Beste lezers,

Vaak wanneer ik met expats spreek, merk ik dat velen eenzelfde geschiedenis achter zich hebben: een slecht huwelijk, scheiding en een nieuwe liefde in Thailand.

Waar je dan niet zo gauw over spreekt, zijn de verplichtingen die je dan nog hebt t.o.v. je ex-vrouw en een eventuele hypotheek die nog in Nederland loopt. Ik zou eens willen weten hoe het met die mensen gegaan is, waarvan de kinderen al groot zijn, maar wel nog alimentatie moeten betalen. Wordt deze minder wanneer je in Thailand gaat trouwen?

Misschien is het niet het juiste forum, maar ik wil het juist graag van mensen weten die in Thailand wonen. Wat is jullie ervaring? Word je benadeeld met de hoogte van de alimentatie, omdat je in Thailand woont? Er wordt toch gezegd dat je met veel minder kunt uitkomen in Thailand dan in Nederland. Hoe is dat als je een partner hebt?

Mijn ex, zei altijd dat mijn vriendin kon gaan werken, wanneer ik niet genoeg had om van te leven. Zij zit op haar “luie gat” en leeft van een uitkering en mijn alimentatie, terwijl mijn vriendin dan om 200 Euro per maand te verdienen, iedere dag hard moet gaan werken.

Hoe zijn hier de ervaringen?

Met vriendelijk groet,

Sjaak

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Wordt de alimentatie minder wanneer je in Thailand gaat trouwen?”

 1. Marcus zegt op

  Kinderen die zichzelf bedruipen en oud genoeg zijn, een luie ex van lang gelden? Nou dan stop je er gewoon mee, na het in veiligheid brengen van een aantal zaken als bank rekeningen , pensioenen , kostbare roerende zaken. Maar ja mientje van de buren of een paar straten verderop, dat was nu niet de “enigste in de heeele wereld”

  • Bacchus zegt op

   Marcus, wat een onzin! Stoppen met alimentatie? Wordt er beslag gelegd! Pensioen in veiligheid brengen is onmogelijk, daar er wetgeving is waarin is vastgelegd dat de ex recht heeft op haar deel. Wat haar deel is laat ik maar even in het midden. Bankrekeningen en roerende zaken veilig stellen? Leuk als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd met koude uitsluiting! Zo niet, onzin!! Of je ex moet een advocaat van lik m’n vessie hebben. Er wordt gevraagd om advies en/of ervaring!

 2. Top Jantje zegt op

  Beste Sjaak,
  Je situatie is duidelijk en herkenbaar. Ik heb het pas geleden juridisch laten uitzoeken om te zien of het zinvol is om te gaan procederen.
  Ik moet 12 jaar lang € 1000 euro p m aan de ex betalen. Ben over de helft. Als ik, waar dan ook, weer ga trouwen (nooit doen!) dan is dat mijn eigen keuze en ontslaat mij niet van de door de rechtbank opgelegde verplichting tot betalen van de maandelijkse alimentatie. Als ik dat met een draai om de oren bevestigd wil zien door de rechtbank, ben ik ook nog een ca. € 3000 kwijt aan advocaats- en proceskosten (de tegenpartij heeft natuurlijk een pro deo advocaat..danwel betaald door de gemeente waar de jaja uitkering vandaan komt).
  Veel geluk in Thailand en dat de tijd maar vlug mag gaan.
  Een voordeel: het is aftrekbaar, behalve dan de evt kosten van een rechtsgang, want die mag je zelf betalen.
  Als je nog op enigerlei manier geld uit Nederland krijgt, is wegkruipen ook een optie, want binnen 1 a 2 maanden heeft het speciaal daarvoor opgerichte landelijke buro je getraceerde en (loon-) beslag gelegd op je geld.
  Tja, bedenk iets waar je wel blij van wordt…. 😉

  Groeten en sterkte

  • essers,leo zegt op

   Beste Sjaak,
   je hebt al 6-jaar alimentatie betaalt en nog 6-jaar te gaan, neem aan dat je nog werkt.
   Als je met pensioen gaat wordt de alimentatie omgezet naar een percentage betaling van je opgebouwd pensioen, dus je komt er nooit van af.
   Alvast sterkte,
   Leo.

 3. Olga Katers zegt op

  Beste Sjaak,
  De enige legale manier, is om aan een advocaat te vragen een procedure bij de rechtbank te starten voor vermindering van alimentatie in Nederland, dit kan ook als je al in Thailand woont. Door de rechtbank wordt dan een beslissing genomen. Dit staat allemaal in het convenant en de uitspraak hier van waar alles wettelijk is vast gegelegd

  @Marcus een luie ex en kinderen die zich zelf kunnen bedruipen waar lees je dat in de vraag van Sjaak!
  Bij een echtscheiding zijn er rechten en plichten met een duidelijke uitspraak! En hou je daar aan.

  Olga

 4. Carel zegt op

  Deze vraag behoor je eigenlijk aan een nederlandse advocaat te stellen er zijn genoeg regelingen , dat het eerste advies op sociale gronden niet teveel hoeft te kosten.
  Volgens mij, maar ik ben geen jurist, maakt het in eerste instantie geen verschil voor de lopende alimentatie of je met een Thaise trouwt of niet. Je doet dit vrijwillig en als je je Thaise schone door verplichtingen In Nederland niet kan onderhouden dan maar niet aan een Thaise beginnen. Ik weet niet hoe oud je bent, maar opgebouwd pensioen ten tijde van je Nederlandse huwelijk in gemeenschap van goederen kan ook door je ex als rechthebbend , zodra je dat gaat ontvangen, als haar aandeel worden geclaimd.

  Je kunt altijd via een advocaat de rechter om herziening vragen, zeker na een termijn van 12 jaar betalen is dat goed mogelijk. Pensioenclaims zijn onaantastbaar, daar kan je helaas als het jou ook betreft niets aan versleutelen.

  Veel succes en wellicht tot ziens in Thailand.

  • Cees zegt op

   Carel, zeker na een termijn van 12 jaar herziening vragen? niet meer nodig lijkt mij, na 12 jaar hoef je niet meer te betalen. En ja, de pensioenfondsen zitten ook in het complot, want wie heeft er nu gewerkt en premie betaald? ….juist!
   Scheiden, het gaat alleen maar over geld, en in mijn geval al binnen 24 uur!
   Nogmaals het advies, neem een advocaat, het gaat toch uitsluitend over geld en geen mediator!

 5. Cees zegt op

  Beste Sjaak, hoe herkenbaar inderdaad!
  Ik ben van plan, en in de eerste plaats omdat we van elkaar houden, om te trouwen met mijn Thai Love en daarna een verzoek in te dienen tot vermindering van alimentatie. De eerste stappen zijn gezet, een Contract Marriage heb ik en wordt deze week vertaald en gelegaliseerd in BKK.
  Het huwelijk zal dan vlgs mij daarna erkend moeten worden in NL, en dan kun je aantonen dat je een gezin onderhoud, moet kunnen vlgs mij, evenals kinderbijslag aanvragen in ons geval.
  Tis nog wel een gedoe met alle papieren, en zal ook wel wat tijd in beslag nemen, maar dat heb ik er wel voor over.
  Aside to Olga: de rechten zijn voornamelijk op de vrouw geschreven en de plichten liggen bij de man in de NL rechtsgang, althans dat heb ik ervaren, ben er klaar mee.

  • jeffery zegt op

   Cees,

   Bijna helemaal met jouw laatste alinea eens.

   De rechten zijn voornamelijk geschreven op de financiele veiligstelling van een gezin.
   Aangezien de vrouw meestal minder financiele middelen inbrengt dan de man , worden de financien voor het grootste deel op de man afgewikkeld.

   De mannen zouden verstandiger moeten zijn.
   We zouden voor elke bevruchting betaald moeten krijgen (12 jaar) , want de mannen lopen ook een groot risico 12 jaar op te draaien voor de kosten.

   • Cees zegt op

    Jeffery,

    Vwb een gezin kan ik me daar iets bij voorstellen, maar als de kinderen de deur uit zijn ben je allebei alleenstaand. Er wordt dan puur gekeken hoeveel er van je afgepakt kan worden zonder dat je aan de geeuwhonger ligt, en dat je er 40 tot 60 uur voor moet werken en de ander nog geen minuut wordt al helemaal niet meegewogen. Er wordt alleen gekeken wat de man “fout” heeft gedaan, maar niet wat een vrouw heeft nagelaten, nogmaals, ben er klaar mee.
    Ik adviseer dan ook om nooit een mediator te nemen, maar een goede advocaat die ook begrip voor de situatie van de man heeft.

  • Olga Katers zegt op

   Cees,
   Een vrouw kan ook de huwelijkse tijd gewerkt hebben, en in het verleden waren de vrouwen, niet of nauwelijks in staat om bij een werkgever een pensioen op te bouwen! Dat is nu gelukkig wettelijk verplicht, maar dat komt voor veel vrouwen te laat.
   Het kan ook zo zijn dat een vrouw meer inkomen heeft,dan wordt er gewoon alimentatie aan de man gegeven. Niets de vrouw heeft meer rechten, het is zo dat vrouwen vaak de taak en zorg voor de kinderen heeft gehad, dat is vaak meer dan een dagtaak!

   Heren, en volgens mij is het zo, dat als een van de partners hertrouwd, er geacht wordt dat de nieuwe partner is zijn of haar eigen inkomen kan voorzien, en bij een groot inkomen nog kan mee gaan betalen aan de alimentatie gerechtigde! Maar vraag dat maar aan een advocaat.
   Ook ik heb ervaring met de NL rechtsgang, en die is voor beide partijen GELIJK. Het is helemaal de situatie inkomen, bezit, kinderen etc, waar de uitspraak op uitkomt.
   En ik ben blij dat er een goed recht systeem in Ndereland is.

   • Cees zegt op

    Olga,
    in basis heb je gelijk dat de wet voor man en vrouw gelijk is, en dat is ook prima, maar mijn ervaring is toch dat een mediator daar toch een ander invulling aan geeft, uit mededogen of wat dan ook en daar was/ben ik het niet zo mee eens, maar ja, je wilt toch zo spoedig mogelijk de zaak afronden en ga je akkoord met dingen waar je later spijt van hebt.. En zo heeft iedereen zo zijn referentiekader door het verleden en door het geen hij of zij ervaren heeft. Ik zal niemand vermoeien met details uit mijn situatie, ik heb al geschreven wat ik er van vond, het gaat uitsluitend over geld, neem daarom een goede advocaat, in beginsel wellicht wat duurder, maar dat verdien je maandelijks terug.

   • Pim zegt op

    Olga .
    Is het normaal dat je 31 jaar voor een ander zijn dochter hebt gezorgd .
    Minimaal 6 dagen per week zeker 12 uur per dag om een arme meid een gelukkig leven te geven .
    Als premie mocht ik dan €.135.000 geven .
    Had het huwelijk korter geduurd had ik minder hoeven dokken .
    Als ik wist wat ik nu weet ,wist ik het wel .
    Vraag je eens af waarom zoveel gescheiden mannen in Thailand zijn komen wonen .
    In Nederland zouden ze directeur van een bank zijn geworden om daar buiten op te mogen slapen .
    1 vrouw krijgt nog hulp om een huis te krijgen .
    Als ik terug moet vraag ik een Marokkaanse nationaliteit aan .

    • Olga Katers zegt op

     Beste Pim,

     Het is volgens mij jouw eigen keuze geweest om voor het kind van jouw vrouw te zorgen, ik heb daar veel respect voor. En dat het achteraf natuurlijk vervelend is dat deze scheiding jouw een boel geld heeft gekost, ja dat geld zal er gewoon geweest zijn en netjes verdeeld als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd volgens de rechtspraak in Nederland.

     Achteraf jammeren, is niet aardig het is voor beide partijen nooit leuk, daar heb je niet zoveel jaren lief en leed voor gedeeld.
     En die laatste zin is een beetje een vervelende opmerking,

     Maar ik neem mijn petje voor je af, wat jij nu hier in Thailand hebt opgezet, met jouw haring handel! En ze smaken goed!

 6. Cees zegt op

  Sjaak, onderstaande tekst kreeg ik van een advocatenkantoor na een vraag van mij, hopelijk heb je er wat aan:

  Bij vaststelling van uw draagkracht en de daarmee verband houdende alimentatieplicht, dienen al uw redelijke uitgaven te worden meegenomen. Zo ook uitgaven ten behoeve van uw nieuwe partner en eventuele kinderen daarvan. De omstandigheid dat uw nieuwe partner in haar eigen levensonderhoud kan voorzien, zodat u haar niet (geheel) behoeft te onderhouden kan daarbij echter wel een rol spelen.

  Of uw huwelijk rechtsgeldig binnen of buiten Nederland is gesloten doet aan het bovenstaande in beginsel niets af. Als u in het buitenland bent getrouwd, heeft u een buitenlandse huwelijksakte. Nederlanders kunnen deze akte laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag.

  Om te kunnen beoordelen of de omstandigheden van uw geval redelijkerwijs aanleiding kunnen geven tot nihil-stelling of wijziging van de vastgestelde alimentatie, dien ik over meer gegevens te beschikken.

 7. KhunBram zegt op

  – In NL overeengekomen kinder alimentatie blijft ongewijzigd bestaan tot 18e levensjaar (meerderjarig) OOK van 18 tot 21, maar rechtstreeks aan het kind zelf. (voor o.a. studie.)
  – De partneralimentatie stopt na verloop van 12 jaren. Of als ex-partner Hertrouwt, of
  Een geregistreerd partnerschap aangaat, of Samenwoont conform artikel 1:160 BW

  Indien niet wordt voldaan aan het betalen van de alimentatie, en het opgelopen bedrag is reeds boven de 50.000 euro, kan de ex-partner het zgh LBIO Rotterdam inschakelen voor de incasso. Wordt dan nog niet betaald, zorgt deze voor een zgh paspoortsignalering. Of te wel: paspoort wordt eerst volgende keer bij aankomst in NL, ingenomen TOT overeenstemming is bereikt tussen partijen, of betaald is.

  ECHTER: Indien het inkomen door hier te wonen drastisch is verminderd, en de draagkracht ontbreekt om het overeengekomen te betalen, Kan in NL, middels een advocaat, de rechter om een herziening worden gevraagd. aar moet een duidelijke, onderbouwd met stukken, overzicht van de huidige situatie worden gegeven. Dit tot aan een Nihill verklaring.

  GroetBram.

 8. chris zegt op

  Ik ben nu 6 jaar gescheiden. Ik heb drie dochters waarvan er twee studeren op een Nederlandse universiteit. De oudste werkt al. Elke maand maak ik voor de twee studerende kinderen geld over, en met alle liefde en plezier. Ik ben blij dat ik voor Thai begrippen zo’n goede baan heb dat ik de alimentatie voor mijn kinderen, en soms wat extraas als dat nodig is. kan betalen. Die alimentatie is ongeveer 40% van mijn Thai salaris.
  Mij ex-vriendin heeft mij meerdere malen gevraagd om die betalingen te stoppen zodat wij (ze bedoelde ik) wat meer geld zouden hebben. Ik heb haar toen uitgelegd dat ik dat niet wilde en ook niet kon. Ben nu getrouwd met een Thai vrouw die dat zeer op prijs stelde dat ik voor mijn studerende kinderen betaalde. Het was voor haar een van de redenen om te concluderen dat ik mij verantwoordelijk voel voor dingen die ik gedan heb. En om van mij te houden. Ik wist niet dat mijn Thai vrouw hier -omgerekend in Euro’s – boven de Balkenende norm verdient.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website