Beste lezers,

Wellicht hebben veel meer mensen dit ook meegemaakt. Ik wil mijn Thaise vriendin plus 2 kinderen laten immigreren naar Nederland. De originele pappa moet daarvoor afstand doen van zijn kinderen. Jaren geleden is hij gewoon weggelopen (ze waren alleen getrouwd “for the country” en heeft in zijn leven nog nooit 1 cent aan de kinderen besteed. Maar nu moeten we iets van hem en ruikt hij geld.

Zoals verwacht wil hij geld hebben voordat hij de papieren afgeeft. Mijn vriendin vreest voor haar leven en durft de politie niet te bellen. Hij heeft al gedreigd om het zoontje mee te nemen als ze niet zou betalen.

Hoe hebben jullie dit aangepakt?

Groet,

Marc


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

47 reacties op “Lezersvraag: Vriendin met kinderen naar Nederland maar vader wil geld”

 1. Henk zegt op

  Een advocaat inhuren en alimentatie laten eisen voor de kinderen over de afgelopen jaren. In ieder geval dreigen daarmee. Veel vrouwen worden ” zomaar ” in de steek gelaten, maar kunnen geen advocaat betalen om hun alimentatie op te eisen. Daar is gewoon op zijn minst recht op!

  • henk zegt op

   Ik heb altijd gedacht dat alimentatie niet bestond in Thailand.

   • Tino Kuis zegt op

    Child Support in Thailand

    Unlike spousal support, child support in Thailand is mandatory. Thai law even prohibits parties from drawing an agreement where one or both parties is exempted to pay child support in case of a divorce.

    The following are determining factors on how much child support should be given after the divorce is granted:
    the age of the children;
    the education of the children;
    the health of the children;
    the lifestyle to which the children are accustomed to;
    the financial capacity of each parent.

    http://www.siam-legal.com/legal_services/Spousal-Support-for-Divorce-in-Thailand.php

    • theoS zegt op

     Tino Kuis, hun zijn niet of nooit getrouwd geweest dus de zgn. Vader heeft nergens recht op want voor de wet is hij niet de Vader. Hij heeft de kinderen niet erkend.s er is geen divorce. Child support in dat geval kun je wel vergeten of de Moeder moet een langdurige rechtszaak willen aanspannen die vele jaren duurt.

  • Eef zegt op

   Wanneer je vriendin niet getrouwd is,kinderen wel de naam van de vader hebben ,naar het dorpshoofd gaan en met getuigen naar het gemeentehuis,dat de vader nooit voor de kinderen heeft gezorgd ,niet aanwezig ,kun je de namen van de kinderen wijzigen naar moeders naam. Zo hebben wij dat toendertijd opgelosd.

 2. ruud zegt op

  Ik denk dat het antwoord eenvoudig is.
  Onderhandelen en betalen.
  Als het al mogelijk is, de kinderen aan zijn ouderlijke macht te onttrekken, zal dat waarschijnlijk en lange en dure bezigheid worden.
  Dat zal gaan via de rechtbank en met advocaten.
  En succes niet gegarandeerd.
  Zeker niet als er geen sprake is geweest van mishandeling (met officiele aangiftes en andere bewijzen) van de kinderen.

  • Marc Telkamp zegt op

   Ja, dat dachten we ook. Maar nu we akkoord zijn gegaan met zijn eis, vind hij het ineens toch niet genoeg…

   • ruud zegt op

    Het zal ervan afhangen, wat de nieuwe en de oude prijs zijn.
    Ik zou ook het dorpshoofd bij de onderhandeling betrekken.
    Die kan dan eventueel getuigen dat er een afspraak is.
    Volgens mij zelfs ter plekke een document opstellen en laten tekenen met de afspraak.
    Het bedrag dat u te hoog vindt, valt achteraf wel mee, aangenomen, dat het geen idioot bedrag is.
    Ik zal u een voorbeeld geven.

    Toen ik ging emigreren, moest ik mijn huis verkopen.
    Maar er waren weinig kopers in de markt na een paar maanden slechts twee kijkers.
    Ik heb het dus voor minder verkocht dan ik wilde, omdat emigreren met een nog niet verkocht huis ook niet ideaal is.
    Bovendien lopen er dan ook nog allerlei kosten door, verzekeringen, belastingen, gas, licht en water.

    Bij de verkoop, vond ik het jammer van het geld.
    Maar achteraf woon ik nu prettig in Thailand, en dat geld ben ik allang vergeten.

  • theoS zegt op

   Hij heeft geen ouderlijke macht, niet getrouwd dus niet erkend dus niet de Vader.

  • jeroen zegt op

   Helemaal juist

   Gewoon onderhandelen en betalen is de snelste en minst lastige manier.
   1. de vader heeft onder normale omstandigheden ( als hij als vader staat geregistreerd) meer rechten dan in Nederland. Hij zal het allemaal kunnen blokkeren als hij dat wilt, tot in het einde der tijden
   2. De politie en regering doen niets voor je in dit soort gevallen.
   3. Hoe meer je de vader bestrijdt , hoe meer je hem gezichtsverlies bezorgd en hoe onwaarschijnlijker een goed uitkomst.

   Dit zijn mij ervaringen als Inwoner hier ( 10 jaar al ) .

   De vader heeft geen enkele boodschap aan jou en zal alleen maar dwars liggen als je hem niet respecteert.
   Respect is dus geld in dit geval.

   Ik heb destijds een onderhandse overeenkomst met de vader gesloten. Dit was niet officieel
   Wel heeft de moeder daarna officieel de naam van de vader laten verwijderen op de documenten en de vader heeft hier in toegestemd….en heeft dus verder afstand gedaan van elke aanspraak op zijn kind

 3. De Witte Dirk zegt op

  Als die egoistische vrek nooit naar zijn kinderen heeft omgekeken, is het hoogstwaarschijnlijk dat hij het nu ook niet zal doen. Zijn dreigement zal hij dus nooit uitvoeren.
  Maar ik zou toch aangifte doen bij de politie, al was het maar dat – moest het ergens fout gaan – uw vrouw een positief precedent heeft. Duurt al bij al een half uur maar er is een dossiernummer.

  Een tegendreiging: zijn kot laten afbranden of misschien de kinderen met mama naar Nederland. Niet rechtstreeks naar Schiphol natuurlijk ! Via via en dan met de auto over de europese grens.

  Of hebben we niets geleerd van die ongelukkige Syriers die zwemmend naar de EU komen.

  Het zou moeten lukken dat de nederlandse autoriteiten moeder en kinderen gaan scheiden op grond van papieren. Dan speelt een aanklacht wel een rol.

  Maar betalen is misschien ook een oplossing al ben ik zeker dat, na betaling, de administratieve molen in Nederland het jullie daarom niet gemakkelijker zal maken.

  Dirk

 4. Gerard zegt op

  Ik weet niet wat bedoeld wordt met “voor de country getrouwd zijn”.
  Als bedoelt wordt dat alleen voor boedha getrouwd is en niet voor de wet (bij de amphur ingeschreven), dan is er geen sprake van een wettelijk huwelijk.

  Mijn vriendin had hier ook mee te maken wat betreft haar dochter en heeft dit bij de amphur geregeld door een verklaring (standaard formulier?) af te leggen dat ze haar kind zonder hulp van de biologische vader groot brengt. Hierdoor krijgt ze de wettelijke handelingsbevoegdheid over haar dochter wat in de praktijk toch al het geval was.
  Dit papier was nodig om haar dochter naar het buitenland mee te krijgen, anders was toestemming van de vader nodig.

  • Rene Martin zegt op

   Net zoals bovenstaande weet ik niet wat voor de country getrouwd is maar als zij officieel getrouwd was dan zal ze toch nu gescheiden zijn? Ik begrijp dat wanneer je gaat scheiden er ook over de kinderen het eea geregeld zal worden in het scheidings besluit. Sterkte en veel wijsheid toegewenst.

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Wat Gerard zegt. Ik weet niet waar je vriendin vandaan komt, maar het kan zomaar zijn dat het geen huwelijk bij het Amphur was, en dat deze man de kinderen ook nbiet heeft geecht. Als dit wel zo is, blijft er niets anders over dan te onderhandelen. Blijf benadrukken dat je niet rijk bent, en begin met 500 euro, als hij afstand doet en tekent. In het ergste geval ben je tussen de 2 en 5000 euro kwijt, en dat is niet veel in vergelijking met de kosten van de (buitenlandse!!!) inburgering, vertaalkosten, kosten mvv, vluchten etc. etc. Je kijkt alles bij elkaar toch gauw tegen 15- tot 20,000 euro aan voor je vriendin in Nederland woont.

  • Paul zegt op

   Klopt gerard dit heeft mijn vrouw ook gedaan
   Anders konden wij geen paspoort aanvragen

  • rori zegt op

   Dit is inderdaad het beste en eenvoudigste. Bij de Amphur is de situatie bekend en de mensen handelen ter plekke daar na.
   Kosten 1500 bath.
   Veel succes

  • Marc Telkamp zegt op

   Ja, hebben we geprobeerd. Maar als ik het goed begrijp wil de amphur niet meewerken, Hij wil wel 8000 baht hebben om het officieel te maken, maar alleen als de vader meewerkt.

  • Henk zegt op

   Mijns inziens klopt het helemaal. Ik heb met mijn vrouw een identieke situatie meegemaakt.

 5. Khunhan zegt op

  Net wat Henk zegt, een advokaat op de zaak, de meeste thai zijn nooit verder gekomen dan de poejebaan, advokaten hebben ze schrik van,( zelf ondervonden met een ongeval met een dronken politieman)

 6. raymond kil zegt op

  Hallo,
  Heb in 2012 hetzelfde “probleem”gehad.
  Ik liet mijn vriendin (nu mijn vrouw) met haar dochter naar Nederland komen.
  Mijn vrouw was in Thailand alleen voor Boedha getrouwd en NIET wettelijk.
  Op de geboorte akte van de kinderen staat weliswaar de naam van de biologische vader, maar dit is GEEN bewijs van erkenning van de vader, dat dit zijn wettlijke kinderen zijn.
  Volgens de Thaise wet heeft de moeder, indien niet officieel getrouwd, en de vader heeft ze nooit wettelijk laten registreren als zijnde ZIJN kinderen, het alleenzeggenschap
  over de kinderen.
  Bij de documenten die mijn vrouw moest overleggen aan de IND zat ook een document nodig voor “supporting evidence for visa application and passport issuance”.
  Daarin staat dat de moeder inderdaad de alleenzeggenschap heeft over haar kinderen, indien aan bovenstaande voorwaarden was voldaan.
  De IND vroeg mij ook eerst bewijs dat de vader toestemming moest geven., maar nadat ik hun op dit bijgevoegde document had gewezen, kreeg ik meteen gelijk.
  Ook mijn vrouw had dit in Thailand nog voor de zekerheid nagevraagd bij een Thaise rechtbank, en die bevestigden mijn verhaal.
  Ik weet natuurlijk niet of in jouw geval ook aan bovenstaande voorwaarden is voldaan, ,maar het is het nakijken waard.
  Succes gewenst.

  • rori zegt op

   min of meer hetzelfde. Docment dat moeder alleen verantwoordelijk is en zorg draagt vanuit de Amphur is genoeg. wel laten legaliseren op ministerie

 7. chris zegt op

  Mij is een aantal zaken niet duidelijk:
  1. wat is getrouwd ‘for the country”? Officieel getrouwd, met trouwakte?
  2. indien officeel getrouwd:zijn ze nu officieel gescheiden dan? Indien ja, wat zou hij maandelijks voor de kinderen moeten betalen volgens de rechter?
  3. Indien alleen voor de Boeddha getrouwd: heeft hij de kinderen officieel erkend of niet? Dragen ze zijn naam?
  Indien niet officieel getrouwd staat hij juridisch zeer zwak, zeker als hij na zijn vertrek nooit naar de kinderen heeft omgekeken. Als ze wel officieel getrouwd waren en nu niet gescheiden zijn: onderhandelen over hoeveel hij voor de kinderen moet betalen. (Misschien wel niks, dan komt hij er goed van af). Indien al geschieden en je kunt aantonen dat hij nooit voor de kinderen heeft betaald: ook onderhandelen en dan mag hij in zijn handen knijpen als hij weinig tot niks hoeft te betalen.
  Vooralsnog iemand inschakelen die als een tussenpersoon kan dienen (en acceptabel voor beide partijen) en niet meteen beginnen met advocaten.
  Is overigens alles geregeld zodat de moeder met haar kinderen permanent naar Nederland kunnen gaan? Of moet alles nog in gang worden gezet?

  • Marc Telkamp zegt op

   Getrouwd voor de country is zonder officiele trouwacte. Je houd een feest en dat was het.
   Ik weet niet of hij de kinderen officieel erkend heeft. Ik denk het wel, want hij heeft gewoon de papieren blijkbaar. Is me niet 100% duidelijk. Mijn vriendin is ooit officieel van naam veranderd. Omdat haar originele naam “een slechte naam had”.
   Officieel staan we juridish misschien niet slecht, maar mijn vriendin is doodsbang om tegen hem in te gaan. Hij dreigt met moord. Politie inschakelen ? Heeft geen zin. Ze woont ergens in een jungle-dorp bij Cambodja. De politie kan daar niet altijd blijven patrouilleren. En de kinderen moeten gewoon naar school iedere dag.
   Voor de gang naar Nederland is nog niks geregeld. Dit was de eerste stap zo’n beetje. En ze is bezig met Nederlands.

   • chris zegt op

    Nu is mij meer duidelijk. Heb het mijn vrouw maar even gevraagd.
    De antwoorden:
    1. indien niet officiel getrouwd is de vader van geen enkel juridisch belang
    2. hij kan dan ook geen ‘papieren hebben’ en hoeft ook helemaal geen afstand te doen van de kinderen
    3. je vriendin gaat naar de politie envraagt ene bewijs dat zij alleen verantwoordelijk is voor de kinderen onder de verkalring dat de vader al jareb buiten beeld is en niks betaald voor zijn kinderen
    4. hier zit een addertje onder het gras: de politie zal de verklaring dat de vader niets betaalt en nooit komt kijken naar zijn kids checken bij een aantal mensen. Als blijkt dat je vriendin jokt verspeelt ze alles….
    5. de politie zal ook de kinderen vragen naar het contact met de vader en bij wie zij het liefst zouden wonen.
    6. als alles in orde is, heeft de vader niks in te brengen. alleen intimidatie waarvan ze aangifte kan doen.

   • jasper van Der Burgh zegt op

    Mijn ervaring is dat het inburgeringsexamen voor Thai erg moeilijk is. Hangt natuurlijk van de vooropleiding van je vriendin af. Om te beginnen kun je haar laten verhuizen, naar een plek waar ze onder deskundige begeleiding aan haar inburgeringsexamen kan werken. Zonder dat heeft het hele verhaal nl. geen zin, of je moet de “Europaroute”willen proberen.
    Je slaat dan 2 vliegen in 1 klap, ze kan naar school en je bent van die enge man af.
    Verder is het sowie so iets van de lange adem, ik voel met je mee!

    • Marc Telkamp zegt op

     De Europaroute zegt me niets. Maar ons plan is om haar (na de zomer) in te schrijven in Bangkok op de school “Nederlands Leren Bangkok”.
     In 6 weken wordt ze klaargestoomd voor het MVV, voor een redelijk bedrag (22.500)

  • Marc Telkamp zegt op

   De gesprekken zijn momenteel gaande in het bijzijn van wat familie. De vader is niet goed bezig. We zijn accoord gegaan met zijn eerste eis, maar nu wil hij meer.

   • Leon zegt op

    ik weet uiteraard niet wat je financiële mogelijkheden zijn maar als je zeker bent van je vriendin, dan zou je haar en de kids kunnen helpen om ze te laten verhuizen naar bkk of een andere stad waar haar ex geen invloed meer heeft op hun en jullie op je gemak alles kunnen regelen. Zoals al geschreven is die ex makkelijk buitenspel te zetten, met of zonder zijn papiertje omdat ze niet getrouwd zijn. Hem niet betalen dus. Er staan in de westelijke gemeenten van bkk heel veel goede huizen leeg die niet verkocht kunnen worden en daarom maar verhuurd worden. Ik betaal maar 5000 baht/maand voor een huis in een goede buurt met beveiliging, zelfs groter dan mijn eigen huis in NL 🙂 Scheelt jou weer een hoop hotelkosten als je er op vakantie naartoe gaat. En als je vriendin een baantje heeft gevonden dan kan ze zelf voor de energiekosten en eten zorgen. Geeft jou meer tijd om haar goed te leren kennen en haar de rust om de basis-inburgering te halen want sommige meiden hebben daar lange tijd voor nodig. Voor het doen van het examen is het dan wel handig als ze in bkk wonen. Niks overhaast doen en veel succes.

 8. stevenl zegt op

  Wat je ook doet: vermeld njiet dat de reden is dat je haar naar Nederland wilt haren, dat maakt rechters vaak aarzelend.

  • rori zegt op

   is toch helemaal niet nodig om naar de rechter te stappen als ze al officieel gescheiden is of alleen is getrouwd voor de Buddha

  • Marc Telkamp zegt op

   Dat is ook niet de reden. De reden is dat we willen samenwonen, en hier een leven willen opbouwen. Die vader was tot nu toe helemaal niet in beeld.
   Ik vroeg alleen aan mijn vriendin om hem eens te polsen of hij de papieren van de kinderen wilde geven.

 9. Jay zegt op

  Budha wedding is kul , geen enkele wettelijle grond . Paspoort aanvragen voor de kinderen en gewoon vertrekken .

  • Leon zegt op

   klopt, meer bedoelt om zonder gezichtsverlies voor de familie te kunnen samenwonen en om het bed te kunnen delen. Toch heeft dit huwelijk voor veel Thai meer waarde dan een officieel huwelijk.

   Dit even los van je advies om gewoon een paspoort aan te vragen voor het kind en die mee te laten nemen….was dat maar zo eenvoudig Jay. Voor 3 maanden toeristenvisum gaat het nog wel maar als je vrouw/vriendin langer blijft (MVV) dan moet ze wel degelijk een bewijs aanleveren dat zij de volledige zeggenschap heeft (of een toestemmingsbrief van de ex) anders krijg ze geen visum voor het kind.

   • dirk smeets zegt op

    Ook voor een drie maanden verblijf moet je zo een bewijs aanleveren en dan gewoon een visum aanvragen.Dit geeft geen enkel probleem.Betalen aan de vader is dan ook niet eens nodig.Je gaat daar wel controle voor krijgen en ze gaan dan wat vragen stellen aan de buren en zo om te kijken of wat je zegt wel echt zo is.Totaal geen problemen mee gehad

 10. Leon zegt op

  Ik zat begin dit jaar in een soortgelijke situatie om de echtscheiding voor elkaar te krijgen tussen mijn vriendin en haar ex.
  Hij woont ergens in zuid Thailand en weigerde al jaren om naar Bkk te komen of zijn adres te geven wat het erg lastig maakte om er een advocaat op te zetten want die kon hem ook niet bereiken.
  Wel hadden wel zijn FB pagina ontdekt en hem 2000 baht aangeboden (overgeboekt) als onkostenvergoeding voor gemist salaris en reiskosten met de belofte dat hij 5000 baht contant zou krijgen NA het ondertekenen van de scheidingspapieren in bkk. Uiteraard in bijzijn van een paar stevige mensen in bkk om evt vervelelend gedrag van zijn kant voor te zijn. Alles is prima verlopen en hij ging er ook mee akkoord dat de kinderen volledig werden toegewezen aan m’n vriendin. Voor geld doen de mannen daar erg veel….
  Ik heb wel lang getwijfeld of ik er geld in zou steken maar met de meeste advocaten daar weet je van te voren niet hoeveel geld je kwijt bent. Als die je als melkkoe gaat zien dan gaat het lang duren en ben je uiteindelijk vele malen meer kwijt dan die 7000 baht. Succes!

  • Leon zegt op

   btw Marc, als zij niet officieel getrouwd zijn dan is het eenvoudig, volgens de Thaise wet heeft zij dan de volledige zeggenschap over de kinderen. Als de overheid lastig doet dan hoeft zij alleen maar met 2 mensen naar het gemeentehuis te gaan, die getuigen dat de moeder al heel lang alleen voor het kind zorgt en de vader daar niets aan bijdraagt. Dan staat hij buitenspel. Dat kan zij ook doen als ze wel voor de wet getrouwd zijn. Maar laat je vriendin dan eerst de volledige voogdij regelen en niet zeggen dat ze de voogdij wil om het kind mee te kunnen nemen naar het buitenland.

 11. Gerrit van leur zegt op

  Hoi ,er is mij het zelfde overkomen toen ik land voor mijn vrouw wilde kopen heb ik gezegd dat ze eerst moest scheiden ,aangezien ik niet zijn toekomst wilde financieren en hij nog nooit een stuiver betaald had voor zijn kinderen die door mij op gevoed en verzorgt werden .hijwilde ook geld ,we hebben hem toen verteld dat we een advocaat in de arm hadden genomen die er voor moest zorgen dat hij en zijn hele familie al hun bezittingen nu en in de toekomst kwijt zouden raken om de achterstallige kosten voor zijn kinderen te betalen .puntje bij paaltje ,wijhadden geen advocaat maar hij wist niet hoe snel hij moest tekenen en een dag laterwas mijn vrouw eigenaar van een bescheiden stukje grond .dus bluf hem weg met dat je hem voor alles aansprakelijk stel en waarschijnlijk kies hij dan eieren voor zijn geld Gerrit

  • Marc Telkamp zegt op

   Ja maar is toch een beetje riskant. Wat als hij niet bluft ? Ik ken de man zelf niet, maar mijn vriendin trilt als een rietje. Veel vertrouwen in de politie heeft ze ook niet, als hebben die misschien de beste bedoelingen.
   Ze durft niet tegen hem in te gaan. Bang dat hij haar zoontje meeneemt, of dat ze zelf een keer wordt opgewacht. Ze is nog lang niet in het veilige Nederland.

   • Leon zegt op

    Politie er echt helemaal buiten laten Marc, die doen niets bij dit soort familiaire problemen. Als de man (of zijn familie) de politie ook nog eens wat geld toeschuift dan krijgt zij het nog veel moeilijker. Veel persoonlijke spullen zal je vriendin ws niet hebben daarom kan ze het beste met de kinderen een flink eind verhuizen. De kans dat hij genoeg geld heeft om haar in bkk te gaan zoeken in erg klein. Uiteraard moet ze dan geen sociale media gaan gebruiken onder haar eigen naam, zoals Facebook. Onder het mom van een school, tempel of marktbezoek in een naburig dorp of stad kan ze daar eenvoudig op een lijnbus stappen met de kids en aan haar stutten trekken, mits jij haar vooraf kan helpen met geld voor taxi en bus en om iets nieuws op te bouwen. Heeft zij misschien familie of een kennis in een grote stad die hun de eerste nachten kan opvangen?

    Mijn vriendin heeft het (bijna 16 jaar geleden en ver voor mijn tijd) iets anders aangepakt. Omdat hij alleen haar mishandelde en niet de kinderen, heeft ze steeds wat geld opzij gezet om na 3 jaar huwelijk te kunnen vertrekken (vluchten). Zij waren officieel getrouwd maar hij leefde alleen op haar inkomen, zoop de hele dag en droeg dus niets bij in het onderhoud van de kinderen.
    Toen ze eenmaal een appartementje en inkomen had in bkk heeft zij beide dochtertjes met een smoes weggehaald bij de schoonmoeder op een moment dat hij er niet was. De kinderen waren toen al wel oud genoeg om zelf naar school te gaan.

    Als de kinderen van jouw vriendin daar nog te jong voor zijn en zij er de hele dag op moet passen dan wordt het lastig voor haar om te werken. In dat geval is het misschien handiger als ze de kinderen voorlopig even achterlaat bij haar moeder of schoonmoeder en geld stuurt voor het onderhoud. Waar een wil is is een weg maar hou er rekening mee dat je haar nog wel een paar jaar moet supporten voordat ze naar Nederland kunnen komen.

    Mijn vriendin heeft geen inburgeringslessen op een school gevolgd (ivm werk ging dat niet). Ze had wel de juiste boeken maar ik heb haar bijna alles via Skype moeten leren zoals uitspraak enz. Dat heeft jaren geduurd want toen ik haar leerde kennen sprak ze nauwelijks Engels. Eind 2016 is ze geslaagd voor het MVV examen met geweldige cijfers (10-10-8) en we zijn nu pas bezig met het regelen van de mvv visa. Bereid je voor op een erg lang traject, ik ben al 5 jaar bezig maar ik ga wel regelmatig naar haar toe in bkk en verleden jaar is zij hier 3 maanden geweest enerzijds om te kijken of het haar überhaupt wel bevalt in Nederland en anderzijds om te kijken of het nog steeds klikt na 3 maanden samenwonen. Ook niet geheel onbelangrijk want er stranden best wel veel relaties als ze eenmaal in NL/Europa zijn.

    • TheoB zegt op

     In “mijn” dorp heeft de politie juist een bemiddelende rol om bij het optreden van conflicten tot een voor beide partijen aanvaardbaar compromis te komen.
     De eisende en verwerende partij komen overeen waar en wanneer de onderhandelingen onder leiding van de politieofficier plaatsvinden.
     Ik ben er niet bij geweest (ik had het zowiezo niet verstaan), maar ik heb begrepen dat de officier luistert naar de argumenten van beide partijen en vervolgens met behulp van zijn autoriteit probeert ze naar een voor beiden aanvaardbare schikking van het geschil te sturen.
     Als ze niet tot een compromis komen kunnen ze altijd nog naar de rechter stappen, maar dat kunnen de meesten niet betalen.
     Ik vind het een nuttige aanvulling, want het helpt vetes te voorkomen.

 12. Eric Vanbellen zegt op

  Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat “married for country” juist wel en uitsluitend een registratie op de Amphoe geweest is, maar dat het ceremoniele feest wel eens te duur geweest zou kunnen zijn.

 13. theoS zegt op

  Als hij de kinderen niet erkend heeft op de Amphur heeft hij nergens recht op want voor de wet is hij dan niet de vader. De Moeder heeft automatisch alle rechten, net zoals in NL. Als hij getrouwd is voor de Amphur dan zijn de kinderen automatisch erkend en staat hij te boek als Vader, wat zo te zien hij niet gedaan heeft. Aan de andere kant is de Thai man een geweldadig iemand en draait bij het minste geringste totaal door, zonder zich te bekommeren over evt. gevolgen. Goede raad is duur.

 14. jan zegt op

  Ik heb het twee keer bij de hand gehad.
  beide keren geen probleem. Je gaat naar het gemeente huis met de dorps burgemeester ( Phoe yai ban) plus de ouders van je vrouw als die nog leven en anders tante of oom ook goed. Daar laat je allen verklaren dat vader langer dan een jaar niet naar zijn kind heeft omgekeken of onderhouden. Ze hebben hiervoor tegenwoordig een standaard formulier in de computer. voor 25 jaar terug was het iets moeilijker daar het formulier nog zelf gemaakt diende te worden echter voor 3 maanden terug toen ik het de tweede keer deed was het simpel en meteen geregeld. Dit Papier laten vertalen in het engels legaliseren bij buitenlandse zaken en klaar. Mocht de vader moeilijk doen dan aangifte bij politie en zorgen dat ze het daar goed aanpakken. Pas wel op dat je zeker weet dat je vrouw echt niets meer met de vader heeft.

  • jan zegt op

   indien nodig mag je een kopie van ons formulier maar verwacht dat de gemeente ter plekke het ook uit de computer kan halen.

 15. Gerrit van leur zegt op

  Mark heb je de mogelijk niet om haar daar gewoon weg te halen en ergens anders onder te brengen tot de papieren in orde zijn ,en is er al bekent hoeveel hij wil van de farang gerrit

 16. Marc Telkamp zegt op

  Hallo mensen. Allemaal bedankt voor de reacties. Ik besef nu dat we een fout gemaakt hebben, door aan de vader te vragen of we de papieren mochten. Het is een slechte man. Jaren geleden vertrokken met een ander en een fles. Mijn vriendin, met 3 kinderen, zonder een echte opleiding, zonder werk, zonder inkomen achter latend. Mijn vriendin zag het toen niet eens als een gemis. Hij was altijd dronken en agressief. Heeft nooit meer 1 cent betaald en in totaal nog 2x gebeld met het dochtertje.
  In al mijn onwetendheid heb ik haar laten vragen naar de papieren. En zo naïef als ik ben, is zij ook. We vertelden de vader gewoon de waarheid en wat we van plan waren.
  Hij is dezelfde dag nog naar mijn vriendin afgereisd, met de eis van 30.000 baht, of hij zou het zoontje mee terug nemen. Ik weet: wellicht een loos dreigement, maar leg dat de moeder maar eens uit. De schrik zit er bij haar goed in.
  Nou goed, we gingen akkoord met de 30.000, maar toen wilde hij meer. Ik weet niet hoeveel, maar dit hebben we niet gedaan.
  Heel dapper heeft mijn vriendin toen gezegd dat hij beide kinderen mocht hebben, en dat ze met mij in Nederland ging wonen. Oei ! Dat vond hij maar niks, en accepteerde de 30.000.
  Ze heeft inderdaad wat thaise papieren gekregen, en daarmee zou ze de kinderen (die de achternaam van de vader droegen) haar eigen naam kunnen geven.
  Dan is dit probleem ook weer opgelost. En als de vader dit ziet als een genoegdoening voor gezichtsverlies… het gezichtsverlies wordt alleen maar groter. Maar goed.
  @Leon: Ik ben nog wel geïnteresseerd in de goedkope woningen in Bangkok. Kunnen we daar wat meer over spreken ?

  • Leon zegt op

   ik heb je een berichtje gestuurd op je FB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website