Lezersvraag: Sonderen en heien in Isaan

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
23 februari 2018

Beste lezers,

Wie kan mij vertellen hoe men in Thailand de diepte van heipalen bepalen. Sonderen noemen wij dat in Nederland. Wij meten dan de diepte van grondlagen en zoeken daar de dikkere zandlaag. Dit bepaalt dan de lengte van de heipalen.

Wij willen minimalistisch gaan bouwen met plat dak. Dat wil zeggen drie betonlagen en spouwmuren. Dit naast de Mekhong. Dat geeft een flinke gewichtsbelasting. Voor de zekerheid willen wij heien. (Wij begrijpen dat dat geld kost).

Mijn vrouw heeft wel bedrijven gevonden die betonpalen maken en verkopen maar geen bedrijven die heien en meten. Wie weet bedrijven of heeft goede ervaringen?

Groet,

HansG

18 reacties op “Lezersvraag: Sonderen en heien in Isaan”

 1. jan scheys zegt op

  BKK staat voor het grootste deel op heipalen dus er moeten genoeg bedrijven te vinden zijn
  Ik heb die info van een Geoloog die vroeger les gaf aan de Unief in BKK maar ik heb al jaren geen contact meer met die man…

 2. Koos zegt op

  Bedrijven die heien zijn er genoeg maar sonderen in de isaan?
  Ze gebruiken ervaringen van iedere projecten.
  Bij mij was dat uit ervaring rond de 6 meter en dat klopte aardig.
  Eerst een proef paal lengte correct en volgens afspraak smiddag levering van de palen.
  Isaan stijl dus zonder sonderen, maar met afspraak via de hei maatschappij.

 3. eduard zegt op

  Omdat mijn huis op palen staat heb ik er 22 laten heien….neem merkpalen,zit een logo in het beton. De aannemer weet vast wel een heier.Hou er wel rekening mee dat de ene paat bijna verdwijnt en de nader maar een meter de grond in gaat.Succes.

  • l.lagemaat zegt op

   Daarvoor zijn “koppensnellers”, die de hoogtes corrigeren = gelijke hoogte maken.
   Hoe die vaklieden in het Thais genoemd worden, weet ik niet!

   Een goede aannemer zal er wel raad mee weten.

   • Harrybr zegt op

    Dan “koppen snellen” kan een baviaan ook nog wel, doch… zijn die palen diep genoeg in een sterk ( en dik genoege) onderlaag geheid, dat het gewicht, wat er op gebouwd wordt, gedragen kan worden ? En dan liefst niet voor de komende maanden, doch een ietsjepietsje langer ?
    Want DAAR is het sondeerwerk voor !

 4. Harrybr zegt op

  Was eens een video op Thailandblog: 3 Thais op een zijpaal aan de ene en 3 Thais aan de andere kant. Springen op de drager om dat paaltje de blubbergrond in te krijgen. Leuk “heien”, maar heeft met een draagconstructie helemaal NIETS te maken. Vandaar ook, dat haast ieder Thai gebouw bast van de scheuren.
  Sonderen = de weerstand tegen drukbelasting meten in Thailand ? Ik denk, dat je bij buitenlandse ingenieurs- en constructiemaatschappijen te biecht moet.

 5. Harrybr zegt op

  https://www.thailandblog.nl/opmerkelijk/thaise-bouwtechniek-video/

  In NL eist de gemeentelijke Bouw- en Woningtoezicht een sondeerrapport en een heiplan ( indien nodig). In Houten gleden palen van 18 mtr zo de blubber in aan de ene kant en na 13 mtr vast aan de andere kant. Bleek een oude stroomgeul tussen te zitten, dus .. sondeerrapport vals verklaard..
  In NL en omgeving werd tot in de 50-er jaren enkel op een bakstenen muur, ca 80 cm de grond in tegen de vorst, gefundeerd ipv op een gewapend betonnen strip of plaat. Baksteen kan nadrukkelijk NIET tegen trillingen noch tegen te zware schuifbelasting. Vraag het de Groningers maar.
  In Soi 13 Ram Intra dacht een Thai ook zonder degelijke constructie er een etage op te bouwen. Ging jaren goed, tot er een grote vrachtwagen langskwam, en de boel instortte. Allemaal geplet tussen de betonvloeren.
  Ach, sommigen moeten 4 jaar aan een HTS of TH bouwkunde studeren en anderen hebben het vanaf de geboorte…
  Natuurlijk hoeft een tent, gebouwd op blubber, niet gefundeerd te worden. Maar die betonnen plaat boven mijn hoofd…

 6. Ben geurt zegt op

  Ik denk dat hey zo doen. Gewoo de prefsb. palen degrod in rammen tot ze niet meer verder kunnen en daara de koppen (wat de palen te lang zijn) snellen (afkappen op de juiste hoogte vor de fundering). Ben

 7. PEER zegt op

  Wanneer je aannemer/constructeur géén hei- of boorbedrijf kent, zoek dan ook maar meteen ‘n nieuwe aannemer!

 8. Harrybr zegt op

  https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/voorbereidende-werken/grondsondering-must-voor-elke-nieuwbouw/
  http://www.eigenbouw.be/wat-is-een-grondsondering-en-waarom-heb-je-het-nodig/
  http://www.hebbes.be/artikel/elke-nieuwbouw-begint-met-een-grondsondering
  http://www.inspirerend-wonen.be/bouwen/sleutel-op-de-deur/grondsondering-onderzoek-prijs.html
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Sondering_(grondmechanica)

  Utilization of Cone Penetration Test to Evaluate … – Scholars’ Mine
  https://scholarsmine.mst.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=3434&context=icrageesd
  Utilization of Cone Penetration Test to Evaluate Liquefaction. Potential of Soils. Teparaksa Wanchai. Department of Civil Engineering, Faculty of Engineering,. Chulalongkorn University, Bangkok 10330, Thailand. SYNOPSIS: A new practical method for evaluation of soil liquefaction by using the COne Penetration Test ( CPT) …

  Helaas, ik vind geen enkel adres.
  https://www.thailandblog.nl/dagboek/jacques-koppert-bouw-huis/
  https://www.youtube.com/watch?v=rqxUmi-8qYc
  Zelf ook geïnteresseerd, omdat we iets bouwen willen bij Bangkok. Ik moet de eerste Thai nog tegenkomen, die iets van statische berekeningen afweet.

 9. lung addie zegt op

  Enkele jaren geleden startte ik, hier op het blog, een reeks over bouwen en verbouwen in Thailand. Het is bij het eerste artikel gebleven, de vervolgartikels heb ik ergens in mijn “archieven” opgeborgen en daar zullen ze ook blijven. Het eerste artikel ging hem net over de “grondstudie”. Ik werd toen, door de “specialisten” bouwheren van het blog, op het randje af van belachelijk gemaakt. Dat was volgens hen totaal onnodig want zij hadden reeds 10 huizen gebouwd en verkocht zonder enige voorafgaande grondstudie en alle huizen stonden er na een paar zelfs nog. Er kwamen er zelfs aandraven met, van het internet gecopieerde formules, die dan nog onvolledig gecopieerd waren, om hun “kennis van zaken” te bewijzen …. Dat na een paar jaar er overal scheuren verschenen, deuren begonnen te slijpen en er lekken in de waterpijpen verschenen vonden ze normaal en daar zwegen ze dan liever over….het was toch verkocht….
  Er zijn genoeg firmas in Thailand welke deze studies kunnen uitvoeren doch meestal, voor gewone woningbouw, wordt dit niet gedaan. Er wordt gewoon gewerkt op “ervaring” Het bleef daar wel staan, dus zal het hier ook wel blijven staan is het motto. Er worden dan meestal heipalen de grond in geheid tot ze niet dieper kunnen of, in het slechtste geval, tot ze niet langer zijn.

 10. Henk vant Slot zegt op

  Voor mijn huis hebben ze een 3 poot met een liertje gebruikt.Holle stalen pijp met een diameter van 90 cm.wordt omhoog getakeld,en dan in de vrije val.beetje water erbij zodat de grond blijft kleven aan de pijp.Gaan net zolang door tot ze op harde grond zitten,ijzer erin en beton,en dan de volgende.Hebben zo 28 gaten gemaakt voor de fundering.Heb deze techniek ook in Pattaya gezien voor het bouwen van een groot hotel.Goedkoper dan hijen.

  • lung addie zegt op

   kan je dan niet beter een put graven met een graafmachiene? Vraaq me wel af: een buis met een doormeter van 90cm van hoe hoog die moet vallen opdat de inpact groot genoeg zou zijn om zelfs maar een paar cm in de grond door te dringen, of het moet nog meer dan in “blubber” grond zijn….. en dan de grond eruit scheppen …. ja, dat gaat ook met een soeplepel, duurt wel iets langer….

 11. Mark zegt op

  In valleigebieden en in het Thaise laagland zit de harde laag vaak op grote diepte. Bijvoorbeeld in de BKK regio soms tot op 80 meter. Zo diep palen heien is technisch onmogelijk die gaan doorbuigen en knikken in de slappe prut. Boorpalen idem.

  De palen worden dan op kleefkracht geheid. Sonderen en weerstand meten is dan zeker vereist omdat er dan niet enkel neerwaartse krachten op de paal kunnen komen (verzakkingen) maar ook opstuwende door uitzetting van onderliggende bodemlagen.

  Waar en hoe het precies aan de Mekong zit waar vraagsteller wil bouwen niet uit de vraag op te maken.

  Over de Thaise geologie is op internet dank zij vriend Google veel info te vinden.

  http://www.mapofthailand.org/geography-map/geological-map-of-thailand/

  Als de bouwplannen zich niet alluviale gebieden (riviervallei of laagland) bevinden lijkt aandacht voor aardbevingsbestendig bouwen aangeraden, temeer het blijkbaar om een topzware betonnen constructie gaat. Zaken zoals constante samenstelling van het beton, aard en kwaliteit van de wapening, kruisingen in kolommen en liggers, zorgvuldigheid van vlechtwerk, trillen van het beton, beheersen van het uithardingsproces, overlappingen en bovenwapeningen bij gebruik van predallen, enz …

  Allemaal zaken die extra aandacht vergen omdat menig traditioneel aannemer in Thailand daarmee vaak nogal “vlotjes”, zeg maar nonchalant, omspringt.

  • HansG zegt op

   Mark, de locatie is Bueng Kan.
   Ieder bedankt voor de reacties.
   Mijn vraag op Thailandblog is juist gedaan omdat ik geen info kon vinden.
   Wellicht kan ik beter eerst een waterput laten boren en dan kijken op welke diepte zand naar boven komt?

 12. Mark zegt op

  Als je de skyline van de grote(re) steden bekijkt dan weet je meteen dat er in in het Thaise bouwbedrijf volk zit dat van wanten weet om dit soort klussen uit te voeren. Maar dat is zeker niet de gemiddelde aannemer in ruraal Thailand.

  Voor een buitengewone constructie lijkt het aangewezen beroep te doen op een degelijk en ervaren, studiebureau voor ontwerp, advies en begeleiding. Eentje die ook de lokale situatie en markt kent.
  Kost wat, maar dan heb je ook wat.

 13. Cees zegt op

  http://www.sgs.com zie ik op internet…!

 14. Mark zegt op

  Navraag (laten?) doen bij de landoffice (com tee din) kan ook nuttige info opleveren.
  Vaak zitten daar mensen met kennis en ervaring.
  Een put graven ? In dit geval voor jezelf, niet voor een ander … LOL 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website