demonstratief afgewend en als een soort Hans Kazan wordt het lakentje weggetrokken. Terwijl je je onderbroek ook nog aan hebt!

 4. Tino Kuis zegt op

  Het is bizar om het feit dat Thais meestal gekleed te water gaan ‘bizar’ te noemen en het is bizar dat ‘wij’ dan redenen moeten gaan zoeken om dat ‘bizarre’ gedrag te verklaren alsof ons eigen gedrag de maat aller dingen is en geen verklaring behoeft.
  Honderd jaar geleden liepen vele Thais met ontbloot bovenlijf rond, zowel mannen als vrouwen. Dat vonden de westerlingen die hier kwamen, vooral de missionarissen, ‘bizar’, en in het verlengde ook de Thaise elite. Die elite startte een ‘beschavingsoffensief’, Thais moesten zich gaan kleden als westerlingen, dichtgeknoopt van top tot teen, dat was westers en dus beschaafd. Zoenen en hoeden werden verplicht, betelnoot kauwen verboden.
  Waarom moeten nu altijd andere gewoonten en gebruiken van andere volkeren, raar, vreemd, ongewoon en zelfs bizar worden genoemd?

  • Rob V. zegt op

   Eens, al kan ik mij indenken dat iemand een geheel andere aanpak/visie als opvallend of opmerkelijk ziet. Daar moet je dan niet meteen een oordeel zoals “bizar” aan hangen.

   Wat betreft de reden om zo te zwemmen, het zal inderdaad een combinatie van preutsheid en niet bruin willen worden. Zo zie ik ook weleens Thai met een hoed op zwemmen (of andere aziaten dit doen in andere landen). Preutsheid zal wel een rol spelen, is de vraag tot in hoeverre dit persoonlijke preutsheid is en hoeverre dit groepsdruk is: doe je dit omdat je bang bent voor het oordeel van anderen of omdat je het zelf wil? Bij mijn vriendin kan ik weinig preutsheid ontdekken: ze zwem gewoon in bikinii maar probeert wel de zon te mijden. In Thailand droeg ze en haar vriendinnen van werk soms toch wel korte broekjes waar amper een pijp aan zat… En nee dit waren geen tokkie dames maar gewoon doorsnee Thai. De preutsheid/zorgen lijken mij eerder te draaien om het bovenlichaam (de borsten).

   Zie ook de stelling: https://www.thailandblog.nl/stelling-van-de-week/thai-preuts/

  • Kito zegt op

   @Tino Kuis
   Mag ik het dan aub bizar noemen dat jij kennelijk toch ook ooit naar een verklaring voor dit destijds onder invloed van de (al dan niet confessioneel aangestuurde) “westerlingen” gewijzigde vestimentaire gedrag van “de Thai” op zoek bent gegaan?
   Volgens mij is het namelijk gezonde nieuwsgierigheid die ons stuwt om leerprocessen te ontwikkelen, net opdat wij VOOR ONS PERSOONLIJK moeilijk verklaarbare aspecten van andere culturen leren te plaatsen.
   Enkel door het ontwikkelen van dat begrip via inzicht en kennis wordt het mogelijk om “de andere” c.q. “de Thai” beter te leren begrijpen en vanuit dat begrip te respecteren.
   Het is dus een zegen (en zeker geen “handicap” of zelfs een uiting van zelfingenomenheid of dergelijke) om de dingen die je niet meteen begrijpt “raar, vreemd, of zelfs bizar” te noemen, en van daaruit, als je zelf niet tot een verklaring voor het “afwijkende” komt, “de” omgeving (c.q. de Thailandblog-community) te vragen je daarbij te helpen….
   Daarenboven meen ik dat het uitgerekend onze onderlinge verscheidenheid is die ons boeiend maakt/houdt voor elkaar.
   Zo ben ik er vast van overtuigd dat vele expats hier nooit heen zouden zijn gemigreerd, indien ze hier niet zo geboeid raakten door de vele verrassingen die de “afwijkende” cultuur en gedragingen van “de Thai” hier dagelijks weer voor ons inhouden.
   Iets vreemd, bizar of afwijkend vinden betekent niét dat je dat “afwijkende” ook veroordeelt. Of denigreert. Integendeel: je geeft er een bepaald persoonlijk gemis aan kennis mee aan, een onvermogen om (meteen) te begrijpen.
   Kito

   • Marco zegt op

    Beste Kito is het dan zo belangrijk om voor alles in het leven een verklaring te vinden,om alles te begrijpen.
    Sommige dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn, en behoeven wat mij betreft ook geen verklaring.

   • Tino Kuis zegt op

    Ik heb een goede vriend, Somsak, hoogleraar ‘Thai Cultural Studies’ aan de universiteit alhier. Een aardige en intelligente man. Altijd bereid mij te helpen. Ik heb hem even gebeld.
    ‘Som’, zeg ik, ‘ik heb een vraag voor je. Je weet dat Thai altijd gekleed gaan zwemmen. Nee, jij niet, en ook niet in het buitenland, dat weet ik. Je vrouw ook niet? Ok, ok. Maar jullie zijn ook geen echte Thais meer, 555555. Heb jij een verklaring voor dit bizarre, vreemde en afwijkende gedrag? Wat, wat zeg je? Hallo, hallo….’

   • KhunRudolf zegt op

    Het woordje bizar heeft in het alledaags spraakgebruik een vervelende connotatie. Dat betekent aldus dat als je “verscheidenheid wilt uitdrukken welke mensen onderling verbindt”, je beter een fenomeen verrassend kunt vinden, of wat dies meer zij. Druk je in ieder geval uit dat je het fenomeen dat je niet kent niet veroordeelt. Het is voor farang in het algemeen zonder meer passend wat te letten op gebruik van woorden, juist als je bezig bent met “leerprocessen aangaande moeilijk verklaarbare aspecten van andere culturen”.

 5. chris zegt op

  Thai mannen en vrouwen willen niet bruin worden. Bruin wordt geassocieerd met op het land werken en dus met armoede. De drogisterijen in Thailand puilen uit van de ‘whiteners”, die beloven dat je er witter uit gaat zien. Wit is in Azie (niet alleen in Thailand, maar ook in China en Japan) HET schoonheidsideaal.
  Sinds de jaren dat de welgestelde Europeanen (die niet meer hoefden te werken omdat ze zo rijk waren) naar Zuid-Frankrijk afreisden met de postkoets wordt bruin in het westen geassocieerd met rijk zijn, niks doen en gezondheid. “Joh..wat zie jij er lekker bruin uit. Zeker een goede vakantiegehad?”. ” Joh…ben jij in Thailand op vakantie geweest. Je ziet nog zo wit. Zeker veel regen gehad?”
  Ton Lemaire heeft er een aardig verhaal over geschreven: de filosofie van het bruin worden.
  Gelet op de mogelijke huidkanker die je van te lang in de zon zitten of liggen kan krijgen is de schaduw waarschijnlijk gezonder dan de zon….Krijgen de Thai dan toch gelijk?

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is allemaal waar, beste Chris, maar die witheidsobsessie is geen verklaring waarom Thais gekleed gaan zwemmen. Die obsessie richt zich toch voornamelijk op de publieke lichaamsdelen en dan nog vooral op het gelaat. Ik heb wel eens een keer iemand met een hoed op zijn zwemmen maar toch meestal niet en dat zouden ze moeten doen als jouw verklaring juist zou zijn.

   • chris zegt op

    beste tino
    Ik kan lezen dat jij echt in en mannenwereld leeft. Ik heb in elk van mijn klassen ongeveer 75 % vrouwen en zie ongeveer 200 studenten per week. En die willen niets anders en liever dan zo wit mogelijk zijn en niet alleen in hun gezicht; maar ook hun benen, armen en schouders. Ze gebruiken allemaal whiteners en smeren dat niet alleen op hun gezicht. Als hun benen en armen te bruin worden (van het dragen van hemdloze blousjes of korte rokjes) trekkenn zij (helaas want volgens hen natuurlijk niet sexy) vervolgens dagenlang kleren met lange mouwen en lange rokken.
    De Thai zijn ook praktisch. Daarom dragen zij geen hoed als zij zwemmen. Maar ze blijven nooit lang in het water en zoeken snel de schaduw op…..

 6. Khun Peter zegt op

  Mijn ervaring is dat Thaise dames nogal conservatief zijn als het gaat om het tonen van het deels blote lichaam aan onbekenden. Een vrouw in een bikini staat voor sommige Thaise dames gelijk aan naakt. En de gedachte is dat een vrouw haar naakte lichaam alleen toont aan haar vriend of echtgenoot.
  Een ander aspect om te kiezen voor lichaamsbedekkende kleding in het water is de angst om bruiner te worden. Thais dames doen er alles aan om zo wit mogelijk te lijken, dat is het schoonheidsideaal.

  • Rob V. zegt op

   Ik heb net aan mijn vriendin gevraagd waarom Thai vaak met kleren aan zwemmen, haar antwoord “soms zijn ze shy” . Nu ik er over nadenk: hier in Nederland zwemt ze gewoon in bikini zonder probleem, in Thailand ook in hotelzwembaden (liefst met zo weinig mogelijk mensen) maar op plekken waar Thai (met kleren aan) zwemmen zwemt ze ook met kleren aan. Ik houdt het dan ook op groepsdruk ” wat zullen de andere (Thai) wel niet van me denken?” en je dus aanpassen aan hoe de meerderheid zich ergens gedraagd.

   Preutsheid is te kort door de bocht, want sommige kleding om straat heeft ook niet veel om het lijf.. Maar een bikini zal wel een stuk naakter aan voelen dan een kort broekje (met geen/amper broekspijpen) en kort shirtje. Ik zwem ook liever met een zwembroek met pijpen en niet in een zwemslip (voelt wat prettiger daar beneden en anders heb je wel heel erg weinig om het lijf..).

   Mijn conclusie in het kort: een bikini of zwemslip is -soms- wel erg naakt, al helemaal als de meerderheid van de mensen flink wat meer bedekt heeft.

   • Khun Peter zegt op

    Hallo Rob, groepsdruk en wat van je verwacht wordt speelt zeker een grote rol. De omstandigheid ook. Wanneer een Thaise dame in Nederland in het water gaat, zal ze echt niet al haar kleren aanhouden. Dan kijkt iedereen naar je en dat is voor veel Thai geen prettige gedachte.

   • Tino Kuis zegt op

    Helemaal mee eens Rob V. Als je gedrag wilt verklaren kijk dan niet naar de ‘cultuur’ (preutsheid of witheid) maar naar de omstandigheden (groepsgedrag in dit geval), en dat element speelt overal. Daar pleit ik al lang voor. Culturele verklaringen zijn zelden terecht.

   • Freddie zegt op

    In de vorige eeuw waren de Nederlanders ook behoorlijk preuts en nu zijn we helemaal doorgeslagen naar de andere kant, uitzonderingen daargelaten.
    Is het niet mogelijk om andere culturen in hun waarde te laten?
    Wat stelt ons landje nou eigenlijk voor met zijn vooringenomenheid!
    Bepalen wij de normen en waarden of kunnen we de moed opbrengen een andere levenswijze dan de onze gewoonweg te accepteren.
    Het schaamteloze en onaangepaste gedrag van menig bezoeker in den vreemde stoort mij veel meer.
    Er is altijd wel een land of persoon waar we ons druk over kunnen maken.
    Het is het verhaal van de splinter en de balk.

 7. cor verhoef zegt op

  Herman, de antwoorden heb je al. maar om nog even in the gaan op je ‘bizar’ kwalificatie. Ik weet niet wat nu bizarder is; iemand die zijn kleren aanhoudt tijdens het zwemmen om huidverbranding te voorkomen (zonnestralen zijn uiteindelijk schadelijk) of een westerse kerel van 150 kilo, die gekleed in een reetveter, over het strand paradeert?

  • Khun Peter zegt op

   Haha, mee eens. Zo’n Speedo zwemslip moet verboden worden voor mannen boven de 40 jaar en die zwaarder zijn dan 80 kilo. Je zult maar net lekker aan het eten zijn op het strand en dan komt zoiets langs….

   • hansB zegt op

    Moderator: reageer op de vraag en niet op elkaar, dan is het chatten.

 8. Robbie zegt op

  Zwemmen met de kleren aan is niet iets typisch Thais. Ze doen het overal in andere Aziatische landen.

 9. TAK zegt op

  Thaise meiden zijn preuts. ?? Nou dat zijn er niet veel meer en komen
  dan uit een achtergelegen doprje ergens in Isaan. Ze zijn daarom nooit naar
  het strand geweest en hebben dus ook geen zwemkleding.
  Hier in Phuket lopen de meiden savonds nog net niet naakt over straat.
  Ze staan in hele uitdagende kleding op bars te dansen. Als ik savonds
  een hapje ga eten en dan terug naar huis ga, kijk ik soms me ogen uit.
  Dat ze in zulke weinig verbloemende kleding over straat durven lopen.
  In de Filipijnen staan meiden regelmatig in bars naakt te dansen. Als ze dan
  de volgende dag komen zwemmen in mn hotel, willen ze ook hun kleren aanhouden.
  Na veel aandringen gaat dan toch een bikini aan maar nemen ze gerust twee handdoeken
  mee het water in. s Avonds weer gewoon naakt op de bar. Hoe hypocriet kan een mens zijn

  • Mathias zegt op

   Beste TAK, hoe hypocriet kan een mens zijn? Zou het zo kunnen zijn dat ze tegen hun wil, maar wel moeten dansen op die bar? Zou het zo kunnen zijn dat ze zo arm zijn dat er geen andere uitweg bestaat? Ik vind het hypocriet dat u die meiden hypocriet vind omdat u een van de velen bent die wel zit te genieten van die naakte meiden! En als u echt zoveel afweet van de Thaise of Fillipijnse cultuur zou u niet zo praten. 99% van die meiden is er echt niet voor de fun! Ja, ik ben 20 jaar in Thailand gekomen ( nog )en ben nu getrouwd met een Fillipijnse, dus ik weet wel een beetje waar ik over praat. Ik lach me nog kapot als ik mensen hoor praten hoeveel ze van de Thai of andere Aziatische culturen weten en hun gedachten…..Net niks!

   • TAK zegt op

    Beste Mathias,

    Je reageert niet op de stelling maar op mij.
    Wat ik op zich prima vind maar normaliter niet door de moderator
    wordt toegestaan. Ik ben daarom benieuwd of ik nu maar reageren.
    Ik kom al 22 jaar in Thailand en ruim 10 jaar in de Filipijnen. Ik spreek goed
    Thais en in Tagalog kan ik me een beetje redden. Heb 5 jaar een Thaise
    en 4 jaar een Filipijnse vrriendin gehad. Woon nu reeds 4 jaar in thailand en
    bezoek zeer regelmatig de Filipijnen. Ik denk dat ik beide landen zeer redelijk tot goed
    ken. Niemand wordt gedwongen In Thailand of de Filipijnen in een bar of de prostitutie te gaan. De meeste meiden verdienen hun geld op een andere en legale wijze. Het feit is
    alleen dat bars en prostitutie meiden trekt omdat ze veel meer kunnen verdienen dan met een reguliere baan. Ik kom er openlijk vooruit dat ik bezoker en klant ben. Je kan mij alles behalve hypocriet noemen. Ik weet dit heeft allemaal niets met de stelling te maken maar dat had jouw respons op mijn reactie ook niet.

    groeten,

    TAK

  • Cornelis zegt op

   Moderator: niet alleen op elkaar reageren svp

  • ruud zegt op

   Thailand is groter dan soi bangla.
   Ik vraag mij sterk af of u van thailand meer hebt gezien dan deze straat en de straat naar uw huis.

 10. L. Smits zegt op

  Moderator: graag de lezersvraag beantwoorden.

 11. Hemelsoet Roger zegt op

  Het zijn niet alleen de Thais en andere Aziaten, ook de moslims zwemmen zo. In onze thuislanden is het trouwens verboden om zo in ‘n zwembad te duikelen, het is tegen de regels van hygiene.

 12. Eric zegt op

  Voor je deze vraag stelt zou je je kunnen verdiepen n de Thaise cultuur. Normen en waarden.
  Als je Thailand en de Thai alleen kent van Soi Cowboy in Bangkok, Walking Street in Pattaya of Bangla in Patong begrijp ik je vraag.
  Het loopt daar bijna allemaal bijna in hun blootje rond, dus waarom niet aan zee of andere plekken?

  Het is wat ingewikkelder. Dat is voor de “normale” Thai in ieder geval niet het gangbare gedrag.
  Bescheiden en zedelijker ligt meer in de natuur.

 13. dokter tim zegt op

  Deze vrouwen dansen in Soi Cowboy, Walking Street enzovoort bijna naakt omdat ze ‘s nachts toch niet bruin worden.

 14. rob zegt op

  Bescherming tegen kwallen en om bescherming tegen de zon.
  ,vertelde m,n Thaise vismaat mij.

  Ik zwem tegenwoordig ook met kleren aan want ik ben 2 jaar geleden afschuwelijk gestoken door een kwal de littekens op m,n rug gaan nooit meer weg,m,n vismaat zij toen snap je nu waarom wij onze kleding aanhouden.

  Ik zie inderdaad in zwembaden wel veel Thai in zwembroek of bikini.

 15. ruud zegt op

  De Thai voor zover ik ze in kleding in de zee heb gezien, wekten de indruk dat het mensen waren die een keer naar het strand kwamen, omdat ze in de buurt waren en de zee wilden zien en er dan ook een keer ingaan.
  Die zullen dus geen badkleding hebben gehad.

  Moderator: graag bij het onderwerp blijven. Alle niet relevante tekst verwijderd.

 16. Ferdinand zegt op

  Thai met een hoed op zwemmen.? Na een middagje zwembad schoonmaken begrijp ik het heel goed. 3 uur later mijn kruin tot bloedens toe verbrand en twee weken “lol”. Volgende keer dus een petje op.

 17. KhunRudolf zegt op

  Moderator: De discussie over zwemmen in zee is ontaard in een off-topic discussie over bloot elders.

 18. Moderator zegt op

  We sluiten de discussie. Bedankt iedereen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website