Beste lezers,

Op 30-06-2018 vertrekken we naar Thailand om er te gaan wonen. We gaan er eerst huren om dan 1 of 2 jaar later een huis te kopen. We zullen 1 keer per jaar een drietal weken terug komen naar België. We gaan ons dus uitschrijven in België.

Maar er is misschien een probleem: voor mij als echte Belg zal dit geen probleem zijn. Uitschrijven op de gemeente en me dan “ergens” (ik weet nog niet hoe precies) in Thailand inschrijven op een Belgisch consulaat. Maar in verband met mijn vrouw: zij is van geboorte Thais, heeft nog steeds een Thaise identiteitskaart. Zij is reeds 16 jaar in Europa, is gehuwd geweest met een Nederlander en heeft ook deze zijn naam overgenomen. Zij heeft de Nederlandse nationaliteit aangenomen en gekregen. Daar ze gescheiden is in 2014 van die Nederlander, en naar België is verhuisd bij mij, is ze dus uitgeschreven in Nederland. Zij heeft wel nog steeds een Nederlands paspoort om te kunnen reizen.

Daar wij in 2016 in België voor de wet zijn gehuwd heeft ze ook reeds een Belgische identiteitskaart gekregen met de melding “verklaring van inschrijving”. Hierop staat duidelijk dat ze de Nederlandse nationaliteit heeft en deze was voor 5 jaar geldig.

Mijn vraag is nu: als zij zich uitschrijft in België, waar moet zij zich dan gaan inschrijven? Op het Belgisch consulaat, daar wij wettelijk zijn gehuwd en ze een Belgische identiteitskaart heeft of op de Nederlandse ambassade/consulaat?

Tweede vraag: als we nu Thailand binnen komen met een one-way ticket moet ik sowieso me ergens aanmelden op de vlieghaven om mijn visa te tonen of aan te vragen, maar ik weet niet waar. En hoe zit dat met jullie en mijn Thaise partner? Tot nu toe kwam ze gewoon bij mij mee in de rij staan om met haar Nederlands paspoort Thailand binnen te komen. Moet zij nu aan de douane via de Thaise residents binnengaan en haar Thaise identiteitskaart laten zien?

Eveneens om jaarlijks naar België terug te gaan (voor mij staat dit uitvoerig beschreven in het Visa dossier hier op de blog), maar hoe zit dat met mijn Thaise vrouw, moet ze dan vertrekken op basis van haar Nederlands paspoort en terug komen en opnieuw als Thais resident via de douane?

Ik weet het: het klinkt misschien moeilijker dan het is; maar graag had ik van “de oude rotten in het vak” wat duidelijke antwoorden gekregen.

Julie zijn op voorhand reeds bedankt.

Groet,

André


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Uitschrijven in België en de gevolgen voor mijn Thaise vrouw met NL paspoort”

 1. Rob V. zegt op

  Wat moet je vrouw doen wegens emigratie?
  Een Nederlander kan zich niet inschrijven op de (Nederlandse) ambassade, iets dat België wel kent. Emigratie is emigratie en het is Nederland verder een worst of je in België of Thailand zit (kan uiteraard wel van invloed zijn op uitkeringen e.d. maar dat is hier verder even niet van belang).

  Let op! Ze moet wel haar Nederlandse paspoort blijven verlengen omdat iemand met meervoudige nationaliteit de Nederlandse nationaliteit kan verliezen indien je Nederlandse paspoort verloopt en niet laat verlengen. Uiteraard kan iemand met enkel een Nederlands paspoort nooit de nationaliteit om deze reden verliezen want je mag niet stateloos worden.

  Hoe te reizen met meervoudige nationaliteit (paspoorten)?
  Gebruik altijd het meest gunstige paspoort. Aan de Nederlandse grens (of ander EU grens etc.) toon je bij binnenkomst en vertrek aan de grenswachter het Nederlandse paspoort. Bij de Thaise grens toon je aan de grenswachter het Thaise paspoort bij binnenkomst en vertrek.

  Mocht een overijverige grenswachter of boarding personeel zich de afvragen of er verblijfsrecht is in het land van bestemming dan kun je altijd nog een paspoort of ID kaart van je andere nationaliteit(en) tonen. Voor zowel NL als Thailand is meervoudige nationaliteit niet verboden. Al denken sommige Thaise ambtenaren ten onrechte soms van wel…

  Tot slot: de douane kijkt naar de import van goederen, niet naar paspoorten.

  Zie ook:
  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/welk-paspoort-moet-thaise-vrouw-gebruiken/

  • Rob V. zegt op

   En ga als echtpaar bij de Nederlandse, Thaise, Belgische etc. grens gewoon samen naar het meest snelle poortje. In Thailand is dat samen naar de ‘Thai passport’ rij. In Europa veelal de “EU nationals’ rij.
   Dit kan ongeacht of jij of je partner een (Europpees of Thais ) visum, verblijfsvergunning of paspoort voor hebben.

  • Kevin zegt op

   Een Nederlander kan zich wel degelijk in laten schrijven op de NL Ambassade wij zijn al ingeschreven vanaf het moment dat we naar Thailand zijn geëmigreerd.

   • Rob V. zegt op

    Een systeem zoals België waarbij je je écht inschrijft en de ambassade als gemeentehuis optreed, dat kent Nederland niet. Wél kun je je aanmelden bij BuZa om zo berichte te krijgen van de ambassade omtrent bijvoorbeeld veiligheidsmeldingen, maar dat is het dan ook wel.

    Zie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken >
    https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl

   • Ruud010 zegt op

    Neen, dat is niet waar. Als Nl’er in Thailand kun je op basis van eigen verantwoordelijkheid je bekend maken bij de Nl-Ambassade bv om met een emailadres in geval van calamiteiten te worden gecontacteerd. Maar dat is totaal wat anders dan een inschrijving in een burgerlijk register, zoals bedoeld voor Belgen bij hun ambassade. Maak er niet meer van dan het is.

 2. Tommy zegt op

  Tip: waarschijnlijk is een retour ticket waarvan je de terugreis gewoon niet gebruikt veel goedkoper dan een one way

 3. André Jacobs zegt op

  Dag Rob,
  Dank u vriendelijk om dit toe te lichten, dan valt er alweer een last van mijn schouders af. Want hoe je het ook draait of keert, emigreren is toch niet iets wat je dagelijks doet hé. Maar moet ik haar dan nergens gaan inschrijven zoals ikzelf. Op het Belgisch consulaat bijvoorbeeld ?? Want ik wil niet dat ze haar Belgische identiteitskaart verliest op termijn.
  Ik heb één bedenking: volgens jou kan ik dus samen met mijn echtgenote in de rij gaan staan van de Thai paspoort rij ???? Dat verbaasd mij wel even, maar is zeker een pluspunt want mijn vrouw maakte me er net attent op dat er nu op de luchthaven koffers gestolen worden van mensen die nog steeds (heel lang) in de rij staan voor de paspoort controle. En dit door het eigen luchthavenpersoneel.
  Nogmaals bedankt.
  André

  • rori zegt op

   Als je met een thaise getrouwd bent of samen reist en je hebt al een visum voor lang verblijf.
   Verder als je een gehandicapten kaart (parkeerkaart) of zo hebt.
   Mag je altijd gewoon op de Thai citizen kant aanschuiven. Ik doe dat al jaren en heb nog nooit problemen of vreemde vragen gehad.

   Voor terugkeer als je een verblijfstitel in de EU hebt of al een visum kun je ook in Europa gewoon aansluiten in de EU cq Shengen lijn.
   Oh Zwitserland is ook een Shengen land.

  • Rob V. zegt op

   Of de Belgen een Nederlander die woonachtig was in België met Belgische partner inschrijven, geen idee. Gokje: nee. Maar dat weten hopelijk Vlaamse lezers wel. Voor eventuele terugkeer maakt het niet uit, mocht ze over 15 jaar op maandag wakker schieten en hup zo meteen het vliegtuig pakken naar Europa dan kan ze zonder verder geregel zich zo in Nederland, België of waar dan ook binnen de EU melden bij het gemeentehuis, zich inschrijven en daar gaan wonen. Optioneel kun je ook nog bij de immigratiedienst van het Europese land in kwestie laten weten dat er bent, dat maakt ook veel ambtenaren blij maar je overtreed geen EU regels als je dat niet doet.

   Of bedoel je dat ze nu tevens een derde nationaliteit heeft, de Belgische? Daar heb ik geen kaas van gegeten. Maar dan zou mijn onderbuik zeggen dat net zoals in Nederland, zolang ze haar Belgische paspoort maar laat verlengen er niets aan de hand is.

   Korte versie: Een Europeaan komt altijd Europa (EU) wel in, en kan overal gaan wonen. Ook in andere EU landen zolang je geen ‘onredelijke last’ wordt of staatsgevaarlijk bent.

   Zie eventueel de website van de Europese Unie over verhuizen binnen de EU als Europees onderdaan:
   https://europa.eu/youreurope/citizens/index_nl.htm

 4. ergens in thailand zegt op

  dag je zegt dat ze alleen een Thaise identiteitskaart heeft en die kun je alleen gebruiken voor binnenlandse vluchten in Thailand en na sommige buurlanden zoals Laos.
  Jullie komen vanuit Europa en je vrouw heeft alleen een Belgische en Nederlandse Paspoort
  heeft ze geen Thais Paspoort meer of is dat verlopen.
  Ik denk dat ze niet binnenkomt met haar Thaise identiteitskaart dus je kunt ook niet in de rij gaan staan waar alleen Thaise mensen staan.

  Misschien heb ik het verkeerd

  Pekasu

  • Rob V. zegt op

   Een Thai komt altijd Thailand wel in, ook met slechts een ID kaart of een verlopen paspoort. Desnoods zonder dat alles als je op andere wijze kunt aantonen dat je Thai bent. Maar doen moet je natuurlijk wel tot het vliegtuig naar Thailand worden toegelaten en met alleen een Nederlands paspoort zal het incheckpersoneel bij een enkele reis toch moeilijk kunnen gaan doen. Even aangenomen dat ze je doorlaten (op vertoon van bijvoorbeeld het Thaise ID, of een retourtje binnen 30 dagen ook al ga je niet terug), dan zou ik gewoon bij de immigratie (grenswacht) in de rij voor Thai gaan staan. Dat gaat natuurlijk het makkelijkst met een Thais paspoort maar met ID kaart moet het ook lukken. En heb je echt niets bij je(das niet handig, ik zou dan eerst hier in Europe met de Thaise ambassade in contact treden voor papieren) dan nog zou ik me als Thai zonder papieren melden bij balie voor Thaise onderdanen.

   Kijk je op de bekende forums dan zie je daar voldoende berichten over Thai die met een verlopen paspoort of slechts een ID kaart het land binnen komen. Of je regelt natuurlijk een paspoort vooraf via de Thaise ambassade, dat kan natuurlijk ook..

 5. Ruud010 zegt op

  Beste Andre, je maakt het ingewikkelder dan nodig. Emigreren vereist goede en stevige voorbereiding, en je had jouw vragen eigenlijk veel eerder moeten stellen. Maar goed: wat is er aan de hand?
  Jij meldt dat jouw Thaise partner een NL-paspoort bezit, en al 16 jaar niet in Thailand is geweest. Ook heeft ze de NL-nationaliteit. Verder heeft ze nog steeds haar Thaise ID.
  Let op: een Thaise onderdaan kan nooit zijn/haar Thaise nationaliteit verliezen. Zij mag naast haar NL-paspoort tevens een Thai-paspoort aanhouden. Ze had er goed aan gedaan om bij de Thaise Ambassade een Thai-paspoort te halen. Met het NL-paspoort uit België vertrekken, en volgend jaar België weer binnenkomen, en met het Thaise paspoort Thailand binnen en Thailand volgend jaar vanwege de vakantie weer verlaten. Nu jullie eind juni vertrekt kan ze dat alsnog doen op het gemeentehuis/amphur van de gemeente waar jullie je settelen. Ik neem aan dat je dat wel geregeld hebt, en dat je niet van plan bent om eerst 2 jaren in hotels te verblijven. Jij en jouw vrouw moeten beiden worden ingeschreven bij de amphur, op basis van jouw huurcontract, later van een koopcontract, sowieso nodig vanwege de verlenging van jiouw verblijfsstatus elk jaar bij Immigration.
  Als jij je tzt inschrijft bij jouw Belgische Ambassade geef je vervolgens haar naam en andere gegevens door en zij wordt als jouw wettige echtgenote als zodanig in de betreffende registers opgenomen.
  En inderdaad: jij en jouw vrouw kunnen bij de paspoortcontrole de snelste route nemen.Jouw vrouw is gewoon Thai, jij bent haar echtgenoot, ze spreekt Thais, neem ik aan, dus las er vragen worden gesteld kan ze die beantwoorden.
  Sukses.

 6. André Jacobs zegt op

  Dank u allemaal om een beetje de weg te helpen zoeken in het kluwen van emigratie.

  Ik vat even samen en licht even toe.
  Toelichting:
  1/ Mijn echtgenote is de laatste 5 jaar reeds 7 keer naar Thailand geweest op vakantie (samen met mij) maar steeds met haar Nederlands Internationaal paspoort. Zij spreekt vloeiend Thais/Nederlands en Engels.
  2/ Mijn echtgenote heeft een Nederlands Internationaal paspoort; ze heeft een Thaise identiteitskaart (recent vernieuwd) en ze heeft een Belgische identiteitskaart met vijf jaar geldigheidsduur.
  3/ Mijn vrouw heeft al sinds 07/2016 geen Internationaal Thais Paspoort meer.
  4/ Zij heeft enkel de Thaise en de Nederlandse nationaliteit.

  Samenvatting:
  1/ Mijn vrouw kan zich samen met mij inschrijven op het Belgisch consulaat (Ik veronderstel dat dit hetzelfde is als de Belgische ambassade)
  2/ Mijn vrouw kan met haar Thaise identiteitskaart Thailand binnen komen en met haar Nederlands Internationaal Paspoort steeds terug naar België komen.
  3/ Wij kunnen steeds samen aanschuiven in de rij van de Thaise Residents om Thailand binnen te komen.
  4/ Mijn vrouw kan eventueel een nieuw Thais Internationaal paspoort aanvragen maar is niet noodzakelijk.
  5/ Wij gaan ons dadelijk inschrijven bij de amphur met als adres ons huurhuis. (is dit ook nodig of verplicht voor mijn vrouw daar zij nog steeds in het boekje van mama vermeld staat.)
  6/ ALS mijn visum (visa) nog in orde geraakt dan zal ik mij eerst ergens anders moeten aanmelden of kan dat ook in de normale controle voor Thaise en/of vreemdelingen.

  Bedankt om reeds te reageren ,

  Samen staan we sterk hé …..
  mvg
  André


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website