Lezersvraag: Wel of niet trouwen met mijn Thaise vriendin?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
27 maart 2017

Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin wil graag trouwen. Wij hebben inmiddels 8 jaar een relatie en zijn supergelukkig met elkaar. Volgens haar moeten Thai vroeg of laat huwen om roddels te voorkomen. Ze zegt dat Thailand vrij conservatief is op dat gebied.

Zelf zie ik geen voordelen (maar ook geen nadelen)  om te trouwen, maar misschien ben ik niet objectief. Kunnen jullie mij uitleggen of trouwen voordelen heeft? Of zijn er vooral nadelen? Ik hoor het graag om een zorgvuldige afweging te maken.

Groet,

Arie

33 reacties op “Lezersvraag: Wel of niet trouwen met mijn Thaise vriendin?”

 1. aad van vliet zegt op

  Hallo Arie,
  Over Farangs en Thaise dames is al zoveel geschreven, gezien en gepraat dat het voor een andere farang nagenoeg onmogelijk is om je daarover advies te geven. Er zullen wel ‘onbaatzuchtigen’ bij zijn maar wij hebben ze nog niet gezien. Als je kans ziet om je geld 100% veilig te stellen voor ‘ingrepen’ van de familie vanaf nu t/m eindeloos kun je het wagen. De vraag is of je dat kunt opbrengen!
  Het is 8 jaar lang goed gegaan dus dan denk je: why change a winning team?
  Groeten,

 2. Stefan zegt op

  Ze wil waarschijnlijk trouwen voor Buddha in haar geboorteplaats voor haar familie. Dat is vrij gewoon daar en inderdaad een bron van roddels, wanneer je het niet doet. Ik zou er eerst goed met haar over praten wat dit huwelijk voor jou in gaat houden en aan de hand daarvan beslissen.

  Het huwelijk is verder niet rechtsgeldig of iets van die strekking. Waar het op vast kan lopen is de bruidsschat. Het is normaal dat de man een bruidsschat betaald aan de familie van de bruid. Dit kan soms om behoorlijke bedragen gaan (100.000 tot 500.000 THB). Al met al wel een bedrag tussen de 2500 en 10.000 euro. En dan moet er ook nog wat goud bij, dat niet goedkoop is.

  Vaak gaat het geld na de bruiloft weer rechtsomkeert naar het bruidspaar, maar ik zou daar zelf wel goede afspraken over maken om niet voor verrassingen te komen staan.

  Nu kan ik niet spreken voor je vriendin of haar familie, maar ik zou het hier wel eerst goed met je vriendin over hebben. De bruidsschat is een gevoelig onderwerp dat aan beide kanten tot flink wat frustraties kan leiden. Zeker, omdat je als westerling toch al vaak flink hebt geïnvesteerd in de relatie.

  Als je er samen uit kan komen, dan zou ik het zeker doen. Het is een stuk waardering en vertrouwen dat je uitspreekt richting haar en haar familie. Maar weet wel waar je aan begint, voordat je van alles toezegd.

 3. Jaqcuess zegt op

  Ik zie zelf ook geen nadelen. Mijn vriendin, inmiddels vrouw, wilde ook graag trouwen en geniet nu van de status van getrouwde vrouw. Ze is er heel blij mee. Als voordeel zie ik het nabestaanden pensioen in het geval mij iets overkomt en de mogelijkheid voor een Thai Marriage Visa.

  • RuudRdm zegt op

   Beste Jaqcuess, bedenk wel dat je een nabestaandepensioen dan wel regelt met jouw pensioenfonds vóórdat jouw pensioen ingaat. Informeer bij jouw fonds tijdig. Een nabestaandenpensioen is niet vanzelfsprekend, gaat ook niet automatisch in, en is ook niet gratis. Veelal is het zo dat jij je een deel van jouw pensioen inlevert resp omzet in een partnerpensioen tbv jouw eega.

 4. Nico zegt op

  Tja,

  Een voordeel “kan” zijn dat je geen 800.000 Bhat op een bank rekening moet hebben maar “slechts” 400.000. Anders zou ik het niet weten

  Ik leef pas 7 jaar samen en zal nooit trouwen, maar dat heeft te maken met het verleden in NL
  Er wort wat afgerodeld in Thailand, maar daar trek ik mij niets van aan.
  Het kosst je een sanoek van minimaal 100.000 Bhat, krijg je er wel een feestje voor terug

 5. Rob V. zegt op

  Dit is iets wat eigenlijk alleen jullie twee kunnen beslissen… Thai heb je ook in allerlei soorten en maten dus ook hoe men over het huwelijk denkt. Al zou je vriendin uit een conservatieve omgeving komen dan nog bepaald zij zelf wat ze wilt mag ik hopen. Je zal wel bekend zijn dat veel Thai huwen door een ceremonie/feest te vieren met alle naasten en bekenden. Vaak ook met een of meer monikken. Dan ben je voor de omgeving gehuwd maar is niets officieels. Wellicht wil je vriendin dat? En wat wil jij?

  Officieel trouwen in Nederland of Thailand kan ook. Voor of nadelen? Tja als je de papieren maar goed regeld: huwelijkse voorwaarden, denk ook aan erfenis/nalatenschap wanneer een van jullie komt te overlijden en jullie oude dag maar dit punt kun je (‘moet je’) eigenlijk al geregeld hebben in een duurzame relatie. Trouwen zie ik daar los van. Als alles mvt overlijden geregeld is en je huwd onder huwelijkse voorwaarden zoals jullie dat eerlijk en verstandig lijkt dan is ook een officieel huwelijk voor het grootste deel iets dat je voor je gevoel en dus op je gevoel doet.

  Overleg dus met je lief, wat willen jullie? Is alles verder geregeld? Bij ons was de primaire reden dat het gewoon goed voelde als kroon op onze relatie die ons twee de gelukkigste dag van ons leven heeft gegeven. Het is gewoon mooi om ook haar naam in mijn paspoort te hebben.

 6. Kuhn Manuel zegt op

  Ben benieuwd naar de antwoorden.
  Ik heb zelf ook plannen om in Oktober te trouwen.
  Manuel

 7. Stefaan zegt op

  Een vrouw zoekt zekerheid. Al 8 jaar heeft ze geduld getoond. Dus in die zin verdiend ze wel een huwelijk.

  Maar wat ik veeemd vind, is dat ze pas na 8 jaar moeite heeft met roddels. In het traditionele Thailand wordt geroddeld van zodra je samen nachten doorbrengt.

 8. Bob zegt op

  Hallo Arie,

  Voordeel voor haar is, dat als je overlijdt, zei aanspraak kan maken op nabestaanden pensioen en alles erft.
  Gezien de jaren dat je met haar geleefd hebt, vind ik het niet verkeerd, dat ze verzorgd achter gelaten wordt.
  Voor jouw zie ik niet veel voordeel, behalve dan als ze van goede huize komt en bezittingen heeft, dan kun jij die erven, behalve dan land, daar moet dan een use-fruct of lease over zijn.
  Maak je je zorgen over een eventuele echtscheiding dan kun je huwelijkse voorwaarden opmaken.
  Tuurlijk vind de familie en zei het fijn om te trouwen, het geeft een gevoel van meer zekerheid en status gevoel voor haar, en is een bevestiging voor haar, haar familie en omgeving, dat je werkelijk om haar geeft.

  Met vriendelijke groet,

  Bob

  • RuudRdm zegt op

   Beste Bob, zie ook mijn reactie hierboven bij @Jacquess: een nabestaandenpensioen bestaat enkel in het kader van de ANW. Deze keert slechts onder voorwaarden uit: zie hiervoor de website van de SVB hoofdstuk ANW. Wel kun je een partnerpensioen afspreken met jouw pensioenfonds. Dit moet je doen vóórdat jouw pensioen ingaat. Je betaalt een partnerpensioen met een deel van jouw pensioen. Dat betekent dus dat jouw pensioen minder wordt kwa uitkering, maar dat je daarvoor terugkrijgt een pensioen voor je partner na jouw overlijden. De hoogte van het partnerpensioen is afhankelijk van welk deel van jouw pensioen je inlevert, en van hoe jouw pensioenfonds parynerpensioenen regelt.

 9. george zegt op

  Volgens mijn intussen Thaise ex ben je met iemand getrouwd als je sex hebt gehad. Ik heb braaf gewacht tot het huwelijk en we zijn getrouwd omdat haar ouders er op stonden….haar vader ivm de bruidschat….ze anders niet naar NL zou kunnen komen om bij mij te wonen of dat anders nog ingewikkelder zou zijn. ….zo kan iedereen zijn eigen agenda hebben. Wat is de jouwe?

  • ruud zegt op

   Ik ben bang, dat als de regel waar is, dat je getrouwd bent, als je met elkaar seks hebt gehad, de Thaise jeugd een heel uitgebreid groepshuwelijk zal kennen, waarbij hele dorpen met elkaar zijn getrouwd.

 10. Marcel zegt op

  Beste Arie,
  Of trouwen voor- of nadelen heeft is/zal voor mij nooit het doorslaggevende zijn. De liefde echter wel.
  Je schrijft dat jullie al 8 jaar een relatie hebben en dat zij zegt dat Thailand vrij conservatief is op dat gebied. Ik mag (hopelijk) aannemen dat je in die 8 jaar een snufje van de Thaise cultuur tot je hebt genomen en dit (hopelijk) inmiddels dus zelf ook weet.
  Groet,
  Marcel

 11. chris zegt op

  Misschien een domme vraag maar wat is trouwen? Er zijn drie niveau’s:
  – trouwen voor de Thaise gemeenschap, het dorp (feest, wellicht bruidsschat) waarna het sociaal geaccepteerd is dat je met elkaar samenwoont en je als buitenlander lid van de familie bent
  – trouwen voor de Thaise wet, dus met Thais boterbriejfe (kan met nummer 1 worden gecombineerd maar staat daar los van)
  – trouwen volgens de Nederlandse wet. Trouwen voor de Thaise wet betekent NIET dat je voor de Nederlandse wet getrouwd bent. Als je alleen voor deThaise wet trouwt ben je als Nederlander juridisch nog steeds vrijgezel. Als je alleen voor de Nederlandse wet trouwt geldt dat niet automatisch voor de Thaise wet.
  Je kunt natuurlijk ook 1 En 2 En 3 doen.

  Trouwen voor de Thaise gemeenschap heeft vele vormen en aspecten. Die hangen erg af van de positie van je Thaise echtgenote: werk, inkomen, macht in de familie, eerder getrouwd geweest (met eventueel kinderen). Als je vrouw machtig is bepaal je met haar zaken als bruidsschat ed. Als andere kinderen of de ouders machtig zijn, luistert ze waarschijnlijk naar wat zij vinden. In dat geval moet je duidelijk maken wat jij wil of niet wil hetgeen tot spanningen met je echtgenote kan leiden.
  Trouwen voor de wet heeft duidelijke regels. Bedenk wel dat als je niet (ook) voor de Nederlandse wet bent getrouwd je Nederlands familie aanspraken kan maken op de erfenis (ook jouw eigendommen in Thailand) en niet je Thaise vrouw tenzij je een doortimmerd testament hebt. Je Thaise vrouw krijgt ook geen uitkering of het restant van je pensioen oid.

  • TheoB zegt op

   Ten aanzien van punt 2 en 3: Volgens mij ben je als NL/B burger verplicht het in TH gesloten huwelijk in NL/B te registreren. Evenzo ben je als TH burger verplicht het in NL/B gesloten huwelijk in TH te registreren. Dit ter voorkoming van bigamie.
   Ik heb begrepen dat het NL huwelijkscontract (in gemeenschap van goederen) enigszins afwijkt van het huwelijkscontract dat geldt in bijna alle andere landen inclusief B en TH (zie bv. nl.wikipedia: Gemeenschap van goederen).
   In NL worden/zijn alle bezittingen van de partners vóór en tijdens het huwelijk gemeenschappelijk bezit. In B en TH zijn de bezittingen die tijdens het huwelijk worden vergaard gemeenschappelijk bezit, maar blijven de bezittingen van vóór het huwelijk eigendom van de respectieve partners.
   Wat de juridische consequenties zijn van de verplichte registratie in NL van een huwelijk gesloten in TH en vice versa weet ik nog niet. Ik vermoed dat het huwelijksrecht van het land van huwelijksvoltrekking geldt.

   • chris de boer zegt op

    Er is geen verplichting om een in land A gesloten huwelijk te registreren in land B. Bigamie is natuurlijk strafbaar maar dat staat daar los van.

    • TheoB zegt op

     Chris, jij woont in niet in NL, maar in TH? Dan heeft de website van de rijksoverheid het over “… verstandig om …” in plaats van “moeten”. Zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/trouwen-of-geregistreerd-partnerschap-sluiten-in-het-buitenland
     Citaat:
     “Buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte registreren

     Woont u in Nederland? Dan moet u uw in het buitenland gesloten huwelijk of geregistreerd partnerschap registreren in de Basisregistratie Personen (BRP).

     Woont u als Nederlander in het buitenland? Dan is dit niet mogelijk. Het is verstandig om uw buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte dan in te schrijven in het Nederlandse register. Dit doet u bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. U kunt dan altijd een uittreksel of afschrift van de akte opvragen.”

   • TheoB zegt op

    Aanvulling:
    Er staat een wetswijziging op stapel waardoor het wettelijk huwelijk in NL meer in de pas loopt met de rest van de wereld. Op 21 maart 2017 werd het wetsvoorstel (33987) behandeld door de eerste kamer. De nieuwe wet zal hopelijk nog dit jaar in werking treden.
    Zie: http://www.huwelijksevoorwaarden-nl.nl
    Verder las ik op http://notaris.startpagina.nl/forum/topic/1556384/trouwen-in-thailand/ dat voor een wettelijk huwelijk dat in TH gesloten is en waarbij het samenwonen in NL begint, de NL wet (100% gemeenschap van goederen) van toepassing is. Tenzij huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt.

 12. John Chiang rai zegt op

  Beste Arie,je hebt helaas niet verteld,hoe oud jij bent,en hoeveel leeftijdverschil er tussen jullie bestaat. In de meeste relatie’s is de Thaivrouw veel jonger dan de Farang man.
  De meeste oudere Farang mannen, die met een vaak veel jongere Thaivrouw een relatie hebben,willen het niet waar hebben,omdat ze zich zelf nog steeds voor een enorme Adonis houden,maar voor de jonge Thaivrouw komt sociale zekerheid,begrijpelijk op de eerste plaats.
  Een sociale zekerheid,waar zij,en misschien ook haar familie, reeds acht jaar opwacht,zodat men dit graag door een huwelijk bezegelen wil. Dat men afgezien van een leeftijdverschil, en de van haar gezochte sociale zekerheid,een gelukkige relatie kan voeren,bewijzen een tal van andere reeds gehuwden. Alleen een jonge Thaivrouw die niet sociale zekerheid als eerste prioriteit heeft,zou natuurlijk beter een Thaise leeftijdgenoot kunnen huwen,en zeker geen oude Farang,die vaak reeds 20 a 30 jaar ouder is,daar hoeven we ons niets voor te maken.

 13. colin de jong zegt op

  Ik zie alleen maar nadelen, want je geeft je troeven en vrijheid uit handen, en bent bovendien kwetsbaar als je niet op huwelijks voorwaarden trouwt.Ik heb een aantal bevriende miljonairs meegemaakt die om de haverklap trouwden, en die binnenkort op de nominatie staan om verplicht naar huis te moeten gaan.Laat ze gezellig bij je blijven wonen, totdat het fout gaat, want dan kom je er met de schrik vanaf.En je kunt verliefd zijn, maar elke dag zie ik weer een mooiere vrouw, en dan denk ik weer; Ben weer te vroeg geweest. Trouwen voor Budha stelt juridisch dan niks voor maar de familie maakt je meisje wel gek voor een zeer hoge trouw premie. En vergeet niet onze culturen botsen vroeg of laat, en voor de wet trouwen is vragen om problemen, want 70% gaat fout, en dan gaat de kassa bel keihard rinkelen. DUS VOORAL NIET DOEN is mijn advies waar ik voor vele farangs heb moeten bemiddelen in de afgelopen 17 jaar. De meesten halen een meisje uit de bar en kopen een bar voor madam. De oplossing om van je relatie af te komen. Negatief? Nee puur realistisch na zoveel dramatische ervaringen.

 14. paul vermy zegt op

  Beste Arie,;
  Als jij je vriendin al 8 jaar kent en zeer gelukkig met haar bent dan neem ik aan dat je weet hoe zij in
  elkaar zit. Je hebt vergeten jouw leeftijd te noemen en de hare en ook of je in Thailand met haar woont
  of in Nederland. Als zij geen BSN nummer heeft, dan heeft zij ook geen recht op een nabestaanden uit-
  kering. Neem maar kontakt op met de SVB. Of je hier onder huwelijks voorwaarden kunt trouwen weet
  ik niet. Dacht dat dit niet kan, maar is ook niet belangrijk hier als je voor 100% op haar aan kan. Ik ken
  mij Thaise vrouw nu al ruim 10 jaar en ben 7 jaar geleden getrouwd in Bangkok voor de wet en niet
  voor Buddha. Een bruidsschat, daar is nooit over gesproken en zij heeft een moeder in haar huis in
  Bangkok wonen waar wij voor zorgen. Verder heeft zij een oudere zuster met een goede baan, dus voor
  de familie zorgen is er niet bij. Mij vrouw kan ik voor de volle 100% vertrouwen en wij hebben een geza-
  melijke bankrekening. Ik ben 79 jaar en mijn vrouw is 43 jaar. Dus ik overlijd eerder en als wij geen gezamelijke rekening zouden hebben na mijn overlijden dan geeft het voor haar heel veel problemen
  en tijd om het geld van de rekening te krijgen. Ik heb alles op haar naam staan, mijn huizen, mijn land
  auto en een eurorekening hier. Maar ik heb dan ook geen vrouw uit een bar o.i.d, maar uit een keurige
  familie uit Bangkok en een vrouw met een zeer goede opleiding. Vrouwen uit Isarn, daar ben ik altijd
  met een wijde boog omheen gelopen. Ben zelfs nog nooit in de Isarn geweest. Heb helemaal geen zin in die armoe daar. Al die mensen die je alleen maar negatieve raad geven hebben zelf verkeerde partners.,
  Ben in Nederland een paar keer getrouwd geweest, maar ging eerst naar de notaris voor huwelijkse voor-
  waarden. Dat was mijn geluk, anders hadden die roofkippen mij proberen kaal te plukken
  Ik wens je veel geluk met je beslissing.
  Paul

 15. haki zegt op

  Ik heb niet alle voorgaande reacties gelezen en je vertelt ook niet over je situatie/leeftijd. Maar denk aan je aow, waarop het wel invloed kan hebben als je nu aow als alleenstaaande/alleenwonende ontvangt. Ben je voor de wet getrouwd, dan kan het financieel nadelig voor je worden. Trouwen voor Buddha is daarentegen vrij risicoloos.

  • stevenl zegt op

   Trouwen voor alleen Buddha of alleen wet heeft geen invloed op de praktische leefsituatie, dus ook niet op de AOW. Of je moet er voor kiezen om de situatie niet werkelijk weer te geven, en dus fraude te plegen.

 16. Peter V. zegt op

  Als ik zoiets hoor dan komen bij mij 2 gedachten op…
  1: als ‘ze’ na 8 jaar nog niet uitgeroddeld zijn, dan gaat trouwen ook niet helpen;
  2: als deze negatieve motivatie de primaire reden is om te trouwen, dan hoeft van haar zelf blijkbaar niet zo heel erg.

 17. Jan S zegt op

  Ik ken mijn vrouw nu 7 jaar en 5 jaar geleden hebben we eerst onze liefde voor elkaar met de bekende Boedda ceremonie bevestigd. Uiteraard met de geldelijke bruidsschat voor de ouders en wat gouden sierraden. Daarna zijn we onder huwelijksvoorwaarden in Nederlang getrouwd. Bij de notaris is mijn bezit in Thailand vastgelegd en bij de Nederlandse notaris het gedeelte van mijn bezit aldaar. Ik wil dat mijn vrouw goed verzorgd achterblijft. We hebben een prima huwelijk gebaseerd op wederzijdse liefde.Maar om misverstanden te voorkomen moet alles wel goed worden vastgelegd.

 18. john mak zegt op

  Haki, je zegt dat voor Bhudda trouwen vrij risico loos is dit ben ik niet met je eens. Als je voor Bhudda huwt ga ik er vanuit dat je ook samenwoont, wel dan heeft dit ook invloed op je aow, je krijgt dan een aow voor gehuwde en deze is aanzienlijk lager dan voor een alleenstaand. Ook in Thailand is controle voor de aow.

 19. Hennie zegt op

  ik ben zelf voor de Nederlandse wet getrouwd en voor boeddha on Thailand ik wil nog met ter tijd ons huwelijk daar legaliseren dat is enkel een voor deel voor mij(400k i.p.v. 800K op je rekening ben onder huwelijks voorwaarden getrouwd alles wat in Nederland is van mij en Thailand van haar
  zodat ze ook volledig recht heeft op mijn nabestaande pensioen echter bij scheiding maakt ze er geen recht op ik wil dat ze verzorgd achter blijft als ik er niet meer ben het is Thailand normaal op voorwaarden te huwen dus no worry gewoon happy wezen met het idee dat je liefste ook goed verzorgd blijft als je er niet meer bent
  niet alle thaise vrouwen zijn gold diggers

  veel succes
  hennie

 20. TheoB zegt op

  Je hebt veel te overleggen met je partner en veel beslissingen te nemen.
  Ik heb het idee dat het met het conservatieve wel meevalt, of hebben jullie in die 8 jaar nog geen vleselijke gemeenschap gehad. 🙂
  Bij een thais huwelijk (wettelijk dan wel voor de gemeenschap) wordt vaak een สินสอด sinsod (bruidsschat) van de man verlangd/geëist. (Waarom eigenlijk niet van de vrouw?) Hoe hoog wordt die bruidsschat en wie gaat die uiteindelijk in z’n zak steken?
  Als je in NL voor de wet trouwt wordt alle bezit gezamelijk bezit, als je in B of TH voor de wet trouwt is alleen het tijdens het huwelijk vergaarde bezit gemeenschappelijk (zie mijn reactie op chris).
  Je kunt in TH bij een advocaat (met notariële bevoegdheid?) een prenuptial agreement (overeenkomst huwelijkse voorwaarden) laten opmaken, c.q. in NL bij een notaris een overeenkomst huwelijkse voorwaarden laten opmaken.
  Hoe is jullie relatie? Heeft zij een eigen inkomen en zo ja, hoe hoog? Of ben jij “de kostwinner” en zij “de huisvrouw”? Dit lijkt me belangrijk voor een rechtvaardige invulling van je relatie.
  Als je voor de wet getrouwd bent zijn de financiële eisen voor een “extension of stay” iets lager. Best het “Dossier Visum Thailand” van Rob V. doornemen. Even kort door de bocht: Als je getrouwd bent en 50+ hoef je “maar” 400k ฿ op een TH bankrekening hebben staan voor een “extension of stay” op een Non-immigrant “O” visum (“retirement visa”). Ongetrouwd moet je 800k ฿ op een TH bankrekening hebben staan of een inkomen van 65k ฿/maand óf een combinatie van inkomen en banksaldo met een totaal van 800k ฿ per jaar.
  Als je voor de wet getrouwd bent is het iets makkelijker om een inreisvisum en verblijfsvergunning (MVV) voor NL voor haar te krijgen. Je hoeft dan nml. geen duurzame relatie aan te tonen, enkel de huwelijksakte overleggen.
  Voor elk jaar dat zij in NL ingeschreven staat (wel of niet getrouwd) bouwt ze 2% AOW-rechten op.
  Als je voor de wet getrouwd bent hoeft zij haar TH nationaliteit niet op te geven als zij de NL nationaliteit krijgt. Er staat op de site van de IND ook iets over het niet hoeven opgeven van de TH nationaliteit als dat ernstige negatieve gevolgen heeft. Ik weet nog niet of het erven van land en het vervolgens moeten verkopen, omdat een niet-thai geen land in eigendom mag hebben, daaronder valt.
  Als zij een NL paspoort heeft is zij van de Schengenvisumsores verlost en heeft ze meer rechten.
  @ haki: Voor de NL’se AOW geldt (grofweg) dat je recht hebt op 70% van het bruto minimum loon als je alleenstaand bent, dus niet samenwoont in NL of TH. Als je wel samenwoont in NL of TH (gehuwd of ongehuwd) heb je recht op 50% van het bruto minimum loon.
  Ikzelf hecht geen emotionele waarde, en zie geen financieel of praktisch voordeel aan een huwelijk. Ik wil dat we bij elkaar blijven, omdat we bij elkaar WILLEN blijven. Enkel het gegeven dat mijn partner haar TH nationaliteit en rechten zou moeten opgeven om de NL nationaliteit en rechten te krijgen is voor mij reden om voorafgaand aan de naturalisatieaanvraag voor de wet te trouwen.
  Succes met wikken en wegen.

 21. JACOB zegt op

  Hallo Arie,gewoon doen wat je hart je zegt,heb je er een goed gevoel bij dan trouwen je kent je as bruid nu al 8 jaar,je zal inmiddels ook de Thaise cultuur kennen alsmede haar familie dus neem zelf Uw besluit,ik zelf ben 19 jaar getrouwd en heb een zorgeloos leven met mijn vrouw,en als ik U mag raden laat U niet beinvloeden door de Thailandspecialsten met hun ellenlange nietszeggende berichten,U kent Uw aanstaande vrouw het beste,veel geluk in de toekomst.

 22. Sjaak S zegt op

  Ik denk dat je gewoon nuchter een financiële voor jezelf kunt maken. Nabestaanden of weduwe pensioen voor jouw liefste is toch zeker na 8 jaar verkering ook een deel van je verantwoordelijkheid tegenover haar, als zij in al die tijd van jou afhankelijk was. In geval van scheiding heb je ook recht op de helft van jullie bezittingen.
  Ik denk na 8 jaar en je wilt nog veel langer met haar door het leven, is een huwelijk niet verkeerd.
  Ik ben nu ook alweer anderhalf jaar getrouwd en het heeft onze relatie veel goeds gedaan.

 23. Joop zegt op

  Ik heb met veel aandacht gelezen over getrouwd zijn in Thailand of samen wonen, maar één ding snap ik nog steeds niet, en dat is het volgende: als je trouwt of samen woont, dan wordt je gekort op je AOW van 70% van je inkomen naar 50%, maar dan zou je wat inkomen betreft niet aan de financiële eisen van het land meer voldoen, of krijg je vrouw dan ook een gedeelte uitkering als pensioen?
  Ik hoop daar eens een duidelijk antwoord op te krijgen

  • TheoB zegt op

   Bij gebrek aan meer info ga ik er even vanuit dat jij gepensioneerd bent met alleen AOW, dat je permanent in TH samenwoont met je Thaise partner die geen AOW-rechten heeft opgebouwd en dat je al een Non-immigrant “O” visum (hebt) gebruikt.
   Als je getrouwd bent kun je een extension of stay van 1 jaar op basis van huwelijk met een Thaise onderdaan aanvragen. Daarvoor geldt 40k ฿/maand inkomen óf 400k฿ banksaldo.
   Jouw inkomen is 50% (=€775,80) van bruto minimumloon (=€1551,60) per maand, dus €775,80 x 37 ฿/€ = 28,7k ฿/maand Omdat dit minder is dan 40k ฿/maand moet je 3 maanden voorafgaand aan je aanvraag 400k฿ op een Thaise bankrekening hebben staan.
   Je kunt bovenstaande mogelijkheid laten voor wat die is en een aanvraag voor extension of stay van 1 jaar op grond van leeftijd (50 jaar of ouder) indienen. Daarvoor geldt 65k ฿/maand inkomen óf 800k฿ banksaldo óf een combinatie van jaarinkomen en banksaldo met een totaal van 800k฿.
   Wat je dan 3 maanden vóór de aanvraag van extension of stay moet doen is je jaarinkomen aanvullen met saldo op een Thaise bank tot minstens 800k฿. Dus met 50% (=€775,80) van bruto minimumloon (=€1551,60) per maand wordt dat 800k฿ – €775,80 x 12 x 37฿/€ = 800k – 344,5k = 455,5k฿ banksaldo.
   Bij bovenstaande berekeningen ben ik voor het gemak uitgegaan van een wisselkoers van 37 ฿/€, van bruto bedragen en met weglating van vakantiegeld en (belasting)toeslagen.
   Lees met name hoofdstuk 11 (pag. 35) en verder van “Dossier Visum Thailand 2016” door Ronny Mergits (alias RonnyLatPhrao).
   https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-Dossier-Visum-2016-Definitief-18-februari-2016.pdf
   AOW is een individuele voorziening geworden. Al enige tijd geleden werd begonnen met de afbouw van de partnertoeslag.
   Als je partner nooit in NL heeft gewoond of gewerkt heeft hij/zij geen pensioen- en AOW-rechten opgebouwd. Ik vermoed dat hij/zij dan alleen pensioengelden via jouw pensioenrechten kan ontvangen.

 24. KhunFlip zegt op

  Onze reden om snel en eerder te trouwen dan dat we van plan waren had te maken met de zwangerschap van mijn vrouw. We waren al een poos bezig met de MVV-aanvraag en toen zij zwanger werd, werd ons geadviseerd om te trouwen, omdat ik dan automatisch meteen bij de geboorte erkend wordt als vader. Zouden we niet voor de bevalling zijn getrouwd, dan had ik precies dezelfde MVV procedure moeten volgen, als die ik met mijn vrouw had, en zou mijn kind niet mijn naam en niet de Nederlandse nationaliteit krijgen bij de geboorte. Daar zouden we dan minimaal drie jaar op moeten wachten. Verder heeft het in Nederland weinig voordelen. In Thailand worden er mindere strenge verblijf en inkomstenregels gesteld als je getrouwd bent met een Thaise.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website