Thailand vraag: Huis kopen met 50% hypotheek kan dat?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
4 augustus 2023

Beste lezers,

Ik ben reeds een aantal jaren getrouwd met een liefdevolle Thaise vrouw. Ik nader mijn pensioen, maar we hebben beiden een Nederlands inkomen. We zijn nu van plan om een huis of appartement (condo) in Thailand te kopen. Natuurlijk ga ik me goed verdiepen in alle voorwaarden en mogelijke complicaties. Er is echter een vraag die me bezighoudt:

Als we een huis in Thailand kopen waarvan we bijvoorbeeld de helft met eigen geld betalen en de andere helft willen lenen met een looptijd van 10 jaar, zijn er dan banken die dergelijke leningen verstrekken? En zo ja, onder welke voorwaarden en bij welke bank kunnen we het beste terecht? Wat zijn de huidige rente- en hypotheektarieven in Thailand?

Mijn vrouw beschikt over zowel een Nederlands als Thais paspoort.

Bij voorbaat dank.

Groet,

Henk

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

19 reacties op “Thailand vraag: Huis kopen met 50% hypotheek kan dat?”

 1. Andrew van Schaik zegt op

  Mijn ervaring is dat banken liever geen geld uitlenen aan gepensioneerden. Het liefst aan mensen die voor de overheid werken, die dan garant staat. Dat kunnen ook buitenlanders zijn.
  Business kan wel , doch schoorvoetend gaat de bank na gedegen onderzoek accoord.
  In jouw geval wil je zelf de helft betalen en de andere helft lenen. Het inkomen dat nodig is voor rente en aflossing komt echter uit het buitenland. Dat is een negatief punt daar heeft de bank geen vat op.
  Om hier te kunnen wonen dien je 800000 Bht op de bank te hebben of voldoende inkomen hebben dat dit bedrag dekt of combinatie van beiden. Je dient een dure ziektekostenverzekering af te sluiten.
  Thailand heeft geen sociaal vangnet, het is aan te raden een buffer te hebben van 2 tot 3 miljoen Baht om eventuele tegenslagen op te vangen.
  Nog even dit: huis en grond komt op naam van je vrouw, maar dat wist je al.
  SUKSES!!!

  • Ger-Korat zegt op

   Je hebt toch een pensioeninkomen, daarvan betaal je een ziektekostenverzekering, wat voor een vangnet heb je nog meer nodig ? Huis of condo is al voor de helft betaald en de banken lopen dan geen risico meer als de waarde hoog genoeg is en kunnen bij niet betalen met korting door verkopen, ik zie het probleem niet voor een bank en denk dat men wel bereid is te financieren maar dan zit de leeftijd tegen en niet het geld want boven de 60 jaar kan je toch echt niet lenen. Condo kan op naam van een buitenlander en huis kan je regelen dat je een levenslang usufruct hebt, hoef je geen eigenaar te zijn maar hebt wel alle rechten behalve dat je het huis niet kan verkopen. Huis kan trouwens gewoon op naam van een buitenlander, de grond niet en als je dit wil kan je dit vastleggen dat de chanoot alleen de grond betreft, kan je eventueel de chanoot splitsen dan heb je 2 chanoten, 1 voor de grond en 1 voor het huis. En ja getrouwd met een Thai dan volstaat 40.000 inkomen per maand of 400.000 op de bank. Sukses.

   • Willem zegt op

    Waar jij geen probleem ziet is niet relevant voor een Thaise bank. De praktijk leert dat het erg moeilijk is om als buitenlander een lening cq hypotheek te krijgen. Vooral als je hier niet werkt. Ga gewoon eens bij een paar banken navraag doen. Dan weet je meer.

   • Luit van der Linde zegt op

    Ger-Korat, je hebt gelijk dat volgens de Thaise wet je wel eigenaar van het huis kan zijn maar niet van de grond. Of het daadwerkelijk ook lukt dit zo te regelen hangt af van waar je dit in Thailand wilt.
    Mij is het in Songkhla niet gelukt, mijn advocaat zei dat bijvoorbeeld in Bangkok die constructie prima lukt, maar de Landoffice in Songkhla is het niet gewend en wilde het niet doen op die manier.
    Het is wel gelukt om de usufruct op grond en huis te registreren, wat ook afhankelijk schijnt te zijn van bij welke Land Office je bent. In Thailand verschilt het altijd per kantoor wat wel en niet kan, probeer maar eens een bankrekening te openen als buitenlander…

 2. Andrew van Schaik zegt op

  Nou zeg je bent oud en je kan maar niet meer kunnen. Je hebt medische hulp nodig en kan zelf niks meer. Dan is Nederland ideaal met z’n sociale potjes. AWBZ bijv. Daar heb je hier je vangnet voor nodig. Daar zijn we nu zijdelingks bij betrokken. Dat kost in Bangkok 30000 Bht per maand los van medicijnen en medische hulpmiddelen. En, nou komt het, los van tipgeld voor de verpleegsters. Reken op 2×5000 Bht per maand, anders doen ze maar de helft en laten dat goed merken.
  Hier in de mubaan staat 20% van de huizen te koop, door bankbeslag en dat is al jaren zo overal.
  Happig zal geen enkele bank zijn hoor. Gezien je leeftijd inderdaad. En de algemene economische situatie.
  Status is voor elke Aziaat No.1 . Geen enkele Thaise vrouw zal zich af laten knijpen met wel de grond te kunnen bezitten en het huis niet en dergelijke constructies.
  Bezint eer gij begint!

  • Thomas zegt op

   Je geeft goed advies. Veel mensen staan er onvoldoende bij stil. Mijn buffer is zelfs 4.000.000
   Een verzekering dekt lang niet alles. Een zg. Inpatient verzekering is volstrekt onvoldoende.
   Die thb 800.000 op de bank voor een marriage visa is correct. Dat werd bij mij ook door immigration vereist.

   • RonnyLatYa zegt op

    Het is te verklaren waarom je als getrouwde 800 000 Baht bankbedrag diende te bewijzen bij het verlengen van je verblijfsperiode.

    Op zich maakt het niet uit of je als getrouwde verlengt op basis van Thai Marriage dan wel als Retired (50+).
    Net zoals het ook niet uitmaakt dat je basis Non-immigrant visum werd bekomen als Thai Marriage of dan wel als Retired (50+)

    Het is maar wat je zelf beslist. Als getrouwde heb je keuze tussen beiden
    Thai marriage of Retired (wel 50 zijn dan natuurlijk)

    – Als je de verlenging vraagt, als getrouwd zijnde, met als reden “Thai Marriage” dan is het altijd 400 000 of 40 000 inkomen.
    – Echter als je de verlenging vraagt, als getrouwd zijnde, met als reden “Retired” dan moet je ook voldoen aan de eisen van een Retired natuurijk, ondanks dat je getrouwd bent met een Thai. Als bankbedrag is dat dan ook 800 000 Baht als je dat bankbedrag gebruikt

    Het is maar wat je zelf gevraagd hebt.

    18. In the case of being a family member of a Thai national
    …..
    6. In the case of marriage to a Thai woman, the alien husband must earn an average annual income of no less than Baht 40,000 per month or must have no less than Baht 400,000 in a bank account in Thailand for the past two months to cover expenses for one year.

    “Een zg. Inpatient verzekering is volstrekt onvoldoende.” zeg je
    De hoogte van je verzekering bepaal je toch zelf. De premie zal dan ook daar afhankelijk van zijn.
    Mijn is 200 000 Dollar Inpatient en waarom zou dat niet voldoende zijn?

   • RonnyLatYa zegt op

    https://www.immigration.go.th/en/?page_id=1890

  • Erik Kuijpers zegt op

   Andrew, je generaliseert. Er zijn zat Thaise partners die akkoord gaan met blote eigendom van de grond en een recht op het pand voor de farang. In mijn situatie was dat ook zo. Feitelijk is geregistreerde huur ook zo’n ‘constructie’ om jouw woorden te gebruiken. Lees dit blog er eens op na; er is veel over geadviseerd.

   Tenslotte, de AWBZ is eind 2014 ingetrokken. De rechten zijn ondergebracht onder meer in de WLZ, de Zorgverzekeringswet en de WMO.

  • Erik zegt op

   Hallo,
   Geen enkele Thaise vrouw zal zich laten afknijpen met wel de grond en niet het huis ? Hallo !? Als al het geld van jou komt , dan mag je toch wel enkele voorwaarden stellen me dunkt . Als je alles uit handen geeft , wie laat zich dan afknijpen ? Beetje meer haar op je tanden zou ik zeggen . Ik heb alleszins deze constructie : grond op naam van mijn vrouw en ik levenslang vruchtgebruik . En mijn vrouw is daar supergelukkig mee.
   In het andere geval heb jij niks te zeggen en als het lieve vrouwtje zich bedenkt en na een jaartje zegt : je mag vertrekken dan heb je niks te vertellen .
   Dus besluit : alleen constructies met vruchtgebruik bieden je enige bescherming .

   • Erik Kuijpers zegt op

    Erik, is de wet in Thailand dan veranderd? Volgens mij zijn het recht van opstal en een huurrecht, mits beide deugdelijk geregistreerd op het chanoot, naast het recht van vruchtgebruik net zo safe. Deze rechten maken het voor een koper niet aantrekkelijk de zaak te kopen.

    • Erik zegt op

     Klopt . Maar toen ik over “recht van opstal “ begon in de landoffice, wist die mens totaal niet waarover ik het had. Heb dan maar de constructie met vruchtgebruik genomen, dat kenden ze wel.

     • Luit van der Linde zegt op

      precies, je bent voor deze constructies volledig afhankelijk van de kennis en goodwill van de betreffende landoffice.

  • Ger-Korat zegt op

   Er zijn er genoeg welke het huis op eigen naam hebben als buitenlander of in een companyvorm gegoten. Usufruct en companyholdng en huisbezit zijn gewone zaken voor een buitenlander en daarom wordt ook over geschreven, als je het niet kent dan moet je niet roepen dat een Thaise vrouw het niet accepteert, wie betaalt bepaalt en anders huur je toch gewoon.
   Dat je 30.000 per maand moet betalen voor hulp is echt uitrzonderlijk, beren op de de weg zien die er voor de overgrote meerderheid niet zijn heeft geen zin en een uitzondering bestempelen als een regel waarvoor je 2 of 3 miljoen baht achter de hand zou moeten hebben is overbodig; gemiddelde spaarsaldo van een Nederlander is tussen de 25.000 en 35.000 Euro en dat is hoog in Europa, hoe zouden alle andere buitenlanders ooit aan de 2 of 3 miljoen baht reserve moeten geraken.
   Hier in Korat in mijn grote Moobaan en vele andere staat niets te koop of en als er wel wat is wordt redelijk snel doorverkocht. Ook weer zo’n opmerking dat er veel bankbeslag is want dat is procentueel maar een klein gedeelte, kijk naar de balans van banken dan kom je wat meer te weten en zeker geen 20% door bankbeslag maar een paar procent is echt oninbaar en dan volgt beslag.

 3. Soi zegt op

  Beste Henk, in jouw vraagstelling zit een beetje ingesloten dat je ervan uitgaat dat je als farang/gepensioneerde in Thailand een hypotheek kunt afsluiten. Dat is niet gebruikelijk. Eigenlijk is het toch wel de bedoeling dat een farang, als non- immigrant-O en dus steeds maar weer opnieuw aan Immigration toestemming vragend komend jaar te mogen blijven, een aankoop grond en woning cash afdoet. Grond en woning komen dan op naam van jouw vrouw, jij regelt usufruct. Er zijn banken die evenwel de helft van de aankoopprijs van een huis/condo financieren. Het liefst nieuwbouw.
  Jouw vrouw, Thai zijnde, kan uiteraard wél een hypotheek afsluiten. De hoogte ervan hangt natuurlijk af van hoe groot het bedrag is dat jullie nodig hebben. Jouw vrouw dient dan wel jonger dan 60 jaar te zijn en een steady inkomen te hebben. Uiteraard, hoe hoger inkomen, hoe hoger hypotheekbedrag. Jouw inkomen telt dan mee als garantstelling.
  Een andere mogelijkheid, als banken niet willen, is dat je direct koopt van de projectontwikkelaar. Maar die rekenen vaak met een wat hogere rente en kortere aflossingstermijn.
  Bij welke bank kun je het beste terecht? Is niet te zeggen. De een vindt de BKB het beste, de ander zweert bij KTB. Als je je toch aan het voorbereiden bent, kijk dan eerst eens op de diverse websites van banken. BKB bv biedt bij ThB 5 miljoen met een looptijd van 20 jaar voor ThB36K per maand bij een maandinkomen van minstens ThB60K. Maar wil je ThB 2,5 miljoen gedurende 10 jaar dan kost je dat ThB 28K per maand bij een maandinkomen van ThB 50K. Rentepercentage is 5,95%. Hou er rekening mee dat de % gaat oplopen nu de Bank van Thailand rentes aan het ophogen is vanwege oplopende inflatiecijfers.
  Maar als jullie toch bereid zijn maandelijks een zeker bedrag aan hypotheektermijnen te betalen, ga dan eerst huren. En kijk rond en informeer je. Het maakt natuurlijk ook nog eens uit of je in een grote stad gaat wonen of in een klein dorpje, alwaar je misschien wel genoeg hebt om een huis met tuin of een ruimer appartement contant te betalen. Sukses!

 4. bob zegt op

  Helaas, uw vragen zijn onmogelijk te beantwoorden met deze summiere gegevens. Daarbij zijn er nog al wat verschillen per provincie, zelfs regio of stad. Ook een bestaand of te bouwen huis, let op de grond. Een condo is wat anders want die mag ik veronderstellen is gebouwd en zelfs in de bouw is de prijs bekend. Maar in een condo zijn 2 typen: 1 op naam van de buitenlander of op naam van de Thai. Ook daarbij zijn grote verschillen. Ook vermeldt u niet hoeveel eigen geld er beschikbaar is. Mijn advies, kom naar Thailand en ga naar de omgeving waar u wilt gaan wonen en kijk goed rond en praat met agenten en lawyers alvorens ook maar iets te doen of ook maar te ondertekenen.

 5. andrew van schaik zegt op

  Moderator: Dit heeft niets meer met de vraag te maken. Graag alleen de vraag beantwoorden.

 6. Kris zegt op

  Een Farang, op pensioen, zal zo goed als onmogelijk een hypothecaire lening kunnen krijgen.

  Uw Thaise echtgenote zal enkel een lening krijgen als ze daar tegenover een adequaat inkomen kan aantonen. Ze zal hier dus moeten werken.

  Ik had ongeveer hetzelfde probleem toen we naar hier verhuisd zijn. Mijn vrouw was destijds 46 jaar oud en heeft geen deftig werk meer gevonden. Lenen was dus onmogelijk waardoor ik (een beetje tegen mijn zin) al mijn spaarcenten heb opgebruikt om toch te kunnen bouwen.

  We zijn nu een dikke 10 jaar verder en nog altijd gelukkig samen. Achteraf gezien ben ik toch wel blij dat we geen dure lening afgesloten hebben.

 7. Luit van der Linde zegt op

  Kris, het gevoel van het uitgeven van die spaarcenten ken ik.
  Maar eigenlijk is het altijd voordeliger om die spaarcenten uit te geven aan een huis, dan een hypotheek af te sluiten voor datzelfde huis.
  Als je niet al te veel risico wilt lopen met je spaarcenten, is het rendement al snel lager dan wat de dure Thaise hypotheek kost..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website