Lezersvraag: Verlovingsring, sinsod en trouwen voor Boeddha?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
3 december 2017

Beste lezers,

Is het gebruikelijk om een verlovingsring te geven  En zo ja, aan welke vinger wordt deze gedragen?

Mijn vriendin is al twee maal getrouwd geweest met een Thaise man en heeft een zoon. Wordt er dan nog Sinsod gegeven? En is trouwen voor Boeddha belangrijker als wettelijk getrouwd te zijn?

Groet,

Daniel

16 reacties op “Lezersvraag: Verlovingsring, sinsod en trouwen voor Boeddha?”

 1. Ko zegt op

  Beste Daniel, doe verstandig! Ga met je vrouw en haar naar het gemeentehuis en trouw daar op een toepasselijke dag. Ga daarna met een paar goede vrienden ergens een hapje eten en wat drinken. Steek het geld in de toekomst van jullie drie, dat is al mooi genoeg. Ze is al 2 keer getrouwd geweest, dus die hele poespas kun je gewoon overslaan.

 2. walter zegt op

  Het trouwen voor de Wat is in feite niet belangrijk behalve dan dat er een feestje gegeven kan worden, kennelijk om andere Thai te imponeren en daar kan een sinsot bijhoren. Trouwen voor de Wat heeft geen enkele wettelijke basis. Trouwen voor de wet wel, maar of bij een scheiding alles goed en eerlijk wordt verdeeld is een vraag die ik niet kan beantwoorden.

 3. David .H. zegt op

  Sinsod wordt normal alleen gegeven voor nooit getrouwden voordien , erger nog indien niet getrouwd en kinderen hebbende …of barlady geweest zijnd bvb is volgens de strict culturele sinsod dit niet verplicht ….. natuurijk wordt dat niet aan de farang zijn neus gehangen …. , zeker niet aan eerste jaars farangs bvb ….

  Google maar eens ” sinsod ” dan wordt je duidelijk dat het gebruik stamt van de geode zorg die de ouders gegeven hebben aan opleiding en gedrag van dochter(s)lief ….. en kan aanzien worden als een compensatie die wordt gegeven in de plaats van bvb dat het loon van de dochter door de geode opleiding zal missen door ouders nu naar de echtgenoot nieuwe familie gaat ….. dit stamt uit begoede famiklie’s …. maar is gretig overgenomen door de lagere klasse …. en zeker indien er een farang in in de speling komt … dan gaat prijs gesteeg omhoog en wordt de onwetendheid over de stricte sinsod regels niet vermeld …

  Wat natuurlijk niemand mag weerhouden van wat dan ook te schenken aan zijn toekomstige geliefde van welke afkomst dan ook …..

  PS : Heb heel goede pdf in English met heel de gebruiken wanneer van tel en OOK wanneer er geen verplichting geldt….. maar spijtig genoeg is de rechtstreekse link niet meer geldig , en Spijtig wederom dat dit forum geen mogelijk heeft om de geprinte PDF versie hier te oploaden ….

  trouwlustige farang let op je ganzen als sinsod in de buurt is ……..

 4. Cornelis zegt op

  Misschien alvast eens het volgende doorlezen: https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/wel-trouwen-thaise-vriendin/

 5. BasN zegt op

  M.b.t. sinsod, er zijn geen geschreven regels voor. Vanuit gaande dat haar ouders al minimaal één keer sinsod hebben ontvangen zou ik het zeker niet weer doen. Waarschijnlijk dacht haar 2e partner er hetzelfde over.

  Ik zelf heb vanaf het begin tegen mijn vriendin (welke nooit eerder is getrouwd) en haar moeder gezegd dat ik geen sinsod ga betalen. Niet omdat ik gierig ben, en ik begrijp de reden erachter en de traditie. Maar het voelt voor mij niet prettig aan, haar moeder moet blij zijn dat haar dochter met mij kan trouwen en een goede toekomst in het vooruitzicht heeft. Dit geldt ook voor haar moeder welke in de toekomst misschien nog wel eens bij ons in komt wonen, zodat we voor haar kunnen zorgen.

  • Jan S zegt op

   Het ligt allemaal een beetje gevoelsmatig. Omdat ik het vrij gemakkelijk kan betalen heb ik aan de hele show meegedaan. Groot feest, ring met diamant, gouden ketting voor mijn vrouw, schoon moeder, vader en zuster.
   De gevraagde 200.000 baht vond ik overdreven ( ze was al een keer getrouwd geweest) 100.000 vond ik voldoende. Maar familie en dorpelingen moesten toch weten hoe belangrijk dochterlief was. Dus werden bij alle cadeaus met een groot gebaar 200 briefjes van 1000 goed zichtbaar neergelegd. De volgende dag kreeg ik er weer, met een lachend gezicht,100 terug.
   In de loop der jaren heb ik mijn traditionele principes bijgesteld. Na 7 jaar zijn we nog steeds gelukkig getrouwd ook officieel voor de wet.

 6. Rob V. zegt op

  Het beste kun je dit met je liefje bespreken maar als second opinion kunnen wij lezers ook een duit in het zakje doen. Beste advies: doe wat jullie beide een goed gevoel geeft en financieel verantwoord is. Het is jullie feestje, jullie leven.

  1. Dat ligt er aan, de jongere generatie is over het algemeen minder verwesterd dan de oudere generatie. Ik weet niet hoe oud je lief is. Ik ken haar niet persoonlijk dus haar eigen mening weet ik ook niet. Hint: de meeste vrouwen zijn dol op (gouden) sieraden dus ook een ring.

  2. De ringvinger. Hmm? Nee, links of rechts maakt niet uit. Doen we in het westen buiten bepaalde geloofskringen ook niet moeilijk over. Je hebt een ringvinger, daar gaat een ring om.

  3. Of er überhaupt ooit sinsod is vetaald ligt maar uit wat voor omgeving ze komt. Gokje: bij het eerste huwelijk wel. Kan voor de show zijn geweest, kan aan de oudere geschonken zijn, kan naar haar gegaan zijn als appeltje voor de dorst. Bij de andere huwelijken: nee of voor de show. Maar ook hier ligt het er maar net aan hoe je liefje en familie denken. Tip: lees de stukjes over sinsod op dit blog als je denkt met praten niet tot een goed besluit te komen.

  https://www.thailandblog.nl/tag/sinsod/
  https://www.thailandblog.nl/tag/trouwen/

  4. Je kunt niet voor Boeddha trouwen
  4b. Je kunt wel ceremonieel trouwen. Daar is vaak 1 of meer monikken bij. De familie en omgeving beschouwen je dan als gehuwd al is dit wettelijk niet zo. We kennen je vrouw en niet maar meestal wordt het ceremonieel trouwen gevoelsmatig als belangrijkste gezien. Maar als je lief bij de hand genoeg is weet ze dat wettelijk huwen ook belangrijke consequenties heeft…

  • Rob V. zegt op

   Een relatie is geven en nemen, een middenweg vinden, praten, communiceren maar vooral: samen genieten en gelukkig zijn. Daarom dus: doe wat jullie gelukkig maakt.

   Het is zeker verstanding of noodzakelijk dat jij je in je partner verdiept en je partner in jou. Vooral wat betreft persoonlijkheid maar ook het sausje aan gebruiken, culturen etc wat op de achtergrond mee speelt. Als zij aangeeft een traditionele Thaise trouw ceremonie belangrijk te vinden dan overweeg jij dat. Wil jij een verloving met ringen dan mag je verwachten dat zij dat overweegt ook al zou zij het wat vreemd of overbodig vinden. Zoek het samen uit.

   In ons geval: nadat de relatie na enige maanden serieus en standvastig was heeft mijn lieveling ringen gekocht om de relatie duidelijk kenbaar te maken. Deze ringen hebben we gedragen totdat we enkele jaren later gingen trouwen. In Nederland schoven we elkaar een trouwring om bij het sluiten van het huwelijk op het gemeentehuis. Feestje er achteraan. Enkele maanden later in Thailand een traditioneel feest bij haar ouderlijk huis. 1 monnik er bij.voor een zegening, een dorpsoudste voor andere delen
   van de ceremonie. Sinsod voor de show om te laten zien dat deze mooie, jonge, slimme lieve vrouw een jonge redelijk slimme en leuke kerel aan de haak heeft geslagen die niet geheel platzak is. Feestje er achter aan. Kosten voor alles in Nederland en Thailand uiteraard samen betaald en met het volle verstand dat bij 2x een huwelijksfeest er niet het geld is on duizenden euros te soenderen als we dat al zouden willen. Met heel redelijke financiën hebben we prachtige momomenten gehad waar wij en de directe omgeving met veel plezier en geluksgevoel op terug keken. En dat geluksgevoel en die mooie herinneringen, daar gaat het om. Dat doen jullie samen.

 7. Tino Kuis zegt op

  Het is ‘ trouwen voor DE Boeddha’ want ‘boeddha’ is geen naam maar een titel net als koning en farang.

  ‘Trouwen voor de Boeddha’ bestaat niet. De Boeddha heeft er helemaal niets mee te maken. Het is een traditioneel huwelijk voor het aangezicht van de gemeenschap. De monniken komen even langs om wat gebeden te prevelen. Hoe meer hoe deftiger. In het Thaise woord voor ‘ huwelijk’ komt de Boeddha ook niet langs. Laat je niet voor de gek houden.

  Een wettig huwelijk is belangrijk voor de wet, een traditioneel huwelijk is belangrijk voor de gemeenschap.

  สิ้นโสด sînsòot betekent letterlijk ‘einde ongehuwd zijn’ (sin is einde en soot is ongehuwd). Een Thais grapje is Sòot tàe mâi sòt ‘ongehuwd maar niet vers (onbezoedeld)’. Sinsoot is dan minder maar nooit helemaal niet. Kwestie van onderhandelen. Blijf lachen.

  Van verlovingsringen heb ik geen verstand, maar waarom niet? Er is geen vaste, onveranderlijke Thaise ‘cultuur’ .

 8. Haki zegt op

  In de traditionele gebieden, zoals de Isan, heeft het Boeddha huwelijk voor de familie veel meer waarde dan het wettelijk huwelijk. Sinsod is in die gebieden nog wel enigszins gebruikelijk, maar enkel als de vrouw nog niet eerder getrouwd was. Ik heb, in overleg met mijn partner, die ook nog niet eerder getrouwd was geweest, sinsod geweigerd uit principiele overwegingen. Uiteindelijk is dat ook geaccepteerd nu ze zien dat ik op een andere manier meerwaarde voor de familei heb.
  Uiteraard heb ik wel de kosten van de ceremonie en aansluitend eten en drinken voor het halve dorp, voor mijn rekening genomen, Maar ook die kosten zijn zeker te overzien,
  Maar nogmaals, het Boeddha huwelijk heeft geen enkele wetteljke basis! Dat heeft nadelen, maar ook voordelen en die afweging moet je zelf maken………………

 9. Stefaan zegt op

  Ja Sinsot, de hamvraag.

  Ik heb respect voor de Thaise traditie. Ik heb dit ook uitgelegd aan mijn vriendin, mijn huidige echtgenote. Ik heb haar ook uitgelegd dat Sinsot in het Westen lijkt alsof je je echtgenote “koopt”. Dit geeft mij een onbehagelijk gevoel. En ik wil ook niet dat ze zich uitgekocht zou voelen. Zij heeft mij de traditie uit de doeken gedaan.

  Ik heb duidelijk gemaakt dat ik geen Sinsot zou betalen (zij was al getrouwd geweest, echtgenoot gestorven, geen kinderen, en 46 jaar jong). Tijdens onze vriendschap, en met het maken van trouwplannen had ze mij op hart gedrukt dat ze niet met mij huwde voor het geld. Welnu, als ik geen Sinsot hoefde te betalen, dat zou pas de bevestiging zijn. En zo geschiede.

  Zorg goed voor je vriendin / echtgenote. Geef haar een toekomst. Besef dat zij familie en vrienden achterlaat. Maar strooi niet met geld. Hoe minder geld je geeft, hoe duidelijker wordt dat ze je huwt om liefde.

  Een trouwring is geen must in Thailand. Toch raad ik aan om een trouwring te kopen. Het is een symbool in de Westerse wereld, en een bevestiging voor haar. Ik had geen ring bij het huwelijk. Dit was fout. De administratieve procedure voor het huwelijk verliep sneller dan gedacht. Geen enkel juwelier had haar maat op voorraad binnen het budget dat wij ons hadden voorzien. Pas een week na het huwelijk had ik een huwelijksring. Ik draag geen ring, hoewel ik dat wel zou willen. Maar een ring irriteert mij mateloos.

 10. ron zegt op

  Ik zou geen sin sod betalen. Wel geld geven voor een bijdrage van het feest. Een traditioneel huwelijk en geen wettelijk. Komt er een scheiding dan zijn er geen problemen.

 11. eugeen zegt op

  Zoals hierboven al geschreven werd, wordt de sinsod eigenlijk niet gegeven als de dame al getrouwd geweest is. Maar veel hangt van jezelf af, zeker als je goed begrijpt wat de bedoeling van de sinsod is.
  Ik heb voorheen eens een uitgebreide tekst geschreven over de sinsod. Misschien vind je hier ook nog wat nuttige info. http://www.thailand-info.be/thailandtrouwensinsod.htm

  • Tino Kuis zegt op

   Dat was het beste verhaal wat ik ooit over sinsoot las, eugeen.

   Laat ik er dit aan toevoegen. In heel Zuidoost- Azië is er de sinsoot, de man betaalt een bedrag aan de ouders van de aanstaande bruid, ook wel bruidprijs genoemd. In de rest van Azië, China en India bv betaalt de vrouw voor de man, een bruidsschat.

 12. Peter V. zegt op

  Ringen voor de verloving is een gebruik dat uit het westen is overgewaaid en aan populariteit wint,
  Wij hebben dat niet gedaan, maar we hadden elkaar al eerder ringen gegeven.

  Ik heb tijdens de ceremonie wel sinsod ‘betaald’ en het na afloop weer terug gekregen.
  (Dat was ook vooraf afgesproken.)
  Het was trouwens nog steeds dezelfde hoeveelheid en gelukkig ook echt, toen ik het weer naar de bank bracht 🙂 (555)

  Belangrijkste is natuurlijk om het vooraf te bespreken, wat acceptabel is bepalen jullie zelf.

 13. leppak zegt op

  Uit het feit dat, en de wijze waarop je de vraag stelt leid ik af dat je beperkte kennis hebt van het
  reilen en zeilen in Thailand.
  2 Maal getrouwd geweest: sinsot absoluut onnodig, zowel bruid als familie blij dat er nog een relatie gevonden is. Dat de familie het probeert, ja daar hebben ze natuurlijk gelijk in!
  Mijn advies, bevestig jullie relatie via een boeddhistische ceremonie, dat geeft status en acceptatie aan
  jullie relatie. Weet waar je aan begint als je een wettelijk huwelijk sluit. Laat je in dat geval goed voorlichten
  over rechten en plichten en de gang van zaken bij beëindiging van een wettelijk huwelijk.
  Geef een goed feestje bij de ceremonie en iedereen tevreden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website