Beste lezers,

Een vraag over erven. Ik heb met mijn vriendin een gezamenlijke Thaise bankrekening, vele zullen zeggen wat dom maar moeten wel eerst de achtergrond weten voordat ze oordelen.

Kan bij overlijden van mijn vriendin haar kinderen aanspraak maken op een gedeelte van onze rekening? Kan mijn familie in Nederland aanspraak maken op het geld van onze rekening?

Ik heb hen al een mail gestuurd dat alles op 2 namen staat.

Alvast bedankt voor de nuttige informatie van mensen die dit hebben meegemaakt. Lezers die denken maar niet zeker weten, svp niet reageren.

Vriendelijke groet,

Andre

10 reacties op “Lezersvraag: Thaise bankrekening op twee namen en erfrecht”

 1. Khun Peter zegt op

  Beste, die kan je sturen naar [email protected]

 2. Davis zegt op

  Beste André.

  Het is goed dat u deze vraag stelt en u zich bekommerd wat er met jullie geld zou kunnen gebeuren bij overlijden. Maar met karige info kan niemand op uw vraag uniform antwoorden.

  Een antwoord is afhankelijk van elke afzonderlijke situatie, zoals bv:
  Bent u wettelijk getrouwd.
  Is er een testament, en zo ja wat zijn de afspraken.
  Welk soort rekening betreft het; zijn er afzonderlijke volmachten, bankboekjes, …
  Alles staat of valt met wat jullie op de bank geregeld hebben, het Thaise erfrecht en/of het testament. In alle gevallen zijn er de kleine lettertjes.
  Best is dan ook uw situatie en vraag voor te leggen aan een jurist (van de bank), of uw bankdirecteur.

  Verder is het geweten dat bij overlijden een rekening toch redelijk makkelijk te manipuleren is. al dan niet Thai style. Zij het via ATM, internetbankieren, geantedateerde overschrijving, en ga zo maar door. Al dan niet met hulp van de bank, en uiteraard rekening houdend met eventuele strafrechtelijke gevolgen.
  Om Nederlandse familie tegoeden in Thailand te laten toekomen is een heel juridisch kluwen, een lange procedure en wordt meestal maar opgestart als het om belangrijke bedragen gaat.
  Vraag u af als u uw familie in Nederland wil laten erven, waarom het hen zo moeilijk maken. Wat u wil laten erven, laat dit alvast geen deel deel uitmaken van een gemeenschappelijk Thaise rekening.

  Op uw laatste vraag kunnen evenveel mensen antwoorden als er mensen met gemeenschappelijke rekeningen zijn. En nogmaals elke situatie is verschillend. Op deze reacties kan u geen staat maken ter uniform antwoord.

  Dit antwoord mijnentwege, heb voor dezelfde situatie gestaan. Goed dat u voorhand bezint, om te weten wie op het laatste de gelden int…

  Groeten.

 3. Bacchus zegt op

  Andre, kijk eens naar mijn reacties bij dit artikel https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/erfrecht-thailand/

  Indien er geen testament is, kunnen nabestaanden een claim leggen op een deel van jullie gezamelijke bezittingen. Zie hiervoor het lijstje erfgenamen in Thailand in een van mijn reacties.

  Afhankelijk van je bezittingen in Thailand is het verstandig een testament te laten opstellen. Je kunt hierin ook Nederlandse erfgenamen in opnemen. In Thailand kun je ook mensen uitsluiten van een erfenis. Er zijn veel goede internationale advocatenkantoren in Thailand die je hierbij kunnen helpen en adviseren.

 4. Chris Bleeker zegt op

  Als de bank in Thailand gelijke mogelijkheden hanteert als een bank in Nederland,
  bij een,.en/of rekening,hebben beider partijen gelijke rechten,maar kan een van de partijen de rekening leegmaken,en zelfs opheffen.

 5. andre zegt op

  Beste Davis,
  Ik zal nog wat info geven, wij zijn niet getrouwd, geen testament, betreft bankboekjes, op beide naam en hebben beide een volmacht om dit eraf te halen wat tot nu toe geen probleem opleverd, de bank kent ons allebei. dit is dus bij alle banken geregeld.
  Het gaat dus nog of haar kinderen aanspraak zouden kunnen maken.
  Wat manupuleren betreft wordt het wat moeilijker, wij hebben geen ATM, geen internet bankieren, wij gaan nog ouderwets naar de bali geld innen.
  Mijn famillie in Nederland is op de hoogte en heb dit al besproken, geen probleem.
  Als ik nog wat info van je kan krijgen doe dit dan naar mijn emailadres [email protected]
  Alvast bedankt dat je de moeite heb willen nemen om te reageren,
  Vr gr Andre.

 6. Erik zegt op

  Bezittingen verworven tijdens het huwelijk zijn in Thailand altijd gemeenschappelijk bezit ongeacht op wiens naam het staat. Bij wet hebben bepaalde thaise familie leden rechten op de erfenis. Dit laatste echter ALLEEN als er geen testament is.

  Je kan heel veel geld uitgeven om informatie te verwerven over Thais en Nederlands erfrecht. In Thailand is de praktisch oplossing voor deze situatie dat beide echtgenoten een testament opstellen naar Thais recht. Daarin hebben ze volledige vrijheid wat de inhoud betreft en ze zijn aan geen enkele regelgeving gebonden wat de inhoud betreft. Vrijwel iedere reguliere advokaat in Thailand kan dit voor je doen. Terwijl je dat doet krijg je vanzelf alle informatie die je nodig hebt.

  Ikzelf heb een testament naar Thais recht in Thailand laten opstellen voor mijn Thaise bezittingen waarin ik geen nederlanders noem. In nederland heb ik een testament naar nederlands recht gemaakt voor mijn nederlandse bezittingen waarin ik geen Thais noem. (Omdat ik langer dan 10 jaar uit nederland ben vertrokken had ik dat ook naar Thais recht kunnen doen). Ik heb voor extra zekerheid mijn thaise testament ook bij de nederlandse notaris gedeponeerd.

  Als je je nederlandse en thaise testament gaat mixen krijg je vele praktisch problemen bij de uitvoering ervan. Testamenten moeten over en weer vertaald worden, advokaten mogelijk noodgedwongen in beide landen zullen worden ingeschakeld door de erfgenamen en rechtbanken worden erbij betrokken en voor je het weet is er helemaal niets meer te halen en de uitvoering kan heel lang duren.

  Ontkom je er niet aan om te gaan mixen overleg dan eerst met een nederlandse notaris wat haalbaar qua uitvoering kan zijn in je Thaise testament voor erfgenamen in nederland en pas je Thaise testament daaraan aan. Zolang je nog geen 10 jaar uit nederland officieel bent vertrokken blijf nederlands erfrecht van toepassing voor jouw erfenis maar in Thailand zijn ze daar niet van onder de indruk.

  Mijn advies, denk goed na hoe je het zo simpel mogelijk kan houden en voorkom dat erfgenamen allerlei zaken moeten gaan regelen waar ze geen verstand van of begrip voor hebben.

 7. Erik zegt op

  Ik realiseer me dat jullie niet getrouwd zijn. Dat maakt feitelijk niet veel verschil voor mijn betoog. Het lijkt erop dat jullie enig gemeenschappelijk bezit die bankrekening betreft.

 8. andre zegt op

  Aan Eric,
  Het betreft inderdaad alleen de bankrekeningen, meer heb ik niet op mijn naam.
  Wij zijn 19 jaar samen en ik woon bij haar in na onze zaak te hebben verkocht.
  Wat is hierop Uw antwoord.

  • Erik zegt op

   Ik had erboven al een meer algemeen antwoord gegeven meer toegespitst op een huwelijks situatie. Ik voeg daar nog iets aan toe.

   Ik neem aan dat het om een substantieel bedrag gaat. Het beste zou zijn als je met je vriendin de zaak kon bepraten en dan ieder voor zijn deel een testament naar Thais recht laat maken waarin wordt bepaald hou iedere helft moet vererven. Vrijwel iedere gevestigde Thaise advokaat zou dit moeten kunnen doen, indien nodig ook voor jou alleen. Doe zoiets met een advokaat waar je je prettig bij voelt.

   Door eerst de situatie te bespreken met een nederlandse notaris en daar ook een nederlands testament te maken dat aansluit op wat je in Thailand wilt doen of al hebt gedaan maak je je nog sterker door het Thaise testament bij diezelfde notaris in nederland ook te deponeren.

   Aangenomen dat je langer dan 10 jaar uitgeschreven van nederland kan je bij de nederlandse notaris kiezen voor thais of nederlands recht. Het geld vererft fiscaal naar thais recht omdat je daar al langer dan 10 jaar woont. Thans zou dat betekenen dat het geld ook belastingvrij naar een nederlandse erfgenaam kan vererven.

   Het zou nog eenvoudiger worden als je het geld kan splitsen en jouw helft op je eigen naam kan zetten. Maar ook als dat niet gaat is het heel belangrijk dat er een testament van ieder van jullie tweeen wordt gemaakt om de situatie te beschermen en ongewenste familie van haar uit te sluiten van jouw deel,

   Verder is het belangrijk te weten dat er in Thailand geen testament register bestaat en dat je er zelf voor moet zorgen dat je testament na je overlijden boven water komt. Om die reden is deponering in nederland ook van belang. Een Thais testament wordt in het Engels en Thais opgemaakt maar Thais prevaleert bij geschillen.

 9. Tandt Franky zegt op

  Hallo, ik heb ook een Thaise vriendin waarmee ik verder wil in mijn leven.
  Over het geld dat Thailand binnenkomt heb ik gehoord dat eenmaal het geld Thailand binnenkomt, het nadien niet meer of zeer moeilijk nog kan verlaten.
  Ik zou best ook wel meer info wensen te bekomen hieromtrent.

  Mvg Franky uit Dendermonde (Belgie)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website